Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

53 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Reddzikto w takim razie ciekawe bo mam jak byk napisane że doliczone 23%, cena zaktualizowana dopiero po dodaniu do koszyka ale już nie ważne bo kupiłem na steamie. CAPCOM zaliczył dobrą kampanię i mnie przekonali, niech się wypchają i zrobią dziesiątkę w otwartym świecie :P 

Opublikowano (edytowane)

Kolejny przykład dlaczego komuś może się podobać, czyli jak mówiłem "ludolodzy" będą chwalić.

3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Eh, to pokazuje że mam już zupełnie inne podejście do gier. Czyli jednak stara szkoła RE już przepadła na dobre i zostanie kopiowanie podejścia TLOU, zamiast głębi rozgrywki, którą można powtarzać wielokrotnie w kolejnych podejściach i wyzwaniach. 
Przeczekam ten czas, bo mam tyle odsłon do powtórzenia. :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
1 minutę temu, Marvf napisał(a):

to w takim razie ciekawe bo mam jak byk napisane że doliczone 23%,

Ja zawsze mam taką samą cenę jaką mam na głównej stronie. Kupuję tam od kilku lat, mam konto na Polskę, adres na Polskę, bo kupowałem też płacąc kartą, zaznaczam billing na Polskę. 

Opublikowano (edytowane)

Oh, dodam jeszcze coś od siebie na kolejne pożegnanie :E 
Patrzcie w rozpiskę, spoilery są od 24:53 do 29:09:
Recenzja z podobny podejściem do mojego obecnego, ale znacznie łagodniejsza, w końcu ktoś wtyka pewne wady oraz chyba po raz pierwszy porzucił ponowne przejście na wyższym poziomie trudności. 

Oraz wiedzieli jak wydać pieniadze na marketing, Carbota mogą finansować do woli i nie obrażę się. :E 

Opublikowano
16 minut temu, musichunter1x napisał(a):

zamiast głębi rozgrywki

Wybacz, ale RE i głębia? Z Silent Hill się zgodzę. RE to zawsze była siekanka z zagadkami, tylko w starych odsłonach siekanie było statyczne bo sprzęt nie ogarniał :E 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Qrdello napisał(a):

Wybacz, ale RE i głębia? Z Silent Hill się zgodzę. RE to zawsze była siekanka z zagadkami, tylko w starych odsłonach siekanie było statyczne bo sprzęt nie ogarniał :E 

Mam na myśli rozgrywkę, nie historię lub narrację. Dobieram słowa celowo, choć może niepotrzebnie tłumaczę "gameplay".
Może w najbliższych dniach machnę mały esej o tym, co straciliśmy na rzecz obecnego Resident Evil, ale będzie to w temacie ogółu serii, a nie tutaj.

Dla mnie głębia rozgrywki to:
-ilość użytecznych mechanik
-projekt przeciwników oraz ich zależności / funkcjonowanie z innymi typami przeciwników
-dobre scenariusze rozgrywki (gameplay scenarios), czyli rozmieszczenie przeciwników, sytuacje i teren w jakich z nimi walczysz itd.
-spójność (coherence) akcji i postaci w rozgrywce, niekłócąca się z przebiegiem scenariusza / napisaniem postaci w przerywnikach itp.
-zaprojektowanie przebiegu gry w taki sposób, że przyjemnie jest to przechodzić wielokrotnie na różne sposoby lub poprawianie efektywności, czasu ukończenia lub robienie sobie wyzwań... Chodzi o możliwość zarządzania rozgrywką (gameplay-em). W końcu koncept DMC wywodzi się z RE, a tam zarządza się stylem. 
-itd.

• Upvote 1
Opublikowano
@azgan jeśli mówimy o Steam CCU (gracze jednocześnie), to wygląda to tak:

Metryka (Steam)Resident Evil RequiemARC Raiders
Wczesny wynik po starcie~267 509 CCU po ~2h264 673 CCU „w ciągu 1. doby” (nie mam twardego „po 2h” w źródłach)
Peak 24h / all‑time (wg SteamCharts)343 964 CCU465 097 CCU

Wniosek w 2 zdaniach: startowo RE:Requiem i ARC Raiders kręciły się wokół ~265–270k, ale ARC jako sieciówka/usługa później dobił do większego rekordu (~465k). Z kolei ~344k w singlowym RE to nadal wynik “co tu się odwaliło” jak na horror dla jednego gracza.

Źródła: RE po ~2h (PC Gamer), RE peak (SteamCharts); ARC 1. doba (IGN), ARC peak (SteamCharts).

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Kolejny przykład dlaczego komuś może się podobać, czyli jak mówiłem "ludolodzy" będą chwalić.

Eh, to pokazuje że mam już zupełnie inne podejście do gier. Czyli jednak stara szkoła RE już przepadła na dobre i zostanie kopiowanie podejścia TLOU, zamiast głębi rozgrywki, którą można powtarzać wielokrotnie w kolejnych podejściach i wyzwaniach. 
Przeczekam ten czas, bo mam tyle odsłon do powtórzenia. :E 

Już Ci wielokrotnie pisano w temacie o serii, że jesteś w mniejszości jeśli chodzi o opinie na temat mechanik RE. Analizowanie każdej klatki, każdego kroku  i rozmieszczenia każdego zombie, to domena garstki fanatyków. Resztą chce prostą grę o zombie i wirusach i wcale im nie przeszkadza ta prostota w przechodzeniu gry po wielokroć. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Nie jest aż tak dobra jak pieją w reckach. Chyba że to kogoś pierwszy Resident to wtedy tak:E

Ty to się już w ogóle owiń prześcieradłem i powoli idź w stronę cmentarza, „stary dziadu” :E😉

21 minut temu, Kadajo napisał(a):

W jakim sensie brak konkurencji ?

"Konkurencja" - Silent Hill 2 Remake i po konkurencji 😂. Resident Evill od lat praktycznie sam gra w tej lidze 

Opublikowano
58 minut temu, Marvf napisał(a):

@Reddzikto w takim razie ciekawe bo mam jak byk napisane że doliczone 23%, cena zaktualizowana dopiero po dodaniu do koszyka ale już nie ważne bo kupiłem na steamie

Bez konta VAT naliczają zależnie od wybranego kraju płatności. 

Musisz się zalogować to będziesz miał normalną cenę i płatność blikiem. 

Na przyszłość odpalaj gg.deals z cenami wszystkich kluczykowni to będziesz widział gdzie najtaniej :D

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Gordek napisał(a):

Analizowanie każdej klatki, każdego kroku  i rozmieszczenia każdego zombie, to domena garstki fanatyków.

I dobrze wiem że jestem w mniejszości, niestety.  Natomiast ośmieszasz to mówiąc o każdej klatce, kroku itd... Prosty przykład:
"Gameplay scenario" - winda 1m x 3m , wrogowie skaczą z góry, jest mało miejsca, są barierki... Degeneracja do szybkiego ogłuszenia przeciwnika np. strzelbą i używanie finishera... Jest to bardzo leniwy, kiepski projekt, który zrobiłby każdy, ponieważ nie wymaga przemyślenia. 
Jaki jest lepszy odpowiednik?
Platforma windy o wymiarach kwadratu np. 3x3, z miejscami w których nie ma barierek oraz są miejsca dla wrogów pobliżu windy, aby umieścić tam np. "kuszników".
Wtedy przybywających przeciwników możesz również zepchnąć, jest więcej miejsca do manewrowania, zamiast tylko obracania się z celownikiem oraz można strzelać do wrogów zasięgowych i robić uniki. Był to jeden z nielicznych elementów które poprawił RE4R.

Właściwym wnioskiem po RE6 byłaby lekcja, że lepiej nie dodawać pewnych momentów, niż iść w ilość niedopracowanych projektów. 

Opublikowano
6 minut temu, musichunter1x napisał(a):

I dobrze wiem że jestem w mniejszości, niestety.  Natomiast ośmieszasz to mówiąc o każdej klatce, kroku itd... Prosty przykład:
"Gameplay scenario" - winda 1m x 3m , wrogowie skaczą z góry, jest mało miejsca, są barierki... Degeneracja do szybkiego ogłuszenia przeciwnika np. strzelbą i używanie finishera... Jest to bardzo leniwy, kiepski projekt, który zrobiłby każdy, ponieważ nie wymaga przemyślenia. 
Jaki jest lepszy odpowiednik?
Platforma windy o wymiarach kwadratu np. 3x3, z miejscami w których nie ma barierek oraz są miejsca dla wrogów pobliżu windy, aby umieścić tam np. "kuszników".
Wtedy przybywających przeciwników możesz również zepchnąć, jest więcej miejsca do manewrowania, zamiast tylko obracania się z celownikiem oraz można strzelać do wrogów zasięgowych oraz robić uniki. Był to jeden z nielicznych elementów które poprawił RE4R.

Właściwym wnioskiem po RE6 byłaby lekcja, że lepiej nie dodawać pewnych momentów, niż iść w ilość niedopracowanych projektów. 

Oczywiście to o każdym kroku itp. było przekoloryzowaniem Twoich esejów o RE4. Oczywiście, że można windę zrobić inaczej, choć nie wiem, czy to scena z RE9, czy RE6, bo nie grałem, ale suma summarum wyszło pewnie Capcomowi, że i nie muszą tego zmieniać, bo większości graczy spodoba się tak jak jest i za 5 minut zapomną o windzie. 
Z reszta z logika RE często był na bakier chociażby omijanie Tyranta w RE2 robiąc unik na korytarzu o szerokości 1m.