Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Prośba o pomoc z pewnym tematem. W zeszłym roku kupiłem kompa:

ZENPC Gaming AMD Ryzen 5 7500F/7700XT/1TB/32GB V5

Niestety pełnej specyfikacji już nie ma dostępnej na stronie proline.pl bo produkt wycofany z oferty. 

Aktualnie mam monitor 1080p i na nim ten 7700xt radzi sobie zadowalająco. Natomiast przymierzam się do zakupu oleda z rozdzielczościa 1440p i tutaj już mam pewne obawy co do grafiki. 

Czy jesteście w stanie podać mi jaki model karty graficznej byłby aktualnie najbardziej sensowny do tego kompa pod kątem cena/jakość, żeby pograć przynajmniej w 60klatkach w tej rozdzielczości? 

Edytowane przez Kna1st
Opublikowano
7 godzin temu, wamak napisał(a):

W 1080p ile masz fps na tym zestawie? Pytam się, bo może nie musisz od razu z monitorem wymieniać karty.

W sumie najczęściej gram w hunta to te 100-120 mam, w zależności od miejsca. W remnant 2 też miałem powyżej 60, helldivers 2 to samo, nie czuje żeby zwalniało. Tylko wiadomo to nie jest tak że wszystkie suwaki w prawo ale grafa nie kłuje w oczy na pewno. 

W sumie to nawet nie brałem pod uwagę że ten 7700 sobie poradzi z większą rozdziałką, bo jak kupowałem zestaw to już wtedy nie była to jakaś fajna karta ale wziąłem z opcją na przeczekanie do czasu nowego monitora i pod tym kątem się sprawdziła. 

6 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

5070 w upolowana w promce :) 

Wrzuciłem w peppera notyfikacje 😊 na teraz widzę że ok. 2300-2400 jakies okazje. Dobra promka dla niej to ile? Ok 2000zl?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kna1st napisał(a):

W sumie najczęściej gram w hunta to te 100-120 mam, w zależności od miejsca. W remnant 2 też miałem powyżej 60, helldivers 2 to samo

W takim razie w hunta dalej pograsz powyżej 60 fps, ale w tych, gdzie masz ledwo 60, to spodziewaj się spadków do 40-45.

Zmiana karty ma sens na minimum RX 9070XT lub RTX 5070. RTX ma mniej pamięci, za to wydajniejszy RT. Potem jest jeszcze RTX 5070 TI, ale to już większy wydatek. Ile możesz wydać na kartę?

Edytowane przez wamak
  • Like 1
  • Kna1st zmienił(a) tytuł na Grafika do ryzen 5 7500f 1440p
Opublikowano

Dzięki, tytuł zmieniony. 

Nie mam jakoś szczególnie problemu z budżetem, bardziej chciałbym podejść do tematu sensownie. Jeśli dopłata np do rtx5070ti względem 5070 ma sens bo nie wiem, strzelam wydajność większa o 20% a cena o 500zl to dla mnie jest ok. Ale też nie wydaje mi się żebym z RT korzystał, teraz nie mam i nie mam presji na sprawdzanie go i porównywanie jak gra wygląda z i bez więc pod tym kątem bym nie patrzył. 

Wstępnie już wiem za czym się rozglądać i pewnie co będzie tańsze na promce to wezmę, choć martwią mnie trochę te wersję typu Shadow, windforce itp. Nie wiem to są tylko jakieś marketingowe dopiski danego producenta czy jest tam drugie dno w tym 🙈 

Opublikowano

Jak grasz głównie w single player i masz w nich opcję fg to bym brał coś od nvidii rtx 5070 / 5070ti ale nie każdy lubi ja tam używam, jak bardziej zależy ci na czystym rasterze to zdecydowanie radek 9070 / 9070xt

Opublikowano

Jak wyżej, 9070XT - jeśli nie korzystasz z dobrodziejstw NVIDIA typu DLSS lub jeśli korzystasz, ale lubisz grzebać przed grą żeby podmieniać ręcznie na obsługę FSR 4.

Jeśli wolisz mieć natywnie wspierany lepszy upscaler, chciałbyś mieć FG x4, lepszy RT, sprzętową akceleracje w programach (np Davinci, Blender), sprzętowy dekoder HEVC to bierz 5070Ti. Poniżej tej wydajności nie schodziłbym w 1440p jeśli mówisz, że budżet nie jest problemem. 

• Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie, dual to dopiero na 7900xt i xtx był fajny, swoją drogą były to praktycznie najlepsze wersje mimo 2 wentylatorów chłodzenie większe niż nie jedna wersja 3 wentylatorowa + grubość na 3 sloty ;) sporo osób właśnie błędnie zakładało że to to samo badziewie co na niższych modelach.

Opublikowano

No już prawie kupowałem 5070ti bo był przez chwilę spoko Asus w dobrej cenie ale wpadłem jeszcze na to, że przecież zasilacz mogę mieć za słaby bo był dobierany na 7700xt. No i faktycznie mam jakiś seasonic 650W 80+ bronze. I tak liczę że karta bierze według specyfikacji 300W, procek 65W, więc dokładając tam jeszcze SSD, ram 2x16gb i płytę główną plus wentylatorki na obudowie to na te dodatkowe rzeczy chyba te 250W nie pójdzie i powinienem się wyrobić z tym zasilaczem? Czy może jednak źle to liczę sobie 😊

Opublikowano (edytowane)

@Kna1st mam zasilacz 650W z 2017r więc świeży to on nie jest ;) jak odkręcę limit na 6950xt to potrafi łyknąć 400W + procesor 100-110w i reszta gratów problemów żadnych nie ma, twój zestaw dodatkowo weźmie 100w mniej niż mój więc mocowo to zostanie jeszcze sporo zapasu no chyba że ten twój SS ma jakąś słabą linię 12v, co to za model? 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

To już dla całkowitej jasności, bo znalazłem pudełko po zasilaczu i jest to Seasonic B12 BC-650. 

Na pudełku przy +12V mam opisane 

Maximum load 54A

Combined load 648W

Przy - 12V tożsamo z powyższym:

0.3A 

3.6W

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ważne, że ma cztery wtyczki PCIE 8 pin (dane z X-Kom), ponieważ trzy wtyczki będą potrzebne do przejściówki na 16 pin.

edit

Według strony Seasonica ma dwie wiązki z jednym złączem. Trzeba będzie osobno kupić adapter 2x 8 pin na 16 pin, bo w pudełku z kartą będzie 3 x 8 pin na 16 pin.

@Kna1stnajlepiej zobacz, ile wtyczek PCIE 8 pin ma ten Twój zasilacz.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 2
Opublikowano

No dobrze, rozkręciłem kompa i wydarłem wszystkie wtyczki, wychodzi na to że są dwie 8pin ktore są aktualnie wpięte w radę ona, jest jeszcze trzecia 8pin nieużywana, ale opisana jako CPU więc podejrzewam że się nie nada 🙃

Czyli reasumując przy Rtx potrzebowałbym przejściówki 2x8pin na 16pin?

A dla 9070xt te dwie które mam dostępne byłyby wystarczajace?