Skocz do zawartości

Nowy monitor po 10 latach, co wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Zaytoven napisał(a):

Co proponujesz? Najbardziej podoba mi sie Alienware, opcje sa trzy

1. AW2723DF ok. 1400zl

2. AW2724DM - 1000zl

3. AW2725DM - 900zl

Masz porównanie:

https://www.x-kom.pl/porownanie/1166003,1336135,1160236

ten najtańszy najniższa jasność, choć 600tki to jest mocno jasne IMO

Ja nie wierzę w 280Hz, IMO 120-144-165 jest OK, po kiego grzyba komu 200-250-300Hz...

Te dwa droższe niby Freensync Pro nie zwykły, nie wiem jaka jest różnica.

Ten za 2 koła wydaje sie świeższym modelem. Skąd Ty te ceny masz? heh

Ja mam już dobre 5 lat Della nanoIPS cośtam 27DGFA to chyba taki trochę w typu tychże, bo mam niezły kontrast i kolory i gamingowy - spoko, choć jak z EIZO wszedłem, to dla mnie był męczący i niestety docelowo EIZO/Sharp kosztem herców i technologii gierkowych... do gier se OLEDa machnę docelowo jako drugi monitor, ale to jeszcze trochę...

Opublikowano
23 minuty temu, Sponsi napisał(a):

Masz porównanie:

https://www.x-kom.pl/porownanie/1166003,1336135,1160236

ten najtańszy najniższa jasność, choć 600tki to jest mocno jasne IMO

Ja nie wierzę w 280Hz, IMO 120-144-165 jest OK, po kiego grzyba komu 200-250-300Hz...

Te dwa droższe niby Freensync Pro nie zwykły, nie wiem jaka jest różnica.

Ten za 2 koła wydaje sie świeższym modelem. Skąd Ty te ceny masz? heh

Ja mam już dobre 5 lat Della nanoIPS cośtam 27DGFA to chyba taki trochę w typu tychże, bo mam niezły kontrast i kolory i gamingowy - spoko, choć jak z EIZO wszedłem, to dla mnie był męczący i niestety docelowo EIZO/Sharp kosztem herców i technologii gierkowych... do gier se OLEDa machnę docelowo jako drugi monitor, ale to jeszcze trochę...

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/dell-alienware-aw2723df-vs-dell-alienware-aw2724dm/34684/40848

Opublikowano

image.png.c6fd031679824d51de6ed7ce2697010a.png

Jakby co to weryfikuj ceny.

I na rtings masz tabelke. do tej tabelki mozesz dodac takie filtry jak PanelType czyli ips/va/oled. Cene jesli bedziesz filtrował to daj margines bledu jakis 100Euro bo rynek europejski ma inne ceny.

Tam tez znajdziesz monitory ktore ja ci rekomendowalem a je odrzuciles - porownaj je sobie

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Jakiego monitora brak?

Ten samsung jest git ale dlaczego nagle taka zmiana?

Brak w sensie takim ze jeszcze niczego nie kupilem. Nadal niczego sensownego nie wybralem wiec biore cos na przeczekanie w granicach tego tysiaca z hakiem. 

@Send1Nma Samsung Odyssey G5 LS32DG500EUXEN 32" 180Hz

Skoro w takiej kasie mozna miec 32 a ja 27 juz mialem to moze trzeba kupic 32

Edytowane przez Pan Mateoo
poprawilem ping
Opublikowano

Tak jak pisałem, 1440p przy 32" jest jeszcze ok z tym że jak używasz obecnie 27" i nie zwiększysz dystansu przynajmniej o te 10cm od ekranu to może być ci nie wygodnie jeżeli do tej pory siedziałeś na styk że tak powiem :E 

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Tak jak pisałem, 1440p przy 32" jest jeszcze ok z tym że jak używasz obecnie 27" i nie zwiększysz dystansu przynajmniej o te 10cm od ekranu to może być ci nie wygodnie jeżeli do tej pory siedziałeś na styk że tak powiem :E 

Mam biurko o glebokosci 80cm wiec mysle ze jest spore pole do popisu. 32 to i tak raczej bede chcial na jakims uchwycie posadzic

• Upvote 1
Opublikowano

To albo to co ma send1 albo obczaj sobie jeszcze Dell Alienware AW3225DM - matryca VA zamiast IPS jak w przypadku tamtego modelu ale i tak prezentuje sie dobrze. 

Przejdz sie do sklepu i poogladaj IPS i VA i bedziesz wiedzial czego chcesz bardziej - i czy chcesz 32 czy 27

Jesli interesuje cie format 21:9 zamiast standardowego 16:9 to GS32Q

A jak 27 to na pierwszej stronie podalem i imo aoc i alienware dominują

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

To albo to co ma send1 albo obczaj sobie jeszcze Dell Alienware AW3225DM - matryca VA zamiast IPS jak w przypadku tamtego modelu ale i tak prezentuje sie dobrze. 

Przejdz sie do sklepu i poogladaj IPS i VA i bedziesz wiedzial czego chcesz bardziej - i czy chcesz 32 czy 27

Jesli interesuje cie format 21:9 zamiast standardowego 16:9 to GS32Q

A jak 27 to na pierwszej stronie podalem i imo aoc i alienware dominują

Generalnie to myslalem o zestawieniu 2x27 

Opublikowano

To nie wiem czy matryca VA bedzie dobra jesli bedziesz mial 2 identyczne monitory obok siebie. Katy widzenia w VA sa podobno kiepskie wiec va jako boczny sie nie nadaje a na pewno bedzie pod jakims katem nawet na "plasko". [nie mialem nigdy VA, dane z internetu]

To totalnie zmienia liste polecanek.

Albo wiec 32 cale jak chcesz albo te 2x 27 ale IPS

Jesli chcesz VA (ale sprawdz w sklepie czy katy ci odpowiadaja) to AOC Q27G3XMN

Jesli IPS mysle ze do wyboru masz:

odyseja tego od Send1a / Samsung Odyssey G50D S27DG50  800zł[xkom] - to chyba ta sama seria ale jedno 32 a drugie 27

Dell Alienware AW2724DM [1400 mediaexprt]

ASUS ROG Strix XG27ACS [1100 mediaexpert]

Gdzie lista jest napisana od najgorszych do najlepszych.

HDR pupy ci nie urwie ale jakieś wrażenia da.

Obczaj sobie monitory od KTC też.

I idz do sklepu poogladaj sobie czy IPS czy VA cie bardziej przekona. No chyba ze masz budzet na OLEDA bo jest opcja preorderu jakiegoś nowego oledzika (zobacz do dzialu oledowego to tam bedziesz mial wszystkie informacje) ale to 2300zł chyba już.

Opublikowano
50 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie wiem jak w ogóle można teraz zamawiać coś innego niż to skoro 2k zł jest ok:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-mo27q28g-27-2560x1440px-280hz-0-03-ms-gtg

Jak ktoś ma taki pieniążek i odpowiada mu 27" ta opcja wgniata w fotel. Sam pewnie prędzej czy później zanabędę ;)

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Jak ktoś ma taki pieniążek i odpowiada mu 27" ta opcja wgniata w fotel. Sam pewnie prędzej czy później zanabędę ;)

Pieniazek jest jak najbardziej wiec jesli ten Gigabyte jest najlepsza opcja na teraz to bym w niego poszedl

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Zaytoven napisał(a):

Pieniazek jest jak najbardziej wiec jesli ten Gigabyte jest najlepsza opcja na teraz to bym w niego poszedl

No to moim zdaniem warto - zobacz test na monitors unboxed.
Jedyny minus, to będziesz musiał czekać do końca miesiąca ale warto już klepnąć przedsprzedaż moim zdaniem.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

No to moim zdaniem warto - zobacz test na monitors unboxed.
Jedyny minus, to będziesz musiał czekać do końca miesiąca ale warto już klepnąć przedsprzedaż moim zdaniem.

A jak wyglada temat matt / gloss bo gdzies czytalem ze sa rozne zdania

Opublikowano
Teraz, Zaytoven napisał(a):

Ja miałem kiedyś monitor Gloss. Jedyna zaleta, to trochę bardziej szkliste wrażenie wybuchów, wody itd. ale minusów na potęgę.
W jaśniejszym pomieszczeniu dramat. Nigdy więcej. Nie polecam.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ja miałem kiedyś monitor Gloss. Jedyna zaleta, to trochę bardziej szkliste wrażenie wybuchów, wody itd. ale minusów na potęgę.
W jaśniejszym pomieszczeniu dramat. Nigdy więcej. Nie polecam.

Poczytalem, przemyslalem no i chyba trzeba sprobowac z tym Gigabyte

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Zaytoven napisał(a):

Pisałeś, że u Ciebie ciemno to tylko Glossy. Kupisz raz glossy nie to wrócisz do matu. Gładki obraz bez ziarnistości lepszy odbiór czerni i kolorów oraz mniej widoczny aliasing.

Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Pisałeś, że u Ciebie ciemno to tylko Glossy. Kupisz raz glossy nie to wrócisz do matu. Gładki obraz bez ziarnistości lepszy odbiór czerni i kolorów oraz mniej widoczny aliasing.

Hmm, ciekawe. Generalnie mam glossy w laptopie to jest padaka noc czy dzien tu wlacze lampke albo tam i wszystko sie odbija - jest to irytujace

• Haha 1
Opublikowano

Pisałeś, że masz ciemno teraz piszesz o lampie:E

Wyświetlacze mają różne powłoki mat matowi nie równy to samo tyczy się glossy. Są pośrednie powłoki ;)

Poza tym jak to śmiga przy świetle zależy od powłoki antyrefleksyjnej. Jak ktoś działa przy mocnym świetle, które wali pośrednio na ekran to i tak trzeba iść w stronę matu coś za coś.