Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, czy system domyślnie szyfruje dyski BitLockerem? Dziś mi zniknął dysk D Nmve. Nie było go ani w biosie, ani w zarządzaniu dyskami. Natomiast zauważyłem tam że dyski mam oznaczone jako zaszyfrowane. Czy system Win 11 szyfruje domyślnie dyski? Nie przypominam sobie żebym tak wcześniej miał przed formatem. Dysk D oczywiście po 2 chyba restarcie kompa powrócił i zastanawiam się czy BitLocker może mieć na to wpływ, na znikanie dysków? Mam też zainstalowaną aplikację Malwarebytes Windows Firewall Control, polecali ją na pewnym forum, że nie potrzeba jakiś innych antywirusów, że w połączeniu z systemowym Defenderem to wystarczy. Może to ma wpływ też na dyski twarde?

Bez tytułu.jpg

Bez tytułu1.jpg

Bez tytułu2.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano (edytowane)

Ja to chyba w złą zakładkę patrzyłem w biosie, bo dziś też tam są 2 dyski, mimo że system widzi normalnie 3 :D Tylko nie wiem dlaczego mimo wszystko nie ma tam 3 dysku, właśnie D, który mi zniknął wczoraj. Ten Kingston w tej zakładce to jest systemowy, natomiast WDC to talerzowy. Zastanawia mnie jeszcze czemu w zarządzaniu dyskami, dyski zamieniają się miejscami, wcześniej systemowy był dysk 2, a D był jako dysk 1, teraz jest odwrotnie.

IMG_20250625_100206.jpg

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano (edytowane)

Zakładka biosu zdecydowanie wygląda na niewłaściwą. Patrz w "main", tam powinny być wypisane znalezione dyski. Tutaj to są jakieś narzędzia do czyszczenia.

Stawiam, że adresy, identyfikatory na szynie pcie potrafią się zmieniać i zależeć np. od kolejności wykrycia urządzenia. Dlatego w systemie potrafi się zmienić kolejność.

Przy sata było to bardziej uporządkowane i kontroler miał chyba na stałe wbite, który port, to który adres dysku.

Edytowane przez Bono_UG
uściślenie
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba mam te zakładki w biosie. Teraz pytanie, czy jak faktycznie w biosie było wszystko ok z dyskami, poza tą zmiana numerków w zarządzaniu dyskami, czy antywirus może blokować też dostęp do dysku? Bo jak sobie przypomniałem, to miałem kiedyś Avasta i też mi zniknęły, ale 2 dyski, D i E talerzowy. Tylko już nie pamiętam czy po restarcie wróciły, czy coś ustawiałem / resetowałem w Avascie.

IMG_20250625_145644.jpg

IMG_20250625_145656.jpg

Teraz znowu mam dyski ponumerowane jak wczoraj, czyli systemowy to dysk 2 :D

Bez tytułu.jpg

Teraz jak systemowy jest jako dysk 2, to w tej zakładce Media coś tam pojawił się drugi dysk twardy :D Nie wiem już czy coś świruje, czy co.

IMG_20250625_151940.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
2 godziny temu, MarioDee napisał(a):

czy antywirus może blokować też dostęp do dysku?

Nie wydaje mi się ale musiałby ktoś bardziej obeznany się wypowiedzieć.

Na moje antywirus może zablokować dostęp do poszczególnych plików ale nie powinien wycinać całego dysku, tym bardziej z zarządzania dyskami.

Jakby znowu zniknął, to sprawdź czy w menedżerze urządzeń jest widoczny. Jeżeli nie będzie, to czy po wyszukaniu nowych urządzeń się pojawi.

Opublikowano
3 godziny temu, MarioDee napisał(a):

Chyba mam te zakładki w biosie. Teraz pytanie, czy jak faktycznie w biosie było wszystko ok z dyskami, poza tą zmiana numerków w zarządzaniu dyskami, czy antywirus może blokować też dostęp do dysku? Bo jak sobie przypomniałem, to miałem kiedyś Avasta i też mi zniknęły, ale 2 dyski, D i E talerzowy. Tylko już nie pamiętam czy po restarcie wróciły, czy coś ustawiałem / resetowałem w Avascie.

IMG_20250625_145644.jpg

IMG_20250625_145656.jpg

Teraz znowu mam dyski ponumerowane jak wczoraj, czyli systemowy to dysk 2 :D

Bez tytułu.jpg

Teraz jak systemowy jest jako dysk 2, to w tej zakładce Media coś tam pojawił się drugi dysk twardy :D Nie wiem już czy coś świruje, czy co.

IMG_20250625_151940.jpg

Instalka Win 11 24h2 szyfruje dyski z automatu. MarioDee lepiej wykonaj backup dysku, bo lepiej dmuchać na zimne, tym bardziej że to ssd. .

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 25.06.2025 o 20:46, Send1N napisał(a):

Dokładnie jak @ronaldo864 pisze, swego czasu była o tym gadka w dziale systemy > win11 od któregoś tam buildu stockowo zaczął szyfrować :E nawet rufus w nowszych wersjach ma opcję przy tworzeniu pena "dezaktywuj automatyczne szyfrowanie bitlocker" ;) 

Rzeczywiście, od któregoś buildu Win11 potrafi sam z siebie odpalić BitLockera na dodatkowych dyskach, zwłaszcza jeśli konto MS jest powiązane i TPM aktywny

• Upvote 1