Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i wygląd BQ jakiś tam ma.

1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Właśnie ten traktor zastąpiłem :hihot:

No u mnie siedziało Thermalright Phantom Spirit 120 , nie powiem było ok. Ale niestety dość głośno w grach .

No i dla karty blokowało wyrzucanie ciepła poza budę.

Teraz jest cisza i karta ma tlen😊

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@AudRobu mnie po zmianie nie tylko na plus cisza, ale i temp, bo pod obciążeniem pełnym przy 155W przynajmniej 6-7 stopni mniej...przynajmniej, bo arctic dobijał do limitu 95 (y-cruncher BBP), więc nie wiem do ilu by wbijał bez niego.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak no u mnie też jest chłodniej i cicho.

Najważniejsze że karta odetchnęła , dyski M2 też a parę ich w płycie siedzi:D

No cała obsadzona.

I w czyszczeniu środka z kurzu , więcej miejsca.

@Krzysiak ale mi chodziło najbardziej żeby pompa była cicha,  dolewkę płynu zawsze można sobie zrobić.

Płyn też w komplecie był, hub, wykonanie ok. Czego więcej chcieć.

A do 9800X3D w zupełności wystarcza.

Edytowane przez AudRob
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sideband napisał(a):

To może czas wreszcie przerzucić oczy na ekran monitora zamiast lukać tylko na kompa  i brędzlować się :hihot:

Ale tu nie ma co oceniać, czy lepszy entuzjasta patrzący tylko na wyniki, czy ten dla którego też i wygląd kompa się liczy ;) Nie o to chodzi żeby się z siebie nabijać...w końcu jedna i druga grupa to entuzjaści...inaczej by nas tu (starych labowych) nie było  ;) 

Sam jeszcze kilka lat temu miałem tak, że byle mobo i graty coś trzymało w kupie, bo liczy się tylko wydajność... ale coś przeskoczyło mi we łbie i stwierdziłem że to jednak ma też wyglądać :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Kadajo Kolega najwyraźniej chce na wakacje w Bieszczady. :hihot: 

Wracając do tematu, nieźle sobie wycenili chłodzenia.

Amazon 

240 mm - 932 zł

360 mm - 1059 zł 

420 mm - 1186 zł 

Nawet z czarnymi wentylatorami nie kupiłbym AIO, no chyba, że przesiadłbym się na Intela. :E

Opublikowano
17 minut temu, Doamdor napisał(a):

360 mm - 1059 zł 

No "trochę" za dużo jak na aio oferujące tylko wydajność a nie wygląd czy ekrany :hihot:

Choć fakt, że w tej cenie mogli dać możliwość dolania/wymiany płynu i samego płynu jak BQ.

Opublikowano (edytowane)

Ale jest też mowa że na 100% słychać,  nie pasuje mi do kompa i jest drogie  :E 

Choć jak mówię było blisko, ale na szczęście 9800x3d nie wymaga top wydajności od chłodzenia, więc mogłem wybrać coś co na luzie ogarnie, pasuje lookiem i kosztuje połowę noctua...do tego niesłyszalna pompka :D 

Dlatego uważam, że jest świetne jeśli idzie o wydajność...ale też nie jest dla każdego, nawet pomijając cenę :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Thanks 1
Opublikowano

No ale nikt tego nie bedzie używal na 100%, tzn. osoba swiadoma nie bedzie bo nikt nikomu przeciez nie zabroni :)

Ja np. nie wchodzę w AIO, bo nie toleruję żadnego dodatkowego hałasu, jaki generuje pompa, a zawsze ją słychać, no chyba że ją wyłączymy, ale wtedy wiadomo, co się stanie.

Dla mnie kilka stopni więcej na CPU nie ma znaczenia, a liczy się idealna cisza w idle i poniżej 28 dBA w obciążeniu.

Co do wyglądu, to jałowa dyskusja.

Ale ogolnie jesli budujesz PC pod wygląd to sam sobie stwarzasz potencjalny problem z doborem komponentów, to nie jest wina producentów ;)

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Co do wyglądu, to jałowa dyskusja.

Ale ogolnie jesli budujesz PC pod wygląd to sam sobie stwarzasz potencjalny problem z doborem komponentów, to nie jest wina producentów ;)

Żadna jałowa, można zrobić ładnie i wydajnie, przecież nic na przeszkodzenie nie stoi ;) Potencjalny problem to wybór białych komponentów...coś o tym wiem :hihot:

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przecież można zbudować fajne setupy na kolorach Noctua i też są ładne. 

Przecież sam podałem wyżej przykład, gdzie bez zastanowienia bym w to szedł ;) Problem z ich produktami dla wzrokowców się pojawia, gdy już trzeba dokupić chłodzenie do kompa który jest tu i teraz i nie jest gotów na kolorystykę (pomijam czarny) :) 

Ogólnie nie działała na mnie nigdy magia tej marki...choć nt-h2 sobie chwaliłem :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ale tu nie ma co oceniać, czy lepszy entuzjasta patrzący tylko na wyniki, czy ten dla którego też i wygląd kompa się liczy ;) Nie o to chodzi żeby się z siebie nabijać...w końcu jedna i druga grupa to entuzjaści...inaczej by nas tu (starych labowych) nie było  ;) 

Sam jeszcze kilka lat temu miałem tak, że byle mobo i graty coś trzymało w kupie, bo liczy się tylko wydajność... ale coś przeskoczyło mi we łbie i stwierdziłem że to jednak ma też wyglądać :E 

Głowa siwieje dupa szaleje :E

Akurat w tym chłodzeniu nie ma co się czepiać wyglądu bloko-pompki, ale z założonym wentylatorem to już wygląda śmiechowo w sumie daje tyle co nic.

Czepiać to się można wentylatorów i kablowiska przy takiej kwocie to powinno być rozwiązane na tip top najlepiej powinny zaprojektowane specjalne nowe wentylatory pod to AIO z magnetycznym połączeniem i pochowane wszelakie kable.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Przecież sam podałem wyżej przykład, gdzie bez zastanowienia bym w to szedł ;) 

Ogólnie nie działała na mnie nigdy magia tej marki...choć nt-h2 sobie chwaliłem :E 

Wiesz jak to jest, zaraz sie znowu tu zlecam i zaczna pisac o srakach i gownach ;)

Tu nie chodzi o żadną magię. Oni są po prostu dobrzy w tym, co robią.

Czyli chłodzenia, które są wydajne i bardzo ciche.

Opublikowano
12 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ale jest też mowa że na 100% słychać,  nie pasuje mi do kompa i jest drogie  :E 

Choć jak mówię było blisko, ale na szczęście 9800x3d nie wymaga top wydajności od chłodzenia, więc mogłem wybrać coś co na luzie ogarnie, pasuje lookiem i kosztuję połowę noctua...do tego niesłyszalna pompka :D 

Zobacz jaka jest niewielka różnica między BQ a Noctua . Zrzutekranu2026-07-12203549.thumb.png.66ac81ab7299ade7e6909b44d5797c04.png

Taka sama wielkość chłodnicy jak Twoja.

Zrzut ekranu 2026-07-12 203934.png