Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, musichunter1x napisał(a):

1080p skaluje się dobrze do 4k

Nie skaluje się dobrze. Miałem już z dziesięć lat temu IPS 4K 32" i 1080p wyglądało na tym, jakby ekran ktoś wymazał dżemem. Potem miałem nano IPS 40" 5K2K, czyli w sumie z paskami po bokach też 4K i również się nie skalowało. Wyglądało to tragicznie. Teraz mam 45" OLED 5K2K i zgadnij, co. ;) 

Opublikowano (edytowane)

Skaluje się dobrze, tylko rozdzielczość masz niską, w stosunku do odległości... To przecież jest skalowanie 1 do 4... Oglądam dużo treści 1080p na 55 calach 4k i to nie jest kwestia skalowania, jak już to kodowania i odległości... Tak czy inaczje nie ma co się rozwodzić. Sam pamiętam czasy oglądania 480p, bo radiówka była wolna, wiec chyba zapominasz jak wygląda prawdziwy dżem. :E 
Ale mniejsza, nie ma co schodzić z tematu.

Edit. Dodam jeszcze przykład komputera złożonego rodzinie w innym mieście. Miało być jak najtaniej i dałem tam i3 8100 oraz gtx1650Super 12gb ramu i wszystko zmieściłem w ~700 zł za całą budę, około rok temu lub dawniej... Jednak zachciało im się nowszej gry, wiec wpadł i5 8400 oraz 16gb ramu, a niedługo później rtx4060 za 800 zł... Bez problemu dźwignęło Expedition 33 w detalach takich jak u mnie, ale z drobnymi spadkami z 60fps. Samo Red Dead Redemtion 2 było ogrywane pół roku na tym gtx1650  super. Jak kiedyś zmienię swój, to wyląduje tam ryzen 5500, choć prędzej kupię drugie AM4.

Wcześniej ktoś tam przechodził Wiedźmina 2 na modach wyłączających cienie, trawę, zwierzęta itd. na laptopie z integrą intela w dell e5450. :ESprzęt na AM4 nigdy nie osiągnie tak niskiego poziomu wydajności, nie w ciągu 8-10 lat. To nie te czasy starzenia się sprzętu

Edytowane przez musichunter1x