Skocz do zawartości

Stuttery, spadki - pomoc w diagnostyce i/lub ustawieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

ogólnie problem jest w tym że masz takie wysokie opóźnienia od sterownika nvidii ale skąd to się bierze to ciężko powiedzieć :/ 

No i faktycznie jeżeli problem nie zniknie, chyba  trzeba będzie odezwać się do serwisu i podlecieć do nich z kartą, jak ktoś wcześniej wspomniano w temacie. A możliwe jest, że to od tego że zajechałem w mobo slot na kartę graficzną? Ciężko było łapę wsadzić między kartę i chłodzenie CPU i przyznam że trochę szarpaniny tam było parę razy. 😬 Teraz już mam więcej doświadczenia i trochę lepiej juz mi idzie wymiana. 😀

Opublikowano

I sprawdzić przy okazji inne, nie powinno być zbyt wiele na wysokim priorytecie, może coś namieszane jest... 

Nie chce mi się wierzyć że to wina karty, ale w sumie przy 5000 to wszystko możliwe.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, j4z napisał(a):

No i faktycznie jeżeli problem nie zniknie, chyba  trzeba będzie odezwać się do serwisu i podlecieć do nich z kartą, jak ktoś wcześniej wspomniano w temacie. A możliwe jest, że to od tego że zajechałem w mobo slot na kartę graficzną? Ciężko było łapę wsadzić między kartę i chłodzenie CPU i przyznam że trochę szarpaniny tam było parę razy. 😬 Teraz już mam więcej doświadczenia i trochę lepiej juz mi idzie wymiana. 😀

Bez przesady.. musiałbyś się na prawdę postarać:D Jak masz jeszcze chwilę czasu i cierpliwości, to spróbuj tego co sideband pisze, bo sam Ci to wcześniej sugerowałem.

Opublikowano (edytowane)

Zostawisz kartę w serwisie to ci z nią takiego burdelu narobią, że odechce Ci się żyć. Rozwalą Ci ją, powywalają dobre pady i pastę, gwarancja pójdzie się walić i do tego przepalą Furmarkiem jak banda debili.

Ostatecznie gówno zrobią ale zarobią jak to bywa na nieświadomych userach.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, caleb59 napisał(a):

Zostawisz kartę w serwisie to ci z nią takiego burdelu narobią, że odechce Ci się żyć. Rozwalą Ci ją, powywalają dobre pady i pastę, gwarancja pójdzie się walić i do tego przepalą Furmarkiem jak banda debili.

Ostatecznie gówno zrobią ale zarobią jak to bywa na nieświadomych userach.

No bez jaj.. w ogóle to idziesz do takiego serwisu, gdzie facet na miejscu w ciągu 15-30 minut ją podłącza instaluje stery i pokazuje rezultaty, bez zostawiania jej na dłużej. Rozkręcanie takiej karty na gwarancji jest bez sensu..

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

obraz.thumb.png.76cfa866804f53c629b42d46c90c44bc.png

@galakty, @Send1N jest ok czy lipa? Coś mam zrobić jeszcze tutaj? Jest jakieś false na dole. 😬

7 godzin temu, sideband napisał(a):

Zainstalować 572.47 i jak pisałem golasy bez żadnego syfu.

Do tego wrócić do normalnego systemu czyli Win10 na starszym buildzie.

Próbowałem tę wersję i to samo jest, bez nv app. Ale kurcze do win 10 średnio mi się chce wracać. Będzie mi system spamic, żebym się przesiadał. W sumie to dlatego się przesiadłem na 11. :boink:

Ogólnie to te opóźnienia chyba losowo są, niezależnie co, gdzie przestawię. Wczoraj grałem i było git, dzisiaj odpalam na tych samych ustawieniach i jest grubo na czerwono w latencymon.

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Nie każde ścinki czy stutter w grach świadczą o tym że jakiś sterownik systemowy ma problem z opóźnieniem, pewnie w tym momencie to po prostu sama gra zawiodła a nie twój sprzęt/soft, istnieją tytuły gdzie optymalizacja tak leży że jakieś "chrupnięcia" masz regularnie a w latencymon jest czysto.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Chrupnięcia to sporo gier ma i niewiele z tym zrobisz. Wtedy to już czytać fora/reddit związane z daną grą, czasami ludzie piszą co można poprawić (w takim MFS 2020 wyłącza się cache dla przykładu i problem znika). 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież na nvidii od lat stutter potrafił występować wszystko zależało od gry, na trzech kartach zielonych w battlefield 5 miałem ściny przez pierwsze kilkanaście minut po zmianie sterów czy aktualizacji gry, dopiero jak shadery się załadowały całkowicie do pamięci szarpanie ustępowało, i to był znany objaw, kto grał ten wie ;) na 6950XT z kolei w hunt showdown pod DX11 po każdej zmianie sterów okropne ściny przez pierwsze 15 minut, ten sam efekt jak kliknęło się w sofcie "resetuj pamięć podręczną shaderów" po aktualizacji silnika na najnowszą wersję CE jak gra działa już pod DX12 tego zachowania już nie ma na radku :) 

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Przecież na nvidii od lat stutter potrafił występować wszystko zależało od gry, na trzech kartach zielonych w battlefield 5 miałem ściny przez pierwsze kilkanaście minut po zmianie sterów czy aktualizacji gry, dopiero jak shadery się załadowały całkowicie do pamięci szarpanie ustępowało, i to był znany objaw, kto grał ten wie ;) na 6950XT z kolei w hunt showdown pod DX11 po każdej zmianie sterów okropne ściny przez pierwsze 15 minut, ten sam efekt jak kliknęło się w sofcie "resetuj pamięć podręczną shaderów" po aktualizacji silnika na najnowszą wersję CE jak gra działa już pod DX12 tego zachowania już nie ma na radku :) 

no, ale jest różnica jak ścina ci przy pierwszym uruchomieniu gry przez piętnaście minut, a jak ścina ci cały czas niezależnie od gry i sterowników

• Sad 1
Opublikowano

Nigdy mnie na radeonie coś takiego nie spotkało jeżeli to miałeś na myśli aby jakaś gra cały czas zacinała po pełnym wczytaniu shaderów do pamięci, chyba że chodzi o problem autora na Nvidii ;D

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nigdy mnie na radeonie coś takiego nie spotkało jeżeli to miałeś na myśli aby jakaś gra cały czas zacinała po pełnym wczytaniu shaderów do pamięci~~

no w porządku, ale wystarczy wejść na reddita i poczytać - dziesiątki tysięcy wątków z wyżej wymienionym problemem, również na twoim modelu karty graficznej
śledzę temat i na nvidii takie problemy pojawiają się znacznie rzadziej 

Opublikowano
56 minut temu, j4z napisał(a):

https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/1hch1s2/weird_stuttering_problem_after_cpu_upgrade_5700x3d/

"I also just swapped my 5700g back in and everything performs normal. No lagging or stuttering and everything is snappy as expected."

https://community.amd.com/t5/pc-processors/5700x3d-stuttering-issues/td-p/724709

obraz.thumb.png.044622cc25435f0de87ea8e4ae33a726.pngobraz.thumb.png.867a67607ba80cc5b73cea36a28b80f8.png

takich wątków jest zatrważająca ilość. 

Opublikowano

Kup kąkuter mówili. Na konsolach też to było, ale chyba nie aż tyle, a może człowiek tak nie zwracał uwagi. Teraz trochę kapusty wyłożył i chcę, żeby było dobrze super smooth. 

Opublikowano
2 godziny temu, j4z napisał(a):

Kup kąkuter mówili. Na konsolach też to było, ale chyba nie aż tyle, a może człowiek tak nie zwracał uwagi. Teraz trochę kapusty wyłożył i chcę, żeby było dobrze super smooth. 

to jest najgorsze, nie? albo jak kumpel ma gotowca z allegro za trzy osiemset, i chodzi wszystko dużo lepiej niż na Twoim wymuskanym kumputerze za worek pieniędzy 

suchodolski-wojciech.gif

Opublikowano

Kurcze... Przeglądałem sobie opinie o 5700x3d na xkom i jest trochę takich, gdzie user napisał, że po przesiadce na ten procek zaczęły się stuttery. Takie opinie zgarniają dużo minusów, no ale istnieje ich sporo. 

Próbuje sobie przypomnieć, jak to było u mnie. Ja stosunkowo niedawno zacząłem swoją przygodę z PC. Kupiłem używkę do indyków z GTX 1660 i R5 3600. Byłem zachwycony grą w 120kl, zapragnąłem tak grać w duże tytuły. Kupiłem 5700x3d, 4070s i chyba wtedy właśnie się zaczęły...

Przeglądałem sobie na YT testy 5700x3d vs 5700x. Mimo, że procek z 3d v-cache miał sporo więcej klatek, w większości przypadków procentowo lowsy dużo, dużo niższe.