Skocz do zawartości

Podczas grania w gry mam wysokie temperatury i mikrozacięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mika2873 napisał(a):

cpu-z.png

Ram pracuje bez aktywnego XMP, i tu już jest strata - ale to nie tłumaczy temperatur.

Karcie należy się po 1 spa, 20c róznicy między core i HS to już dużo - po 2, uV. Spokojnie bez straty wydajności może pracować na 0,9v. Już samo to spowoduje, że temperatury będą niższe.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, janek25 napisał(a):

Może jesteś wymagającym graczem, 180hz matryca i 1440P a Twój cpu nie zapewnia dzisiaj czesto takiego FPS a GPU prawie nigdy 

:) Nie ukrywam, że zależy mi na lepszej grafice, ale efekty zmniejszam na niskie, tak samo jak jakość nieba, odległość widzenia czy mgły itd: jeśli są dostępne te ustawienia w grze. Jedynie co to staram się na bardzo wysokich mieć tekstury. 

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano

F1 w biosie? to masz help jak sie poruszac w biosie, xmp jest do wlaczenia ale nie wiadomo czy zadziala na takich wielkich modulach,nie wiadomo tez czy komputer nie startuje jako failsave z biosa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.09.2025 o 14:29, janek25 napisał(a):

Może jesteś wymagającym graczem, 180hz matryca i 1440P a Twój cpu nie zapewnia dzisiaj czesto takiego FPS a GPU prawie nigdy 

Odesłałam przez ostatni miesiąc 5 zakupionych monitorów, które miały straszne winietowanie, a ten monitor miał idealnie podswietloną matrycę i bardzo dobre kąty widzenia.

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Nie trzyma na  baterii

Powiem szczerze, że nie wiem :) jesli jest to może jakis bardzo stary temat, ale na wykopie.....?

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, wamak napisał(a):

No to git. Wybierasz "Profile 1" i zapisujesz zmiany (F10).

No właśnie nie mogę nic zaznaczyć

56 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ściągnij gpu-z, odpal na jakiś czas gierkę która Ci zacina i wrzuć tutaj screena z programu, z zakładki sensors ale ustaw tam aby pokazywało maksymalne wartości. 

Proszę :)

GPU-z 2.png

GPU-z.png

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano

Ja się mało znam, ale ze screenów z gpuz wynika że karta śmiga na półgwizdka a już ma takie temperatury i obroty wentylatorów, aż strach pomyśleć co było by gdyby poszła na 100% ;) . Zacząłbym od wymiany pasty na jakiegoś PTM i dopiero później coś więcej kombinował, a no i oczywiście xpm włączyć. 

Z jakiej gierki dałaś te screeny? 

Jak włączysz xmp, to zobacz czy te przycięcia wystepują. 

Aha jeszcze jedno tak się działo od początku czy dopiero od niedawna? Jak od niedawna to kojarzysz może co instalowałaś lub czy coś kombinowałaś? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ten pierwszy screen z lewej z GPU-z jest przed grą, a ten z prawej w trakcie gry.

Z tymi grami wczesniej nie miałam takich problemów, w sumie to od niedawna mam problemy i nie wiem kiedy sie zaczęły, bo gram z przerwami :)

Ostatnio jak włączyłam Soulmask po 3 tygodniach przerwy to było bardzo słabo i z FPS-ami i temperatury GPU były w granicach 78-86 stopni. Ogólnie lagi tez miałam wczesniej ale to była chyba wina serwerów, które wynajmowałam.

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)

ten komputer jest "cały do naprawy", dokladniej do ogarniecia przez kogos kto sie zna

msi gamin x ma zle rpm/temp do gpu load itd... gaming x to powinien byc bezglosny a nie 2500rpm 65/80 *C....~130W gpu load 40%?

cpu ma 92*C

Edytowane przez Pixa
Opublikowano

Tobie coś w idle używa kartę, bo takie temperatury w spoczynku to jest dużo za dużo, chyba że to taka daremna konstrukcja, ale w to wątpię. I 92 stopnie na cpu? 

I jak kolega wyżej mówi, lepiej poproś kogoś aby Ci tego kompa ogarnął, jak do serwisu się boisz oddać. Tutaj jest coś ewidentnie nie tak, ale przez forum to takie szukanie igły w stogu siana 

• Like 1