Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie rozumiem faktu, ze warto doplacac 300zl do XT.

300zl to jest 10%. XT jest o okolo 10% szybszy. Wiec gdzie jest to warto??

Do tego wiecej podkrecisz non XT niz juz wyzylowanego w kosmos XT. 

Wersja non XT ma duzo mniejsza szanse na piszczace cewki no i mniej sie grzeje karta czyli cichszy wentyl. 

Wersje OC da sie zrobic na 270W, a po biosie jeszcze wiecej. 

Dla mnie to WARTO jest malo zrozumiale.  

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

@RTXnietylko4060tiUSERJa myśle że to jednak wiek :E pamiętam jak pare lat temu kolega z gry multi mi mówił że jak ci stuknie 3 z przodu to już się człowiekowi coraz mniej chce xD w ostatni dzień jak miałem jeszcze 29 byłem pełny życia a na następny w dzień 30stych urodzin nagle mi się ode chciało :uklon:

Oj coś w tym jest, kiedyś wolny weekend oznaczał granie od rana do wieczora. Teraz odpalam PC i czasem po 30 minutach idę na kanapę... :( 

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, galakty napisał(a):

Oj coś w tym jest, kiedyś wolny weekend oznaczał granie od rana do wieczora. Teraz odpalam PC i czasem po 30 minutach idę na kanapę... :( 

ee no co do grania to ja jak siadam do hunt'a potrafie 20 godzin grać 2 miesiące temu wykręciłem maraton 36 godzin xD ale za to gierek single nie tykam już ze 3 lata bo kończyło się już ostatnimi czasy tak jak mówisz ;) 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@Radziuwilk Ile ludzi tyle opinii. Przy tak niewielkiej różnicy cenowej wolałbym wydajniejszą kartę. 
Tak samo wolałbym RTX 5070 za 2300zł jak RTX 5060ti 16GB za 1900zł, chociaż tutaj trochę kontrowersję robi VRAM.

5060ti to karta troche na wyrost do 1080p, a 5070 to karta ktora rzutem na tasme zaliczana jako karta do 1440p. To sa 2 rozne segmenty wydajnosci. Wiec doplata jest jak najbardziej WARTA.

Inwestycja w 5070 zwroci sie, bo za te kilka stuwek bedziemy mogli rok, a moze i dwa dluzej zwlekac z wymiana GPU.

Jesli chodzi o radeony to sytuacja jest diametralnie rozna, bo oba modele maja "zblizona" wydajnosc i z czasem za te kilka lat roznice meidzy nimi beda sie zmiejszaly, a co za tym idzie wymiana tych kart odbedzie sie w podobnymn czasie. 

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano (edytowane)

@RadziuwilkPrawda jest taka, ze jesli ktos moze dolozyc, to bedzie dokladal, az do momentu, w ktorym portfel powie "NIE". Nie ma nad czym dyskutowac, kupujesz najwydajniejsza opcje na jaka Cie stac. Zastanawiac to sie mozna, jesli masz 2 rozne karty w takim samym budzecie i jedna ma lepsza wydajnosc w RT, a druga w rasteryzacji. Jesli stac mnie aby kupic 9070xt zamiast 9070, to biore, prosta sprawa. Od 5050 do 5080 jest tak ciasno, ze w zasadzie co kilkaset zlotych mozesz miec lepsza karte.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
7 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Nie rozumiem faktu, ze warto doplacac 300zl do XT.

300zl to jest 10%. XT jest o okolo 10% szybszy. Wiec gdzie jest to warto??

Do tego wiecej podkrecisz non XT niz juz wyzylowanego w kosmos XT. 

Wersja non XT ma duzo mniejsza szanse na piszczace cewki no i mniej sie grzeje karta czyli cichszy wentyl. 

Wersje OC da sie zrobic na 270W, a po biosie jeszcze wiecej. 

Dla mnie to WARTO jest malo zrozumiale.  

Dobrze myślisz, za zaoszczędzone 300zł kupisz sobie nową grę BF6. ;)

Opublikowano
4 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@RadziuwilkPrawda jest taka, ze jesli ktos moze dolozyc, to bedzie dokladal, az do momentu, w ktorym portfel powie "NIE". Nie ma nad czym dyskutowac, kupujesz najwydajniejsza opcje na jaka Cie stac. Zastanawiac to sie mozna, jesli masz 2 rozne karty w takim samym budzecie i jedna ma lepsza wydajnosc w RT, a druga w rasteryzacji. Jesli stac mnie aby kupic 9070xt zamiast 9070, to biore, prosta sprawa. Od 5050 do 5080 jest tak ciasno, ze w zasadzie co kilkaset zlotych mozesz miec lepsza karte.

W moim przypadku nie bylo problemem dolozenie nawet do 5070ti. Budzet mnie nie blokowal. Chodzilo o te chore ceny kart graficznych. Nie chcialem bawic sie ich gre. I tak ten radeon co kupilem powinniem byc z 500zl tanszy jak nie wiecej. No ale cos trzeba bylo wziazc.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@wallecSkalowane 4k z 720p + FG ma tyle wspolnego z jakoscia 4k co parowki z miesem. %-) Zaraz pewnie wkleisz mi tutaj gre z 2020 roku, ktora faktycznie moze zadzialac w 4k z przyzwoitym FPS. 

No siema ziom!

4k high, ray tracig sednie, xess balanced + frame generation

influencuj się bardziej xD

image.thumb.png.2c533d4c63cfab6af06829b798ed2032.png

image.thumb.png.cfcbcd8af1f0cb76a0e00d0f87dd3b0a.png

A tu to samo w 1440p xess jakość

image.thumb.png.c1586927a1d32e2d6243464de4a53ac6.png

image.thumb.png.c872b0d12975178c9a88a352d1233e43.png

Nie da się grać, dopłaćmy 2000zł xD

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

@wallecTak jak myslalem, wstawisz stara gre, ktora wyszla na switcha 1 i ps4 %-) Na pierwszym obrazku 54 FPS, jesli to jest wartosc z wlaczonym FG to musze przyznac ze naprawde niewiele oczekujesz od grania. Powinienes pomyslec nad przesiadka na RTX 5050, odpalisz sobie MFG i bedziesz mial jeszcze wiecej klatek w 4k.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@wallecCzyli tak jak myslalem, wstawisz stara gre ktora wyszla na switcha 1 i ps4 %-) Na pierwszym obrazku 54 FPS, jesli to jest wartosc z wlaczonym FG to musze przyznac ze naprawde niewiele oczekujesz od grania. Powinienes pomyslec nad przesiadka na 5050, jak odpalisz MFG to bedziesz mial jeszcze wiecej klatek.

I jak tu rozmawiaż z kimś kto nie odróżnia 84 od 54 xD baaa nie ma czasu zatrzymać się, zastanowić, spojrzeć, pomyśleć i dopiero napisać.

Mózgi sprane od yotube, że chooooj :D

i5 12600k -> 380zł

b580 -> 999zł

ciupiesz w gierki

propnuj kartę za 3000zł w temacie "najtańsza karta" xD

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jakbym Ci wyłączył afterburner, licznik fps, odpalił 1440p na telewizorze 4k z fps frame generowanym z 40 fps do 70 fps dał pada do ręki i powiedział "graj" to byś się nawet nie pokapował xD

Ba, jakbym Ci ustawił detale medium zamiast ultra to też byś się nie pokapował.

Powtarzam - móżgi sprane od youtube zę hohoho

9 minut temu, Karro napisał(a):

co to za gra?

harry potter

ps. 150w zużycie energii na screenach ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
12 godzin temu, wallec napisał(a):

za mało vram ;( widać na screenie że bierze 10gb+

Areczek OP, najlepiej wydane siano na GPU. Za tauzena ciupiesz w gierki.

Dobrze ze podales te informacje moga byc przydatne dla osob majacych budzet kolo 1000.

Duzo dzieciakow bez pracy szuka czegos taniego aby odpalic gre i pograc, jakosc grafiki raczej schodzi na drugi plan, byle by "dobrze chodzila"

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Dobrze ze podales te informacje moga byc przydatne dla osob majacych budzet kolo 1000.

Duzo dzieciakow bez pracy szuka czegos taniego aby odpalic gre i pograc, jakosc grafiki raczej schodzi na drugi plan, byle by "dobrze chodzila"

Screenshot_2025-08-03-14-38-19-75_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.dffa16d56e0ee4b4e0fd675a3a9d0ddc.jpg

Opublikowano

Normalne ale niektórzy są niewolnikami ultra i nie potrafią się z tym pogodzić :E ile razy w jakiejś grze zmiana np cieni z ultra na wysokie lub nawet średnie skutkowała ogromnym przyrostem klatek kompletnie bez różnicy w ich jakości... To samo przykładowo w nowej indianie ludzie na siłę ustawiają textury ultra i płaczą że brakuje vramu na karcie a na średnich spada znacząco zapotrzebowanie i tekstury wygląda tak samo jak przy ustawieni ultra :ExD 

• Upvote 1