Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Buduję swój pierwszy komputer stacjonarny mATX lub mid tower. Proszę o poradę odnośnie wybranych części – czy coś powinno zostać zmienione i które warianty powinienem wybrać. Po uzyskaniu porady w tym temacie planuję zabrać się za szukanie ofert i zamawianie.

Budżet na komputer ok. 6000-7500 PLN (może dam radę więcej). Chciałem spróbować format mATX, stąd ta obudowa. Docelowo w tym roku chcę ulepszyć GPU do RTX 5070 Ti (3759 PLN), CPU do AMD Ryzen 9 9950X (2415 PLN). Jednak na razie szukam tańszego GPU i CPU (budżetowe).

Przeznaczenie:
- Gry: Przykłady takie jak RDR2, Alan Wake 2, Hitman 3. Może Minecraft RTX (jestem świadomy wymagań). Nagrywanie z OBS.
- Praca kreatywna: Na pewno Photoshop. Z dodatkowych zadań w miarę możliwości chciałem spróbować naukę modelowania w ZBrush i Blenderze (na razie proste projekty). Być może spróbuję skalowania wideo AI w Topaz lub DaVinci Resolve.

Jeden wentylator wyciągowy z tyłu: Arctic P12 PWM PST (26 PLN). Brak przeszkód – priorytet to niski poziom hałasu i przyzwoity przepływ powietrza.
Dolne cienkie wentylatory: SilverStone Air Slimmer 120 (200 PLN za 3 sztuki). Mają wyższe ciśnienie statyczne niż inne opcje, co pomaga w przepychaniu powietrza przez siatkę. Są nieco głośniejsze, ale mogę to zaakceptować.
Zasilacz: Corsair RM850e 850 W (530 PLN)
SSD: Crucial T500 1TB (380 PLN). Unikać dysków SSD z fabrycznym radiatorem – usunięcie może unieważnić gwarancję. Płyta główna ma radiatory dla dysków M.2 SSD.
Płyta główna z USB4: ASUS ROG Strix X870-I Gaming WiFi (1650–1900 PLN)
GPU: ASUS TUF Gaming RTX 5070 OC (2800–3000 PLN) lub MSI GeForce RTX 5070 12G Gaming Trio OC (2800–3000 PLN)
Pamięć RAM: Corsair Vengeance 6000 MHz CL30 (504 PLN)
AMD Ryzen 7 7700 OEM (830 PLN)
^ Po wyjęciu z pudełka Ryzen 7 7700 ustępuje 7700X o około 3–7% w testach wielowątkowych, ale włączenie Precision Boost Overdrive (PBO) niemal całkowicie likwiduje tę różnicę, przybliżając wydajność do poziomu 7700X o 1–3%. Zastosowanie offsetu –30 mV w Curve Optimizer może przynieść dodatkową poprawę wielowątkowych obciążeń o około 3–4% oraz obniżyć szczytowe temperatury nawet o 15 °C, co czyni model nie-X opłacalną alternatywą dla 7700X.

Łączny koszt ≈ 7490 PLN

Przyszłe ulepszenia (później w tym roku):
Chłodzenie: Be Quiet! Light Loop 360 (572 PLN). Musi wystarczyć do intensywnego renderowania w Blenderze (wysokie, trwałe obciążenie i bardzo wysokie piki).
GPU: RTX 5070 Ti, coś mocniejszego od AMD lub ewentualnie RTX 5080 (ta ostatnia raczej mało prawdopodobna).
CPU: AMD Ryzen 9 9950X

B. Mid Tower sized:
Case: Lian Li LANCOOL 207 (423 PLN) lub Fractal Design North (592 PLN)
Chłodzenie CPU: ARCTIC Freezer 34 eSports DUO (200 PLN) lub Thermalright Peerless Assassin 120 SE (190 PLN). Arctic ma znacznie lepszą gwarancję.
Górne wentylatory: 2 × Arctic P14 PWM PST (64 PLN za 2 sztuki)
Wentylator z tyłu: 1 × Arctic P12 PWM PST (26 PLN)
Zasilacz: Corsair RM850e 850 W (530 PLN)
SSD: Crucial T500 1TB (380 PLN). Unikać dysków SSD z fabrycznym radiatorem – usunięcie może unieważnić gwarancję. Płyta główna ma radiatory dla dysków M.2 SSD.
GPU: ASUS TUF Gaming RTX 5070 OC (2800–3000 PLN) lub MSI GeForce RTX 5070 12G Gaming Trio OC (2800–3000 PLN)
Pamięć RAM: Corsair Vengeance 6000 MHz CL30 (504 PLN)
CPU: AMD Ryzen 7 7700 OEM (830 PLN)
^ Po wyjęciu z pudełka Ryzen 7 7700 ustępuje 7700X o około 3–7% w testach wielowątkowych, ale włączenie Precision Boost Overdrive (PBO) niemal całkowicie likwiduje tę różnicę, przybliżając wydajność do poziomu 7700X o 1–3%. Zastosowanie offsetu –30 mV w Curve Optimizer może przynieść dodatkową poprawę wielowątkowych obciążeń o około 3–4% oraz obniżyć szczytowe temperatury nawet o 15 °C, co czyni model nie-X opłacalną alternatywą dla 7700X.
Płyta główna: ASUS ROG Strix B850-E Gaming WiFi (1471 PLN) lub Gigabyte X870E AORUS PRO ICE (1500 PLN).
^ B850-E jest nowsza i oferuje pewne funkcje AI. Obie mają porty USB4 40 Gb/s (Asus – 1, Gigabyte – 2).

Łączny koszt ≈ 7228 PLN

Przyszłe ulepszenia (później w tym roku):
Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III Pro 360 mm (430 PLN). Musi wystarczyć do intensywnego renderowania w Blenderze (wysokie, trwałe obciążenie i bardzo wysokie piki).
GPU: RTX 5070 Ti, coś mocniejszego od AMD lub ewentualnie RTX 5080 (ta ostatnia raczej mało prawdopodobna).
CPU: AMD Ryzen 9 9950X

Edytowane przez Jan Nowak Lord Vader
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pablloo napisał(a):

Załóż jeszcze z 3 tematy i będzie git :rotfl:

Częściowo się zgadzam, ale jestem tutaj nowy i nie wiedziałem jak stary temat usunąć. Tam już pomoc otrzymałem i nie spodziewam się aktywności, a większość podzespołów poprzednio omawianych jest nieaktualna. Z tego co linkujesz tylko jeden temat się jako tako powtarza, drugi temat dotyczy tylko CPU/GPU (tego jak ich moc wpływa na wydajność).

W tym temacie przedstawiam gotową listę podzespołów i proszę o jej krytykę/ocenę. Napisałem - "Po uzyskaniu porady w tym temacie planuję zabrać się za szukanie ofert i zamawianie.", więc po tym nie ma powodu niczego powtarzać. Tak to wygląda, żeby stworzyć całą listę trzeba wpierw radzić się w kwestii podzespołów. Magicznie całej listy nie wyczaruję.

Edytowane przez Jan Nowak Lord Vader
Opublikowano (edytowane)

@Jan Nowak Lord Vader

Masz plusa za m-ATX i budę do tego. Będę śledził temat, tylko się go trzymaj do końca i w razie czego też pomogę.

Na początek mała, ale bardzo ważna uwaga. Warto sprawdzić jak będzie działał ten dolny slot PCI-E x16 zarówno w jednej jak i drugiej płycie po obsadzeniu dwóch NVME. W tym TUFie już widzę, że PCI-E działa x1, a po obsadzeniu gniazd M.2 może się okazać, że zamiast 4.0 jest np. 3.0.. lub co gorsza 2.0, albo w ogóle nie działa.

Edytowane przez CozyHog
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

No więc ten temat jest teraz jedyny i ostateczny, proszę nie zakładać kolejnych.

Cześć. Rozumiem i taki mam zamiar - chcę jedynie kontynuować ten post + post, w którym szukam godnych polecenia fachowców/ ekip zajmujących się montażem komputerów w praktyce + post na temat połączenia monitora graficznego. To są oddzielne wątki.

Godzinę temu, CozyHog napisał(a):

@Jan Nowak Lord Vader

Masz plusa za m-ATX i budę do tego. Będę śledził temat, tylko się go trzymaj do końca i w razie czego też pomogę.

Na początek mała, ale bardzo ważna uwaga. Warto sprawdzić jak będzie działał ten dolny slot PCI-E x16 zarówno w jednej jak i drugiej płycie po obsadzeniu dwóch NVME. W tym TUFie już widzę, że PCI-E działa x1, a po obsadzeniu gniazd M.2 może się okazać, że zamiast 4.0 jest np. 3.0.. lub co gorsza 2.0, albo w ogóle nie działa.

Cześć. Dzięki za chęć pomocy. :)

Tutaj dobieram ostateczne podzespoły, później zostaje tylko sam montaż (mam nadzieję, ze specjalistą). Fajnie, że lubisz format mATX - Do tej pory ludzie głównie mnie straszą, że taki komputer nie ochłodzi żadnego poważniejszego CPU. Widać temat mało popularny, bo testy gamersnexus i Digital Trends pokazują dobre temperatury w teście CPU cieplejszego niż te wybrane w mojej liście.
https://www.digitaltrends.com/computing/lian-li-a3-matx-review/?utm_source=chatgpt.com
https://gamersnexus.net/cases/excellent-budget-case-lian-li-dan-a3-matx-review-benchmarks?utm_source=chatgpt.com

Na razie planuję jeden NVMe 1Tb. To niewiele, ale raczej dam radę. W przyszłości będę kupował raczej tylko dyski HDD jako archiwum na zbiory plików (nagrania, kopie z prac graficznych itd.).