wrobel_krk 851 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października @leven ustaw 13 - szczęśliwa liczba 2
leven 537 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Aha, z Waszej wiedzy, czyli sarkazmu TAU na 1, czy 128 nie zrobi problemu, bo MUSZĘ coś tam wklepać ! 1
ju-rek 446 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 12 minut temu, leven napisał(a): czy taki czas jest bez sensu dla identycznych PL ? Tak. ponieważ jaki byś nie wstawił limit pozostanie taki sam. To ma sens tylko wtedy gdy go zmniejszy. 1
dawidoxx 974 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) Składam znajomemu pc na 14600k i na początku była fest grzałka bo łapał blisko 95c w cb pl 181 chłodzenie thermalright peerless assassin 120 SE Na szybko ustawiłem mały uv/llc i jest stabilnie, nic się od wczoraj nie wywaliło a testuje w grach/benchmarkach temp tez widze ze są znosne bo ok 40-50c gry i max 75 w bench. Jest sens się bawic dalej? Edytowane 4 Października przez dawidoxx 1
Kyle 200 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października @dawidoxx jaką moc osiągnął i jaki był Vcore?
dawidoxx 974 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Teraz, Kyle napisał(a): @dawidoxx jaką moc osiągnął i jaki był Vcore? 150 a vcore był praktycznie zblizony do tego co woła vid 1.210 bodajże 1
Kyle 200 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Przetestuj jeszcze dłuższy rendering w tym Cinebench, bo po jednym przebiegu w Cinebench R23, to procesor nawet temperatury nie zdąży złapać (i w tle monitoring, głównie temp.) 1
dawidoxx 974 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) 32 minuty temu, Kyle napisał(a): Przetestuj jeszcze dłuższy rendering w tym Cinebench, bo po jednym przebiegu w Cinebench R23, to procesor nawet temperatury nie zdąży złapać (i w tle monitoring, głównie temp.) Testowałem już po 30 minutach i temp max jaka widziałem w peaku to 78c Srednio 75 Mozna przyjąc ze wynik jest spoko? tym bardziej ze znajomy nie bedzie nic robił na tym pc poza graniem Jest sens jakokolwiek kręcić tego proca żeby wycisnać coś więcej czy lepiej zostawić tak jak jest i mieć w miare ok temperatury? Edytowane 4 Października przez dawidoxx
Kyle 200 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 21 minut temu, dawidoxx napisał(a): Jest sens jakokolwiek kręcić tego proca żeby wycisnać coś więcej czy lepiej zostawić tak jak jest i mieć w miare ok temperatury? Moim zdaniem kluczowe jest dogłębne przetestowanie. Nic w ustawieniach dalej nie zmieniaj, tylko teraz na tym CPU ... graj (i to w różne gry, w tym budowanie shaderów w The Last Of Us Part 1 i tego typu klimaty). Cinebench to tylko jeden typ obciążenia. 1
dawidoxx 974 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Moim zdaniem kluczowe jest dogłębne przetestowanie. Nic w ustawieniach dalej nie zmieniaj, tylko teraz na tym CPU ... graj (i to w różne gry, w tym budowanie shaderów w The Last Of Us Part 1 i tego typu klimaty). Cinebench to tylko jeden typ obciążenia. Od wczoraj jest stabilnie bf5/bf2024 po kilka mapek plus inne gry i na razie jest dobrze. Właśnie instaluje tlou i fortnite bo podobno też tam ostro obciąża cpu przy komplikacji shaderow
leven 537 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Kyle ma rację. The Last Of Us Part 1 to jest test na stabilność i podgląd temperatur procesora. Co kompilacja shaderow robi z procesorem w tej grze, to jest już legenda. U mnie jest tragedia. Zmieniałem wczoraj pastę, sprawdzałem docisk (jest gut, równy docisk) ale pik pomiędzy idle a obciążeniem to 40stC !! Albo Endofry jest paździerz, albo mam ziemniaka zamiast procesora W grach jest miodzio, ale jakikolwiek syntetyk dobija mnie Nie ma prawa być tak dużego przeskoku chwilowego (pik) pomiędzy idle, a obciążeniem. Na GPU ma zaledwie 9 stC, no ale to inny procesor. Tylko P-core +HT. E-core wyłączone. Ziemniak 17 minut temu, dawidoxx napisał(a): Od wczoraj jest stabilnie bf5/bf2024 po kilka mapek plus inne gry i na razie jest dobrze. Właśnie instaluje tlou i fortnite bo podobno też tam ostro obciąża cpu przy komplikacji shaderow Masz bardzo przyzwoite temperatury. Ale, jak chcesz "pobaw" się jeszcze z UV Vcore Tylko nie wiem po co, skoro w syntetykach masz niskie temperatury, jak na obecne chłodzenie. Trafiłeś w dziesiątkę, ja natomiast kartofla 1
dawidoxx 974 Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października W dniu 4.10.2025 o 13:49, leven napisał(a): Masz bardzo przyzwoite temperatury. Ale, jak chcesz "pobaw" się jeszcze z UV Vcore Tylko nie wiem po co, skoro w syntetykach masz niskie temperatury, jak na obecne chłodzenie. Trafiłeś w dziesiątkę, ja natomiast kartofla Wszystko śmiga od 3 dni myśle ze u znajomego będzie to samo, testowałem tlou1, bfy wszelkie benchmarki, zostawiałem kompa w idle/obciażeniu na noc i nic się nie wywaliło także można przyjać ze jest OK.
Rekomendowane odpowiedzi