Spindender 12 Opublikowano 3 Grudnia Autor Opublikowano 3 Grudnia @Send1N ja nie myślałem w ogóle o tym, bo nie brałem tego nigdy pod uwagę, chyba dawno temu takich rzeczy nie było nie oszczędzam, jak mi go ktoś poleca to stwierdzam, że jest dobry, dlatego wolałem dołożyć na mocniejszy bo poczułem to za jeszcze bezpieczniejsze, ale udało mi się tak czy siak wziąc chiefteca. @Dirian dzięki, akurat jak w przypadku zasilacza mogłem go jeszcze wymienić, tak już skrzynka została Ventuma, najwyżej się pomęcze trochę z montażem hah. Ogólnie dzięki za pomoc, dam znać jak to będzie końcowo. Generalnie udało mi się wyszarpać ten sprzęt w kilku różnych sklepach za łącznie jakieś 5900, to nie tak źle chyba zakładając że wstępny budżet na początek listopada był 5k 1
skunRace 800 Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia W dniu 2.12.2025 o 12:10, Spindender napisał(a): Dobra, trochę sobie poczytałem na ten temat. Faktycznie, cholernie nie miła sprawa, że producenci tak lecą w ch... kulki. Dzięki za tego pro tipa! Lista zaktualizowana: https://www.x-kom.pl/lista/wyrp5vwrv Podmieniłem ten dysk i płytę, myślę że nie ma co więcej januszyć i przy obecnym rynku lepiej wyjść 5 stówek poza budżet niż czekać na zbawienie. Ewentualnie, powinienem jeszcze coś brać pod uwagę, aby podmienić? Dziś koniecznie chcę złożyć zamówienie, żeby się znowu nie okazało, że nie ma Ten RAM jest 230zł tańszy w owocowym a to zawsze coś, więc ja bym brał pamięć tam https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-ir-6000d564l30s-32gdc-13115327/
Spindender 12 Opublikowano 3 Grudnia Autor Opublikowano 3 Grudnia @skunRace dzięki, udało mi się ogarnąć na allegro lokalnie za 950 - no taniej się nie da teraz chyba 1
Spindender 12 Opublikowano Niedziela o 10:28 Autor Opublikowano Niedziela o 10:28 (edytowane) Witam! Złożyłem w końcu ten sprzęt, wygląda całkiem nieźle. Chodzi też całkiem dobrze Rzeczywiście bydle RTX i CPU cooler weszły na styk! Jest tylko jedna kwestia, która mnie dręczy i nie wiem jak ją rozwiązać, bo niby wiele opcji jest dobrych ale nie wiem jaka najlepsza. Otóż chłodzi o przepust powietrza. Z przodu mamy zasys z 3 wiatraków, z tyłu z 1. CPU ma podwójny gaz i działa w tym samym kierunku co zasys z tyłu, GPU pcha w dół, więc w przedniej części obudowy jest trochę młyn. Poglądowy na poniżej. Zastanawiam się czy nie obrócić wentylatora z tyłu, coolerów CPU i zrobić wyciąg w jedną stronę. Dobrze myślę, czy tak też jest dobrze, a ja już kombinuję? Dzięki Edytowane Niedziela o 10:28 przez Spindender 3
Grolshek 588 Opublikowano Niedziela o 10:49 Opublikowano Niedziela o 10:49 (edytowane) Nie żartuj proszę że złożyłeś kompa gdzie wszystkie wentylki pchają powietrze do środka... Edytowane Niedziela o 10:50 przez Grolshek
Pan Mateoo 500 Opublikowano Niedziela o 10:51 Opublikowano Niedziela o 10:51 nie uzywaj komputera dopoki nie ustawich wentylatorow tak: na wenrtylach masz pokazany kierunek i zawsze jest w przeciwnym kierunku niz naklejka chyba
Send1N 4 542 Opublikowano Niedziela o 11:14 Opublikowano Niedziela o 11:14 Oprócz tego co panowie wyżej pisali dołóż sobie opcjonalnie jeden wentylator jako wyciągający na górę i przykręć go jak najbardziej od lewej strony (nad radiatorem sekcji zasilania procesora) a nad ramem zostaw puste miejsce, czyli 3x z frontu wdmuchuje 1x z tyłu wyciąga, 1x góra wyciąga.
j4z 987 Opublikowano Niedziela o 11:18 Opublikowano Niedziela o 11:18 27 minut temu, Grolshek napisał(a): Nie żartuj proszę że złożyłeś kompa gdzie wszystkie wentylki pchają powietrze do środka... Pewnie nie żartuje. Ja kupiłem używkę i właśnie wszystkie wentyle wpychały powietrze, a ja się dziwiłem, że jest piekarnik. Gość twierdził, że tak mu złożyli w x-kom, ale jakoś nie wierzę.
Grolshek 588 Opublikowano Niedziela o 11:20 Opublikowano Niedziela o 11:20 5 minut temu, Send1N napisał(a): Oprócz tego co panowie wyżej pisali dołóż sobie opcjonalnie jeden wentylator jako wyciągający na górę i przykręć go jak najbardziej od lewej strony (nad radiatorem sekcji zasilania procesora) a nad ramem zostaw puste miejsce, czyli 3x z frontu wdmuchuje 1x z tyłu wyciąga, 1x góra wyciąga. Ja jak mam obudowę dla klienta z 4 wentylkami po prostu przekładam górny z trójki na górny tył a te dwa z przodu podnoszę lekko do góry na ile obudowa pozwala. 1
Send1N 4 542 Opublikowano Niedziela o 11:28 Opublikowano Niedziela o 11:28 Tak też można zrobić na pewno będzie to lepsza konfiguracja niż 3x front 1x tył
Spindender 12 Opublikowano Niedziela o 11:58 Autor Opublikowano Niedziela o 11:58 (edytowane) Wow! Ale burza, nie sądziłem haha Ogólnie nie patrzyłem na wenty z obudowy, myśląc, że jeśli sprzedaje to sklep, który się zna (a przynajmniej powinien, nie x-kom ) to będzie dobre ustawienie. Nie patrząc na układ zamontowałem całość na obudowę, dopiero po odpaleniu zobaczyłem, że ta wentylacja mi nie pasuje dość mocno. Teraz trochę objaśnień względem waszych wypowiedzi: - 2 czerwone strzałki u góry, to ARGB na CPU, wygląda na to że od początku ktoś robi lipę, bo jeśli je obrócę na drugą stronę to będą świeciły w ściane, by wydmuchiwać powietrze na tył - no ale chyba nie ma wyjścia... - czerwona na dół - tego nie da się przestawić bo to went na GPU więc musi dmuchać w dół Jedynie mogę tutaj obrócić fana na tyle na exhaust nie intake, no i chyba ewentualnie dokupić 1 extra i dać na górę jako exhaust też. 39 minut temu, Grolshek napisał(a): Ja jak mam obudowę dla klienta z 4 wentylkami po prostu przekładam górny z trójki na górny tył a te dwa z przodu podnoszę lekko do góry na ile obudowa pozwala. Ale to w sumie też ma sens, jeden przenieść nad CPU cooler, na góre, 2 podnieść, albo szerzej rozstawić i zrobić pełny przelot na tył. Jeszcze myślę, czy trzeba, czy nie (dla estetyki lepiej nie), usunąć blaszki z tyłu dla lepszego ujścia ciepła z GPU. Edytowane Niedziela o 12:02 przez Spindender
Grolshek 588 Opublikowano Niedziela o 12:11 Opublikowano Niedziela o 12:11 10 minut temu, Spindender napisał(a): - czerwona na dół - tego nie da się przestawić bo to went na GPU więc musi dmuchać w dół Rozbieram kompy iks lat, składam i nie przypominam sobie żebym widział współczesną kartę graficzną w której wentylki wysysają ciepłe powietrze z radiatora zamiast pchać. Mógłbyś podać model bo doświadczenie w tej branży to podstawa i chętnie się douczę. 1
Send1N 4 542 Opublikowano Niedziela o 12:15 Opublikowano Niedziela o 12:15 (edytowane) On po prostu nie ma pojęcia o czym pisze 24 minuty temu, Spindender napisał(a): Jeszcze myślę, czy trzeba, czy nie (dla estetyki lepiej nie), usunąć blaszki z tyłu dla lepszego ujścia ciepła z GPU. Nie, w obudowie wystarczy prawidłowy obieg powietrza bez robienia dodatkowych otworów wentylacyjnych gdzie tylko się da Jak nie masz dodatkowego wentylatora aby przykręcić na topie jako wyciąg to zrób to o czym Grolshek pisał, wykręć jeden z frontu zostawiając tam dwa i przykręć go na top od lewej strony (nad ramem zostaje puste miejsce) wentylator na tyle też ma być jako wyciągający, nie odwrotnie. Wentylatory na chłodzeniu procesora mają być przykręcone tak aby wiały w lewą stronę a ten na tyle z obudowy wyrzucał ciepło na zewnątrz czyli jak np masz na swoim chłodzeniu dwa wentylatory to oba mają być przykręcone tak aby wiały w jednym kierunku, nie montujesz tego drugiego aby dmuchał w radiator tak samo jak ten pierwszy, pierwszy ma być "intake" drugi "exhaust" Edytowane Niedziela o 12:23 przez Send1N 1
Spindender 12 Opublikowano Niedziela o 12:57 Autor Opublikowano Niedziela o 12:57 (edytowane) @Grolshek nie wiem jak ja to próbuję opisać tak went GPU zasysa na kartę i ciepło ucieka na boki, tylko tam jest tak ciasno że mi się wydaje że to się kumuluje wszystko na dole (tak wiem ciepłe idzie do góry, ale jest ciasno) RTX 5070 Zotac @Send1N dokładnie, dlatego pytam speców o pomoc/radę Odnośnie jak zamontować wenty na radiatorze CPU to wiem, tylko liczyłem, że fan będzie ciągnąć nie dmuchać, ze względu na "światełka". Jeśli zamienić kolejność, aby nie tarły o sam radiator będę musiał frontowy schować za ten właśnie radiator albo wymyślić jakiś dystans. Nie kombinowałem nigdy w ten sposób, bo nie było kiedyś świecących komputerów Edytowane Niedziela o 12:57 przez Spindender
Send1N 4 542 Opublikowano Niedziela o 13:00 Opublikowano Niedziela o 13:00 Nie wiem kompletnie o czym teraz mówisz zrób może zdjęcie z wnętrza komputera jak to realnie u ciebie wygląda
Pan Mateoo 500 Opublikowano Niedziela o 13:15 Opublikowano Niedziela o 13:15 masz gpu w obudowie: ah bez tla... ale nie wazne. gpu bierze zimne powietrze z dolu i ochladza komponenty -> nastepnie powietrze jest wypychane przez jedyne sloty jakie sa czyliu te gdzie podlaczasz kable - z tylu obudowy. cieple powietrze also - wg fizyki leci do gory -> wiec obok bloku cpu - dlatego tylny wentylator musi wypychac powietrze a nie wpychac bo robi z tego tornado i kupa 2
Spindender 12 Opublikowano Niedziela o 13:17 Autor Opublikowano Niedziela o 13:17 Nie mam teraz jak zrobić zdjęcia, ale wygląda to dokładnie tak jak poniżej. Jeśli będę chciał odwrócić kierunek CPU, to wenty będą po drugiej stronie świeciły w ścianę (mniej widocznie). Jeśli będę chciał odwrócić je dokładnie w miejscu, w którym są obecnie o 180 stopni, obawiam się że same wiatraki będą trzeć o radiator gdyż obudowa jest na równi z nimi. Raczej nie da się zmienić biegunowości wiatraków? GPU ssie z dołu zimne, wypuszcza bokami ciepłe (chyba się zgadza). 1
Pan Mateoo 500 Opublikowano Niedziela o 13:22 Opublikowano Niedziela o 13:22 rgb cie nie obchodzi. najpierw zajmij sie tym co wazne a potem pierdołami. tylny wentyl i z cpu zamien. jesli masz tylko np 2 wentyle rgb albo 3 to ustaw je tak by te co swiecą byly widoczne - ale kierunek musi byc zachowany. prawidlowy airflow jest wazniejszy od swiecidelek. 1
Send1N 4 542 Opublikowano Niedziela o 13:25 Opublikowano Niedziela o 13:25 5 minut temu, Spindender napisał(a): Jeśli będę chciał odwrócić kierunek CPU, to wenty będą po drugiej stronie świeciły w ścianę (mniej widocznie). Jeśli będę chciał odwrócić je dokładnie w miejscu, w którym są obecnie o 180 stopni, obawiam się że same wiatraki będą trzeć o radiator gdyż obudowa jest na równi z nimi. Raczej nie da się zmienić biegunowości wiatraków? 1
Pan Mateoo 500 Opublikowano Niedziela o 13:48 Opublikowano Niedziela o 13:48 22 minuty temu, Send1N napisał(a): Raczej nie da się zmienić biegunowości wiatraków? wyobraz sobie to jak auto. masz w aucie normalnie biegi do jazdo do PRZODU i do jazdy do TYLU. w wentylatorach nie masz biegow i nie masz mozliwosci zmiany biegow - masz wklepane D (drive) i nie mozesz zmienic "kierunku jazdy" sa wentyle typu reversed i one krecą sie jakbyś ciagle jechał autem na biegu "R" mysle ze juz rozumiesz wszystko. bier sie do przestawiania tych wiatraków... wentylatorów
Send1N 4 542 Opublikowano Niedziela o 13:55 Opublikowano Niedziela o 13:55 Wiem co to są wentylatory reverse i jak działają ale autor pisze o jakimś "tarciu" czy "świeceniu w ścianę" i nic nie pisał że ma tego typu wentylatory dlatego chciałem zdjęcie środka bo ciężko to zrozumieć
Pan Mateoo 500 Opublikowano Niedziela o 13:58 Opublikowano Niedziela o 13:58 a sory bo ja niby odpowiadam na twoj cytat, a to on go "cytował"... zle przekopiowalem tamta notka byla do autora by mial pojecie o czyms takim jak reversed fans with rgb - jakby kiedys chcial. 1
Dirian 709 Opublikowano Niedziela o 15:17 Opublikowano Niedziela o 15:17 2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a): masz gpu w obudowie: ah bez tla... ale nie wazne. gpu bierze zimne powietrze z dolu i ochladza komponenty -> nastepnie powietrze jest wypychane przez jedyne sloty jakie sa czyliu te gdzie podlaczasz kable - z tylu obudowy. cieple powietrze also - wg fizyki leci do gory -> wiec obok bloku cpu - dlatego tylny wentylator musi wypychac powietrze a nie wpychac bo robi z tego tornado i kupa Tak jak na rysunku to działa to głównie w kartach typu blower. W większości GPU powietrze uchodzi radiatorami na boki do środka obudowy. Do góry oczywiście tez, szczególny w nowszych GPU gdzie często jest krótkie PCB i ostatni wentyl dmucha bezpośrednio przez radiator. 1
Spindender 12 Opublikowano Niedziela o 17:24 Autor Opublikowano Niedziela o 17:24 (edytowane) 3 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a): wyobraz sobie to jak auto. masz w aucie normalnie biegi do jazdo do PRZODU i do jazdy do TYLU. w wentylatorach nie masz biegow i nie masz mozliwosci zmiany biegow - masz wklepane D (drive) i nie mozesz zmienic "kierunku jazdy" sa wentyle typu reversed i one krecą sie jakbyś ciagle jechał autem na biegu "R" mysle ze juz rozumiesz wszystko. bier sie do przestawiania tych wiatraków... wentylatorów Przemyslałem swoją myśl, wziąłem pod uwage jak działa wirnik/śmigło no i pomysł totalnie do d...! Zmiana bieguna nie pomoże, no bo przecież łopatki są zaprojektowane by dmuchać w jedną stronę. Nie ma co, trzeba odwrócić wenty. Dziękować! @Send1N nie wiem jak mam Ci to wyjaśnić słowami, ale chodzi o to że jest na łożysku, wyhyla się na swojej osi o kawałek poza obudowę podczas pracy, mniej wiecęj tak: Jeśli chciałbym je obrócić w miejscu o 180 stopni (zielony) to może haczyć o radiator. Z designu raczej nie powinny być montowane swoim FRONTEM do radiatora, ale będę testować. Jeśli przełożę je na drugą stronę (różowy) to sam ARGB będzie ZA radiatorem, czyli będzię świecić w tył (ścianę), a nie w przód. Tutaj chodzi tylko o mniej efektywny widok, nic więcej. Mam nadzieję, że teraz ma to więcej sensu @Dirian nie wiem jak jest w wypadku Zotaca RTX 5070 Solid OC, ale wygląda na to, że ujście ciepłego powietrza jest nie tylko na tył (tam gdzie są porty), ale również na boki (wewnątrz obudowy). Mogę się mylić, ale nie ma blowera typowego do wyrzucania powietrza w tył, więc część ciepła chyba zostanie w środku. EDIT: Mam! Chodziło mi o to że nie mogę znaleźć info czy ten went ARGB jest jednocześnie PUSH i PULL. Wtedy obracanie nie powinno mieć znaczenia ale wydaje mi się, że nie trze tylko na PULL. Edytowane Niedziela o 17:30 przez Spindender Znalezienie definicji technicznej! 1
Rekomendowane odpowiedzi