jankooo 252 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 3 minuty temu, Karister napisał(a): To nie jest kwestia subiektywna. Można zmierzyć, że udział basu względem całości pasma w tym nagraniu jest absurdalna. A nawet mierzyć nie trzeba, bo wyraźnie słychać, że brakuje tam tak z 70% pasma. To nie jest ambitna muzyka i nie ma jakiegokolwiek sensu używać jej do krytycznej analizy audio No właśnie to jest subiektywny twój odbiór nawet jak sobie to pomierzysz bo nie ma kanonów jak powinna wyglądać muzyka aby była dobra. Czy szum nazwałbyś muzyką bo ma prawidłowe proporcje dźwięków? 6 minut temu, Karister napisał(a): Jeśli chodzi konkretnie o moje uszy, to błagały o przełączenie repertuaru. Może kto inny ma mniej wysublimowany gust i da rade chociaż to wysłuchać a jak nie to trudno ale moje wnioski są niezmienne. Dlatego, że ja słucham też mniej "ambitnej" muzyki jak pop, rap, techno, trance, trochę rocka zmieniłem Klipsche na bardziej uniwersalne. Tęskno mi czasem za ich jakością ale tyle ile zachwycały to też wkurzały kiedy właśnie takich hitów z youtube nie dało się wręcz czasem słuchać
Kadajo 7 396 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada Muzyka muzyka a gusta gustami, ale akustyka i audio ma też swój techniczny aspekt. A nawet z tym masz bzdury typu kable zasilające które "grają" za miliony monet Nie bez powodu do testowania sprzętu i jego możliwości używa się wyselekcjonowanych utworów o wysokiej jakości realizacji, a nie techno czy trance 2 godziny temu, jankooo napisał(a): Nie wiem jak u was ale u mnie co zmiana audio to w znacznej części zmienia się też repertuar czego słucham np. po sprzedaniu Klipsch przestałem praktycznie zupełnie słuchać muzyki filmowej czy "koncertowej" To jest właśnie wyraźnie cecha, że coś ze sprzętem jest nie tak, bo na porządnym sprzęcie wszystkiego da się słuchać. A to, że na Klipschach źle gra muzyka filmowa czy koncertowa wcale mnie nie dziwi. https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3193-klipsch-rp-6000f 1
jankooo 252 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada Aspekty wokół to temat rzeka i pod tym kątem @j4z zdecydowanie więcej może powiedzieć bo jak wrzucał zdjęcia pokoju to widzę, że kombinuje już nieźle i ma pokoik pod audio przystosowany. U mnie kolumny stoją w salonie i mają tam grać (muzyka, kino) oraz robić za ozdobę. 6 minut temu, Kadajo napisał(a): To jest właśnie wyraźnie cecha, że coś ze sprzętem jest nie tak, bo na porządnym sprzęcie wszystkiego da się słuchać. A to, że na Klipschach źle gra muzyka filmowa czy koncertowa wcale mnie nie dziwi. No właśnie odwrotnie- grały cudownie a teraz jest padaka Dzięki Klipschom pokochałem wszystkie klasyki Rocka jak Dire Straits i całe to audiofilskie granie. Muzyka filmowa czy z koncertów to top jaki słyszałem. Zachęcam do dłuższych odsłuchów jak ktoś leci stereotypami, że jest ostro i nic poza tym- może w niższych seriach to się sprawdza ale ja tej łatki jako były posiadacz serii RP nie przybije. Teraz mam Pylon Sapphire25 i one oprócz ładnej średnicy niczym się nie wyróżniają- ot przeciętne przyzwoitej jakości granie ale absolutnie beż żadnych achów i ochów
Karister 162 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada (edytowane) 46 minut temu, jankooo napisał(a): No właśnie to jest subiektywny twój odbiór nawet jak sobie to pomierzysz bo nie ma kanonów jak powinna wyglądać muzyka aby była dobra. Czy szum nazwałbyś muzyką bo ma prawidłowe proporcje dźwięków? @jankooo, możemy sobie w kółko pisać jest albo nie jest do końca świata. Ja akurat w tym temacie oraz powiązanych siedzę długo. Co to znaczy obiektywny odbiór muzyki? Zawsze jest subiektywny dla danej jednostki, ale jak wejdziesz głębiej w świat audio, muzyki oraz psychoakustyki, dowiesz się, że w rzeczy samej są pewne kanony ustalone w oparciu o badania, pomiary i eksperymenty przeprowadzone na dużej grupie ludzi. Obiektywnie i wg badań większości ludzi nie podoba się granie neutralne. Jako że w przypadku głośników dochodzi akustyka pomieszczenia, skupię się na słuchawkach. Po pierwsze poczytaj o krzywej Harmana. To jest brzmienie, które większość ludzi uważa za dobre. Co ciekawe, ta też się na przestrzeni lat zmienia. W sumie trudno się dziwić, skoro dzisiejsza młodzież wali sobie 100dB dokanałówkami po kilka godzin. Słuchawkami, które niemal idealnie podążają za nową krzywą Harmana oraz są doskonale zaprojektowane technicznie (bardzo krótka odpowiedź impulsowa, brak problemów z group delay, małe problemy z impedancją) są DCA Expanse. Obiektywnie więc są dobrymi słuchawkami. Są pozbawione problemów technicznych, a ich dźwięk spodoba się większości ludzi. Dla mnie - subiektywnie - grają strasznie nudno. Miałem przez tydzień i pas. Dlaczego? Bo bo ja lubię podbite wysokie tony, a wielu ludziom takie granie się nie spodoba. Wykracza ono poza oczekiwanie ogółu. Na takiej podstawie mogę stwierdzić, że obiektywnie jakieś nagranie, czy sprzęt jest przesadzony w danym kierunku pod kątem brzmienia. Trafi to do niszy. I nie ma w tym niczego złego, ale trzeba być świadomym tematu. Moje Meze Empyrean II czy HEKSE to nie są normalnie brzmiące słuchawki. I to jest obiektywne stwierdzenie. Ich FR jest przedziwaczna. Zresztą nawet mnie one kłują w uszy, ale są wdzięczne na PEQ, o czym już pisałem wcześniej. Obiektywnie to jest nagranie z V-ką zaakcentowaną w rozsądnym stopniu, bo tak taka muzyka ma brzmieć: https://www.youtube.com/watch?v=eVTXPUF4Oz4. A to jest obiektywnie umcykowa przesada, która na chwilę może się podobać w ramach ciekawostki: https://www.youtube.com/watch?v=WNeLUngb-Xg. Co do dalszego obiektywizmu i tematu audio, a raczej ludzkiego słuchu, istnieje coś takiego, jak izofony. Człowiek źle słyszy niskie tony i z tego powodu nagrania brzmiące dla nas naturalnie mają już na dzień dobry podbity bas o 10dB albo i więcej. Obiektywnie więc podbicie basu o te 10dB względem reszty pasma jest czymś normalnym i ogólnie oczekiwanym. Podbicie go o 30dB to jest ekstremum, które nie ma nic z normalnym brzmieniem muzyki, ale subiektywnie może się jednostkom podobać. I jeszcze kolejną sprawą jest wiek. Niestety, ale płeć brzydka została bardzo źle potraktowana przez ewolucję: https://www.thelancet.com/journals/lanwpc/article/PIIS2666-6065(21)00040-7/fulltext oraz https://www.researchgate.net/figure/Age-related-hearing-loss-according-to-the-International-Organization-for-Standardization_fig2_338597788. Ciężko zatem, aby statystyczni panowie w wieku 20 oraz 50 lat znaleźli wspólny język w temacie audio na ucho. Ogólnie audio to jest bardzo złożony temat i trzeba go zrozumieć. Podbicie jakichś dźwięków o kilka czy nawet kilkanaście dB to może być preferencja słuchacza, czy zamysł twórcy, ale wywalenie dziury kilkadziesiąt dB w zakresie 500-5000Hz to jest po prostu karykatura brzmienia. Jak się to komuś podoba - spoko, jego sprawa, ale nie bierzmy tego jako argument do sensownej dyskusji. To tak jakby ktoś wykonał kilka losowych ruchów pędzlem, nazwał to obrazem i na tej podstawie budował całą argumentację w temacie sztuki. A co do szumu - jest bardzo potrzebny podczas porównywania ze sobą różnych par słuchawek bądź kolumn. Edytowane 16 Listopada przez Karister
Kadajo 7 396 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 10 minut temu, jankooo napisał(a): No właśnie odwrotnie- grały cudownie a teraz jest padaka Dzięki Klipschom pokochałem wszystkie klasyki Rocka jak Dire Straits i całe to audiofilskie granie. Muzyka filmowa czy z koncertów to top jaki słyszałem. Zachęcam do dłuższych odsłuchów jak ktoś leci stereotypami, że jest ostro i nic poza tym- może w niższych seriach to się sprawdza ale ja tej łatki jako były posiadacz serii RP nie przybije. Teraz mam Pylon Sapphire25 i one oprócz ładnej średnicy niczym się nie wyróżniają- ot przeciętne przyzwoitej jakości granie ale absolutnie beż żadnych achów i ochów A przepraszam ty napisałeś, że sprzedałeś Klipsche. No kwestia słuchu zapewne, ja co prawda RP6000 nie słyszałem, ale ogólnie nie lubię tuby, bo "drze jape" Nie bez powodu Klipsche zdobyły taka popularność, bo to łatwe w odbiorze i "atrakcyjne" brzmienie dla przeciętnego słuchacza. Ostatecznie kombinując odpiowiednio kolumny i ich wzmocnienie mozna ujażmić albo uwypuklic daną charaktesrystyki brzmienia firmy. Jak dodamy do tego korektor parametryczny to już w ogóle można cuda robić. U mnie np. stanęło na Focalach, ale tych tańszych Chorusach 726, które tez grają skrajanymi pasmami, ale nie tak podbitymi, jakimś cudem dla mnie zgrało się to z Yamaha a podobno nie miało prawa No ale ja siedzę bardziej w klinie niż muzyce. Nie chce mi się już tego wymieniać, bo budżety zbyt wysokie, a i jakość nadal mi sprawia frajdę. Polubiłem Focale i chętnie bym usłyszał ich topowe konstrukcje na berylu aby "usłyszeć" co tracę Od czasu do czasu wpadam do kumpla posłuchać Sonus Faberow, bo ma na końcówkach mocy no i muzyczka ładnie i niego wybrzmiewa nie powiem, ale w kinie już to nie robi takiego wrażenia. Chyba przychodzi taki moment, że dociera do ciebie ze ty jednak chcesz słuchać muzyki/filmu, a nie sprzętu Dobrze, że u mnie to nastąpiło. Natomiast na pewno nie umarła we mnie ciekawość słuchania innego sprzętu, to zawsze fajna przygoda niezależnie od tego czy mniej, czy bardziej trafi się w swoje gusta.
j4z 936 Opublikowano 16 Listopada Autor Opublikowano 16 Listopada @Kadajo które Sonusy ma kolega? Miałem u siebie Sonetto 3.
Karister 162 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada Sonusy z problemami na basie? Hm... ciekawe... nowe Sonetto V G2 są bardzo hojne w tej kwestii. Ja właśnie poluję na jakiś fajny model tego producenta w zaprzyjaźnionym sklepie. Może a nuż się uda. Gdyby faktycznie nie domagały z dołem, to w tym samym salonie mają też JL Audio. Mam nadzieję, że coś mi w końcu urwie na tych odsłuchach i się zdecyduję na zakup. Póki co B&W wciąż u mnie no.1, ale wrocławskie Top Hi-Fi mnie odpycha i wolałbym kupić coś gdzieś indziej.
j4z 936 Opublikowano 16 Listopada Autor Opublikowano 16 Listopada Kto mówił o problemach na basie w Sonusach? Ja je zwróciłem bo najwyższą górę miały drażniącą mnie. I w ogóle jakiś taki atakowany przez nie się czułem. To spore paki już były.
Karister 162 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada (edytowane) 25 minut temu, j4z napisał(a): Kto mówił o problemach na basie w Sonusach? Ja je zwróciłem bo najwyższą górę miały drażniącą mnie. @Kadajo pisał, że nie robiły wrażenia KD. Założyłem (może niesłusznie), ze chodzi o niskie, bo one często robią efekt wow w efektach. Posłuchaj sobie Sonetto G2. Ciepłe kluchy, nie powinny męczyć górą. 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): Polubiłem Focale i chętnie bym usłyszał ich topowe konstrukcje na berylu aby "usłyszeć" co tracę Tracisz głównie krew z uszu. Ja kilka razy słuchałem Sopr i Scala Utopia. To jest bardzo agresywna góra z twardym basem. IMO ostatnie normalnie grające Focale to są Kanty. Arie już w ogóle są po ciepłej stronie grania. Miałem je przez chwilę. Zawsze mi się te wyższe modele od Francuzów marzyły, bo nieziemsko wyglądają, ale niestety nigdy mi to nie zgrało mi to. Tak szczerze, to największe wow zrobiły na mnie podstawkowe Kanty no.1. Bardzo przyjemne, ale ja celuję w podłogówki. Poniżej moje nieudane podejścia do Focala. Edytowane 16 Listopada przez Karister 1
j4z 936 Opublikowano 16 Listopada Autor Opublikowano 16 Listopada A jeśli chodzi o wzmacniacze, z największym sentymentem będę wspominać starego Unison Research Unico z dwoma lampami w pre (nowe odpowiedniki mają jedną - nie słuchałem), choć bywały konstrukcje typu Unico 90 czy S6. Kiedyś to byli czasy. 🥹
Karister 162 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada Ja bojówka wzmaków z analogowymi VU-meters.
Kadajo 7 396 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 1 godzinę temu, Karister napisał(a): @Kadajo pisał, że nie robiły wrażenia KD. Założyłem (może niesłusznie), ze chodzi o niskie, bo one często robią efekt wow w efektach. Posłuchaj sobie Sonetto G2. Ciepłe kluchy, nie powinny męczyć górą. Tracisz głównie krew z uszu. Ja kilka razy słuchałem Sopr i Scala Utopia. To jest bardzo agresywna góra z twardym basem. IMO ostatnie normalnie grające Focale to są Kanty. Arie już w ogóle są po ciepłej stronie grania. Miałem je przez chwilę. Zawsze mi się te wyższe modele od Francuzów marzyły, bo nieziemsko wyglądają, ale niestety nigdy mi to nie zgrało mi to. Tak szczerze, to największe wow zrobiły na mnie podstawkowe Kanty no.1. Bardzo przyjemne, ale ja celuję w podłogówki. Poniżej moje nieudane podejścia do Focala. Heheh bajer takie odsłuchy, ja u siebie niestety nie mama takich możliwości. Ale ostatecznie, zaufać sobie i temu co się słyszy, nie wazne jaka kasa i sprzęt stoi po drugiej stronie Pewnie w ślepych testach nie raz bylibyśmy zaskoczeniu jak mieszamy z błotem jakieś milionowe pudla a zachwycamy się czymś "ze śmietnika" 2 godziny temu, j4z napisał(a): @Kadajo które Sonusy ma kolega? Miałem u siebie Sonetto 3. Olympica 3 na dwóch monoblokach Electrocompaniet AW400 1 1
j4z 936 Opublikowano 16 Listopada Autor Opublikowano 16 Listopada 46 minut temu, Kadajo napisał(a): Heheh bajer takie odsłuchy, ja u siebie niestety nie mama takich możliwości. Może i bajer, ale może nijak się mieć do tego, jak zagra u nas. Do tego dochodzi presja czasu i brak skupienia. Nie ma to jak w domu przetestować.
sierotaZpclaba 46 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada (edytowane) 53 minuty temu, Kadajo napisał(a): Pewnie w ślepych testach nie raz bylibyśmy zaskoczeniu jak mieszamy z błotem jakieś milionowe pudla a zachwycamy się czymś "ze śmietnika" Akustyka zorganizowała taki test, wszyscy zgodnie Altusy oceniali najgorzej edit: jeszcze co do klipscha, ja miałem tylko model RB-81 mk2, konstrukcja sprzed 15 lat, tytanowa kopuła w plastikowej tubie. Rozczarowała mnie ta kolumna, bo właśnie chciałem spróbować tego słynnego brzmienia klipscha, a dostałem coś grającego bardzo neutralnie. Edytowane 16 Listopada przez sierotaZpclaba
Karister 162 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 7 minut temu, j4z napisał(a): Może i bajer, ale może nijak się mieć do tego, jak zagra u nas. Do tego dochodzi presja czasu i brak skupienia. Nie ma to jak w domu przetestować. To prawda. Dobre sklepy audio wypożyczają sprzęt na testy u siebie.
j4z 936 Opublikowano 16 Listopada Autor Opublikowano 16 Listopada Chcecie posłuchać słynnego Klipscha, pożyczcie sobie Herezje. :p
j4z 936 Opublikowano 16 Listopada Autor Opublikowano 16 Listopada Ten gościu też często pieprzy głupoty.
jankooo 252 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 4 godziny temu, Karister napisał(a): @jankooo, możemy sobie w kółko pisać jest albo nie jest do końca świata. Ja akurat w tym temacie oraz powiązanych siedzę długo. Co to znaczy obiektywny odbiór muzyki? Zawsze jest subiektywny dla danej jednostki, ale jak wejdziesz głębiej w świat audio, muzyki oraz psychoakustyki, dowiesz się, że w rzeczy samej są pewne kanony ustalone w oparciu o badania, pomiary i eksperymenty przeprowadzone na dużej grupie ludzi. Obiektywnie i wg badań większości ludzi nie podoba się granie neutralne. Dokładnie zawsze jest subiektywny a teraz połowa twórców to pewnie nie wie, że coś takiego istnieje ( i dobrze bo sztuka nie powinna być standaryzowana) Nie podważam twoich kompetencji bo zdaje sobie sprawę, że profesjonaliści mają jakieś wytyczne żeby np. to brzmiało dobrze w radiu i takie tam 4 godziny temu, Karister napisał(a): Obiektywnie to jest nagranie z V-ką zaakcentowaną w rozsądnym stopniu, bo tak taka muzyka ma brzmieć: https://www.youtube.com/watch?v=eVTXPUF4Oz4. A to jest obiektywnie umcykowa przesada, która na chwilę może się podobać w ramach ciekawostki: https://www.youtube.com/watch?v=WNeLUngb-Xg. Tak to jest z tym obiektywizmem, że drugi utwór obiektywnie gorszy bardziej mi się podoba bo trafia w moje gusta 20 minut temu, sierotaZpclaba napisał(a): Akustyka zorganizowała taki test, wszyscy zgodnie Altusy oceniali najgorzej Moje pierwsze audio ale za to na domówki się nadawały najlepiej A tu ciekawostka mój autorski "test audiofilski" terminali
j4z 936 Opublikowano 16 Listopada Autor Opublikowano 16 Listopada (edytowane) W tym tygodniu postaram się wziąć za sufit. Trzeba to rozebrać. Jak powiesiłem te dyfuzory, już przegiąłem. Czas pogłosu w niektórych częściach pasma zjechał poniżej 0,3s, ubiło "życie" w brzmieniu i zabrało trochę szczegółowości. Na razie zdejmę 2szt zewnętrzne, zrobię pomiary i posłucham. Nawrót audio szajby, mam nadzieję, że nie popłynę z kasą. Edytowane 16 Listopada przez j4z 2 1
j4z 936 Opublikowano 17 Listopada Autor Opublikowano 17 Listopada (edytowane) Przyszli Kossy. Kącik słuchawkowy xd Świetnie grają te słuchawki. Ta góra tylko ciut bardziej otwarta mogłaby być Edytowane 17 Listopada przez j4z 1
sierotaZpclaba 46 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada Kiedyś też siedziałem "po uszy" w słuchawkach, potem zamieszkałem sam i moja kocia muzyka już nikomu nie szkodzi, toteż przepalam teraz pieniądze na kolumnach. Kilka edifierów też przerobiłem, od S880db na fotce, poprzez S2000MK3, S3000Pro, S360DB i R33BT. Szczerze mówiąc, oprócz tych ostatnich, każde znośne i imo broniące się w swojej cenie. Zwłaszcza do S2000MK3 mam sentyment. S880DB przygrywają mi piąty rok w kuchni, S360DB kiszą się w sypialny z subem skrytym pod łóżkiem S3000 oprzedałem, u mnie bass dudnił bez względu na ustawienie (miałem je na dedykowanych standach). A chciałbym jeszcze spróbować R2850DB i coś z wyższej półki Airpulse, ale znowu też człek wszedł w nieskończony ten temat wzmacniacz + pasywne kolumny, ech, życia nie starczy. 1
jankooo 252 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada U mnie też ten tydzień pod znakiem audio- zamówiłem słuchawki za 500 (waga 250g) oraz kolumny za 1500 (waga 21kg sztuka). Jeszcze nie słyszałem ale te proporcje już jakoś mi nie grają
j4z 936 Opublikowano 17 Listopada Autor Opublikowano 17 Listopada Co za kolumny? Nie bądź tajemniczy. Najgorsze jest targanie tego. Ja na czwartym, bez windy.
jankooo 252 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada No pisałem już w tym wątku to kazałeś zamawiać więc zamówiłem a słuchawki to Sennheiser HD 599 SE- otwarte, odpinany kabel i dość neutralnie zestrojone (po opiniach to może być moje granie) 1
Rekomendowane odpowiedzi