Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Lameismyname Pamiętam, i wybrałeś najlepszą opcję, spokój na lata.

Kyber nie będzie do mojego kompa, tylko takiego dodatkowego, ale będzie też testowany, złowiłem go za stówkę, a był używany kilka dni :cool:

Dla siebie będę obserwował promki, jak znajdę coś fajnego, a teraz ceny zasilaczy potrafią być naprawdę niskie, i przejdzie pozytywnie testy to podmienię.

Zasadniczo to nic nie muszę zmieniać, bo Supremo w moim zestawie jest idealnie skrojone, ciche, trzyma dobre napięcia i mam też przewód hpwr, ale jak będzie okazja to czemu nie ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.04.2026 o 11:26, ShaDow_Pro napisał(a):

I multimetr sobie sprawie też zbyt być pro :P

Chłop co ma kamerę termowizyjną a na multimetr się cebula włączyła xD jak chcesz to możemy się zamienić (mam trzy), termowizji się do tej pory nie dorobiłem :E i nadal szukam zwarć w lapkach na dotyk lub polewam elementy ipą patrząc pod "lupą" z którego najszybciej odparuje :witojcie2:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.04.2026 o 20:20, ShaDow_Pro napisał(a):

@Send1N

Kamera nie moja :P kumpel ma, ja sobie tylko od niego wypożyczam jak chce coś przetestować %-)

Widzę ostatnio rzadziej na forum zaglądasz, bo coś w moim temacie cisza jak nie ma Ciebie :P

Zmęczenie materiału, jakbyś siedział tyle co ja przez te lata to pewnie też miałbyś w końcu dość i postanowił byś zrobić przerwę :ExD Ostatnio sobie dawkuję to forum i wchodzę co kilka dni do odwołania i od razu zrobiło się więcej czasu dla siebie :cool:

Co do kamery to planuje sobie kupić na urodziny pod koniec maja coś budżetowego na test, zależy mi tylko na tym żeby spełniała swoją rolę, nie musi mieć jakiejś super jakości obrazu, ponad 1K za termowizję na 100% nie dam :P https://allegro.pl/produkt/kamera-termowizyjna-ex10-pro-raythink-a31f6aa3-ad5b-4227-8ae1-e8a8adcb0382?offerId=18357207804 to wygląda najsensowniej z pośród tych tanich budżetówek.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

@Send1N To fakt, ja na forum zazwyczaj poświęcam do godziny dziennie, kupiłem sobie multimetr już, jak mówiłeś %-)

Wygląda całkiem sensownie, myślę że do "zwykłych" zastosowań będzie się dobrze sprawdzać.

Zasilacze już mnie znudziły, teraz bawie się LGA  1150, kupiłem sobie fajne mobo Z97, mam i7 4770K, odtwarzam swojego kompa sprzed lat, teraz też bawie się w OC G3258 :P

• Like 1
Opublikowano

Takiej ciekawej sytuacji jescze nie miałem, buduje z części z odsysku sobie złomka kolejnego i potrzebuje taneigo zasilacza, znalazłem za 75zł Vero L3 500W to biorę.

Dzisiaj przyszedł, a to zaskoczenie bo kondensator jest zupełnie inny, Aishi LM 400V 470mF, transformator ma identyczne oznacznie i kolor jak werjsa 700W.

Dodatkowo ma 2x EPS do CPU i 3x PCI-e %-) a na obudowie Vero L3 500W :hmm:

IMG_20260514_111748648.jpg

IMG_20260514_111817701_HDR.jpg

• Confused 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiejszy pacjent BQ Pure Power 13M 850W, złowiony pół roczny z gwarką z komputronika za 275zł :szatanek:

Wstępne testy, sprawność to miazga względem FM5 650W, który zły nie jest, ale to jednak inna liga, wentylator po pól godzinie occt power dopiero ruszył na chwilkę :P

Mega jestem zadowolony.

FM5 650W

Idle ~78-80W

Cinebecnh r23 ~204-205W

Occt power ~ 410-412W,  gpu input min ~11.8V, vrm in ~11.8V

BQ Pure Power 13M 850W

Idle ~72-74W

Cinebecnh r23  195~W

Occt power ~385-390W,  gpu input min 11,98V , vrm in 12.01V

IMG_20260527_100210498_HDR.jpg

IMG_20260527_101012138_HDR.jpg

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

Przecież dopiero Supremo FM6 jako-tako się udał. Wszystko poniżej, to do co najwyżej budżetowych zestawów.

Ja z chęcią zobaczyłbym jak ktoś testuje zasilacze Super Flower - od dawien dawna sami lwią część zasiłek produkują jak chociażby Seasonic czy FSP, opinie zawsze mieli bardzo dobre, jednak u nas są mało popularne.
W sumie jak sięgam pamięcią nie mogę sobie przypomnieć abym na tym forum widział u kogoś w sygnie zasiłkę Super Flowera.
Odstrasza jedynie gwara, bo z tego co patrzyłem np. w Proline dają biedne 2 lata, co na tle zasilaczy z 10-12 letnią gwarą wygląda biednie.

Opublikowano (edytowane)

30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przecież dopiero Supremo FM6 jako-tako się udał. Wszystko poniżej, to do co najwyżej budżetowych zestawów.

Aż takie FM5 złe nie jest, full japońskie kondensatory ma i przyzwoitą elektronikę. 

Super Flower też mnie interesował, ale obecny PP 13M też i udało się wyrwać w dobrej okazji to wziąłem i jestem zadowolony.

Opublikowano

@ShaDow_Pro Wedle SPL, Supremo FM5 jest w "C" tier, w którym między innymi jest np. MSI MAG A-BN. OK - japońskie kondensatory, ale jednostka się wyłożyła podobnie jak wspomniany MSI.
Jak człowiek przeanalizuje jakie zasilacze są naprawdę dobre, to wychodzi, że raptem max naście modeli na krzyż, a reszta to półśrodki. 

Na dzień dzisiejszy bym chyba najprędzej wziął Corsaira ale jest jeszcze parę ciekawych alternatyw. 
A co do Super Flowerów jakoś je wywiało, towar archiwalny nawet w sklepach, które je normalnie miały...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Lista listą, ale A-BN to lipa komponentowo przy FM5, miejsce na liście podobne, ale dalej jest przepaść między nimi, FM5 to jest dobra konstrukcja jeśli chodzi o podzespoły i całokształt, wykłada się na zabezpieczeniach. 

Trzeba samemu się znać i wiedzieć gdzie patrzeć żeby być absolutnie pewnym co się ma lub chce kupić.

Ale takich na prawdę sprawdzonych i idealnych pod każdym względem to nie łatwo znaleźć, jak wspominasz.

Słyszałem że BQ wali w chu*a i daje teraz do PP 13M kondensatory 85* to jest dopiero lipa w tym segmencie, mój na szczęście ma 105*, ale porównując do A850G i reszty tego co testowałem to faktycznie prawdziwa platyna, którą otrzymał na cybenetics jak i 80+, BQ go tylko pozycjonuje specjalnie niżej żeby nie kanibalizować sprzedaży wyższej serii :hihot:

https://www.clearesult.com/80plus/certified-psus/Be-Quiet/L13-M-850W-115V-Internal-7802

• Upvote 1
Opublikowano

@ShaDow_Pro A-BN to budżetówka. Dobra opcja do tańszego kompa i to wszystko. Przykład dosyć skrajny ale chciałem pokazać, że FM5 pomimo lepszych "flaków" posiada podobne bolączki, przez co tak a nie inaczej jest oceniany.
A bez bicia przyznam, że z BQ nie miałem nigdy nic oprócz wentylatorów, które były dosyć dobre jak za swoją cenę.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Przy dzisiejszych cenach i okazjach, to nie ma co patrzeć na bronzy, chyba że za 100zł, jak goldy są regularnie za ok 200zł.

BQ miałem kiedyś tylko starego System Power 8 600W, z takich porządnych to mój pierwszy.

Ale cisza i sprawność nie ma nic co by się mogło z nim równać, dopiero jakieś titanum za1000zł + są troche lepsze, stąd go chciałem przetestować, a w kasie za jaką go zgarnąłem no to już nie ma o czym gadać :cool: 

https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2841/

Opublikowano

Z jednej strony zawsze miałem dyskomfort z kupnem używanych zasilaczy, z drugiej jednak, to proste urządzenia elektryczne i tam raczej nie ma się co zepsuć.
Póki co jestem zadowolony ze swojego MSI A850G. Nie jest wybitny ale jest dobry i jeżeli nie wyjdą z nim żadne cyrki po drodze to zostaje.
Poprzednio miałem Seasonica przez wiele lat i dawał radę. Ja akurat zasilacze zmieniam możliwie rzadko ;) 
Znowu dla Ciebie może być fanaberią moje przerzucanie GPU ;) 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@ShaDow_Pro Wedle SPL, Supremo FM5 jest w "C" tier, w którym między innymi jest np. MSI MAG A-BN. OK - japońskie kondensatory, ale jednostka się wyłożyła podobnie jak wspomniany MSI.

No i u mnie w kompach 4-5 lat już lata 750W (najpierw 12600kf + 6950xt, później 7600+7800xt a od roku 7600+9070xt), 3-4 lata  vero L5 700W w połączeniu z 6950XT i obecnie 7800x3d i oba stabilne jak skała...a seasonic i msi się wyłożyły :rotfl2:

Mam nadzieję że nie wywali się korsarz, bo wtedy pierdzielę markowe "porządne" i  kupuję endorfy :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Z jednej strony zawsze miałem dyskomfort z kupnem używanych zasilaczy, z drugiej jednak, to proste urządzenia elektryczne i tam raczej nie ma się co zepsuć.
Póki co jestem zadowolony ze swojego MSI A850G. Nie jest wybitny ale jest dobry i jeżeli nie wyjdą z nim żadne cyrki po drodze to zostaje.
Poprzednio miałem Seasonica przez wiele lat i dawał radę. Ja akurat zasilacze zmieniam możliwie rzadko ;) 
Znowu dla Ciebie może być fanaberią moje przerzucanie GPU ;) 

• Jak się kupuje od kogoś normalnego to nie ma żadnych problemów, to czuć już po pierwszej wiadomości %-)
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Niektórzy nie lubią Gigabyte

Ja ich lubię ale od ich zasilaczy to na kilometr się trzymać. 

6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Znowu dla Ciebie może być fanaberią moje przerzucanie GPU

W tym roku mam trzecie :szatanek:

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Swoją drogą z odzysku takiego dziadka używanego tak naprawdę około 100h złapałem za free. Może się do czegoś przyda 😆

IMG_20260523_115747204_AE.jpg

IMG_20260523_115751698_AE.jpg

Bardzo solidny zasilacz swego czasu to był, sam zbudowałem na nim kilka zestawów i działały latami. U jednego znajomego to chyba z 3-4 upgarde skrzyni przeżył i nawet dziś mu ciągnie i5 12600KF + RX 9070 (tylko w wersji 650W) ;) 

Opublikowano (edytowane)

To jest z kompa kuzyna, kupił lata temu, padło mobo i komp stał do jesieni ostatniej, teraz dopiero pochodził trochę z 14600kf + 9060XT, ale stwierdził że kupi nowy a tego mi zostawił bo i tak nie ma co z nim zrobić.

Edytowane przez Krzysiak