Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, galakty napisał(a):

Ciężko mi w to uwierzyć, rally to nisza. W peaku było 8400 graczy, ta kwota o ile prawdziwa to musi zawierać coś więcej niż samą sprzedaż bo wychodzi 830$ na gracza :E 

Nie wiem dlaczego utożsamiasz pik graczy z ilością sprzedanych kopii.

CzatGPT przykładowo podaje takie dane dla batka 6:

Battlefield 6 osiągnął rekordowy szczyt jednoczesnych graczy na Steamie na poziomie około 747 440 osób podczas premiery (czyli tyle osób maksymalnie grało w tym samym czasie).

Przed premierą gra miała około 1,7–1,8 mln pre-zamówień na Steamie.

I to tylko preordery więc pik "powinien" być większy niż 2 mln.

Black Myth: Wukong

maksymalny all-time peak sięgał nawet ~2,415,714

Najnowsze raporty branżowe szacują, że łącznie sprzedano ponad ~25 mln kopii gry na całym świecie (PC, PS5, konsolowe porty itp.).

Wiadomo, że tu wszystkie platformy dlatego z batka podałem tylko reordery.

Jednak spokojnie kopii mogło się sprzedać nawet 10 krotnie więcej niż maksymalny pik.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co ma do tego czy gra jest niszą czy nie. Jak sam wspomniałeś jest różnica czy 80 czy 830. A może się sprzedało 20 razy więcej niż pik. Nie można precyzyjnie określić sprzedaży ilości kopi po piku. Im dalej od sprzedaży tym jest trudniej. A ty założyłeś, że pik = ilość sprzedanych kopi.

Podobnie jak ktoś pisał o batku że się skończył bo na stemie był spadek 80%. Odpowiedź ale przecież dużo graczy gra na EA app. Tak tam zapewne rozkład graczy jest inny i tam na 100% był spadek nie o 80 a o 5%. 

Dalej z chata bo nie chce mi się szukać dokładniejszych informacji:

Assetto Corsa Rally (wczesny dostęp na PC) zadebiutowało 13 listopada 2025 roku i według danych z platform analizujących sprzedaż, takich jak Raijin i Video Game Insights, tytuł sprzedał się w liczbie około 340 000 - 350 000 egzemplarzy. 

Sensor Tower +1

350 000 x 30 dolców = 10,5 miliona. To by się się zgadzało z informacją podaną wyżej.

Edytowane przez Kabor