Skocz do zawartości

wymiana zestawu biurowego dla taty, celem kompatybilności z Win11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mój tata, lat 72, pracuje na kompie stacjonarnym na programie okienkowym o minimalnych wymaganiach. Program był dość drogi (8k) ale wymagania ma zerowe. Służy do robienia wykresów i tabel, 2D. Do tego office2007 + jakiś klient poczty.

Zestaw obecny: i3-6300  (dwa rdzenie!) + 8 GB DDR 4 2133 + płyta ASUS na H110, dysk SSD na SATA (Samsung), nagrywarka DVD (konieczna), zasilacz jakiś kiepski Chieftec i-arena 400 i buda Chieftec libra, micro ATX. Na obudowie naklejka z serialem Win10 Pro - oryginalna.

Komputer kupiony jako całość w 2015 roku.

Program jest naprawdę mało żerty, jeszcze dwa lata temu spokojnie tata używał: Core2Duo + 3 GB RAM + dysk talerzowy + WinXP, niestety w wersji 32bit i producent programu powiedział ze to nie zadziała i musiał kupić nową wersję za 8k zł.

Wydajność tej i3-6300 w kombinacji z SSD naprawdę wystarcza z zapasem.

Tata ma konto MS wiec ten Win11 jeszcze rok mu będzie działał, ale potem kto wie. Wszyscy wiemy co MS odwalił z wymaganiami Win11.

Zaplanowałem wymienić mu po cichu bebechy, tak żeby problem zniknął. 

Najważniejsze - bez reinstalacji systemu. Chcę aby Windows na obecnej licencji został i dysk też - chcę podłączyć dysk do nowych bebechów i niech to zadziała. 

I teraz kombinacja:

1. obudowa zostaje, płyta mATX
  2. nagrywarka zostaje
  3. dysk zostaje na SATA

zasilacz: często polecany:

Zasilacz MSI MAG A550BN 550W (306-7ZP2A11-CE0) 218,64 zł

albo: Zasilacz be quiet! Pure Power 11 400W (BN292) 271,07 zł

albo: Zasilacz SeaSonic B12 BM 550W 250 zł

RAM: 16 GB w jednej kości

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 16 GB, 5600MHz, CL36 (KF556C36BBE-16) 258,39 zł

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (KF432C16BB/16)  270,05 zł

DDR4 czy DDR5 w zależności od płyty, ale jak widać cena jest taka sama

Cooler:

Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock Slim 2 (BK030) 123,28 zł albo BOX jesli będzie.

no i zostaje płyta plus procesor.

i tu się łamię: może być i3-12100 ale to 2021 rok, podobnie Ryzen 5600G - też 2021 rok.

Tu chodzi głównie o to żeby Windows się nie mazał że sprzęt jest za stary, a nie o wydajność.

więc może coś nowszego: Ryzen 9600 (niestety nie ma Ryzenów 3, nie wiem dlaczego) lub 8500G.

Albo jeszcze nowszy Core 5 225, cena podobna, płyty też.

nie wiem czy nie lepiej wymieniać na intela z intela skoro system ma nie być instalowany od nowa.

Zestaw z 1 monitorem na HDMI, więc jedno wyjście z płyty wystarczy, byle cyfrowe.

co sądzicie?

Opublikowano

system lepiej przeinstalować tak czy siak

Procesor  12400f, ale to potrzebujesz wtedy karty graficznej.

Z nowych 7600 jest porównywalny z 9600, ale na procach nastawionych na iGPU to się nie znam, bo ich nie widać na moim radarze (dla mnie kupa złomu ;) )

Zasilacz - można taniej, ale jak chcesz ciszę czy dłuższą gwarancję to spoko. Do takiego kompa to mocna 350W by starczyła, gdyby takie jeszcze sprzedawali. Jak sprzedają to nie kupuj czasem :D chyba że za 100zł. 450-650W za te 250zł dostaniesz bez kupowania szrotu. 

Opublikowano

Procesor AMD Ryzen 5 9600X (jest tańszy od 9600), Płyta główna ASRock B850M-X WiFi R2.0, RAM GoodRam IRDM, DDR5, 16 GB, 6000MHz, CL30 (lepiej kupić w 2 kościach i od razu 32GB 440 zł (16GB 2x8GB się nie opłaca bo kosztuje 300 zł)

Opublikowano
3 godziny temu, bbobii napisał(a):

Procesor AMD Ryzen 5 9600X (jest tańszy od 9600), Płyta główna B850M-X WiFi R2.0, RAM GoodRam IRDM, DDR5, 16 GB, 6000MHz, CL30 (lepiej kupić w 2 kościach i od razu 32GB 440 zł (16GB 2x8GB się nie opłaca bo kosztuje 300 zł)

Ty tak dla jaj polecasz płytę  ASRock czy wypadek podczas pisania?😊

Opublikowano (edytowane)

@Tatanka
i3 12100 spokojnie wystarczy... Jedynie musisz przenieść licencję na nową płytę, aby znak wodny Ci nie wyskoczył.
Ryzen 9600x jest na wyrost nawet do wielu gier, a tutaj do programu biurowego proponują... Przecież to kupuje się do emulacji wymagającego PS3, a nie programu biurowego z dziejów XP. :E 

i3 12100 to wydajność ponad i7 6700k oraz blisko i7 8700k, a integra dekoduje wszystko co trzeba z obecnych i przyszłych kodeków. Płyta H610m również spokojnie wystarczy, ram obojętnie jaki, można walnąć goodrama z jakiejś promocji, to chociaż część kasy zostanie w Polsce. 

Zasilacz nawet 120w wystarczyłby, możesz poszukać czy nie ma gdzieś promocji na jakiegoś golda 250-350w. Czasem używane są tanio.
Chieftec 
GPB-350S jest takim podstawowym, tanim zasilaczem, nadającym się do małych obciążeń, nowy ~<140 zł.
Skoro tyle lat byłeś na gorszym zasilaczu, to przeżyje komputer również na tym. Sam kupiłem taki, ale używany za ~45 zł i leży w szufladzie.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
23 minuty temu, Tatanka napisał(a):

No właśnie, a jak?

Jeśli OEM to telefon na infolinię i może się uda, standardowa gadka o wymianie uszkodzonego sprzętu. Dawno temu to raz zrobiłem, teraz bawię się inaczej. 
Od biedy przywiązanie klucza do konta MS ponoć pozwala przenosić go na inne sprzęty, gdzie jest to samo konto.