Skocz do zawartości

Prośba o zaopiniowanie doboru elementów do zestawu w okolicach 15K PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nadszedł czas na kupno nowego kompa. Moja poprzednia stacjonarka była kupiona jeszcze w 2014 roku jeszcze. Była wielokrotnie modernizowana, więc dawała radę aż w końcu 3 lata temu została zastąpiona mocnym laptopem. No ale laptop jaki by nie był pewne ograniczenia ma, które mnie hamują zatem:

Ma to być mocny config do pracy (programowanie w tym trenowanie AI) i przy okazji też do hobbystycznej obórki foto/video no i grania. Komputer musi mieć zapas pod przyszłe modernizacje tak na 5 lat co najmniej (przy poprzedniej stacjonarnie takie podejście się sprawdziło). Rok temu miałem już dobrany świetny config na PCLab i już go miałem kupować ale uznałem, że poczekam jeszcze na Ryzen 9xxx i RTX 5xxx. W między czasie forum zniknęło i nawet nie mam dostępu do tamtego configu ;)

Ale dość gadania, lecimy z configiem:

1. CPU: Ryzen 9950X3D - nie bierzemy jeńców, bo tu każdy punkt wydajności się przekłada na mój komfort pracy. Zwłaszcza nie 9800 bo zapuszczam czasem rzeczy, które się liczą kilka-kilkanaście godzin i mnie się ta różnica w cenie szybko zwróci, już to przeliczałem.
    Edit3: Już miałem finalizować zamówienie, a tu "Chwilowo niedostępny" i ten 9900X3D też. Cóż, czekam na odpowiedź kiedy będą i albo poczekam albo przeproszę się z tym Ryzen 9800X3D. Przynajmniej będzie pretekst do wymiany procka trochę szybciej niż po 11 latach :D
  2. Mainboard: ASUS PROART X870E-CREATOR WIFI s.AM5 - tą mi polecono wtedy na PCLab (wtedy jeszcze na starszym chipsecie). Dobra baza pod przyszłe upgrade’y, podobno zoptymalizowana pod stabilną pracę, a nie wyśrubowane osiągi w OC.
  3. GPU: RTX 5070Ti - na razie taka, nawet rozważałem 5060Ti na początek, ale jak zobaczyłem benchmarki to mi przeszło ;) ważne jest dla mnie 16GB VRAM żeby odpalić jakiś model AI. Wolniejsza karta wolniej policzy, ale jak braknie VRAM to w ogóle go nie odpali. Ok, to 5070Ti ale która firma i model jest godna polecenia? Interesuje mnie stabilna praca i trwałość produkcji, długi czas na gwarancji. Poprzednio miałem MSI, potem Zotac. Z obu byłem zadowolony chociaż Zotac wymagał serwisu jednego z wiatraków bo zaczął po roku brzęczeć.
    Edit: ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC 16GB DLSS 4 - póki co faworyt ze względu na nieprzepłacanie
  4. RAM: 2x64GB na początek by w przyszłości kupić kolejne 2x64GB, pytanie jakie? W starym kompie miałem G.Skill Trident i jestem z nich bardzo zadowolony. W polskich sklepach póki co nie widzę G.Skill z 64GB w jednej kości.
    Edit: Crucial Pro 128GB [2x64GB 5600MHz DDR5 CL46 UDIMM] - jedne z dwóch 64GB w Komputroniku
  5. PSU: be quiet! Power Zone 2 1000W ATX 3.1 PCIe 5.1 - czytałem recenzję, podobają mi się, chyba bezpieczny zapas mocy pod ww. CPU + grafikę (nVidia 750W zaleca). W starym kompie mam tylko 650W ;) ale też be quiet!
    Edit: be quiet! Pure Power 12 M 1200W - bo tamtego nie mają w Komputroniku w wersji 1000W
    Edit2: NZXT C1200 V2 1200W 80+ Gold ATX 3.1 biały - lepszy
  6. Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 FX Czarna - ja chcę żeby była dobrze wyciszona i wszystko się w niej mieściło bez zbędnej gimnastyki, a żona chce żeby była przeszklona i ładnie się środek podświetlał na kolorowo ;) co myślicie o tej? W starej miałem Fractal Design Define 4 i żeby włożyć mu grafikę GTX 1080 to musiałem odkręcić półki na HDD i potem kombinować jak je upchnąć w tej obudowie. Wolałbym uniknąć takich konieczności na przyszłość.
    Edit: Modecom Volcano Panorama Apex ARGB 5F biała - żona wybrała ;) 
  7. Chłodzenie CPU: Arctic Liquid Freezer III Pro 360 ARGB Black - chcę wodne, ale nigdy nie miałem wodnego. W tym temacie jestem totalnie zielony. Na św.p. PCLab mi jakieś polecono, ale przepadło i nie pamiętam co to było. Wybrałem nr razie randomowo, bo ma ledy.
    Edit: NZXT Kraken 360 RGB LCD białe - bo biały, pasujący do obudowy, LCD z temperaturą, mogę tyle wydać
  8. Dyski: będą przełożone M.2 i HDD ze starego kompa, ale gdyby sklep wymagał kompletnego zestawu do wykonania testów po złożeniu to wtedy jakiś Samsung Pro 990 np. ten z 1TB.
    Edit: Kingston Fury Renegade M.2 Pci-e 4.0 NVMe 4TB heatsink - komputronik wymaga kompletnego komputera do usługi złożenia, przy okazji porządny dysk, nie jakaś zapchajdziura

A teraz gdzie polecacie kupić? (Edit: Komputronik faworytem na tą chwilę ze względu na odbiór osobisty w salonie) Wolałbym odbiór osobisty w Bielsku-Białej bo mam nienajlepsze doświadczenia z kurierami i chcę żeby sklep po złożeniu wykonał testy, czy sprzęt chodzi stabilnie, temperatury są ok, wydajność jest ok itd. Starego sam sobie składałem, ale w razie jakby jakiś element miał wadę fabryczną no to nie mam pod ręką zamiennika żeby potwierdzić, że to właśnie ten element i jeszcze czekać na nowy. W BB mamy salon X-Kom i Kumputronik, ale może jest jakiś inny godny polecenia lokalny sklep/serwis? Ewentualnie kilkadziesiąt km mogę się kopsnąć samochodem po odbiór, ale nie kilkaset km.

Edytowane przez nkg
aktualizacja zestawu po uwzględnieniu uwag
Opublikowano

https://www.komputronik.pl/product/958579/ram-crucial-pro-128gb-2x64gb-5600mhz-ddr5-cl46-udimm-.html - konsumencka 64GB w jednej kości 

Opublikowano

4. Ram.

Zastanów się czy przy dużych pojemnościach jednak nie zainwestować w ram z listy kompatybilności z płytą główną. 

64GB jest tylko jedna kość i słabo dostępna. 

2×48GB

https://www.gskill.com/product/165/396/1731653457/F5-6000J3036F48GX2-FX5

Zwracam tylko uwagę 

7. Chłodzenie spoko ostatnio zakładem u znajomka. 

Jak se kupisz to przed założeniem mogę coś doradzić.

Bo mocowanie jest słabo rozwiązane ale jak już przejdziesz to daje radę. 

5. PSU.

Starczy na powiedzmy 5080 ale jak w przyszłości 5090 szedł bym w 1200.

Ale to ja, a ja lubie mieć duży zapas.

3. GPU.

Większość 3 lata gwarancji. 

Zotac daje 5 po zarejestrowaniu po zakupie.

Zawsze to jakiś plus.

Co do kart to wejdź w odpowiedni wątek i tam mas przypiętą grafikę z porównania grafik.

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Jak nie bijesz się o każdą klatkę w grach to można też rozważyć 9950X zamiast 9950X3D, troche kasy zostaje w kieszeni a i tak masz świetną wydajność pod gierki. W innych zastosowaniach pamięć X3D za bardzo się nie przydaje.

No chyba, że przez 5 lat nie chcesz zmieniać CPU, to wtedy można dać tego X3D i mieć spokój z wydajnością w grach na kolejne 5 lat.

Opublikowano
57 minut temu, ostryb napisał(a):

Zastanów się czy przy dużych pojemnościach jednak nie zainwestować w ram z listy kompatybilności z płytą główną. 

Nie bo lista kompatybilności nie gwarantuje kompatybilności, a brak na liście nie oznacza braku kompatybilności.

58 minut temu, ostryb napisał(a):

Starczy na powiedzmy 5080 ale jak w przyszłości 5090 szedł bym w 1200.

Do 5080 wystarczy dobry zasilacz 750W, góra 850W.

Opublikowano (edytowane)

@kalderon dlatego biorę z usługą montażu. Na razie faworytem jest Komputronik i te kości. Niestety nie mają tam be quiet! Power Zone 2 w wersji 1000W więc plan B to Pure Power 12 M. Tak, do 5080 może i wystarczy 750W, a co wystarczy do 6080? Albo 7080? Albo 8080? Jeszcze 2xHDD 3,5" do tego (więcej nie przewiduję trzymać wewnątrz kompa). Wiesz co mi napisali jak kupowałem tego poprzedniego kompa? Że 650W to będzie na wyrost bo nowe generacje podzespołów co raz mniej prądu biorą. Jeszcze za dowód podali mi przykład: GTX 780 - 250W, GTX 980 - 165W. Jeszcze rok temu miałem odgrzebany ten wątek na św.p. PCLab. Ehh, szkoda że go nie zapisałem gdzieś. Jednak w internecie czasem coś ginie.

@ostryb a chłodzenie NZXT Kraken 360 RGB LCD (ten zwykły nie-elite)? Takie mają w komputroniku. Drogie trochę, ale urzekł mnie ten wyświetlacz LCD z temperaturą. Lubię takie bajery.

Żona chce obudowę Modecom Volcano Panorama Apex ARGB 5F biała - wg opisu kompatybilna. Jakieś za i przeciw? Obejrzałem ją na youtube, nie dopatrzyłem się krytycznych uwag.

GPU: ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC 16GB DLSS 4 mają za mniej niż 4K PLN. Niestety nie mają żadnego Zotac'a.

@Dirian w poprzednim kompie nie wymieniałem CPU ani płyty głównej, ale tym CPU był i7-4790K - tu się trafiło, bo był wyraźnie lepszy od poprzednika. Następcy dopiero po kilku generacjach i podwyższeniu półki cenowej byli wyraźnie lepsi. A cały komputer zanim został zastąpiony laptopem, to 3x była zmieniania GPU, dołożony RAM z początkowych 2x8GB do 4x8GB no i dyski się zmieniały, dyski średnio co roku jakiś dochodził albo zastępował któregoś z istniejących. U mnie wymiana sprzętu następują albo wtedy gdy stary się popsuł i naprawa jest nieopłacalna, albo wtedy kiedy stary już żywcem niedomaga z wydajnością do bieżących rzeczy (punkt krytyczny o nazwie "must have").

Dzięki za opinie :) zrobiłem edit głównego postu

Edytowane przez nkg
Opublikowano (edytowane)

Pure Power to przeciętna jednostka, daj sobie https://www.komputronik.pl/product/949710/zasilacz-pc-nzxt-c1000-v2-1000w-80-gold-atx-3-1-czarny.html - znacznie lepszy zasilacz pod względem projektu czy siedzącej w środku elektroniki. Do tego też bardzo cichy że względu na porządny wentylator.

No i masz ATX 3.1 zamiast 3.0 jak w Pure Power, a co za tym idzie poprawiona wtyczkę 12V 2x6 pod GPU zamiast 12VHPWR

EDIT: W sumie wersja 1200W kosztuje podobnie to można dać i 1200 ;)

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

@Dirian 1200W był w podobnej cenie bo to wersja z 2023 z ATX 3.0. Tą 1200W z ATX 3.1 mają za to tylko w białej wersji co mi nawet bardziej pasuje do tej obudowy no i jest też kilka złotych tańszy do tego be quiet! więc poszedł edit.

Opublikowano (edytowane)

Już miałem finalizować zamówienie, a tu https://www.komputronik.pl/product/955918/procesor-amd-ryzen-9-9950x3d.html - "Produkt tymczasowo niedostępny." :( tego 9900X3D też nie ma. Cóż, zapytałem kiedy będzie i czekam na odpowiedź. Ostatecznie mogę się przeprosić z tym 9800X3D. Przynajmniej będzie pretekst do wymiany procka trochę szybciej niż za 11 lat :D 

Edytowane przez nkg
Opublikowano
4 godziny temu, nkg napisał(a):

Że 650W to będzie na wyrost bo nowe generacje podzespołów co raz mniej prądu biorą

No i ogólnie na 650W takiego 5070Ti jeszcze można uciągnąć. 
Zalecana moc zasilacza jest zawsze zawyżona i to dość dużo. Nawet jak procesor by pociągnął 200W, grafika 350, reszta podzespołów 50 to masz sumarycznie 600W. Jeśli nie masz w planach zmiany na 5090 czy np. 6090 brałbym MSI A850G i będziesz mieć duży zapas na upgrade. Chyba, że pieniądze nie grają roli to można ładować overkille. 

Opublikowano

Zależy jakie pieniądze. Parę stówek przy 15K nie gra roli. Dziś nie planuję xx90 ale nie wiem czym się będę za 2 lata zajmował. Nie wykluczam, że w przyszłości będę dokładał jakąś drugą kartę stricte do AI.

Poza tym co innego pobór prądu podczas grania co innego podczas obliczeń. Pytanie jeszcze jakich obliczeń. Co innego samo CPU, co innego CPU + GPU i oba na 100%, a w samym CPU co innego obliczenia na jednostce FPU a co innego na AVX. Przy tym drugim chłodzenie ma co robić i to bez OC.