Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galakty napisał(a):

No to wow, najdroższe mieszkanie i od razu chętny, wspaniale ;) 

Zależy od lokalizacji, są miejsca w których cena rynkowa dla miasta i realna cena za którą sprzedasz bardzo się od siebie różnią. 

Znajomi sprzedawali kilka lat temu mieszkanie w Poznaniu w okolicy uznawanej za dobrą skąd jest wszędzie blisko, konkretnie na Wildzie zaraz przy rynku wildeckim. Na kupca czekali niecały miesiąc, a wystawili ponoć tak, że w danej okolicy mieszkanie plasowało się w górnej części tabeli cenowej i nie zeszli w ogóle z ceny. 

Ja z kolei kupowałem mieszkanie typowo pod wynajem w nieco gorszej okolicy i nie dość, że ono wisiało całkiem długo to jeszcze sporo wynegocjowaliśmy. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
W dniu 2.10.2025 o 15:23, KamcioGF napisał(a):

A co daje mi załatwienie tematu przez agencje prócz tego, że znajdą mi klienta za %?

Nie wiem. Ja parę mieszkań wynajmuje i nie jest to w ogóle problematyczne. 200 zł dałem prawnikowi, który stworzył mi wzór umowy najmu okazjonalnego. Wynajem najczęściej trwa 2 lata więc raz na dwa lata pokazać paru osobom mieszkanie to nie problem. Obecnie jest bardzo dużo chętnych, zawsze znajdowałem bardzo szybko najemce. Dosłownie nigdy nie pokazałem więcej jak 5 osobom mieszkania, zawsze 1-3 bierze. A jestem wybredny - samotne matki, obcokrajowcy, ludzie z psami - takim mówię nie. Warto na lokalnej grupie na FB dać ogłoszenie, wtedy od razu widzisz na messengerze kto pisze. Póki co z najemcami nie miałem ani jednego problemu, kasa na czas, bez dewastacji itd.

Opublikowano

Trochę brzmisz jakbyś miał farta po prostu. 
 - Najem okazjonalny, jak przychodzi co do czego, to praktycznie wciąż nie masz jak tego wyegzekwować 
 - Osoby z psem i samotne matki (gość mówi, że nie ma zwierząt, po czym po miesiącu kupuje, albo po tygodniu odbiera swojego psa od kolegi/rodziny i co zrobisz? Podobnie samotna matka, kobieta mówi, że nie ma dzieci itp, po czym wprowadza się razem z dzieckiem, na spotkaniach jest sama, dziecko w przedszkolu u rodziców/cioci) 

Takie trochę bajdurzenie :P

Opublikowano
35 minut temu, different napisał(a):

Trochę brzmisz jakbyś miał farta po prostu. 
 - Najem okazjonalny, jak przychodzi co do czego, to praktycznie wciąż nie masz jak tego wyegzekwować 
 - Osoby z psem i samotne matki (gość mówi, że nie ma zwierząt, po czym po miesiącu kupuje, albo po tygodniu odbiera swojego psa od kolegi/rodziny i co zrobisz? Podobnie samotna matka, kobieta mówi, że nie ma dzieci itp, po czym wprowadza się razem z dzieckiem, na spotkaniach jest sama, dziecko w przedszkolu u rodziców/cioci) 

Takie trochę bajdurzenie :P

Tak, tak bo każdy najemca to od razu oszust. Tylko co Ci da biuro? Myślisz, że pośrednik będzie przychodził raz w miesiącu i sprawdzał to mieszkanie, czy będzie dzwonił do pracodawcy najemcy czy mu płaci wypłatę? 

Ja pokazuje mieszkanie osobiście. Po mediach społecznościowych i wyglądzie oraz dacie urodzenia jesteś w stanie odróżnić studentkę od matki z dzieckiem. Z resztą samotne matki z dzieckiem i patusiarze mają zawsze zdjęcia swoich dzieci i tatuaży na fb :lol2:

Opublikowano

To ja podepnę się pod temat, ale z drugiej strony: gdyby przyszło mi wynająć mieszkanie od kogoś (pokój to raczej nie, ale nigdy nie wiadomo), to właśnie na co uważać, jak to wygląda w praniu? Umowy (jakie?), notariusz itp. itd? 

Skoro każdy najemca to oszust to jak od razu poznać że właściciel to krętacz? :E

Opublikowano
10 godzin temu, Gonzo3211 napisał(a):

To ja podepnę się pod temat, ale z drugiej strony: gdyby przyszło mi wynająć mieszkanie od kogoś (pokój to raczej nie, ale nigdy nie wiadomo), to właśnie na co uważać, jak to wygląda w praniu? Umowy (jakie?), notariusz itp. itd? 

Skoro każdy najemca to oszust to jak od razu poznać że właściciel to krętacz? :E

Notariusz jest po to żebyś potwierdził, że masz gdzie się wynieść jeśli nie będziesz płacił więc tego bym się nie bał.

Zwrócił bym uwagę na okres wypowiedzenia oraz wysokość kaucji i warunków za co może być potrącona. Chociaż ja akurat mam zapisy, że za uszkodzony sprzęt odpowiada najemca to nie czepiam się jeśli coś się zepsuje "samo z siebie" lub nawet jeśli najemca się do tego przyczyni ale płaci na czas np. bateria i słuchawka prysznicowa rozwalona od kamienia bo najemca nie myję.

• Like 1