Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega prosił mnie o polecenie nowej karty garficznej,zamiast obecnej Nvidi Rtx 3050 8Gb,w maks. kwocie 2000 zł. do nast.komputera:

mobo-prawdopodobnie Gigabyte H610M S2H V2 DDR4 (mam dane z cpuz)

procesor-Intel I5-1440F z chłodzeniem boxowym

ramy-2 x 8 Gb ddr4  3200MHZ Goodram

karta- Rtx 3050 8 Gb Palit jednowentylatorowa

dysk-Silicon Power 1TB nwme 3.0

monitor-Fhd 27 cali 180 Hz albo szybszy

zasilacz nie wiadomo ,ma nalepkę Ntt 650W i więcej nie widać,prawdopodobnie jakiś noname

obudowa-Ntt chyba dwa wentylatory z przodu i jeden z tyłu,z przodu jest siatka także jakiś aitflow jest

Ogólnie ma jakieś 2200 zł. ale powiedziałem mu że min. 200 zł. trzeba poświecić na zasilacz bo obecny to chyba jakiś szmelc.

Gry w jakie gra i chciałby mieć więcej fps-ów to Fortnite,Fifa 2025 i przyszła 2026.

Na kartę zostaje 2000 zł. i tutaj myślałem o najtańszym Rtx-ie 5060 ti 16 gb lub Rx-ie 7700 Xt.

Nie wiem na jakiej karcie te gry lepiej chodzą,liczy się czysta wydajność bez wodotrysków typu ray tracing itp.,karta ma być nówka ze sklepu.

Komputer to typowy składak Ntt na najtańszych podzespołach ale procek jest w miarę ok,gorzej z płytą bo raczej lepszego procka się tam nie wsadzi,reszta poza zasilaczem też raczej ujdzie.

Jak ktoś ma jakieś propozycje to proszę śmiało pisać.

Opublikowano

Pomyśl jeszcze o 9060 XT, testy pojawiły się dzisiaj, premiera sklepowa jutro, a karta powinna być tańsza niż 5060 ti 8GB przy śladowo niższej wydajności. Do gier któe wymieniłeś i tak ma to mniejsze znaczenie bo one bardziej siedzą na procku.

Opublikowano (edytowane)

5060ti 16Gb zaczyna się wlasnie od 2100-2200  za  Zotaca Twin Edge wersje Ventusa bym omijał Gigabyte nie mam pojecia nie wypowiem się. O ile nie zalezy na kulturze pracy koledze.

7700XT lub tez 7800XT  dorwać do 2k

Lepiej grać na upsacelarch duzo sie nie traci a wydajnosc lepsza🙂 9060XT wyszła tez poczekaj obadaj jakie ceny są w sklepie🙂

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano

Jak patrzę na testy to wychodzi że Fortnite lepiej chodzi na kartach Nvidi ale w tej konkretnue grze Rtx5060Ti przegrywa  z Rx7800xt dość znacznie.

Tylko że Radeon potrafi wciągnąć ponad 100W więcej.

Słyszał ktoś w ogóle o zasilaczach Ntt,bo ja pierwszy raz.

Opublikowano
23 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

7800xt jest trochę szybszy od 5060Ti, jednak wciąga sporo prądu.

Masz naklejkę z tego zasilacza NTT?

Napisałem prośbę o zdjęcia naklejki,widać ją przez kratkę w obudowie to może uda się zobaczyć bez jego wyciągania. 

Moim zdaniem mimo wszystko Rtx5060Ti 16gb jest chyba najlepszym wyborem.

Opublikowano (edytowane)

7800xt za 2k, srednio okolo 15%-20% mocniejszy od 5060TI w rasterze + szersza i wydajniejsza szyna pamieci. Jesli grasz w FHD to dodatkowa wydajnosc w rasterze zawsze bedzie lepsza niz skalowanie obrazu. Ogolnie wybor miedzy tymi kartami nie jest az taki oczywisty, ale faktem jest to ze w kwocie 2k nic mocniejszego od 7800xt nie dostaniesz. Jesli Fortnite zje 100w wiecej to zaplacisz dodatkowe 6 groszy na godzine wzgledem 5060TI.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
5 godzin temu, KajtekF1 napisał(a):

Słyszał ktoś w ogóle o zasilaczach Ntt,bo ja pierwszy raz.

NTT to jest firma która po prostu składa komputery, przy większych zamówieniach może nieco wpływać na komponenty i dokleić im swój znaczek, to nie jest jednak ich konstrukcja. Większym zagrożeniem jest to, że mogli pójść drogą Della czy HP i zastosować niestandardowe komponenty o niestandardowych złączach i lepiej sprawdzić czy nie będzie kwiatków przy montażu standardowych części. Zrób zdjęcie tabliczki gdzie są wypisane moce, model itp. oraz sprawdź czy zasilacz ma min. dwa kable 8-pin (6+2).

Opublikowano

Wiem że NTT to składaki bo sam od nich 20 lat temu kupowałem komputer z Celeronem s. 478.

Z dostępem do naklejki z specyfikacją jest problem bo przez kratkę w obudowie niewiele widać a wysunąć go nie idzie bo kable spięte są trytytkami a kolega za bardzo się nie zna i boi się ruszać a ja dostępu fizycznego do komputera nie mam ale z tego co tam dojrzał wychodzi na to że jest to zasilacz firmy Azza 650W z certyfikatem 80 plus brąz.

W sumie pierwsze słyszę o tej firmie to i podejrzewam że nie jest on najwyższych lotów i nie wiadomo jakie ma zabezpieczenia. 

Jeden kabel 8 pin na pewno jest bo Rtx3050 jest podpięty a czy jest drugi to kolega mysi sprawdzić ale jak już pisałem on za bardzo się na tym nie zna.

Prawdopodobnie kupi jakiegoś Rx-a 7800xt tylko musi zmierzyć ile miejsca ma w obudowie bo długie karty mogą nie wejść. 

Opublikowano (edytowane)

5060ti 16GB i będzie pykanie !!  :bandyta:   Ja wybrałem ten model 5060ti 16 GB ze względu na prawie najniższą cenę i mocno rozbudowane chłodzenie patrząc na stronkę Inno3D.

Karta: https://allegro.pl/oferta/inno3d-geforce-rtx-5060-ti-twin-x2-nvidia-16-gb-gddr7-17558371075?reco_id=55615404-4092-11f0-b487-062caf7f4a8f&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Specyfikacja ze stronki firmy: https://www.inno3d.com/product/inno3d-geforce-rtx-5060-ti-16gb-twin-x2

Edytowane przez leven
Opublikowano

Jak brałem swoją 3060 Ti to się zastanawiałem nad 6700XT, ale ostatecznie po wielu latach na kartach od AMD chciałem zobaczyć co ma do zaoferowania Nvdia w tych pieniądzach. Ogólnie może nie był to najgorszy wybór, ale gdybym teraz miał się na coś zdecydować z tych dwóch kart, to raczej na 100% wybrałbym 7800XT.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Jednak 7800xt jest wydajniejszy. Chyba że autor nie chce walczyć ze sterownikami, to już lepiej brać 5060Ti 16 GB :)

obraz_2025-06-05_163654333.png

Wydajniejszy, ale wrzuci RT i klops :(  Na tym paździerzu 5060ti 16GB można popykać z RT w 1080p + DLSS i ewentualny FGx2.

Radeony nie przeskoczą jakościowo i ficzerami zielonych, nie na dzień dzisiejszy.  Ciekawy jestem wyboru autora tematu :glodny:

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak ktoś gra np w takiego csa to większości sieczka na ekranie kompletnie nie przeszkadza, sporo osób po dzień dzisiejszy nawet gra grubo poniżej natywnej rozdzielczości ustawiając 4:3 :E więc przy czymś takim 27" 1080p to żyleta.