Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Zamierzam kupić monitor 27 cali czy warto patrzyć na 4k czy nie będzie różnicy w porównaniu do 2k i odświeżanie Hz czy 480 hz ma znaczenie w strzelankach ,czy wystarczy 240 hz?

Będę grał w gry typu apex call of duty,  counter strojenia, fortnite , escape Tarkov 

Czy warto dopłacać do monitora 27 cali w 4k i 480 hz ?

Karte graficzna mam rtx 5080

Edytowane przez wirtuoz
Opublikowano

Do takich zastosowań w zupełności 2560x1440 dla ekranu 27" wystarczy co innego gdybyś potrzebował monitora do jakiejś pracy z tekstem to wtedy można jeszcze myśleć o 4K dla takiego rozmiaru matrycy, co do odświeżania myślę że z 240 będziesz zadowolony. Tak swoją drogą to też jestem graczem multi i tydzień temu zmieniłem monitor 27" 1440p na 32" 1440p i jestem miło zaskoczony że ta rodzielczość daje radę przy tylu calach, przygotowałem się na to że może być szybki zwrot :E ale jest dobrze ;) 480hz przy 4K i tak nie wykorzystasz bez opcji dlss czy generatora klatek które w multi fps nie mają sensu.

Opublikowano

Jestem bardziej skłonny 2k rozdzielczości, czy w grafice podczas grania zauważę jakieś różnice w 4k w porównaniu do 2k ,480 hz i tak pójdzie chyba tylko na 1080p na 4k to nie ma chyba takiego jeszcze monitora żeby poszlo 480 hz

Opublikowano

Tak jak mówiłem 1440p (które błędnie nazywasz 2K, bo jest to można rzec 2.5K ;)) w zupełności wystarcza do ekranu 27" aby obraz był ładny i ostry, co do 4K 480hz to przecież takie monitory są, sam taki rozważasz :E gorzej ze sprzętem aby w natywnej 4K utrzymać te 480fpsów by zrobić użytek z takiej matrycy xD 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Tak jak mówiłem 1440p (które błędnie nazywasz 2K, bo jest to można rzec 2.5K ;)) w zupełności wystarcza do ekranu 27" aby obraz był ładny i ostry, co do 4K 480hz to przecież takie monitory są, sam taki rozważasz :E gorzej ze sprzętem aby w natywnej 4K utrzymać te 480fpsów by zrobić użytek z takiej matrycy xD 

Źle napisałem rozważam 480 hz w 2k lub 1080p , a Pokaż jak sa 4k monitor i 480hz bo napewno takich nie ma

Opublikowano

Cześć, do samego tematu czy 2K czy 4K dodałbym też, że warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaj matrycy. W przypadku OLEDa opóźnienia praktycznie nie występują bądź są po prostu znikome, a skoro najbardziej zależy Ci na płynności podczas grania w strzelanki to według mnie nie ma lepszego wyboru niż matryca OLED. Tutaj też dużo zależy od budżetu bo minusem oledów są wysokie ceny, na Twoim miejscu spojrzałbym sobie najpierw na LG UltraGear, który dodatkowo ma 2 lata gwarancji na wypalenie.

Opublikowano (edytowane)

Oj już bez przesady, tu więcej zależy od matrycy i flickeru, a nie rozdzielczości. 4K w 27" to spory przerost, tym bardziej jeśli nie chce pracować tylko grać.

Brać OLED nawet 240Hz i wystarczy, reakcja matrycy jest wspaniała w szybkich grach. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 16:36, Send1N napisał(a):

Do takich zastosowań w zupełności 2560x1440 dla ekranu 27" wystarczy co innego gdybyś potrzebował monitora do jakiejś pracy z tekstem to wtedy można jeszcze myśleć o 4K dla takiego rozmiaru matrycy, co do odświeżania myślę że z 240 będziesz zadowolony. Tak swoją drogą to też jestem graczem multi i tydzień temu zmieniłem monitor 27" 1440p na 32" 1440p i jestem miło zaskoczony że ta rodzielczość daje radę przy tylu calach, przygotowałem się na to że może być szybki zwrot :E ale jest dobrze ;) 480hz przy 4K i tak nie wykorzystasz bez opcji dlss czy generatora klatek które w multi fps nie mają sensu.

Rozumiem, że generator klatek w multi nie ma sensu bo zwiększa opóźnienie ale DLSS? Też zwiększa opóźnienia?