Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Kręceniem ramu nie podbijesz wyniku w CB.

Czytam już którąś z kolei taką wypowiedź i zachodzę w głowę dlaczego u mnie jest kolosalna różnica przy zoptymalizowanym ramie zarówno na AM5 jak i AM4 a u innych nie. Ciekawe. Nie umiem znaleźć odpowiedzi.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

obraz.png.1f3754b8914e54f800986327ec79c325.png

20k.png

Takie któryś z przemiłych użytkowników mi podał, takie przepisałem i już nic nie grzebię bo jest idealnie.

Kurcze, nie działa mi :( Komputer nie wstaje :( Albo coś źle wpisuję albo na m-die (mam podejrzenie, że takie mam) to nie zadziała, czy możesz sprawdzić czy w swoich pamięciach w profilu expo masz takie wartości jak u mnie? Zrzut z ZenTimings dałem wcześniej, Szczególnie chodzi o tRFC - na podstawie tego stwierdziłem, że mam m-die. Z góry dziękuję.

Opublikowano
1 godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Kręceniem ramu nie podbijesz wyniku w CB.

Niewiele, ale podbijesz.

17 minut temu, terminus napisał(a):

Szczególnie chodzi o tRFC - na podstawie tego stwierdziłem, że mam m-die.

420 tRFC powinno odpalić na M-die, u mnie nawet 400 śmigało przy 6000 MHz.

Opublikowano

Wpisywałeś może ten profil na m-die? Nie wiem czy coś źle przepisuje czy też jestem z góry skazany na porażkę. Wpisywałem już z 5 razy i po wpisaniu komputer nie wstaję.

Opublikowano
Godzinę temu, terminus napisał(a):

Kurcze, nie działa mi :( Komputer nie wstaje :( Albo coś źle wpisuję albo na m-die (mam podejrzenie, że takie mam) to nie zadziała, czy możesz sprawdzić czy w swoich pamięciach w profilu expo masz takie wartości jak u mnie? Zrzut z ZenTimings dałem wcześniej, Szczególnie chodzi o tRFC - na podstawie tego stwierdziłem, że mam m-die. Z góry dziękuję.

Nie umiem pomóc bo ja gotowca dostałem do Goodramów od kogoś tutaj na forum, po prostu wpisałem zadziałało, wyniki podskoczyły i nie dotykam więcej. Kogoś mądrzejszego musisz poszukać.

Opublikowano
58 minut temu, tomcug napisał(a):

Co Ci mogę doradzić, sprawdzaj po kolei, który timing wywala :) Na oko powinno śmigać.

1FE1998D-B007-4827-BD7C-212FE6555211.thumb.png.d950faa0159503700a4017351f510190.png

Zdecydowanie tRFC1, poniżej 470 nie startuje, jedyne różnice to to trFC1 i ProcOdt i inne z omami. Nie wiem czy to w ogóle mogę gdzieś zmienić.

Opublikowano
1 minutę temu, terminus napisał(a):

Zdecydowanie tRFC1, poniżej 470 nie startuje

Może tak być, na M-die miałem 500/400 tRFC/tRFC2 na 6000 MHz. Na nowszym BIOS-ie leciało już symetrycznie z tego, co pamiętam, ale jak widać nie zawsze tak jest.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Może tak być, na M-die miałem 500/400 tRFC/tRFC2 na 6000 MHz. Na nowszym BIOS-ie leciało już symetrycznie z tego, co pamiętam, ale jak widać nie zawsze tak jest.

Przepraszam za to pytanie ale czy myślisz, że warto pozbyć się tych pamięci i poszukać a-die? Zyskam coś? Są nowe i mogę je zwrócić,

Opublikowano (edytowane)

Nie, masz 6000mhz w dual channel i nic więcej ci do szczęścia nie potrzeba, nie szukaj na siłę ;) wynik w cbr jest głównie zależny od tego jakie taktowanie utrzymuje procek podczas renderowania obrazka na to ma wpływ temperatura i ustawiony limit mocy a także napięcie, wynik możesz sobie podbić ustawiając priorytet na wysoki dla cinebencha lub "czasu rzeczywistego" niektórzy tak robią  a później wrzucają screena aby wypluć jak najwyższe score :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Panowie, mam jeszcze takie pytanie. Pamięci jako parę kupiłem od sklepu allegro. GoodRam IRDM 6000 cl30 i zauważyłem jedna rzecz. W trybie auto mają różne Trdwr. Jedna 20 druga 21. To normalne?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Sidr napisał(a):

Przy okazji. Lama mi kiedyś polecił te GoodRam IRDM 6000 cl30. Kupiłem i chodzą  w EXPO. Warto tu sie bawić w o/c? Coś to da poza syntetykami?

obraz.png.9f3ee0baa63013ad0eed047a6965b8c4.png

Możesz takich spróbować. Sporo dają, nic nie kosztują.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
2 godziny temu, Sidr napisał(a):

Przy okazji. Lama mi kiedyś polecił te GoodRam IRDM 6000 cl30. Kupiłem i chodzą  w EXPO. Warto tu sie bawić w o/c? Coś to da poza syntetykami?

Warto, nawet EXPO to są ziemniak nastawy z punktu widzenia wydajności w porównaniu do zoptymalizowanych timingów.

zentimings_12ba949e07.png

Próbuj szczęścia %-)

Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Liczy się nie model pamięci, tylko na jakich kościach one są. Jeżeli Twoja pamięć jest na Hynix A-die, to ruszą te timingi.

Jak sprawdzić jakie mam kostki? Mam program do tego gdzieś na dysku, bo kiedyś sprawdzałem, ale zapomniałemjaksięnazywa. :)