Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry

Panowie podrzuci ktoś jakiś sensowny adapter do zasilania GPU na 16 pin i 180°?

Coś, co nie wybuchnie, nie puści karty z dymem i nie będzie kosztować miliona monet :D

Chce puścić kabel zasilający góra karty, stąd pomysł na takowy adapter.

Opublikowano

Hehe luzik ;) sugerowalem sie ta czescia Twojego posta:

Godzinę temu, CryptTM napisał(a):

Coś, co nie wybuchnie, nie puści karty z dymem i nie będzie kosztować miliona monet :D

TG WireView moze nie jest najtanszy ale przynajmniej kompa nie spali :E 

Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 13:30, Amsztel napisał(a):

TG WireView moze nie jest najtanszy ale przynajmniej kompa nie spali :E 

Niby tak, ale to nawet nie wygląda dobrze :E

@Elder może Ty coś podsuniesz, pewnie miałeś okazję coś wartego uwagi testować :D

Żeby nikt z użytkowników forum nic nie testował i siebie z takich rzeczy? Jak to tak, panowie ...

Opublikowano

TG WireView PRO w sumie nie ma konkurencji.

https://www.thermal-grizzly.com/en/wireview-gpu-pro/s-tg-wv-p

Wszelkie chińczyki pomijam bo brak do nich zaufania (w moim przypadku)

i nie mają jak TG WireView PRO czujnika temperatury złącza,alarmu,detekcji prawidłowego podpięcia wtyczek.

Cablemod kabel dedykowany do Corsair PSU z wtyczką 90 stopni od strony GPU zastosowałem do RTX 4090 w projekcie Deuterium

i pracuje od miesięcy bez najmniejszych problemów

ale adapterów Cablemod 180 stopni nie miałem poza jednym projektem z którego szybko wyleciał jak tylko pojawiły się informacje na Reddit o jego awariach.

Wycofali je z oferty,jakieś dwa lata temu był wylew info na Reddit ze spalonymi adapterami Cablemod 180 stopni.

Zawisz tutaj może coś doda od siebie,to jego działka ma większe doświadczenie niż ja.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy Zawisz jeszcze działa w temacie bo coś kiedyś pisał po ślubie tego typu: "nie chce mi się do końca życia robić kabli" :E na forum go nie widać od dawien dawna :/

Edytowane przez Send1N
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N faktycznie Zawisza zniknął z obiegu, szkoda, bo fachowy gość był, masę kabli u niego zrobiłem :D

@Elder wiem właśnie, ale czy jest sens kupowania czegoś takiego dla karty, która ledwo ciśnie 240W? Przy kartach, co łykają po 500-600W, to bym się nawet nie zastanawial, ale na dobrą sprawę, przy tak mało wymagającej karcie (nie wspomnę o UV) to się trochę mija z celem.

Na dobrą sprawę, to przejściówki, które są z kartami to też made in china i palą się tylko te, przy mocniejszych kartach :E

Stwierdziłem, że trzeba coś po testować, zamówię coś tańszego o chińczyka i się zobaczy. W każdym razie będzie dla potomności, skoro nikt, albo prawie nikt nie testował zbyt wiele, to najwyższy czas to zrobić :E

@oldfashioned widziałem, paskudne jak 30latka w singlu :E

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Pod 5090 wolalem cos 'sprawdzonego'.

Pod 5090 czy 4090 też brał bym coś lepszego, ale przy karcie z 250W to mija się z celem, bo tu prąd robi problem, w sensie doprowadza do stopienia złącza, a nie napięcie. A w 4090/5090 to idą te prądy dość spore - stąd problemy. W kartach mojego pokroju tego problemu nie zaobserwowałem, kto wie, może jakiś jednostkowy przypadek gdzieś był, ja nie słyszałem. Protestuje, zobaczymy :)

Opublikowano (edytowane)

Dobra panowie, dotarły pierwsze adaptery 180° od "majnfrenda":

IMG_20250929_193834598_AE.thumb.jpg.f7e4d23fe89ff34314114f0e7cef6cb0.jpg

Generalnie od razu wziąłem 2 modele, żeby później się nie bujać, jakby trzeba było użyć przeciwnie podpinanego. W każdym razie, wyglądają bardzo OK, nawet są zaskakująco ciężkie, jak na taki element:

IMG_20250929_193943120_AE.thumb.jpg.3a71e869689857087202d18147659c74.jpg

Do tego, od widocznej strony mają aluminiowy radiator, co uważam za duży plus:

IMG_20250929_194137906_AE.thumb.jpg.42084fc751ae1a947b71c6b7533bd05c.jpg

Te jasne elementy to polerowana część radiatora, czyli aluminium. Jak komuś się nie będzie podobać, zawsze można coś z tym zrobić.

Same wtyki wyglądają również dość dobrze, nie zauważyłem żadnych nierównych pinów, czy nierówno osadzonych, wygląda to naprawdę OK:

IMG_20250929_194105009_AE.thumb.jpg.35f3f251ad08fde75ee7709163c15e6f.jpg

Niestety, jak to u mnie bywa, nie zdążyłem tego zamontować i pewnie zabiorę się za to za 2 tygodnie, oczywiście dam znać, jak się sprawy mają. Acha - na środku jest śrubka, więc postaram się jeden z nich rozebrać i pokazać co tam w środku mamy ;)

Edytowane przez CryptTM
  • Like 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wracając do tematu: rozebrałem jedną wtyczkę, generalnie wygląda zadowalająco dobrze:

IMG_20251010_170814272_AE.thumb.jpg.065971f8f4e6fb37cd3d5d2f1ebd5623.jpg

Widać (na plus oczywiście), że nie oszczędzili na dodatkowym termalpadzie, jest dobrej jakości i na pewno wpływa na temperaturę całej przejściówki - w sensie - transfer ciepła do zewnętrznego radiatora jest lepszy.

Ogólnie prosta konstrukcja:

IMG_20251010_170847994_AE.thumb.jpg.ee70004b5459e9ab9efcafb040786f85.jpg

Solidnie wykonana, sprawia pozytywne wrażenie. Potestuję podczas obciążenia karty, jakie temperatury będą samej przejściówki przed i w czasie grania. Będę informował, co i jak :P

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

jedyny plus to taki ze jak cos sie upali to upali sie na styku miedzy kablem a przejsciowką bo tam jest słabszy punkt niz adapter/karta

ja osobiscie jakbym miał skladac na karcie NV to odlutowalbym gniazdo 16pin z adaptera i dolutowal nornalne przewody i do zasilacza normalne stare 8pin

Edytowane przez duniek
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, duniek napisał(a):

ja osobiscie jakbym miał skladac na karcie NV to odlutowalbym gniazdo 16pin z adaptera i dolutowal nornalne przewody i do zasilacza normalne stare 8pin

Wstyd fabrykę poprawiać ale taki mamy klimat. 
Tego, kto wymyślił te śmieszne wtyczki i cienkie kabelki oby nagła sraczka dopadła.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, duniek napisał(a):

dobrze ze te low power maja zwykle 8pin (tzn 5050)

Pamiętam jak brałem 4070S to niestety już miała nowy wtyk, a w 4070 zdarzały się stare. Po co poprawiać coś co jest dobre nie rozumiem. 575W w przypadku 5090 na tej wtyczce to jakiś nieśmieszny żart.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pamiętam jak brałem 4070S to niestety już miała nowy wtyk, a w 4070 zdarzały się stare. Po co poprawiać coś co jest dobre nie rozumiem. 575W w przypadku 5090 na tej wtyczce to jakiś nieśmieszny żart.

najlepsze jest to ze teoretyczny max na tej nowej wtyczce wg specyfikacji molexa to jest 8A wiec 6x8 x 12 =576W, poznej podnesli specs chba do 10A, wiec i tak to 720W max

podczas gdy stare duze piny to 13A wiec elektrycznie 2x6 lub 2x 8pin to elektrycznie 930W

juz nie mowiac ze max przewod dla tych nowych pinow to niecale 1mm (0,85mm) podczas gdy dla starych 1,25-1,5mm

wystarczylo zrobic stare 12pin, albo chociaz jak juz chcieli zmniejszyc zlacze to dawac dwie sztuki w mocnych kartach lub zrobic +2-4piny wiecej

• Upvote 1
Opublikowano

@duniek Ale tak to jest jak za projektowanie biorą się księgowi. Dla mnie to nowe złącze, to tak do kart 200-300W. Ogólnie wielkość pinów i grubość kabelków jest biedna.

Byłyby normalne wtyczki 8pin na grubych kablach to by nie było problemów, że kąt trochę za duży czy tam minimalnie wtyczka nie dosunięta.

• Upvote 2