Skocz do zawartości

BF6  

137 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy planujesz kupić grę?

• Tak - Preorder
    • Tak - kupuję na premierę
    • Tak - kupuję po premierze
    • Nie - A komu to potrzebne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

@ODIN85 włącza się z automatu ale tylko jeśli BIOS pracuje w trybie UEFI. Jeśli BIOS wykryje partycje MBR wtedy działa w trybie CSM (Legacy) i ma wyłączony Secure Boot.

Kluczem do sukcesu - i mało kto bierze to pod uwagę - jest konwersja partycji MBR na GPT. Po tym procesie wszystko działa bezproblemowo.

Zależy od producenta. Gigabyte na Intelu włącza Secure Boot domyślnie, Asrock chyba na wszystkich platformach ma domyślnie wyłączony (sprawdzane na dyskach z partycjami wyłącznie GPT)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co do tych GPT, SecureBoot, TPM2, to jak ktoś ma normalnie zainstalowanego Win 11 (bez kombinowania) to ma to już najprawdopodobniej włączone.

2 minuty temu, caleb59 napisał(a):

To tylko dodatkowo świadczy o tym jak bardzo gówniany jest asrock.

Oj tam, oj tam - ja musiałem chyba na każdej płycie coś tam uruchamiać by było to wszystko włączone. Choć nie pamiętam, czy przypadkiem na najnowszych BIOS (takich z tego roku) nie jest to domyślnie włączone (ostatnio mi sięto zaczyna mieszać, bo z dużą ilością sprzętu mam do czynienia :banana:).

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, caleb59 napisał(a):

To tylko dodatkowo świadczy o tym jak bardzo gówniany jest asrock.

Powtarzam to przy każdej okazji - z najlepszego startu AM5 ponad dwa lata później najgorszy producent na tej samej platformie.

5 minut temu, Kyle napisał(a):

Choć nie pamiętam, czy przypadkiem na najnowszych BIOS (takich z tego roku) nie jest to domyślnie włączone.

Jeśli te nowe X870E nie mają innego treatmentu to BIOSy na tej samej agesie świeże dalej mają domyślnie wyłączone (dziś na moim X670E 3.30 musiałem odpalać SB bo  ten cały Javelin krzyczał :E)

Żeby chociaż faktycznie ten Secure Boot zrobił różnice, a pewnie jedynie ludzi wkur*i bo zbrickuje im systemy jak coś pomieszają a W11 24H2 domyślnie im uruchomił Bitlockera a cheaterów jak pełno na każdym BFie tak i dalej będzie tak samo...

2 minuty temu, ppibo1 napisał(a):

Gdzie można zdobyć kod? :D

Jutro na streamach za 30min oglądania albo dziś za całe 60 groszy na Kinguinie i innych kluczykowniach

• Upvote 1