Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.12.2025 o 13:25, jankooo napisał(a):

Takie coś dziś przyjechało (Rode NTH-100) ale już na wstępie odpadają bo każdy ruch powoduje nieprzyjemne szuranie. Koszmarny projekt

20251215_114914.thumb.jpg.a75fac214701a24106b4a3f6d6ae8881.jpg

Na tą chwilę wygrywa te duo:

20251215_132003.thumb.jpg.d6fcaecafb320f11f705ce8d14cdf3c9.jpg

Cloudy z wymienionymi padami to mega wygoda ale slabe muzycznie, natomiat kiwi po tuningu w apo dobrze sprawdzają sie w muzyce (fabrycznie za dużo basu wchodzacego w średnie rejestry)

Potwierdzam też mam te cloud 3 do muzyki kompletnie się nie nadają ale pogiercować online się da, kupiłem je tylko do BF6 dla tego je zostawiłem ale do muzyki nikomu ich nie polecam 

Opublikowano
3 godziny temu, j4z napisał(a):

Przyszli. 

Charakterystyki kierunkowe kolumn sprawiają, że jeśli są ustawione osią akustyczną pod kątem 90 stopni do ściany (zamiast wycelowane w uszy) to tam gdzie char. kierunkowe są zawężone, tam będziesz miał bardziej przycięte pasmo.

W dniu 6.02.2026 o 19:45, Kadajo napisał(a):

większość osób jest nieświadoma jak akustyka w pomieszczeniu nieprzystosowanym może psuć całkowity odbiór dźwięku.

... ale za to w kabelki inwestują ;)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kyle napisał(a):

Charakterystyki kierunkowe kolumn sprawiają, że jeśli są ustawione osią akustyczną pod kątem 90 stopni do ściany (zamiast wycelowane w uszy) to tam gdzie char. kierunkowe są zawężone, tam będziesz miał bardziej przycięte pasmo.

Dlatego tak je ustawiłem.

Dla zobrazowania Aleva 400 na pomiarach redakcji audio (SI twierdzi, że robią w komorze bezechowej). Tak jak wspominałem wcześniej, wysokie tony są najbardziej kierunkowe.

19634-max_heco_aleva_lab.jpg

Ostatnio miałem sprawdzić Aurora, jak się mierzą u mnie w pokoju na osi, a jak postawione w sposób, jak na zdjęciu, ale straciłem wenę. Może Alevy zmierzę. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
1 minutę temu, j4z napisał(a):

Góra na pogłosie i tak już jest opadająca.

Lepiej mieć więcej fali bezpośredniej niż odbitej (stabilność sceny 3D/precyzja). Z tego powodu np. ja wolę promieniować bezpośrednio w uszy, a pogłos zmniejszać panelami, by nie mieć w końcowym efekcie męczącej góry, a mieć ... ciekawy dźwięk.

Opublikowano
W dniu 21.01.2026 o 18:51, Kyle napisał(a):

@Karister Takie podbicia to standard w typowym pomieszczeniu. U mnie przy kalibracji też zobaczyłem ładnie mody pomieszczenia - by to zniwelować, to albo bardzo zaawansowana adaptacja (rezonatory i masa miejsca w pokoju zajęta), albo jakaś sprzętowa kalibracja - ja wybrałem to ostatnie. Przykładowa kalibracja u mnie wygląda tak (tam widzisz takie przerwane pasmo przy 65Hz na czerwonej linii - to połączone graficznie wykresy suba i kolumn, bo podział mam przy 65Hz):

a48663fd158b7.png

Stare pomiary, a obecnie mam 3dB wyżej przy ~25Hz, więc mam te 24Hz @-3dB. Natomiast co do ściany z tymi panelami - wygląda identycznie jak na zdjęciu ze sklepu ;) (tyle, że panele mam na środku ściany a nie bliżej rogu).

Opublikowano (edytowane)

Oj, to nie moje granie, choć chwilę tak słuchałem, po korekcji właśnie.

A czas pogłosu? A fotki pokoju? Dawaj dawaj! 

I rozumiem, że to jest wynik pomiaru, a nie predicted?

Edytowane przez j4z