Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nie znam tego tytułu ale kumpla syn ma problem ze ścinkami w tej grze na nowym kompie.

Specyfikacja:

Procesor: AMD Ryzen 5 7500F Tray
Chłodzenie procesora: Thermalright Assassin X 120 Refined SE
Karta graficzna: ASUS GeForce RTX 5060 Ti DUAL OC 16GB DLSS 4
Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX
Pamięć RAM: GOODRAM IRDM 32GB [2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM]
Dysk: WD Blue SN580 M.2 PCIe NVMe 1TB
Zasilacz: MSI MAG A650BN
Obudowa: ENDORFY Signum 300 Solid
Monitor: AOC Q27G4XF

Robiłem dzisiaj różne testy stabilności, benchmarki, memtesty oraz przetestowałem 2 inne tytuły (Minecraft, Rocket League) i wszystko jest OK oprócz Fortnite.
Niezależnie od ustawień gra laguje dosyć mocno. Może ktoś miał podobnie i zna przyczynę? 

Opublikowano

Niestety to gra na Unreal Engine 5 i optymalizacyjny crap. Jak szarpie to problem z shaderami. Często pomaga wyczyszczenie cache shaderów w Panelu sterowania Nvidia. Zwłaszcza jak bawiłeś się sterownikami lub zmieniałeś w grze za dużo opcji graficznych.

• Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Niezależnie od ustawień gra laguje dosyć mocno. Może ktoś miał podobnie i zna przyczynę? 

Wyczyść shadery:

https://www.epicgames.com/help/en-US/c-Category_Fortnite/c-Fortnite_TechnicalSupport/fortnite-stutters-heavily-and-has-below-expected-performance-on-directx-12-a000088950

One później będą się kompilować od nowa, więc kilka pierwszych meczy nie będzie idealne, ale problem z najcięższym stutterem powinien zniknąć.

Opublikowano
12 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Niestety to gra na Unreal Engine 5 i optymalizacyjny crap.

Nie w przypadku tej gry, customowy UE5 pod Fortnite i brak stuteru ;) 

Fortnite nie jest robiony na tym samym UE5 co maja inni deweloperzy i nie ma mowy o zadnym optymalizacyjnym crapie.

19 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

ma problem ze ścinkami w tej grze na nowym kompie.

A przeszedl etap budowania shaderow bo wtedy przycina w trakcie gry ;) 

Opublikowano

Coś jest nie tak z tym PC. Dzisiaj ponoć wszystko zaczęło tak chodzić, łącznie z Rocket League czy też Minecraftem.
Obstawiam wadę fabryczną jakiegoś podzespołu. Mobo, Ram - zdejmuję z tej listy GPU bo wleciało inne tj. 16GB za 8GB.
Akurat skrzynka była składana przez lokalny sklep, ja tylko dobrałem części. Pewnie jutro do nich trafi na gwarancję.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

GPU bo wleciało inne tj. 16GB za 8GB

Ale też z 5060 czy coś innego? Edit: toć na początku było 16gb 5060ti?

A sprawdź latencymon z ciekawości. 😀

A i sprawdź, jak możesz okno lub okno bez ramek. U mnie na 5080 pomogło na opóźnienia ukazywane w latencymon. W dead Island 2 nadal przycinki są, ale sprawdzałem w trzech indykach i nie było. Miałem duży problem w większości gier. Jutro jeszcze potestuje.

Edit:

Screenshot_20250624-235901(1).thumb.png.b6d244e93f3e0000e021a050274e66f6.png

Aha, to nieźle...

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Hej🤚

Wez spróbuj Win+R potem wpisz %localappdata% znajdz tam folder FortniteGame usuń go reset PC potem wejdz w Launcher Epica i daj na Fortnita i sprawdz spójnosc plików gry coś takiego settings dobierz potem jak uwazasz🙂 ja radze Wszystko wył + Low Spróbuj na tych ustawieniach to są moje🙂

DX12 Polecam mieć DLSS wł na zbalansowany

Tekstury Epic Odległosc Widzenia Epic

Reszta Low ja tak gram i sie sprawdza bardzo dobrze.

Ps:Zapomniałem dodac w Dzwięku jest tam cos takiego jak Jakość dzwięku Niska Wysoka polecam dać to na Niskie. I jeszcze Nvidia Low Latency na wł nie dawaj na wł+boost jazda się dzieje u mnie bynajmniej była.

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano

UPDATE: A jednak komputer działa stabilnie, jednak po odpaleniu fortnite dzieją się cyrki (także poza grą). Gdy gra nie jest odpalana jest wszystko OK.
Przynajmniej takie info dostałem. Pewnie najłatwiej byłoby zainstalować Win 10 jak pisał kolega @ODIN85
Co za kupa aby tak skasztaniony tytuł był w obiegu - widać developerzy lachę położyli...