Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

VS'y od corsaira były bardzo awaryjne, corsair został nawet mieszany z błotem przez tą serię swego czasu, u sąsiada w ciągu roku padły dwie sztuki 450W przy zestawie i3 4160 + gtx 750 :E trzeciego który przyszedł z rma zafoliowany sprzedałem na allegro a jemu wsadziłem 10letniego już wtedy chiefteca 560w z piwnicy żeby mieć gościa z głowy, już miałem obawy że ten trzeci też padnie po czasie i kolejny raz będę się z tym motał :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Ja tego VS'a kupowałem żeby zasilić Athlona 64X2 4600+ i GTX 275 kupionego za 80zł :szatanek:

Potem był moim głównym do 2016, nim kupilem RM750X, którego miałem do 2022.

Potem leżał w zapasowym kompie, ale jak wpadła taka okazja żeby wymienić to czemu nie, zapasowy komp z 16GB ramu za chwile to będzie luksusowe dobro xD

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie długo żyje :P

Chcę go puścić dalej do jakiejś niewymagającej konfiguracji, pisze chłop co ma config, który zasysa 390W, nie chce mu go sprzedawać bo czuje że mu zdechnie

• Upvote 1
Opublikowano

No ten sąsiada padł 2 razy przy zestawie który brał pod obciążeniem jakieś 170w :E padały jak muchy swego czasu a i tak sporo ludzi je miało, wystarczyło przeczytać że zasilacz od firmy corsair to musi być dobre :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Napisałem w ogłoszeniu, tyle ile testowałem ~250W ze ściany i wszystko wtedy działa, że więcej z niego wyciągać nie polecam. Nie chce komuś sprzedać bomby %-)

Wtedy się sugerowałem tym że kumpel miał taki w wersji 650W, i w 2022 jak zapiął 6750XT to na stock ustawieniach mu się komp resetował. Wtedy wymienił, na promce za 200zł Vero M3 700W dostaliśmy i zadowolony do dzisiaj z 5800X3D i teraz 5060Ti.

Opublikowano

Kiedyś w pewnych przedziałach cenowych był wybór między dżumą, a cholerą jeżeli chodzi o zasilacze. 
Na VS złożyłem parę zestawów i niektórym działają do dzisiaj.
Mimo wszystko przez lata najpewniejszą marką "w ciemno" był dla mnie Seasonic. Tam nawet te najtańsze modele były jako-takie.

• Upvote 1
Opublikowano

To samo swego czasu thermaltake smart se :E też były wszędzie polecane (sam miałem wersję 630W) i dopiero w praktyce wyszło jak lipne to były jednostki, wystarczyło wsadzić grafikę 200W+ mimo posiadania zapasu mocy i napięcie na kablach od zasilania karty potrafiło spadać poniżej normy i cyk restart pc ;) Testów "crossload" te jednostki też nie przechodziły i to wszystkie, to nie była kwestia danej sztuki ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Swego czasu bardzo popularne sprzęt, a w środku :kupa:

Teraz się śmieją z np. Vero L5, a to fajny, tani, cichy zasilacz na kondensatorach Teapo, w drugiej maszynie ładuje od marca bez problemu, do dostania na promkach za ~160zł fajna konstrukcja jeśli zależy nam na ciszy.

MSI BN, Pylony itp zdecydowanie mniej przyjemne pod tym względem, jak większość w budżecie <200zł. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Teraz się śmieją z np. Vero L5, a to fajny, tani, cichy zasilacz na kondensatorach Teapo, w drugiej maszynie ładuje od marca bez problemu, do dostania na promkach za ~160zł fajna konstrukcja jeśli zależy nam na ciszy.

MSI BN, Pylony itp zdecydowanie mniej przyjemne pod tym względem, jak większość w budżecie <200zł. 

Tak naprawdę z zasilaczy SPC jedyną w miarę rozsądną propozycją jest Supremo Gold FM6. Reszta zauważalnie odstaje jakościowo i wolałbym mimo wszystko MSI BNa.

Opublikowano

No MSI jest świetny to prawda, ale mnie sama forma testowania i poszerzania własnej wiedzy rajcuje.

Posprawdzam swoje, zanotuje i wiem co mi odpowiada a co nie, porównam do innych modeli.

Stąd wolę Vero L5 na Teapo ~150zł i z cichym wentylatorem bo w aspekcie kultury pracy jest to dla mnie ważniejsze niż platforma CWT i wyjący wentyl w np MSI BN.

Z ciekawości testowałem Gigabyte PG650G, i tam to jest ciekawie, zasilacz lekki jak piórko, chińskie kondensatory na stronie wtórnej, ale to co robi łożysko w nowym egzemplarzu to istna tragedia :hihot:

Także ja ze skutków swojego przerzucania jestem zadowolony, ktoś inny powie gamoń złom przerzuca i kombinuje, a ja się tam cieszę i mam wyrobione własne zdanie po własnych testach.

więc uważam że watro moim zdaniem spojrzeć na dany model oraz jakie ma podzespoły w środku, zdarzają się zasilacze za sporą kasę a w środku przycięli na kondensatorach i bieda.

Także każdy model zweryfikować przed zakupem i podjąć wybór pasujący pod osobiste kryteria. Na szczęście czasy Modecom Feel odeszły w niepamięć, także SPC/Endorfy to dobry budżetowy wybór, to co jest niżej to już zasilaczami nazwać nie można, co najwyżej bombą %-)

Ogólna reguła jest oczywiście znana co do sprawdzonych jednostek, ale ja to odnoszę do okazji w których te zasilaczy pozyskuję, jak nowego Pylona za 99zł ostatnio.

Obecnego Supremo za 200zł, pół rocznego + do tego hpwr za 5zł nabyty. W standardowych cenach to one nie mają sensu. 

Tak jak te nowe Vero L6 za ponad 300zł, A850G latem zdarzał się po ~350zł, teraz Vega M 750W kosztuje tyle samo a rozjeżdża ten wytwór, L5 było chociaż ciche, L6 bazuje na platformie Jiumeng i jest dość głośną jednostką, stąd dla mnie jej sens istnienia to max 200zł za 750W.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.01.2026 o 11:56, ShaDow_Pro napisał(a):

Dokładnie vero są bardzo ciche, w idle wręcz niesłyszalne i to nie tylko L5 bo miałem w rękach też starsze rewizje, zapewne dlatego się śmieją bo ten problem z rozłączaniem dysków twardych w przypadku vero ostro splamił ten model, mi się przykładowo nic takiego nigdy nie zdarzyło w komputerach do których pakowałem te zasilacze, przynajmniej nikt się nie skarżył :P  Sam do tej pory siedzę na zasilaczu od SPC z 2017r który już dawno jest EOL bo zastąpił go supremo, jedyne co to mam w nim wymieniony wentylator bo fabryczny był na łożysku kulkowym i nie dało się wysiedzieć przy skrzynce :E  Działa lepiej niż Seasonic focus plus 650W xD którego miałem w między czasie ale po zakupie 6950XT co chwile załączało mi się zabezpieczenie OCP pod większym obciążeniem bo był to model z przed 2018r.. wsadziłem 3 lata temu z powrotem stary enduro 650W i nie było żadnych problemów z działaniem PC nawet jak odkręce limit mocy i sama karta bierze 400W, na focusie przy fabrycznym limicie bez skręcania power limitu w lewo już był problem  ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Też nigdy z Vero problemów nie miałem, ale tak wyolbrzymiając jak ludzie w necie, to RMx Shift 1200, takim podejściem jak panuje, powinienem całą markę skreślić po jednym wadliwym egzemplarzu xD Z każdej firmy coś może paść.

Tak naprawdę nie producent, a zastosowane wewnątrz komponenty są najważniejsze, takie jest moje zdanie ;)

• Upvote 1