Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja zapytam jabłkowców bo chętnie się dowiem jak to jest obecnie w iOS.

1. Jest jakiś normalny manager plików na telefonie? Tak żeby mogę sobie przenosić zipy, pdfy, tworzyć katalogi itp?

2. Jest możliwość normalnego przenoszenia plików wideo i audio z PC na telefon bez żadnych aplikacji, po prostu podłączam kabelkiem i mam telefon w eksploratorze tak jakbym podłączył pendrive-a?

3. Jest jakaś opcja modyfikacji wyglądu szuflady aplikacji czy wszystko ląduje "na pulpicie" i co najwyżej sobie można zrobić katalogi na aplikacje?

4. Jest opcja instalacji aplikacji spoza sklepu? W sensie wgrywam .apk, instaluje i działa?

Opublikowano

Polecam też zerknąć na OnePlus 13, używam od premiery i wg mnie telefon w zasadzie kompletny. Bardzo dobra bateria, śmiga jak błyskawica, brak jakichkolwiek problemów z softem (a przynajmniej niczego przez tych kilka miesięcy nie zauważyłem). Aparat też bardzo solidny, może poza teleobiektywem jak już wspomniano bo tu Samsung wygrywa.

S25 Ultra też fajny telefon, ale wg mnie za duży i kanciasty, źle leży w dłoni i niezbyt wygodnie się z niego przez to korzysta. Nie wspominając o noszeniu w kieszeni, itp - już OP13 jest duży, ale tutaj to po prostu patelnia ;)

• Upvote 2
Opublikowano
17 minut temu, Godlike napisał(a):

No a jak to jest z bezpieczeństwem danych na Androidzie? Bo tylko słyszę ze ja usuniesz z iphone to już się nie da odzyskać itd. A w Androidzie pod tym względem coś się poprawiło? 

No wcale na iPhone się nie da odzyskać jak była nie tak dawno afera że ludziom przywracało zdjęcia poprzednich właścicieli xDxDxD 

Opublikowano

iOS dzisiaj to nie to samo co kiedyś... Błędów też ma sporo, nie jest super stabilny (koleżance IP15 tak się zawiesił że miała czarny ekran, telefon gorący, parzył w ręce...) ale za to akcesoria drogie i nie współpracują dobrze z innymi firmami, więc zegarek i słuchawki de facto jesteś skazany na jabłko :E Wiadomo że są wyjątki ale ogólnie to trzeba lubić ten system. 

Kiedyś się bronili długoletnim wsparciem, ale Samsung dogonił i też oferuje kilka duzych aktualizacji i chyba 7 lat łatek bezpieczeństwa? 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Godlike napisał(a):

No a jak to jest z bezpieczeństwem danych na Androidzie? Bo tylko słyszę ze ja usuniesz z iphone to już się nie da odzyskać itd. A w Androidzie pod tym względem coś się poprawiło? 

Będziesz na telefonie trzymał kody startowe rakiet atomowych, że się takimi rzeczami przejmujesz?

Edytowane przez Karister
Opublikowano
Godzinę temu, Karister napisał(a):

Będziesz na telefonie trzymał kody startowe rakiet atomowych, że się takimi rzeczami przejmujesz?

Kto wie :E A tak serio to po prostu chciałbym wiedziec jak Android wypada na tle iOS pod tym względem tym bardziej, że zakupu chce dokonać dzisiaj z racji kończącej się promocji na raty w euro, a nie chce się potem pierdzielić w jakieś zwroty, tym bardziej że Ajfona brałbym stacjonarnie to nie koniecznie już mam prawo do tego zwrotu ;) Także na ile mogę to chce przemyśleć ten zakup i rozważyć za i przeciw, bo serce podpowiada S25U a rozum IP 16 :E

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

O prywatność nie ma co się martwić, nie wiem co trzeba by zrobić by wyciekły dane. 

Generalnie to niczego nie trzeba robić. Wystarczy nie wyłączyć wysyłania danych w chmurę i czekać.

4 godziny temu, Godlike napisał(a):

A tak serio to po prostu chciałbym wiedziec jak Android wypada na tle iOS pod tym względem tym bardziej

Tyle że to jest źle postawione pytanie. Nie ma czegoś takiego jak Android vs iOS pod kątem bezpieczeństwa. Ten pierwszy jest systemem zamkniętym, a drugi otwartym. Producenci smartfonów opartych o system z robocikiem mogą go modyfikować i stosować własne rozwiązania bezpieczeństwa, vide Samsung i ichni Knox. Tak więc pytaj raczej Apple vs Samsung / whatever. Zamknięty system sprzyja bezpieczeństwu. Ponadto Apple oficjalnie twierdzi, że nigdy nie tworzyło i nie stworzy żadnego backdoora. Potwierdza to sytuacja z 2015, gdy firma ta odmówiła FBI stworzenia takowego w celu identyfikacji zamachowców z 2015r. Z drugiej strony mieli wyciek danych z ich chmury w 2014r. Samsung także i to w tym roku.

Nie ma dużej firmy, która nie miałaby jakiegoś incydentu związanym z bezpieczeństwem. Natomiast dla Kowalskiego czy Nowaka nie powinno mieć to znaczenia, bo każdy ze znanych producentów dobrze dba o zabezpieczanie danych, co nie znaczy, że robi to idealnie. Wszystko da się shackować przy odpowiednim wysiłku. Lepiej się zastanów, czy masz coś na tyle ważnego, że komuś by się w ogóle chciało o to fatygować. Jeśli tak, prędzej wycieknie to z powodu Twojego błędu niż niedopatrzenia dużej firmy pokroju Apple czy Samsung.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 13:53, larry.bigl napisał(a):

Używam S25U od premiery. Jak dla mnie świetny telefon. Ekran żyleta, bateria bajka (ładuję co 2-3 dni mając 6-8h SOT). 

Zdjęcia świetne pod warunkiem, że nie w ruchu, tu bywa różnie :E Za to wideo i stabilizacja sztos. 

Dzisiaj się trochę pobawiłem oboma telefonami, ale to co mi się rzuciło w S25U w oczy, zreszta na ogromny minus to pasek wyszukiwania aplikacji na samym dole, da się go przesunąć na górę? 

Opublikowano
3 godziny temu, Godlike napisał(a):

Dzisiaj się trochę pobawiłem oboma telefonami, ale to co mi się rzuciło w S25U w oczy, zreszta na ogromny minus to pasek wyszukiwania aplikacji na samym dole, da się go przesunąć na górę? 

Z tego co wiem to nie, jest to zmiana w UI 7.0 Samsunga

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, bleidd napisał(a):

To ja zapytam jabłkowców bo chętnie się dowiem jak to jest obecnie w iOS.

1. Jest jakiś normalny manager plików na telefonie? Tak żeby mogę sobie przenosić zipy, pdfy, tworzyć katalogi itp?

2. Jest możliwość normalnego przenoszenia plików wideo i audio z PC na telefon bez żadnych aplikacji, po prostu podłączam kabelkiem i mam telefon w eksploratorze tak jakbym podłączył pendrive-a?

3. Jest jakaś opcja modyfikacji wyglądu szuflady aplikacji czy wszystko ląduje "na pulpicie" i co najwyżej sobie można zrobić katalogi na aplikacje?

4. Jest opcja instalacji aplikacji spoza sklepu? W sensie wgrywam .apk, instaluje i działa?

1. Znalazłem coś takiego:

https://apps.apple.com/it/app/fe-file-explorer-pro/id499470113

https://apps.apple.com/us/app/filebrowser-professional/id854618029

Godzinę temu, galakty napisał(a):

A co jak kupujesz jabłko i w kolejnej aktualizacji przesuną na dół? xD 

Do 2025 roku Samsung miał u góry wyszukiwanie :E 

To wtedy ich pozwę :E A tak serio to mega mi to przeszkadzało jak wczoraj używałem tego S25U, pewnie kwestia przyzwyczajenia bo w aktualnym tel mam na górze i tak jak pisze @ODIN85 faktycznie rzadko używam, ale używam i umiejscowienie na dole mi przeszkadza :E

Ale zamówienie się rzekło i Pro Max zamowiaony, dzisiaj odbiór :E

Przedewszystkim ajfon lepiej mi leżał w dłoni, aczkolwiek samsung wizualnie bardziej mi się podobał z racji kanciastych kształtów, działanie wg u obu równie szybkie, ale chyba najbardziej zwyciężyła u mnie chęć posiadania innego systemu niż Android, zachwalanego przez wszystkich FaceID, oraz ciekawość stwierdzenia, że jak już się raz się wejdzie w iPhone to nie chce się niczego innego i ciekaw jestem czy tak faktycznie będzie :E Mam tylko nadzieję że aparat będzie robił sztos zdjęcia :D

Edytowane przez Godlike
  • Sad 2
Opublikowano

Tak to widziałem, ale za to IP lepiej firmy robi, generalnie najbardziej mi zależy na tym żeby mi zdjęcia zamazane nie wychodziły, jak np robię szybko serię zdjęć albo zdjęcie jakiego dokumentu/tekstu, aby był czytelny i wyraźny, bo na obecnym seria zdjęć to porażka a zdjęcia dokumentów czasem muszę robić po 10 razy bo co rusz coś zamarzę, chyba że lampę włączę to wtedy jest ok, ale strasznie mnie to irytuje. 

Opublikowano

Tylko Spigen. ;) Szkło GLAStR EZ FIT, a gumka Ultra Hybrid MagSafe. Na aparat też mają i wszystko idealnie pasuje. 

Przy okazji - jak to jest nowy iPhone, to trzeba uważać przy zakupie ładowarki indukcyjnej, aby wziąć tą ze sznurkowym kablem, a nie gumowym.

Opublikowano
6 minut temu, Karister napisał(a):

Tylko Spigen. ;) Szkło GLAStR EZ FIT, a gumka Ultra Hybrid MagSafe. Na aparat też mają i wszystko idealnie pasuje. 

Przy okazji - jak to jest nowy iPhone, to trzeba uważać przy zakupie ładowarki indukcyjnej, aby wziąć tą ze sznurkowym kablem, a nie gumowym.

Dlaczego te z sznurkowym ? 

Opublikowano

Ma większą moc, z której nowe modele iPhone mogą skorzystać. Chyba 25W zamiast 15W, choć mogę już źle pamiętać te wartości. W każdym razie jest znacznie szybciej od kiedy zmieniłem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Valeri napisał(a):

Jak zakupisz Ajfona polecam udac sie do Zbitej Szybki i zalozyc ich szklo na ekran oraz na obiektywy aparatow

Najbliższą zbita szybko mam daleko, w Katowicach, ale szkło już mam zamówione z panzerGlass, etui się zobaczy ale albo pójdę w Spigena albo w MagSafe z tym przyciskiem Camera Control, a co do obiektywów aparatów dzięki za radę ;)

Zastanawiam się nad tymi:

https://www.ceneo.pl/173171900?fto=542111813&utm_source=google_css&utm_medium=organic&utm_campaign=css

https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/pokrowce-i-etui/etui-spigen-tough-armor-t-magsafe-do-apple-iphone-16-pro-max-czarny-mat?gad_source=1&gad_campaignid=21351649662&gbraid=0AAAAADoIO6_sSLDJjznBsW2OJBTaQAdNM&gclid=CjwKCAjwi-DBBhA5EiwAXOHsGS-jmRdJ5iD1dRA7wcYXW5kRLx2n4HZbZUJc84xQjreG6ZpOUjrKgRoCWlkQAvD_BwE

Znajomy też mi doradza te oryginalne etui appla ale średnio mi się podobają no i ochrona pewnie żadna bo to dam sylikon. 

Te przezroczyste też mi się podobają ale ponoc śliskie i zolkna. 

Edytowane przez Godlike