Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was wszystkich,mam pytanie może pomożecie mi w wyborze karty graficznej do mojej platformy z procesorem i5 14600kf.

Budżet jaki mam na to to max 3k a najlepiej jak najtaniej,obecnie patrze coś w stylu RX6950xt jest za 2100zł tylko to chyba referent a nie wiem jak będą miały sie temperatury na niej,może jakiś rtx4070 może doradzicie coś co wybrać.Gram w gry bardziej te z otwartym światem nie gram w esportowe i też nie zależy aż za bardzo ray tracingu.

Opublikowano
10 godzin temu, Baldal1290 napisał(a):

max 3k a najlepiej jak najtaniej,obecnie patrze coś w stylu RX6950xt

Nie no, nie bierz już tego starocia. Masz 3k, wiadomo, im mniej dasz tym buzia bardziej się cieszy. Jest jedno ALE. Wydasz teraz 400 czy 800 zł więcej, za rok o tym nawet nie będziesz pamiętać, a jak zaoszczędzisz teraz te parę stówek to za rok możesz nie tylko pamiętać, co jeszcze odczuwać. Ja bym polował na 9070XT np. na takie okazje lub gdzieś za zachodnią granicą za podobną cenę lub trochę niższą (tam zarabia się więcej, ale za to jest taniej). Jeśli nie chcesz przekraczać tych 3k to ładujesz się w 9070 lub 5070. W 5070 trochę boli 12GB VRAM, ale za to dostajesz DLSS 4, który potrafi wydłużyć "żywotność" karty no i lepsze RT, ale na tym akurat ci nie zależy. W 9070 masz już wsparcie FSR 4 (tak samo jak i w 9070 XT), ale jest ono dalej gorsze niż DLSS i dodatkowo jest zaimplementowane w dużo mniejszej ilości gier.
Ogólnie jeśli chodzi o mój typ to jest to 9070 XT, nawet kosztem dołożenia tego 100-200 zł. Odbije się to pozytywnie w przyszłości. Jeśli bez dokładki to 9070, bo 12GB VRAM w 5070 za taką kasę to dla mnie trochę słaby deal (ALE jeśli brałbym dla SIEBIE i miałbym sztywny budżet to pewnie bym ją wziął tylko, że ja gram z RT i korzystam ze sprzętowej akceleracji GPU w programach).
Jeśli w grę wchodzą używki to w okolicy 2000-2200 da się trafić RTX 4070 Super (a nawet 4070 Ti - widziałem ostatnio za 2349, ale poszła w kilka minut), który wydajnościowo jest jak 5070, a w kieszeni zostanie parę zł. Karty w tych cenach schodzą na prawdę szybko, ale nie jest niemożliwe jej kupić. Superki są nowsze więc dużo większa szansa na egzemplarz z dłuższą gwarancją niż Ti. Jak się poszczęści to w okolicach 3k dostaniesz combo i kupisz 4070 Ti Super, ale to na prawdę bardzo rzadki okaz (w 99% dla botów).

Opublikowano

No jak szybko kupiona karta tak szybko zwrócona,bo duże problemy z nią było nigdy czegoś takiego nie miałem. Na poczatku sterowniki najnowsze zalecane co miały usunąć błędy a pózniej wiele innych z różnych terminów i to samo karta nie resetowała kompa tylko wtedy gdy były sterowniki całkowicie usunięte z komputera a tak to system łaowało pokazał sie pulpit na około 7sek i restert. Nie wiem czy to wina sterowników czy same karty może miała jakąś wadę fabryczną ale poszła na zwrot i na nowo szukam karty ale jakoś nie chcę rtx5000