Skocz do zawartości

9900k na 265k - czy opłaca się zmiana platformy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

aktualnie sprzęt jak w sygnaturze. Wiele lat już go użytkuje. 

Czy rzeczywiście wymiana na 265k i pamięci załóżmy na to 6000 DDR5 wprowadzą zauważalną różnicę w grach? Karta graficzna RTX 3080, wymiana może za pół roku, może później. Rozdzielczość grania 2K 144Hz. 

Opublikowano

dobra Panowie, dzięki za pomoc, na ten czas zdecyduje się na:

14600k za 800 zł

B760 Pro RS za 539 zł

PATRIOT Viper Venom 32GB 7000MHz za 452 zł

czyli mamy 1791 zł, mój stary zestaw CPU+MOBO+RAM sprzedam za ok 1000 zł, więc wychodzi dopłata ok. 800 zł (w zależności od tego za ile uda mi się sprzedać), myśle że na ten moment nie najgorszy deal

Opublikowano

Przy obecnych cenach, pod gry lepiej w AMD. Ryzen 9600X kosztuje teraz 8 stówek, a to bardzo dobry CPU do gier.

Teraz, marcin_o26 napisał(a):

14600k za 800 zł

B760 Pro RS za 539 zł

Jak Ci nie zależy na wymianie procesora za generację/dwie, to ok. Jak Ci zależy, to lepiej 9600X + jakieś tańsze mobo na AM5. Chociaż patrząc, że zmieniasz z 9900K, to pewnie szybko nie zmienisz ponownie.

• Upvote 2
Opublikowano

@marcin_o26 nie daj się czerwonej mafii.
Wbijesz się teraz w koszta 1350zł za 7800x3d, 550-750zł za mobo z pcie gen 5.0 oraz jakieś ramy expo 6000cl26 a jak wyjdzie to: https://www.purepc.pl/intel-nova-lake-nowe-informacje-wskazuja-na-przewidywany-wzrost-wydajnosci-jednowatkowej-oraz-wielowatkowej-procesorow to i tak będziesz sprzedawać sprzęt nieważne czy to lga 1700 czy am5 i kupować intela.

Jak chcesz używać złącz pcie to lepiej brać full atx o ile pozwala obudowa: https://www.amazon.pl/dp/B0BQWRCNT8/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0BQWRCNT8&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=07e602bc-2b16-14e8-ccda-90cf4a53f2c0

z i9 9900k przeskok będzie ogromny.

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

14600k za 3 lata to będzie złom bez możliwości zmiany na nowy gen. 

I co z tego? OP z tego, co widać, ten CPU najwcześniej za 3 lata będzie zmieniać, czyli pewnie i tak później. A patrząc po Zen 5, kolejna i ostatnia generacja na AM5 nie musi żadnej rewolucji w grach wprowadzać. AM5 to fajna opcja, ale jak mu pasuje LGA 1700, to czemu go na siłę "nawracać"?

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie albo po taniości 14600k albo 7800x3d za 1300...czemu od "czerwonej mafii" wyszła propozycja "drogiego" ryzena? Ano temu że niewiele droższy od tytułowego 265k/kf a zdecydowanie szybszy.

edit

Choć i tak uważam, że lepiej po taniości iść w am5...ale to ja ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tomcug napisał(a):

I co z tego? OP z tego, co widać, ten CPU najwcześniej za 3 lata będzie zmieniać, czyli pewnie i tak później. A patrząc po Zen 5, kolejna i ostatnia generacja na AM5 nie musi żadnej rewolucji w grach wprowadzać. AM5 to fajna opcja, ale jak mu pasuje LGA 1700, to czemu go na siłę "nawracać"?

Faktem jest, że zen6 lub nawet zen7 będzie miał lepszą wydajność i dłuższa żywotność niż proc z 2023r aka 13th. A ja go nie nawracam, ja mam w 4 literach co kto kupuje ;) A jak mu pasuje gorsza opcja za podobną kasę to też jego sprawa ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marcin_o26 napisał(a):

14600k za 800 zł

B760 Pro RS za 539 zł

czyli mamy 1791 zł, mój stary zestaw CPU+MOBO+RAM sprzedam za ok 1000 zł, więc wychodzi dopłata ok. 800 zł (w zależności od tego za ile uda mi się sprzedać), myśle że na ten moment nie najgorszy deal

Ładowanie się w martwą platformę to beznadziejny deal! Lepiej kupić coś na AM5 np. 7800X3D niewiele drożej, a zdecydowanie lepiej. Z czasem będzie można wrzucić coś z serii 9XXX lub 10XXX

Edytowane przez Faflucy
  • Like 1
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• BAIC 7 (chyba 7, bo na szybko spojrzałem):   Paweł Sałata nsdooSrtepuc7f1h78 7hl8.gd8861851mmt5fi6c0ohhh861292afz9504u  · Witam szanowne grono. Czy ktoś z użytkowników założył hak i wozi rowery? U dealera dowiedzialem się, że hak można zamontować (3500 pln) ale nie w celach "pociągowych" a jedynie ewentualnie na cele przewozu rowerow na bagażniku, max 3 rowery. Macie jakies bliższe informacje na ten temat? Myślalem ze uratuje sie bagażnikiem dachowym ale jak się okazuje relingi to tylko ozdoba   ******************   Jaecoo J7:   Jan Nurek Gwiazda grupy   · nprtSeoodshccg5fcim7zm9t72ufa06mcm0m441doc8.9 huf0g5c29f2431  · Niestety słynny żółw również pokazał się mojej żonie dziwne bo ani nie ma dużego mrozu -7 oraz bateria ma dużo procent tj 84% wyskoczył podczas jazdy na EV . Na szczęście niedaleko domu... Co robić? Jutro zgłoszę do serwisu ale pewnie od 9 pracują dopiero. Samemu próbować kasować jakąś procedurą? Czy Dzwonić na numer z szyby? Jakie Wasze doświadczenia? W powiadomieniach nie ma żadnych komunikatów.     Tomek Wierzchowski U mnie po dwóch dniach samo znikło,ostatnio czujnik ciśnienia opon się zapalił, ciśnienie było dobre i też po 3 dniach znikło .   Dariusz Koćmierowski Tomek Wierzchowski Dokładnie ta sama sytuacja.   Dariusz Koćmierowski Tomek Wierzchowski Dokładnie ta sama sytuacja.   Marcin Kłopota Włączyć tryb wymuszania   Jan Nurek Autor Gwiazda grupy Marcin Kłopota sprawdze moze to jest rozwiazanie ale na ile ustawic? Skoro jest do 80 a ja mam 84   ichał Zdunek Najbardziej zasłużony współautor Jan Nurek W trybie żółwia auto ma w dupie czy masz początkowy/inteligentny czy wymuszanie, będzie ładował tylko z rekuperacji. Stąd właśnie ludzie którzy nawet startują ze 100% kończą z 5% baterii i problemem   Leszek Andrzej Bielawa Obiecujący współautor Jan Nurek przy 84% też odpali się silnik i będzie ładował. Nie wiem jakie dokładnie muszą być warunki, ale przy niskich temperaturach wystarczy wcisnąć hamulec i silnik staruje. Na pewno na wymuszonym tak się dzieje (przeważnie). W serwisie powiedzieli, żeby żółwiem się nie przejmować bo to tylko informacja o przejściu w tryb ochrony baterii przed uszkodzeniem. Co natomiast przy okazji też powiedzieli to to żeby priorytetowo traktować zimą silnik spalinowy a nie zasilanie ev bo J7 phev nie jest autem elektrycznym, a spalinowym wspomaganym przez silnik elektryczny.   Jan Nurek Autor Gwiazda grupy Michał Zdunek czyli teraz jak podlacze do ladowania z gniazdka nie bedzir dzialalo?   Michał Zdunek Najbardziej zasłużony współautor Będzie. Nie działa z silnika w czasie jazdy. Postojowe z silnika i z gniazdka działa.   Kuba Bączkiewicz Marcin Kłopota ponoc to nic nie daje bo i tak nie bedzie ladowal baterii   Leszek Andrzej Bielawa Obiecujący współautor Kuba Bączkiewicz będzie, będzie. Jak silnik w trybie żółwia w końcu się odpali (bo bateria do zera nie zejdzie) to silnik ładuje baterie, ale bardzo powoli tak jakby z ograniczoną mocą.   Dariusz Koćmierowski Dokładnie, jeździć obserwować,umnie samo przyszło,samo poszło, szerokości.   Jan Nurek Autor Gwiazda grupy Dariusz Koćmierowski ale moc mial?   Dariusz Koćmierowski Jan Nurek z tą mocą,to bywa różnie nawet jak żółwia nie ma , kiedy bardzo jej potrzeba to przy wyprzedzaniu można się zdziwić i zagraża to zdrowiu i życiu . Super hybryda.   Michał Zdunek Najbardziej zasłużony współautor Przecież masz masę postów i informacji na grupie o tym co trzeba zrobić... Serio nie można użyć lupy? Każdy będzie robił swój post? Bo mój żółw jest mojszy niż Twój   Krzysztof Łapacz Ja miałem na pełnej baterii. Żółw i epc to zabezpieczenie zimnej bateria przed uszkodzeniem. Jest to informacja dla kierowcy że może być ograniczenie mocy. Błąd silnika to zła interpretacja sterownika silnika. Błąd silnika znika sam po kilku dniach. A żółw i epc znikną jak bateria będzie miała lepsza dla niej temperaturę i z takimi warunkami "odpalisz" auto   Agata Marciniak U mnie pojawił się sam żółwik bez innych znaków, wyobraźcie sobie, że przyczyną był niedokręcony korek wlewu paliwa   Mateusz Bieńka Agata Marciniak a na jakiej podstawie stwierdzono, że to wina korka? Zniknął błąd po zakręceniu?   Paweł Pawłowski Samo zniknie i sie zresetuje teraz jak mu daje bardziej w palnik to wogole nic sie nie pojawia   Konrad Kondzinsann Miałem to samo przez 2 dni i ciągle używałem auto. Samo zniknęło 3 dnia, także nie szalej z informowaniem wszystkich po kolei   Jan Nurek Autor Gwiazda grupy Konrad Kondzinsann niech wiedzą że jest duzo tych problemow to szybciej rozwiaza problem   Leszek Andrzej Bielawa Obiecujący współautor Chociaż poniżej już się wypowiadałem, to dodam jeszcze, że problem nagminnego pojawiania się żółwia jest serwisom znany i ponoć zgłaszany jest producentowi. Ba nawet spodziewają się ponoć update oprogramowania podobnego jak był w Rosji bo tam z racji jeszcze niższych temperatur problemy były większe. Ile w tym prawdy nie wiem, ale to usłyszałem w serwisie. *********************        
    • Oni mają związki zawodowe, nie taj jak w naszym kartonostanie, które oczywiście zapowiedziały już strajk.
    • i to jest kontent seozonowy, a nie to co w bfie serwuja jedna mape 
    • https://store.steampowered.com/news/app/39140/view/514107648813039662
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...