Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie coś też się odkształca podczas przebywania w złączu głośnikowym. Potem inny wzmak, inne kolumny i będą luzy o ułamki milimetra. Dlatego ja wolę jednak na drut zacisnąć praską tulejkę, a na nią albo banany ze śrubą rozporową, albo widełki. Wtedy goły drut ma ochronę bez lutowania, a końcówki przeżyją dożywotnią liczbę cykli odłączania i podłączania. U mnie to teraz wygląda tak, jak na foto. Ogólnie bardziej traktuję to grzebanie przy kablach jako hobby i zabawę, niż w praktyce coś by to miało dać. Sprzętu długo pewnie nie będę już ruszał. Raz pospinane i działa.

IMG_4847.thumb.JPEG.b50aa2273b18265d3e2755860169dfc9.JPEG

Opublikowano

Ależ to brzydkie... Choćby grało jak milion dolarów, nie wstawiłbym do pokoju. W ten sam sposób odpadły u mnie Spendory, choć przy tym i tak wyglądają oszałamiająco. A do tego grały, jakby miało nie być jutra.

Opublikowano

Właśnie z wyglądu bardzo mi się podobają, najbardziej ten "przypalany" ciemny fornir. Spendory też niczego sobie, miałem classic 3/1.

Na pewno bardziej niż te wiesniackie amelinowe ringi w heco aleva i innych. Kurna czekam na te alevy, w środę miał wysłać, ale nie wyszło. 🙄

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Karister napisał(a):

Umieszczenie kolumn naturalnie prima sort.

Robiłeś tam pomiary albo chociaż słuchałeś? 

@Kadajopokażesz ten swój pokój?

Koledze nade mną bardzo dziękuję za udział w temacie, który tak wiele wniósł. Oby więcej takich ludzi tutaj. xd

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, j4z napisał(a):

Robiłeś tam pomiary albo chociaż słuchałeś? 

Nie jest to konieczne, żeby widzieć, że to ustawienie jest zaprzeczeniem czegokolwiek sensownego. Zabite na amen, aby tylko wcisnąć. Zobacz na innych filmikach. Koleś ma cokół mebli obdrapany, żeby wepchnąć obok standa kolumny. Naćkane do granic możliwości.

Tutaj podobna stylówa: Kilka tysięcy watów RMS za kilkaset tysięcy PLN wepchane do czegoś, co przypomina komórkę mojej babci... 

I pomyśleć, że ja się zastanawiam, czy sub 25cm 1.2kW to nie będzie za dużo do 38m2. :) Serio, nie rozumiem, czemu ludzie tak kaleczą fajny sprzęt, zamiast dostosować wybór do swoich warunków. Przecież da się zrobić zarąbiste 2.1 oparte o dobre monitory.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Jak nie rozumiesz, spróbuję wytłumaczyć. Sprzęt nie musi stać nie wiadomo ile od ściany, żeby charakterystyka nam odpowiadała. A rozumiesz, że nie każdy może lubić podobny charakter do tego, jaki Ty lubisz? 

Drugą sprawą jest, co mają monitory do podłogowek? Jedne i drugie potrafią nisko schodzić lub nie i mieć duże podbicia na basie lub nie. 

Mi akurat bas z Castle może się podobać, bo z tego co widziałem, często mają grube podbicia na basie, który wcześnie opada. I tak, postawiłbym je pod ścianą. I tam mogą fajnie grać. 

Gościowi może te szafki rezonują, a lubi bardzo dużo basu. xd

Tak więc: 

Godzinę temu, Karister napisał(a):

dostosować wybór do swoich warunków

Może właśnie dostosował.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, j4z napisał(a):

Jak nie rozumiesz, spróbuję wytłumaczyć. Sprzęt nie musi stać nie wiadomo ile od ściany, żeby charakterystyka nam odpowiadała. A rozumiesz, że nie każdy może lubić podobny charakter do tego, jaki Ty lubisz? 

To nie o to chodzi. Rozumiem, co to są sarkazm, dezaprobata i zdrowy rozsądek oraz rozumiem, że milimetr a metr to nie to samo. ;) Z pustego to i Salomon nie naleje, choć wolę to porzekadło w wersji z biczem. :D 

35 minut temu, j4z napisał(a):

Gościowi może te szafki rezonują, a lubi bardzo dużo basu. xd

I to bym uznał za dobre podsumowanie: xd. Jak ktoś lubi, gdy mu rezonuje z szafek, dudni z Logitechów, fura gaśnie na każdym skrzyżowaniu albo po prostu lubi się biczować o poranku, to faktycznie xd. Kierując się jednak jakkolwiek rozsądnym podejściem do tematu, to oba te setupy są straszne. Jeden wcisnął kolumny między meble właśnie na milimetry, a drugi wepchał kilka tysięcy watów do komórki z kafelkami. Ja rozumiem, że kolumna nie musi mieć po półtora metra powietrza z każdej strony, ale ten pierwszy naćkał tam tak, że obdrapał meble. Ze skrajności w skrajność. Drugi przypadek z kolei to dla mnie jest desperacka chęć posiadania ponad jakikolwiek rozsądek. Jak ktoś lubi dużo basu, to można go tyle mieć, a przy okazji dobrego jakościowo. Jak komuś się to podoba, jego sprawa, ale ciężko to obiektywnie nazwać sensownym setupem.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Moim zamiarem było jak najbardziej wytłumić pogłos, myślałem żeby jeszcze dać na sufit, ale stwierdziłem, że nie ma już większego sensu, bo i tak ładnie wycięło praktycznie odbicia.

Panele są tylko na bocznych ścianach, bo z tylu pokoju stoi jedna szafka wypełniona filmami a po drugiej stronie stoi TV ze sprzętem, ale nie pod samym oknem, bo za sprzętem jest jeszcze sub. Cały pokój ma jakieś 12m2, miejsce siedzące do kolumn głównych tworzy trójkąt nierównoramienny, odległość między kolumnami to jakieś 180cm, odległość od kolumn głównych do miejsca uszu to jakieś 140cm. Ogólnie cały układ jest pod kino domowe, ale muzyki tez się mi fajnie na tym słucha.

A zresztą masz to zdjęcie ... :skrzypce:

IMG_20260206_165929low.jpg.0c8c0b498f24da067edf62ee5c4eaa7d.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Całkiem schludnie. Trochę szlifu przy podłodze, wiatrak w worku poza plan i byłoby git. Do tego płytki do jakichś klaserów i do szafy. Szkoda miejsca na te plastikowe pudełka IMO. Tam masz 5.1, że jest centralny?

Edytowane przez Karister
  • Like 1