Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Całe życie przy zakupie piwa butelkowego przynosząc puste butelki zwrotne nigdy nie było problemu z wymianą. Ostatnio w swojej żabce nie chcieli mi przyjąć butelki na wymiane (normalna zwrotna butelka) tłumacząc się, że taka butelka nie jest w ich asortymencie. Ja miałem przeświadczenie, że jak mam pustą butelkę zwrotną to sklep ma obowiązek ja przyjąć gdy kupuje nowy napój. Miałem jakieś wrażenie, że jest takie prawo. Czy mam rację? Czy po prostu taki był zwyczaj tylko?

Edytowane przez different
Opublikowano (edytowane)

Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Dz.U. 2013 poz. 888)

Tylko przed wprowadzeniem zmian dotyczących sytemu kaucyjnego. Artykuł 44. 

Cytat

Art. 44. Przedsiębiorca selektywne prowadzący jednostkę handlu detalicznego o powierzchni handlowej powyżej 2000 m2 jest obowiązany prowadzić na własny koszt zbieranie odpadów opakowaniowych po produktach w opakowaniach, które znajdują się w ofercie handlowej tej jednostki, według rodzajów opakowań, z których powstały odpady. 

Czyli mniejsze sklepy nawet nie miały obowiązku przyjmowania opakowań zwrotnych, większe tylko te, które mają w asortymencie. Mimo to mniejsze sklepy też tak robiły.

Obecnie ustawa zawiera już zmiany dotyczące systemu kaucyjnego, które nakładają inne obowiązki, ale wprowadzenie systemu kaucyjnego zostało przełożone na październik 2025 roku. 

W nowej wersji ustawy znajdzie się między innymi taki zapis:

Cytat

2. Przedsiębiorca prowadzący jednostkę handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni sprzedaży powyżej 200 m2, w której użytkownikom końcowym są oferowane produkty będące napojami w opakowaniach na napoje objętych systemem kaucyjnym, jest obowiązany uczestniczyć w systemie kaucyjnym w zakresie co najmniej pobierania i zwracania kaucji oraz zbierania pustych opakowań i odpadów opakowaniowych. 

Tylko system kaucyjny jeszcze nie został uruchomiony, więc nie da się go zastosować. Dlatego moim zdaniem na podstawie starszych przepisów mają takie prawo, by odmówić przyjęcia butelki po czymś, czego nie mają w asortymencie.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, LeBomB napisał(a):

W nowej wersji ustawy znajdzie się między innymi taki zapis:

(...)

Zwróć uwagę na zapis o 200 metrach kwadratowych powierzchni sprzedaży - Żabki się nie załapią ;)

@different dziwne, że Żabka normalnie brała butelki od piw, których nie ma w ofercie (a może jednak przynosiłeś takie, które akurat mają?). Nawet nie chodzi o konkretną markę piwa, tylko o wzór butelki. 
Tu idealnie pasuje:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Art. 44. 1. Przedsiębiorca prowadzący jednostkę handlu detalicznego lub

hurtowego o powierzchni sprzedaży nie większej niż 200 m2

, w której użytkownikom

końcowym są oferowane produkty będące napojami w opakowaniach na napoje

objętych systemem kaucyjnym, o których mowa w:

1) poz. 1 i 2 załącznika nr 1a do ustawy – jest obowiązany do uczestniczenia

w systemie kaucyjnym co najmniej w zakresie pobierania kaucji oraz może

uczestniczyć w tym systemie w zakresie zwracania kaucji oraz zbierania pustych

opakowań i odpadów opakowaniowych;

2) poz. 3 załącznika nr 1a do ustawy – jest obowiązany do uczestniczenia

w systemie kaucyjnym co najmniej w zakresie pobierania i zwracania kaucji oraz

zbierania pustych opakowań.

@rzymo są i zapisy gdzie każdy sklep się załapie.

Edit: A z tym że Czesi mają tylko 2 wzory butelek to się nie zgodzę, chyba że do systemu kaucyjnego to ujednolicili w ostatnich 2-3 latach.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB a możesz podać te zapisy? Według oficjalnej strony rządowej: www.gov.pl/web/klimat/system-kaucyjny - kaucję pobierać musi każdy podmiot, niezależnie od wielkości sklepu, ale przyjmować butelki zwrotne już nie:

"Opakowanie można będzie zwracać w dowolnym punkcie zbiórki - Obowiązek zbierania opakowań objętych systemem nałożony jest na sklepy powyżej 200 m2, a małe sklepy poniżej 200 m2 mogą dobrowolnie przystępować do systemu."

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Nawet u mnie na wsi chcą paragon że było kupowane u nich. Inaczej nie przyjmą.

Ale ja nie mówię o sprzedaży butelek zwrotnych tylko o wymianie. Kupuje piwo z butelką zwrotną i przynosze swoją, żeby mnie nie obciążano kaucją...

W ogóle, to wczoraj przeglądałem neta i po 20 stronach z wiadomościami już mi się odechciało, bo brakło mi rzetelnych wiadomości. Burdel z tym jest straszny...

Opublikowano

Wiele jest żenad. Do 2031 mają być wymienione liczniki na elektroniczne pod kara grzywny lub ograniczenia wolności. Myślę że to jednak te dopisy o karach to od polskojęzycznych namiestników robota bo w UE nie ma aż takiej dyktatury 

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB napisałeś "są i zapisy gdzie każdy sklep się załapie." - no to Ci wkleiłem przepis, który sam zresztą podałeś, że sklep do 200 metrów się nie załapie... Sam ze sobą będziesz się kłócił? :)

Edytowane przez rzymo
Opublikowano (edytowane)

@rzymo czytałeś całość? 

Jeszcze raz, pogrubiam to co ważne i dodaję screen załącznika

Cytat

Art. 44. 1. Przedsiębiorca prowadzący jednostkę handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni sprzedaży nie większej niż 200 m2, w której użytkownikom końcowym są oferowane produkty będące napojami w opakowaniach na napoje objętych systemem kaucyjnym, o których mowa w:

1) poz. 1 i 2 załącznika nr 1a do ustawy – jest obowiązany do uczestniczenia w systemie kaucyjnym co najmniej w zakresie pobierania kaucji oraz może uczestniczyć w tym systemie w zakresie zwracania kaucji oraz zbierania pustych opakowań i odpadów opakowaniowych;

2) poz. 3 załącznika nr 1a do ustawy – jest obowiązany do uczestniczenia w systemie kaucyjnym co najmniej w zakresie pobierania i zwracania kaucji oraz

zbierania pustych opakowań.

image.thumb.png.3752621b7d47d8c61f65c95f6aa9048e.png

Czyli przy plastikowych butelkach i puszkach nie będzie musiał uczestniczyć w systemie kaucyjnym, ale przy butelkach szklanych ma obowiązek.

Edytowane przez LeBomB
edycja cytatu, żeby zwiększyć jego czytelność.
Opublikowano

Oczywiście, że czytałem, bo dotyczy mnie to też osobiście (mam sklep na JDG, nie Żabkę, ale mniej niż 200 metrów kwadratowych).

I to się sprowadza do tego, co już miało miejsce - nie będę miał obowiązku przyjmowania losowego opakowania zwrotnego. Jeśli twierdzisz inaczej to z chęcią się zapoznam ze stosownym wyrokiem no i niestety będę musiał zacząć stosować u siebie...

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Karro napisał(a):

Wiele jest żenad. Do 2031 mają być wymienione liczniki na elektroniczne pod kara grzywny lub ograniczenia wolności.

Ale o co chodzi?, przecież liczniki wymienia dystrybutor energii. 

Opublikowano

@rzymo a gdzie ja napisałem że dowolne opakowania? Chodziło mi wyłącznie o to że system kaucyjny pod względem odbierania opakowań dotknie również małe sklepy ale tylko w określonym zakresie. O tym pisałem od początku. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

@rzymo a gdzie ja napisałem że dowolne opakowania? Chodziło mi wyłącznie o to że system kaucyjny pod względem odbierania opakowań dotknie również małe sklepy

Jak "dotknie", skoro już od lat właśnie tak to działa - tylko o to mi chodziło ;) 

Z drugiej strony - według Twojego wpisu będzie trzeba przyjmować cokolwiek zwrotnego (chyba że źle Cię zrozumiałem) - a to jest nieprawda... bo nie będzie trzeba.

Edytowane przez rzymo
Opublikowano

@rzymo ok, możliwe że się nie do końca dobrze zrozumieliśmy ;) Ale tak, na obecną chwilę system kaucyjny będzie obowiązkowy również dla małych sklepów, ale jak najbardziej dotyczy to wyłącznie asortymentu danego sklepu. Czy to się zmieni, to się okaże, bo przepisy są dość ogólne momentami, a samo działanie systemu kaucyjnego jednak trochę zawiłe. Wszystko się wyjaśni w październiku :) 

Opublikowano

Ale już chyba się skończy ta patologia, że bez paragoniku, nie przyjmujemy :E Będzie można zwrócić niezależnie czy kupiło się w danym sklepie, czy w innym, aby po prostu dany sklep sprzedawał dany rodzaj napoju?

Opublikowano

Z tego co z ciekawości zerknąłem na neta wygląda, że jest tak jak myślałem. Do tej pory mały sklep nie ma obowiązku przyjmowania butelek zwrotnych bez paragonu. Na wymianę można, ale te które są w asortymencie sklepu.

Po nowemu będzie można bez paragonu zwracać na szczęście.

https://www.prawo.pl/biznes/zwrot-butelki-po-piwie-bez-paragonu-w-malym-sklepie,526807.html

Opublikowano
2 godziny temu, different napisał(a):

Ja w sumie dalej nie wiem jaki ma obowiązek mały sklep do 200m2. Czy mnie w ciula robi czy musi przyjąć ta butelkę? Czy może odmówić jak to nie jego asortyment?

Może odmówić jak to nie jego asortyment.

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, lukadd napisał(a):

Z tego co z ciekawości zerknąłem na neta wygląda, że jest tak jak myślałem. Do tej pory mały sklep nie ma obowiązku przyjmowania butelek zwrotnych bez paragonu. Na wymianę można, ale te które są w asortymencie sklepu.

Po nowemu będzie można bez paragonu zwracać na szczęście.

https://www.prawo.pl/biznes/zwrot-butelki-po-piwie-bez-paragonu-w-malym-sklepie,526807.html

Z tego artykułu nic nie wynika. On jest z 2024r. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...