Skocz do zawartości

Flash bios RTX 5060ti 16GB INNO3D na ASUS 5060ti 16GB Prime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy ktoś próbował flashować bios z Asus 5060ti 16GB do inno3d 16gb  ? Chciałbym, żeby wentylatory w default zachowywały się przyzwoicie. Obecnie posiadam INNO3D 5060ti 16GB i jest to karta pół pasywna, za to ma paskudnie agresywna krzywa RPM wentylatorów. Jest to w ogóle do wykonania ? Nie ucegle karty, gdybym się zdecydował na flash ?

Bios mojej karty z zgrany w GPU-Z:

https://drive.google.com/file/d/1zFX1o2pDllL8cmaWFXczdpF9w9E_fbJD/view?usp=sharing

Dzięki.

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Flashowałem biosy dziesiątki razy, ale w starych kartach. Rtxa jeszcze nie. Dla czego chce fflash ? bo kurde jak ustawię krzywą RPM w AF, to jakimś cudem karta przestaje być pół-pasywna i wentylatory krę ca się zawsze na 1000rpm pomimo IDLE. W grach już normalnie się rozkręcają według krzywej. Za to, jak jest krzywa oryginalna, karta jest pół-pasywna (zero rpm w idle) ale w czasie gry zaczyna zapierdzielać na wysokie obroty, żeby utrzymać około 62stC.  Może znasz inny program do zmiany krzywej RPM ?

Krzywa RPM oryginalna w idle (oglądam film):

2.jpg

Krzywa RPM z krzywą w AF w idle (oglądam film):

1.jpg

EDIT: np. Nvidia Inspektor w ogóle nie widzi wentylatora :P

3.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Jacek: Powinieneś za ten post dostać nagrodę w rodzaju :uklony:

1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Zrób drugi profil z własną krzywą a pierwszy zostaw na auto i przed graniem będziesz aktywował profil nr2 a po grze przełączysz na 1 i po problemie ;) 

Nie chcę tak, ale znam ten sposób :)

Ma być git od strzału. 

Dobra, jakim flasherem zrobić podmiankę z Asusa Prime na moją ? 

Sprawdzony flasher jest potrzebny i .... czy komendy z dosu są potrzebne ?

Edytowane przez leven
Opublikowano

Jak zaznaczysz "override zero fan speed with hardware curve" to też nie działa? kurde nie mam teraz afterburnera bo mam radka ale pamiętam że na kartach nv też czasem nie działał mi tryb pasywny po edytowaniu krzywej i wystarczyło zmienić jedną opcję :E tylko zapomniałem co to dokładnie było :P jak klikniesz tą obramówkę "fan speed" z kółkiem zębatym z lewej strony i zatwierdzisz to nie pojawia się wtedy 0% w idle zamiast 30?

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Jacek: Powinieneś za ten post dostać nagrodę w rodzaju :uklony:

Post usunąłem, choć nic strasznego nie napisałem. Jednak przypomnę twój post do mnie w temacie o gorącym 14600k xD

obraz_2025-08-05_201440100.png

Opublikowano (edytowane)

@leven AB nie potrafi w 0% fan %-) Tez probowalem to ustawic, ale to nie dziala. Cos Inno musialo pozmieniac w serii 5000, bo w mojej minimalnie bylo 1200 RPM xD Mozesz jeszcze pobawic sie tym programem od Inno, ale watpie bys cokolwiek zdzialal, bo z tego co pamietam to tez probowalem. :)  Szkoda ze karta nie raportuje hotspota, bo moze tam lezy przyczyna tego wycia 8:E No chyba ze jesli nie ma czujnika to karta z wysokim HS nie mieli smiglem, tego w sumie nie wiem. :skrzypce:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
3 godziny temu, Karro napisał(a):

wgrywać to sobie mozesz wszystko do wszystkiego.

Moze sa jakieś silent od msi

bo grypsuje a frajerzy przemykają AF

MSIjuż prawie się udało, a.e nie.

... nie grypsuję, bylem tylko w  wojsku :P

Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak zaznaczysz "override zero fan speed with hardware curve" to też nie działa? kurde nie mam teraz afterburnera bo mam radka ale pamiętam że na kartach nv też czasem nie działał mi tryb pasywny po edytowaniu krzywej i wystarczyło zmienić jedną opcję :E tylko zapomniałem co to dokładnie było :P jak klikniesz tą obramówkę "fan speed" z kółkiem zębatym z lewej strony i zatwierdzisz to nie pojawia się wtedy 0% w idle zamiast 30?

To działo tylko do Ampere.

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@leven AB nie potrafi w 0% fan %-) Tez probowalem to ustawic, ale to nie dziala. Cos Inno musialo pozmieniac w serii 5000, bo w mojej minimalnie bylo 1200 RPM xD Mozesz jeszcze pobawic sie tym programem od Inno, ale watpie bys cokolwiek zdzialal, bo z tego co pamietam to tez probowalem. :)  Szkoda ze karta nie raportuje hotspota, bo moze tam lezy przyczyna tego wycia 8:E No chyba ze jesli nie ma czujnika to karta z wysokim HS nie mieli smiglem, tego w sumie nie wiem. :skrzypce:

No nie da się. Pozmieniałem biosy od Asusa Przez MSI do Zotaka.

Blokada i powróciłem do oryginalnego Bios. Hot-spot nie może być za duży, skoro radiator parzy w palce przy 65stC.

Asusa biosy nie weszły, zawsze brak sterownika pomimo jego wgrania.

3 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Post usunąłem, choć nic strasznego nie napisałem. Jednak przypomnę twój post do mnie w temacie o gorącym 14600k xD

obraz_2025-08-05_201440100.png

Dzięki za usunięcie.

41 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

@leven Poza tematem, ile MHz i V masz ustawione na swojej 5060Ti? 

Teraz wróciłem do oryginalnego biosu INNO3D i:

Idle - patrze na film: 

https://postimg.cc/G8k6c48k

• Thanks 1
Opublikowano

Dobra, dam sobie spokój, bo nie widzę różnic - szkoda, że do GB Aurosa nie ma biosu w bazie TPU :) 

Obćiażenie w Borderlands3 2160p max i juz po UV jest pod korek, ale OC/UV trzyma. 

5.jpg

Bez możliwości modowania biosów, nie mamy szans na cokolwiek. Jesteśmy bezsilni :( 

Opublikowano

Dociśnięty proc w Aida:

6.jpg

Dociśnięty po OC/UV GPU - no tutaj jest pod korek z stC  :P

7.jpg

Na spokojnie przeczekam na serie 6xxx (dla tego wybrałem wersje słabszą 16GB o 5070 12GB, co by Vram nie zabrakło :P )

No i dobrze wybrałem model karty, skoro w tak niskiej cenie ma całkiem przyzwoite wyniki (temperatura/taktowania/uv) 

8.jpg

Żeby dopowiedzieć, 16GB Vram jest na pokładzie. Zobaczymy za pół roku, jak będą kombinować użytkownicy z 12 GB Vram :hihot:

Opublikowano
13 godzin temu, leven napisał(a):

Działa, ale po wyłączeniu gry znowu nie działa :P

Tzn co zrobiłeś że działało? rozumiem że "odznaczyłeś" ramkę  tam gdzie fan speed zatwierdziłeś i pojawiło się 0 a wentylatory stanęły? 

Opublikowano
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nie uceglisz, nawet gdyby ci się jakimś cudem to udało to puszczasz obraz z integry mając kartę w slocie i flashujesz innym biosem tylko po co się w to bawić jak krzywą możesz zmienić sam w ab :hmm:

Zgadza sie, bardzo dobre rozwiązanie, warto miec iGPU :) 

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, leven napisał(a):

Dociśnięty proc w Aida:

6.jpg

Dociśnięty po OC/UV GPU - no tutaj jest pod korek z stC  :P

7.jpg

Na spokojnie przeczekam na serie 6xxx (dla tego wybrałem wersje słabszą 16GB o 5070 12GB, co by Vram nie zabrakło :P )

No i dobrze wybrałem model karty, skoro w tak niskiej cenie ma całkiem przyzwoite wyniki (temperatura/taktowania/uv) 

8.jpg

Żeby dopowiedzieć, 16GB Vram jest na pokładzie. Zobaczymy za pół roku, jak będą kombinować użytkownicy z 12 GB Vram :hihot:

To samo z VRAMem pisałeś 2,5 roku temu przy premierze RTX 4070 i jeszcze nie brakło :D Więc odpiszę Ci to samo, że do premiery następnej generacji konsol 12GB w 1440p nie braknie i lepszym wyborem jest 5070, bo kupiłeś kartę 10% mniej wydajną od 4070 i zaraz Ci nawet FG nie pomoże, bo braknie jej wydajności żeby bazowe 60 klatek utrzymać i co jej z tego Vramu. Chyba, że planujesz siedzieć na tym sprzęcie tyle co na poprzednim to ok.

Z tym Wiedźminem też napisze Ci jeszcze jeszcze raz bo może byłeś po :pijaki:i nie pamiętasz.  Po zakupie 5060Ti pokazywałeś, że  wymaskowany Wiedzmin 3 z RT w 2160p DLSSQ "bierze" Ci prawie 14GB i w jakiej dupie są ci co kupili 5070. Wklejałem Ci, że u mnie na identycznych ustawieniach jak u Ciebie zbliża się do 11GB, więc nie myl po raz kolejny alokacji z rzeczywistym zapotrzebowaniem. Zamiast się patrzyć w alokacje pamięci na OSD wolałbym mieć sporo więcej FPSów na 5070 na tych samych ustawieniach. Sam się zastanawiałem czy nie kupić 5070TI Super jak wyjdzie, ale nie może mi się ten VRAM skończyć do tej pory. Może w końcu się spełnią Twoje przepowiednie, bo premiera Superek pewnie za pół roku :P

Opublikowano (edytowane)

16GB Vram już zaczyna kuleć. Popytaj użytkowników, którzy maja 5070ti.  Co do flashu, to jest tak samo, jak w np. przypadku Pascala (tylko nowy flasher)  nvflash64 -6 bios.rom i enter w  wierszu poleceń. Brakowało mi tego :P 

19 minut temu, skunRace napisał(a):

To samo z VRAMem pisałeś 2,5 roku temu przy premierze RTX 4070 i jeszcze nie brakło :D Więc odpiszę Ci to samo, że do premiery następnej generacji konsol 12GB w 1440p nie braknie i lepszym wyborem jest 5070, bo kupiłeś kartę 10% mniej wydajną od 4070 i zaraz Ci nawet FG nie pomoże, bo braknie jej wydajności żeby bazowe 60 klatek utrzymać i co jej z tego Vramu. Chyba, że planujesz siedzieć na tym sprzęcie tyle co na poprzednim to ok.

Z tym Wiedźminem też napisze Ci jeszcze jeszcze raz bo może byłeś po :pijaki:i nie pamiętasz.  Po zakupie 5060Ti pokazywałeś, że  wymaskowany Wiedzmin 3 z RT w 2160p DLSSQ "bierze" Ci prawie 14GB i w jakiej dupie są ci co kupili 5070. Wklejałem Ci, że u mnie na identycznych ustawieniach jak u Ciebie zbliża się do 11GB, więc nie myl po raz kolejny alokacji z rzeczywistym zapotrzebowaniem. Zamiast się patrzyć w alokacje pamięci na OSD wolałbym mieć sporo więcej FPSów na 5070 na tych samych ustawieniach. Sam się zastanawiałem czy nie kupić 5070TI Super jak wyjdzie, ale nie może mi się ten VRAM skończyć do tej pory. Może w końcu się spełnią Twoje przepowiednie, bo premiera Superek pewnie za pół roku :P

Bardzo optymistyczny post :)

EDIT: alokacja "wrzucenie textur i innych potrzebnych plików do pamięci Vram karty"  żeby nie występowały "doczytania" i spadki FPS. Wole kartę o 15% słabszą, za to z 4GB Vram więcej. Chciałem 5070 :)

Edytowane przez leven
Opublikowano
40 minut temu, leven napisał(a):

16GB Vram już zaczyna kuleć. Popytaj użytkowników, którzy maja 5070ti.  Co do flashu, to jest tak samo, jak w np. przypadku Pascala (tylko nowy flasher)  nvflash64 -6 bios.rom i enter w  wierszu poleceń. Brakowało mi tego :P 

Bardzo optymistyczny post :)

EDIT: alokacja "wrzucenie textur i innych potrzebnych plików do pamięci Vram karty"  żeby nie występowały "doczytania" i spadki FPS. Wole kartę o 15% słabszą, za to z 4GB Vram więcej. Chciałem 5070 :)

Ale ja nie mam w Wiedźminie 3 na maxa z RT w 2160p DLSSQ żadnych doczytywań i spadków FPS przy użyciom 11GB VRAM. Za to Ty twierdziłeś, że Wiedźmin 3 na takich ustawieniach bierze 14GB. Przypomniałem tylko, że 2,5 roku temu przy premierze 4070 też pisałeś, że za pół roku 12GB braknie. Myślisz, że jak gra alokuje więcej na karcie bo ma jej więcej to w przypadku jak ma jej mniej to są ściny i gra się doczytuje :hmm: Ja tam się nie martwię, bo jak mi braknie i w jakiejkolwiek grze będe miał problem ze względu na VRAM to wymienię, gdy ja kupowałem kartę to Superek nie było. Ale dalej będę twierdził, że jak ktoś piszę, że 12GB to tylko do 1080p a w 1440p zaczyna 16GB brakować to są brednie. W większość gier gram jak na konsoli, a monitor stoi nie używany, czyli z TV podłączonym do PC. Przeszedłem w 2160p DLSSQ, czyli takie 1440p wszystkie najbardziej wymagające gry ostatnich lat  wżadnej , ale to żadnej grze nie miałem doczytywania, czy spadki fps ze względu na brak VRAMU. Wyjątkiem jest jak pisałem w innym wątku Indiana na tym ostatnim trybie, który wizualnie nic nie daje a zajeżdża każdy VRAM. 5070 jest szybsza o 30% od 5060Ti a to nie jest mało. 5060Ti jest o 10% słabsza o 2,5 letniej 4070 i skończy jak 3060Ti 12GB, czyli słaba wydajność i więcej pamięci.