Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

aktualnie sprzęt jak w sygnaturze. Wiele lat już go użytkuje. 

Czy rzeczywiście wymiana na 265k i pamięci załóżmy na to 6000 DDR5 wprowadzą zauważalną różnicę w grach? Karta graficzna RTX 3080, wymiana może za pół roku, może później. Rozdzielczość grania 2K 144Hz. 

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Ja bym wolał zmienić na AMD taki np 7800x3d. Platforma Intela to martwa podstawka. Jak już musi być Intel bym poczekał rok na nowe płyty i generacje.

9900k + 3080 to stosunkowo sensowną para w 1440p

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

dobra Panowie, dzięki za pomoc, na ten czas zdecyduje się na:

14600k za 800 zł

B760 Pro RS za 539 zł

PATRIOT Viper Venom 32GB 7000MHz za 452 zł

czyli mamy 1791 zł, mój stary zestaw CPU+MOBO+RAM sprzedam za ok 1000 zł, więc wychodzi dopłata ok. 800 zł (w zależności od tego za ile uda mi się sprzedać), myśle że na ten moment nie najgorszy deal

Opublikowano

Przy obecnych cenach, pod gry lepiej w AMD. Ryzen 9600X kosztuje teraz 8 stówek, a to bardzo dobry CPU do gier.

Teraz, marcin_o26 napisał(a):

14600k za 800 zł

B760 Pro RS za 539 zł

Jak Ci nie zależy na wymianie procesora za generację/dwie, to ok. Jak Ci zależy, to lepiej 9600X + jakieś tańsze mobo na AM5. Chociaż patrząc, że zmieniasz z 9900K, to pewnie szybko nie zmienisz ponownie.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin_o26 napisał(a):

no tak myślę, że za kilka miechów wymienię kartę na coś pokroju 5080, no i 3-4 lata bez ingerencji

14600k za 3 lata to będzie złom bez możliwości zmiany na nowy gen. 

Opublikowano

@marcin_o26 nie daj się czerwonej mafii.
Wbijesz się teraz w koszta 1350zł za 7800x3d, 550-750zł za mobo z pcie gen 5.0 oraz jakieś ramy expo 6000cl26 a jak wyjdzie to: https://www.purepc.pl/intel-nova-lake-nowe-informacje-wskazuja-na-przewidywany-wzrost-wydajnosci-jednowatkowej-oraz-wielowatkowej-procesorow to i tak będziesz sprzedawać sprzęt nieważne czy to lga 1700 czy am5 i kupować intela.

Jak chcesz używać złącz pcie to lepiej brać full atx o ile pozwala obudowa: https://www.amazon.pl/dp/B0BQWRCNT8/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0BQWRCNT8&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=07e602bc-2b16-14e8-ccda-90cf4a53f2c0

z i9 9900k przeskok będzie ogromny.

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

14600k za 3 lata to będzie złom bez możliwości zmiany na nowy gen. 

I co z tego? OP z tego, co widać, ten CPU najwcześniej za 3 lata będzie zmieniać, czyli pewnie i tak później. A patrząc po Zen 5, kolejna i ostatnia generacja na AM5 nie musi żadnej rewolucji w grach wprowadzać. AM5 to fajna opcja, ale jak mu pasuje LGA 1700, to czemu go na siłę "nawracać"?

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie albo po taniości 14600k albo 7800x3d za 1300...czemu od "czerwonej mafii" wyszła propozycja "drogiego" ryzena? Ano temu że niewiele droższy od tytułowego 265k/kf a zdecydowanie szybszy.

edit

Choć i tak uważam, że lepiej po taniości iść w am5...ale to ja ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tomcug napisał(a):

I co z tego? OP z tego, co widać, ten CPU najwcześniej za 3 lata będzie zmieniać, czyli pewnie i tak później. A patrząc po Zen 5, kolejna i ostatnia generacja na AM5 nie musi żadnej rewolucji w grach wprowadzać. AM5 to fajna opcja, ale jak mu pasuje LGA 1700, to czemu go na siłę "nawracać"?

Faktem jest, że zen6 lub nawet zen7 będzie miał lepszą wydajność i dłuższa żywotność niż proc z 2023r aka 13th. A ja go nie nawracam, ja mam w 4 literach co kto kupuje ;) A jak mu pasuje gorsza opcja za podobną kasę to też jego sprawa ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marcin_o26 napisał(a):

14600k za 800 zł

B760 Pro RS za 539 zł

czyli mamy 1791 zł, mój stary zestaw CPU+MOBO+RAM sprzedam za ok 1000 zł, więc wychodzi dopłata ok. 800 zł (w zależności od tego za ile uda mi się sprzedać), myśle że na ten moment nie najgorszy deal

Ładowanie się w martwą platformę to beznadziejny deal! Lepiej kupić coś na AM5 np. 7800X3D niewiele drożej, a zdecydowanie lepiej. Z czasem będzie można wrzucić coś z serii 9XXX lub 10XXX

Edytowane przez Faflucy
  • Like 1
  • Upvote 1