Skocz do zawartości

Jaki monitor 1440p, minimum 32cale.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam obecnie monitor ASUS VG27AQ i potrzebuję coś większego ponieważ gram głównie w symulator DCS i im większy ekran tym lepszy. Wiem że obraz 2k na 32 calach nie będzie zbyt ostry ale tak jak mówię w DCS nie robi to większej różnicy. Mam GPU AMD 6950XT więc nie mogę sobie pozwolić na 4k. 

Na oku mam kilka kandydatów:

Samsung Odyssey G5 (LS32DG500EUXEN)

LG UltraGear 32GS75Q-B

ASUS ROG Strix XG32WCS 31.5"

Ktoś ma doświadczenie z takimi monitorami i może coś doradzić?

Opublikowano

Ja doradzę tak: zbieraj na wymianę karty i na VR. Tam dopiero będziesz miał "większy ekran" ;)

Nie wiem jak z tą grą, ale w większości gier Radki są do bani w VR, ale musisz sam poszukać info. Może akurat w tej grze dałoby się grać na tym Radku. Oczywiście na tanim VR możesz zapomnieć o ostrości znanej z monitora, ale imersja na pewno byłaby na innym poziomie. Nie musi być od razu 5090 i Pimax Crystal Super za pierdylnion cebulionów.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, VRman napisał(a):

Ja doradzę tak: zbieraj na wymianę karty i na VR. Tam dopiero będziesz miał "większy ekran" ;)

Nie wiem jak z tą grą, ale w większości gier Radki są do bani w VR, ale musisz sam poszukać info. Może akurat w tej grze dałoby się grać na tym Radku. Oczywiście na tanim VR możesz zapomnieć o ostrości znanej z monitora, ale imersja na pewno byłaby na innym poziomie. Nie musi być od razu 5090 i Pimax Crystal Super za pierdylnion cebulionów.

Mam Questa 3 głównie do gier standalone, testowałem w DCS i pierwsze wrażenia super ale po kilku tygodniach ekscytacji okazuje się że więcej grzebię w ustawieniach grafiki niż latam ;). Do tego jak się ma dzieci to przy VR ciężej znaleźć wolny slot do gry bo potrzebujesz być całkowicie odcięty. Już nie mówiąc o tym że gdy się ma wolny czas do gry w nocy to ogólnie granie przed snem jest złe... ale granie przed snem w okularach VR to już wyższy level niewyspania ;).

A i tak jak wspomniałeś Radeony są gówniane tą VR i tą opinię już wiedziałem na wielu forach... do tego brak wsparcia dla codecu AV1.

Edytowane przez damianKr
Opublikowano (edytowane)

No to kończąc offtop o VR:

Spoiler

Gram czasem późno i wystarczy wrzucić tryb nocny, ale wtedy oczywiscie wszystko będzie zielono-żółte. 

Co do konfiguracji - ustawić raz, kupić dysk SSD za 100zł, zrobić na nim kopię, zautomatyzować co się da i byłoby OK. Oczywiście kwestia dobrania wszystkiego, łącznie z tym przez co to ma lecieć, (OpenXR czy inne, czy przez Virtual Desktop czy nie)

Quest 3 to niestety max co można dostać niedrogo, więc jak to sprawdzałeś to już nie ma co przekonywać. Musiałbyś sporo dolożyć i kupić coś o półkę wyżej. Jakby Ci wpadło kiedyś więcej kasy to polecam kanał VR Sim Guy na YT, gdzie zrobił konkretny poradnik od najtańszych do nadroższych, z punktu widzenia kogoś kto tylko lata. 

PS. Jak masz Q3 do standalone i chęć pogrania razem ze starymi dziadami (ja i kolega już niestety bardzo blisko 50tki) to się odezwij na priv, żeby razem czasem pyknąć w minigolfa, postrzelać w ZC2, pourywać łby kościotrupom  w Dungeons of Eternity czy pojeździć w V-racer Hoverbike.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z tych 3 o których wspomniałeś w 1 poście to model samsunga "LS32DG500EUXEN" jest bardzo fajny jak na ips i jest to na pewno lepsza opcja niż ten LG który ma masakryczny wręcz kontrast nawet jak na ipsa, asus to już inny typ matrycy + jest zakrzywiony to już kwestia indywidualna czy wolisz prosty czy curved, natomiast jeżeli nie grasz głównie w fps'y to VA daje radę +  czerń będzie znacznie lepsza niż na ips.

PS mam 6950XT + monitor 32" 1440p także witaj w klubie :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Spoko spoko, ale myślę, że nie tylko w grach typu FPS występuje ruch na ekranie.

VA można kupować o ile monitor ma dwucyfrową cenę lub ktoś na nim czyta, pisze lub rysuje. Jeśli gra to więcej niż 99zł na VA nie warto wydawać. To się kompletnie do gier nie nadaje.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

Ja tam musze sie kiedys przejsc do sklepow i porownac te high endowe ips do VA i va curved bo az ciekawi jakby taka va u mnie siedziala, choc curved chyba by odpadala bo czesto leze albo krzyw ojestem przed pctem

5 godzin temu, damianKr napisał(a):

Na oku mam kilka kandydatów:

Samsung Odyssey G5 (LS32DG500EUXEN)

LG UltraGear 32GS75Q-B

ASUS ROG Strix XG32WCS 31.5"

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/d24c2c885c

Oba wychodzą dobrze wiec kwestia tego czy chcesz curved czy prosty i czy VA czy IPS.

Podaj moze budzet? Czy jakos tak do 1300? 

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Z tych 3 o których wspomniałeś w 1 poście to model samsunga "LS32DG500EUXEN" jest bardzo fajny jak na ips i jest to na pewno lepsza opcja niż ten LG który ma masakryczny wręcz kontrast nawet jak na ipsa, asus to już inny typ matrycy + jest zakrzywiony to już kwestia indywidualna czy wolisz prosty czy curved, natomiast jeżeli nie grasz głównie w fps'y to VA daje radę +  czerń będzie znacznie lepsza niż na ips.

PS mam 6950XT + monitor 32" 1440p także witaj w klubie :E 

Widzę, że też masz tego samsunga Odyssey? A czemu VA jest kiepskie do FPSów?

2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

Ja tam musze sie kiedys przejsc do sklepow i porownac te high endowe ips do VA i va curved bo az ciekawi jakby taka va u mnie siedziala, choc curved chyba by odpadala bo czesto leze albo krzyw ojestem przed pctem

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/d24c2c885c

Oba wychodzą dobrze wiec kwestia tego czy chcesz curved czy prosty i czy VA czy IPS.

Podaj moze budzet? Czy jakos tak do 1300? 

Budżet około 1600 zł. Widziałem monitory 32 cali z sklepie i jak dla mnie to zakrzywienie ekranu nie jest jakoś bardzo potrzebne w tej cenie.

Opublikowano
19 godzin temu, damianKr napisał(a):

Widzę, że też masz tego samsunga Odyssey? A czemu VA jest kiepskie do FPSów?

Gorszy czas reakcji + dochodzi problem ze smużeniem. Tak, z tej wersji odysseya jestem bardzo zadowolony tylko wymaga kilku zmian w menu bo fabryczne ustawienia są wręcz fatalne jeżeli chodzi o kolory ;) Stilgar robił test tego monitora jak coś. Ogromnym plusem było też to że to był mój pierwszy monitor w życiu który za pierwszym razem przyszedł z idealną matrycą bez ani jednego bad pixela co mi się nigdy wcześniej nie zdarzyło :E