Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym zrobić upgrade z RTX 3080 na 5070 Ti. W zasilaczu nie mam złącza 12VHPWR https://www.chieftec.eu/products-detail/pl/326/SERIA_PowerUP/328/GPX-650FC 
Mam za to 4 złącza 8 pin cpu/pci-e. Pytanie jest następujące - Czy mogę użyć, któregoś z tych kabli do zasilania GPU? 

https://www.x-kom.pl/p/1105706-przejsciowka-thermaltake-pcie-50-12vhpwr.html
lub
https://www.amazon.pl/Fasgear-zasilający-16-pinowy-procesora-Zasilacz/dp/B0BF4QBYV4/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8&th=1

Mój obecny RTX 3080 pobiera 330W i jest zasilany dwoma złączami 2x8pin

Opublikowano

Ja zrobiłem przesiadkę z 3070 na 5070 i jak po wymianie obejrzałem trochę YT na temat awaryjności złącz 12VHPWR i 12V-2x6 to się zaczął cyrk. Zasilacz to kilkuletni RM750x od Corsaira. Fajna modularna jednostka do której nie mam zastrzeżeń. Tylko bez nowych złącz. Dostałem przejściówkę do grafiki, ale ona krótka i jakoś tak na druciarstwie to stawiać i ogólna estetyka (tym bardziej, że przy tej przejściówce przy wyłączonym kompie świeci się czerwona dioda przy zasilaniu karty graficznej - podobno normalne) - zrobić raz a dobrze... No więc wypatrzyłem sobie kabelek:

https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920331/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-4-black-cp-8920331#tab-techspecs

W pewnym owocowym sklepie był dostępny. Dopytałem czy na pewno ten kabel jest dobry i czy to H+ czy H++ (pierwsze oznaczenie to 12VHPWR stosowane za serii 40xx, drugie to to samo, ale minimalnie zmodyfikowane w celu poprawy styczności pinów czyli 12V-2x6 wprowadzone w serii 50xx). Zapewniono mnie że wszystko będzie ok i kabel to ta nowsza wersja. No i przyszło, jak byk na opakowaniu 12VHPWR. Niesamowitym bajzlem i brakiem kompetencji wykazali się projektanci sprzętu i producenci bo wielu tak do końca chyba nie rozumie różnic jakkolwiek marginalne by nie były i używa tych terminów zamiennie. Jedni, jak Corsair, piszą wręcz że kable są te same

https://www.corsair.com/pl/pl/explorer/diy-builder/power-supply-units/h-vs-h-on-12v-2x6-12vhpwr-cables-what-does-it-mean/

Tymczasem trafiłem na coś takiego

No i bądź człowieku mądry i pisz wiersze. Napisałem polemikę w dziale pytań pod produktem (gdzie pojawiło się moje wcześniejsze zapytanie i odpowiedź sklepu) że coś się tu ewidentnie nie spina, dostałem info że post czeka na moderację i echo. Postu nie ma, a sklep w tym czasie zmienił opis kabla, bo jestem niemal pewny że gdy go kupowałem w opisie produktu jak wół nie stało 12VHPWR. Raczej ostatnie zakupy u nich tak na marginesie.

No i teraz ktoś powie, mogłeś zwrócić kabel i po sprawie - no częściowo - bo skoro sam Corsair uważa, że kable są te same to jaki mam kupić i u kogo? Kabel jest wpięty, zrobiłem mały eksperyment i przy obciążonej karcie paluchami sprawdzałem czy wtyczka i złącze się nie nagrzewa jakoś alarmująco, ale nie było nawet ciepłe. Więc póki co jest jak jest, a ja z obawą patrzę w przyszłość czy jak przyjdzie czas cyklicznego odkurzania kompa w środku to poruszone kable nie zrobią później jakiegoś bubu...

To tyle w temacie posta. Sprawa jest o tyle skupiająca moją uwagę, że taka karta graficzna tania nie jest i perspektywa spalonej karty i/lub zasilacza wzbudza moje zaniepokojenie. Ktoś z Was miał podobne dylematy? Zostawić jak jest? Wymieniać zasilacz na taki z nowym złączem (lol po to te parę lat temu brałem nieco mocniejszą jednostkę żeby uniknąć takiej sytuacji)? Rady, pomysły? Przesadzam? Nie wiem jaka jest skala tych pożarów (całościowo, a tym bardziej w słabszych przecież 5070), ale coś ewidentnie jest na rzeczy...

Opublikowano

Problemem jest brak jasnej i klarownej informacji na temat złącz i kabli ze strony producentów czy sprzedawców. Jeżeli po tym co napisałem i źródłach, które wrzuciłem nic nie rozumiesz to tylko to potwierdza. A kupując kartę za okolice 3k zł (czy dużo więcej w przypadku wyższych modeli) człowiek chciałby mieć pewność, że sposób w jaki ją ma podłączoną jest tym "bezpieczniejszym" i nie martwić się takim scenariuszem:

Opublikowano

Elaborat? Kilka linijek tekstu? :hihot: Użytkownik założył temat o chęci wymiany karty na taką, która ma niewspierane przez jego zasilacz łącze. Jako, że sam jestem (tylko) trochę w temacie, podzieliłem się swoimi doświadczeniami. Jeśli kogoś to faktycznie interesuje to przebije się przez ten niewiarygodnie ciężki tekst, który, żeby nie być gołosłownym, poparłem linkami do stosownych materiałów.

Opublikowano

Dobrze - wersja dla leniuszków lub ludzi cierpiących na brak zrozumienia, krótkiego czytanego tekstu:

- To, że zasilacz nie ma złącza 12VHPWR nie jest przeszkodą, gdyż jak wspomniał musichunter1x producenci dodają przejściówki, jak i poruszył ważną kwestię, żeby szukając samodzielnego kabla szukać w ofercie producenta swojego zasilacza.

- Nie chcąc się bawić w adaptery napotykamy bajzel informacyjny bo seria 40xx korzystała z łącza 12VHPWR a 50xx z 12V-2x6 - i tutaj jedni powiedzą, że kable te same. Inni, że nie te same, chociaż kompatybilne, a skoro zmiany w złączu wprowadzono, żeby usprawnić bezpieczeństwo (bo paliły się karty!) to człowiek nie wie na dobrą sprawę jak zrobić żeby było dobrze. Producenci, którzy nie są zobligowani konkretnymi wytycznymi często komplikują temat. Zresztą sprzedawcy też. Bo skoro kable te same to czemu sklep nie odpisał mi na zapytanie w ten sposób, tylko zapewnił że kabel jest H++?

- Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie autora na temat jego potencjalnej wymiany karty graficznej i starszego zasilacza - hej! - podepnij kabel X lub Y i będzie dobrze. Sam byłem/jestem w analogicznej sytuacji i wiem, że temat jest śliski, a pełno wątków w internecie go dotyczących tylko to potwierdza. Opisane doświadczenia i wrzucone linki służą dopełnieniu kontekstu i dokształceniu się, żeby każdy zainteresowany mógł wyrobić sobie jakieś zdanie w tej kwestii. Zresztą, czasem pisząc na pewne tematy warto podzielić się źródłem swojej wiedzy? To chyba może tylko pomóc?

- OMG znowu za dużo tekstu (?), ale jeśli Drogi Forumowiczu przebiłeś się przez tą ścianę tekstu i nie rozbolała Cię głowa - gratulacje!

Opublikowano

Dobra Panowie, kupiłem tego 5070 Ti i użyłem przejściówki, którą dorzucił producent. Teraz mam taki problem, że komputer raz wstaje normalnie, a raz wstaje ale nie ma obrazu. Wygląda na to jakby raz karta widziała, że ma zasilanie a raz nie. Chyba czeka mnie niestety wymiana zasilacza. 

Opublikowano
18 minut temu, talig napisał(a):

raz wstaje ale nie ma obrazu

Jak wstaje bez obrazu to przy rozruchu rozkręcają się wentyle na GPU?

Jeśli tak to zasilanie normalnie dochodzi.

Opublikowano
40 minut temu, Send1N napisał(a):

Jaka płyta? świeci się wtedy dioda vga jak wstanie bez obrazu?

bieda b450dsh3- niestety nie ma diod. 

37 minut temu, ztx napisał(a):

Jak wstaje bez obrazu to przy rozruchu rozkręcają się wentyle na GPU?

Jeśli tak to zasilanie normalnie dochodzi.

Nie kręcą się

35 minut temu, Karro napisał(a):

Po pierwsze zasilacz ma dwie linie więc już jest na styk ,po drugie 2x8 pin. Ile twoja przejściówka ma ?

2x8 pin jest to wersja inno3d rtx 5070 ti x3

Opublikowano
1 godzinę temu, talig napisał(a):

Dobra Panowie, kupiłem tego 5070 Ti i użyłem przejściówki, którą dorzucił producent. Teraz mam taki problem, że komputer raz wstaje normalnie, a raz wstaje ale nie ma obrazu. Wygląda na to jakby raz karta widziała, że ma zasilanie a raz nie. Chyba czeka mnie niestety wymiana zasilacza. 

A przed wsadzeniem gpdu zaktualizowales bios plyty glownej?? Bo to podstawa przed wsadzeniem nowych gpu jesli chodzi o kompatybilniosc ;) 

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A przed wsadzeniem gpdu zaktualizowales bios plyty glownej?? Bo to podstawa przed wsadzeniem nowych gpu jesli chodzi o kompatybilniosc ;) 

Tak, mam najnowszy BIOS z marca 2025. Zdecydowałem, że zamówię zasilacz - Chieftec Vega M 850W ATX 3.1. Będzie u mnie we wtorek, zobaczymy czy problem się rozwiąże. 

Opublikowano
20 godzin temu, talig napisał(a):

(...)Teraz mam taki problem, że komputer raz wstaje normalnie, a raz wstaje ale nie ma obrazu. (...)

Ciekawa sprawa. U mnie karta jest drugi tydzień - Asus TUF 5070, podpięta do Corsaira RM750x. Przy pierwszym uruchomieniu też miałem taką sytuację - podłączone na dołączonej do karty przejściówce z 2x8pin. Komp wstał, ale bez obrazu. Nie byłem pewny co się dzieje. Chwila niepewności i wymuszony reset przytrzymaniem przycisku power. Komp ruszył na nowo i wszystko było ok. Skąd wiem, że wszystko wcześniej wystartowało? Bo mi Wallpaper Engine wywalił komunikat, że poprzednio komp nie został zamknięty poprawnie (czy coś w ten deseń - ale reset się odbył kiedy on już działał). O sprawie zapomniałem aż kilka dni temu sytuacja się powtórzyła, tym razem na zamówionym Korsarzowym kablu (zalinkoway wyżej, również 2x8pin). Tym razem nie resetowałem. Sprawdziłem, czy mi nie przełączyło obrazu na TV (mam podłączony TV przez HDMI i monitor na Display Port), ale nie. Przełączyłem więc po omacku skrótem na klawiaturze na TV i obraz na nim się pojawił. Dalsza część to trochę chaos w moim wykonaniu bo włączałem i wyłączałem monitor, przepiąłem kable zarówno HDMI jak i Display Port do innych slotów i udało się obraz na monitorze puścić bez resetowania, ani ponownego uruchamiania systemu.

Przyczyna? Nie mam pojęcia. Dwa przypadki w ciągu dwóch tygodni. Wychodzi na to, że komp w pełni wstaje ale nie widzi monitora. Pomyślałem sobie, że to może sterowniki NVIDII - miałem 576.52, zainstalowałem 576.80 i póki co nadal spokój. Sytuacja dziwna i najgorsza z tych do diagnozowania - dwa epizody, w stosunkowo długich odstępach czasu. Na dołączonej przejściówce czerwona dioda świeciła się tylko przy wyłączonym kompie, natomiast na tym nowym kablu nie świeci się już w ogóle. BIOS do płyty głównej aktualizowałem ze dwa lata temu (tak na oko) jak robiłem wymianę z Ryzen 3800x na 5800x3d bo było to wymagane. Teraz? Żaden z changelogów nowszych biosów nie wspomina nic o poprawkach pod kątem kart graficznych. Tym bardziej, że komp jednak wstaje. Może to jednak sterowniki??

Opublikowano
Godzinę temu, ChrisBgnr napisał(a):

Ciekawa sprawa. U mnie karta jest drugi tydzień - Asus TUF 5070,...

Zrobiłem reinstalację sterowników przez Display Driver Uninstaller (DDU). Nic to nie dało. Teraz w sumie zwróciłem uwagę, że czasami sygnał do monitora znika po tym (zdjęcie) ekranie. Następnie gdy zrobię reset kompa guzikiem to ekran bios pojawia się na drugim monitorze (zdjęcie) a nie na głównym. 

Opublikowano

To zależy od kolejności ekranów, u mnie bios odpala się na TV dopiero gdy fizycznie wyłączę monitor, jeżeli monitor jest w trybie czuwania mimo że mam włączony TV to bios odpala się właśnie na ekranie monitora i tego nie zmienisz, wszystko zależy od kolejności wyjść obrazu..

Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

To zależy od kolejności ekranów, u mnie bios odpala się na TV dopiero gdy fizycznie wyłączę monitor, jeżeli monitor jest w trybie czuwania mimo że mam włączony TV to bios odpala się właśnie na ekranie monitora i tego nie zmienisz, wszystko zależy od kolejności wyjść obrazu..

no ale właśnie u mnie gdy odpali mi się komputer z no signal i zrobię reset to przy kolejnym uruchomieniu bios odpala się na drugim ekranie. Później jak zrobię restart i karta poprawnie się odpali to jest już na właściwym moniotrze. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli będziesz miał znowu start bez obrazu (zakładam, że komp wstaje wtedy jak u mnie), to spróbuj po odczekaniu, aż się tam na spokojnie wszystko poukłada przełączyć w ciemno na drugi ekran (Klawisz Windows + P naciskane cztery razy = powinno przełączyć Cię na drugi ekran), a stamtąd to już pole manewru większe i przynajmniej zrestartować kompa można normalnie.

Próbowałeś poprzepinać kable w inne porty HDMI/DP?

Edytowane przez ChrisBgnr