Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad zmianą telefonu i wybór padł na S25 ultra albo Iphona, do tej pory zawsze od lat jechałem na Androidzie ale ciekaw jestem zmiany tym bardziej, że jeden znajomy bardzo chwali Iphona jaki on jest super itp. Zależy mi na tym aby bateria dobrze trzymała, czyli fajnie by było aby z włączoną lokalizacją i przeglądaniem trochę internetu (kilka h) w ciągu dnia spokojnie wytrzymał tą dniówkę, zdjęcia żeby były dobre - co prawda nie będe robił nim jakichś pro selfiaczków na Insta czy pro filmów 4k na TikToka, ale na obecnym telefonie Motorola Edge 20 zdjęcia są takie se, a ponad to brak jest stabilizacji obrazu, więc robienie nim zdjęć to męczarnia, i tu dochodzimy do kolejnego punktu, czyli aby miał stabilizację obrazu. A tak to reszta moich oczekiwań to szybka praca, duży wyświetlacz, przejrzysty interfejs ale o to chyba nie ma się co martwić w obu modelach, a i jeszcze wsparcie aktualizacji żeby było długie nie wiem jak to wygląda w IP ale w S25 słyszałem o 7 latach, w Motoroli nawet dwóch lat nie miałem :E 

I na koniec jeszcze jedna ważna kwestia czasem też będę oglądał na tel jakieś NF, czy YT itp. i w obecnym telefonie wkurza mnie, że obraz nie jest na pełnym ekranie tylko ma czarne paski po bokach, w nowym sprzęcie nie chciałbym tego ponownie uświadczyć ;)

P.S

Telefon tez będzie służył do czytania e-booków na zmianę z Kindlem, więc też jest dla mnie ważne aby się je dobrze czytało także jeśli któryś tel pod tym względem wypada to proszę dać znać ;)

Opublikowano

W układzie poziomym telefonu będziesz miał paski po bokach i na iPhone i na Samsungu. Oba telefony mają proporcje ekranu 19.5:9 więc treści 16:9 (YT, Netflix - choć tu zależy od materiału, jest sporo treści w okolicach 18:9) będą miały czarne pasy po bokach.

Co do aparatów to oba telefony prezentują bardzo zbliżony poziom. Cała reszta to kwestia czy preferujesz Androida czy iOS bo to lekko inne podejście do tematu. Ja bym się na japko nie zdecydował bo za dużo rzeczy mi nie leży, ale to wiesz, tak jakbyś zapytał czy na żonę brać brunetkę czy blondynkę :P 

Opublikowano

Tylko jabłko, gardzę Androidem.

A tak na serio... to kwestia "wiary" :D

Technicznie oba są topowe. 
Ja po 7 latach już bym do Androida nie wrócił.

Jak zdecydowałbyś się przesiadać na inny system to ja proponowałbym coś tańszego na początek.

Zawsze będzie mniejsza strata jeśli Ci zupełnie nie podejdzie.

Opublikowano

Ale coś tańszego oznacza gorszy aparat i mniejszy wyświetlacz :E Pozatym myślę żebym się przestawił i co miałoby niby niesiąść? No może ten temat nastawienia na model subakrypcyjny, ale bez tego przecież go chyba można używać? :E

A jak wygląda kwestia bezpieczeństwa i skanerów lini papilarnych oraz twarzy w obu przypadkach? 

Opublikowano (edytowane)

Uzytkowalem S25Ultra przez tydzien i nie moglem sam siebie przekonac zeby wydac 6 tys na samsunga to po pierwsze, po drugie ma zbyt "kanciate ksztalty" i zle lezal mi w dloni

Na plus zaliczyc trzeba ekran, plynnosc dzialania, jakosc wykonania oraz baterie.

Generalnie nie przekonal mnie ten telefon, predzej poszedlbym w kierunku s25+ ktory jest duzo tanszy, a wiele nie odstaje od 25U

Wybralen Iphona, dlaczego ? 

Chcialem sprobowac innego systemu i jestem z niego bardzo zadowolony. Ekran uwazam ze jest lepszy niz w samsungu, glosniki tez na +, czas pracy baterii bardzo porownywalny.

Telefony bardzo do siebie zblizone, wybierz ten ktory bardziej Ci odpowiada.

Edytowane przez Valeri
Opublikowano (edytowane)

No teraz ultra już dużo taniej idzie wyrwać, no ale sam nie wiem jakoś ciągnie mnie w kierunku tego ajfona, z drugiej strony rozsądek mówi bierz to co tańsze :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

Tak, idzie wyrwac z dystrybucji europejskiej ale wtedy gwarancja realizowana jest tylko przez sprzedajacego, a nie bezposrednio przez samsunga. Zglebilem ten temat.

Jezeli chcesz isc w strone Samsunga to w xkom daja 3 rok gwarancji gratis, jezeli w Iphone to polecam Media Expert bo nie robia problemow z rekojmia tylko biora na klate usterki.

Opublikowano

Używam S25U od premiery. Jak dla mnie świetny telefon. Ekran żyleta, bateria bajka (ładuję co 2-3 dni mając 6-8h SOT). 

Zdjęcia świetne pod warunkiem, że nie w ruchu, tu bywa różnie :E Za to wideo i stabilizacja sztos. 

Opublikowano (edytowane)

SoT SoTowi nierówny. Za dużo czynników na to wpływa, czy korzysta się z WiFi czy sieci komórkowych, jaki ma się zasięg, na jakiej jasności ekranu, co działa w tle. Można zrobić jednym telefonem SoT 3h a drugim razem 8h.

Ja mam S24U i w jasny słoneczny dzień, używając go na zewnątrz potrafi wyssać baterię w mig. Wysoka szczytowa jasność ekranu robi robotę jeśli chodzi o czytelność - jest idealnie, ale też przez to wysysa mocno baterię. Na wyjazdach gdzie mam telefon od rana do wieczora ze sobą i głównie używam do nawigowania i zdjęć/filmów to bez powerbanka telefon by mi padł trupem w połowie dnia. Za to używając go w domu, gdzie ekran sobie działa na 15-20% jasności do tego WiFi, potrafi zrobić SoT 3-4x większy.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Godlike napisał(a):

Co 2-3 dni, nieźle, a to na codzień jak mniej wieciej go używasz, że tak trzyma? 

Głównie whatsapp + Spotify + 9gag :E jakaś sporadyczna rozmowa, trochę podglądu kamer u dzieciaków, gmail, wiadomości, Duelingo ok 30min dziennie, czasami z nudów coś w łóżku na streamingu (HBO/Prime itp). Większość po WiFi ale 3-4x w ciągu dnia wychodzę na ok godzinę za każdym razem poza zasięg WiFi. 

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Jeszcze OnePlus12/13 wchodzi w grę, zdjęcia lepsze od Samsunga, może poza telephoto. Ładowanie bajeczne (a nie dziadowskie) i wydajność też topka. 

Na ładowaniu aż tak bardzo mi nie zależy, ale jeśli już to chyba bym wolał Xaiomi 15 Ultra, aczkolwiek słyszałem że te szybkie ładowania wpływaja na żywotność baterii plus tel pewnie się mocno nagrzewa. 

Opublikowano
8 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Używam S25U od premiery. Jak dla mnie świetny telefon. Ekran żyleta, bateria bajka (ładuję co 2-3 dni mając 6-8h SOT). 

Zdjęcia świetne pod warunkiem, że nie w ruchu, tu bywa różnie :E Za to wideo i stabilizacja sztos. 

Ja mam S23U i zaktualizowałem do Androida 15 i bateria mi trzyma 2 dni z trybem oszczędzaniem energii dzienie mi jadło bez trybu 30%bateria przy Andku 14 bez trybu bateria trzymała mi 4dni zużycie  dzienne  miałem 15% baterii

Opublikowano
13 godzin temu, Godlike napisał(a):

Na ładowaniu aż tak bardzo mi nie zależy, ale jeśli już to chyba bym wolał Xaiomi 15 Ultra, aczkolwiek słyszałem że te szybkie ładowania wpływaja na żywotność baterii plus tel pewnie się mocno nagrzewa. 

Niech Cię ręka boska chroni przed Xiaomi.... Rozumiem średniaka, ale nie flagowca. Błagam. I mówi to człowiek który przerobił około 6 telefonów tej marki. 

Opublikowano

Już mnie druga osoba ostrzega przed Xaiomi, czyli to jest jakiś znak :E

Dzisiaj idę sobie pomacać do euro oba telefony, na oglądałem się filmików z porównananiami, i dużo łącznie z cena przemawia za S25U, ale rozsądek i kwestie bezpieczeństwa przemawiają za ajfonem, bo szczerze powiedziawszy bałbym się obcemu sprzedać tel z Androidem w obawie że coś z niego odzyska a przy iPhonie tych obaw nie mam :) Szkoda tylko, że w IP nie ma też czytnika lini, ale za to w S25U skan twarzy ponoć ssie. 

Opublikowano

Czytnik linii papilarnych w iPhone jest zbędny. Zrozumiesz to po pięciu minutach używania Face ID, które działa genialnie. Niemniej, z roku na rok mam coraz bardziej dość jabłkofonów. Co roku biorę nowego Pro Max i mam powoli dość. Szajska aplikacja aparatu, upośledzone aplikacje kontaktów oraz dzwonienia, denne rozwiązania chmurowe, AirDrop wiesza się przy przesyle większych danych. Powiem szczerze, że gdyby nie fakt posiadania jeszcze dwóch MacBooków, odpuściłbym Apple. Ich ekosystem fajnie się integruje i to jest główna zaleta. Za największe plusy IPhone wymieniłbym spójność obsługi gestami oraz efektywne wykorzystanie baterii. Zostawisz na noc wszystko (BT, AirDrop, WiFi, dane pakietowe, etc) i weźmie to może z 1% przez noc.

Opublikowano
2 godziny temu, Godlike napisał(a):

Już mnie druga osoba ostrzega przed Xaiomi, czyli to jest jakiś znak :E

One były dobre jak "flagowce" chodziły po 2000 zł albo się ściągało z Chin. Daj spokój wydawać 4 czy 5k na Xiaomi gdzie bug buga bugiem pogania i masz reklamy w systemie (chyba że użyjesz DNS adguard to znikają). 

Bug z apką galeria nierozwiązany od 5 lat? Im dłużej używasz tym bardziej zwiększa rozmiar aż w końcu zajmuje 3/4 pamięci, pomaga jedynie odinstalowanie aktualizacji. Problem wraca po kilku miesiącach. To jest paździerz niewarty splunięcia. Nie popełniał błędów kolegów :E 

Samsung/Apple w zależności co kto woli, ewentualnie jak pisałem OnePlus. W mniejszym budżecie poleciłbym Pixela ale trzeba je mocno lubić bo też mają swoje odpały i słabe procki. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Karister napisał(a):

Czytnik linii papilarnych w iPhone jest zbędny. Zrozumiesz to po pięciu minutach używania Face ID, które działa genialnie. Niemniej, z roku na rok mam coraz bardziej dość jabłkofonów. Co roku biorę nowego Pro Max i mam powoli dość. Szajska aplikacja aparatu, upośledzone aplikacje kontaktów oraz dzwonienia, denne rozwiązania chmurowe, AirDrop wiesza się przy przesyle większych danych. Powiem szczerze, że gdyby nie fakt posiadania jeszcze dwóch MacBooków, odpuściłbym Apple. Ich ekosystem fajnie się integruje i to jest główna zaleta. Za największe plusy IPhone wymieniłbym spójność obsługi gestami oraz efektywne wykorzystanie baterii. Zostawisz na noc wszystko (BT, AirDrop, WiFi, dane pakietowe, etc) i weźmie to może z 1% przez noc.

Ja nie mam nic innego z Appla, może kiedyś słuchawki i może zegarek ale ich komputerów napewno nie, i generalnie aktualnie jak przystało na PCMR siedzę na Win 10 :E

No a jak to jest z bezpieczeństwem danych na Androidzie? Bo tylko słyszę ze ja usuniesz z iphone to już się nie da odzyskać itd. A w Androidzie pod tym względem coś się poprawiło? 

Edytowane przez Godlike