Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 402
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
6 godzin temu, KamcioGF napisał(a):

Przyszły już komuś może te Corsarze z Amazona za 589zł?

U mnie od 5 dni status "wysłane", nr paczki jest, ale dalej nic się nie dzieje. Niby dostawa na środę, czyli jutro, ciekawe jakim cudem im się to uda...

Opublikowano

Bez jaj dwa dni temu kupiłem GOODRAM 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 za 400🤣

Niech leżą ciśnienia nie ma.

W dniu 10.11.2025 o 15:49, Lameismyname napisał(a):

Witam w kolejnym wątku odnoszącym się do sztucznie napędzanych braków pamięci RAM na rynku oraz drastycznie pogarszającej się dostępności i rosnących cenach.

RAMYSIEPOSRAMY.jpg.990e9877f300cb61aab28e2eb42aae15.jpg

Tak aby nie spamować i rozlewać tego na chat proponuję ograniczyć dyskusję do tego miejsca.
Zachęcam też do wrzucania linków jak ktoś wypatrzy ciekawe pamięci w uczciwej (jeszcze) cenie.

Póki co jeszcze da się kupić:
Lexar ARES RGB DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6800 MHz CL34 za 539zł (https://www.amazon.pl/dp/B0CTJDSFSD)
CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 za 588zł (https://www.amazon.pl/dp/B0CJ8ZJPF3)

W Lublinie na pewno nie zabraknie 🤣

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, CryptTM napisał(a):

To co, inwestycja długoterminowa czy składamy jakiegoś kompa?

W swoim komputerze mam już 48GB, więc ten zestaw 32GB będzie dla jakiegoś dżentelmena w potrzebie, powiedzmy za 2 miesiące. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

będzie dla jakiegoś dżentelmena w potrzebie, powiedzmy za 2 miesiące. 

Bardzo dobrze to ująłeś ;)

Pamięci przyszły, właśnie odebrane. Czuję się, jakby to była kurde sztabka złota czy coś, w końcu z taką stopą zwrotu, to chyba nawet lepsze od złota :E

Opublikowano (edytowane)

Hmm. Amazon nawystawiał sporo kitów 2x16 za 700-800zł, ale dostawa... MAJ.

W opisie jest, że RAM pobiera 3600 Watt. 

Chyba z braku laku wzięli chipy do komputerów na węgiel. :E Albo z Discworlda -  do HEXa a te 3,6kW to koszt utrzymania całej cywilizacji mrówek.

W każdym razie - czyżby coś wiedzieli? Amazon do duża firma, może mają wtyki i ktoś z góry dał cynk, że do maja się ceny uspokoją?

Czy może po prostu nie wiedzą i ktoś tak walnął na czuja. Moim zdaniem raczej nie stanieją do maja, jeśli producentom RAMu nie dobierze się do dup żadna instytucja antymonopolowa, bo żeby do kamer oficjalnie powiedzieć "nie, nie zamierzamy zwiększać produkcji" to jest taki bezczel, że aż się proszą o kopa w dupę.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Amazon nawystawiał sporo kitów 2x16 za 700-800zł, ale dostawa... MAJ

Być może nikt tam nie zaktualizował cennika albo mają jeszcze zakontraktowaną dostawę po starej cenie i po prostu czekają na dostawę. Która będzie uj wie kiedy, dlatego zapobiegawczo dają maj 2026.

Tutaj komentarz z Peppera dot. pamięci Corsaira 32GB za 650 zł. Gość miał mieć dostawę teraz, a nie w przyszłym roku. 

Spoiler

Screenshot_20251119-142950.Opera_1.thumb.png.ed859e661fa222a30d02ea0c1dfedb31.png

Opublikowano
20 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Być może nikt tam nie zaktualizował cennika albo mają jeszcze zakontraktowaną dostawę po starej cenie i po prostu czekają na dostawę. Która będzie uj wie kiedy, dlatego zapobiegawczo dają maj 2026.

Tutaj komentarz z Peppera dot. pamięci Corsaira 32GB za 650 zł. Gość miał mieć dostawę teraz, a nie w przyszłym roku. 

Ukryj zawartość

Jaka zamrożona kasa? Amazon pobiera kasę dopiero w momencie wysyłki, skoro nie wysłali to nic nie pobrali.

20 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

Screenshot_20251119-142950.Opera_1.thumb.png.ed859e661fa222a30d02ea0c1dfedb31.png

Jaka zamrożona kasa? Amazon pobiera kasę dopiero w momencie wysyłki, skoro nie wysłali to nic nie pobrali.

Opublikowano

U mnie dostawa na dzisiaj, w Amazonie najpierw z Niemiec do Czech później do Drezna i wczoraj z Drezna wyjechało niby do Polski ale w Inpost nadal cisza. Chociaż jak zamawiałem w tym tygodniu coś z Allegro i Sferis to też jaka kolwiek aktualizacja ze strony Inpostu była na godzinę przed doręczeniem. 

Opublikowano

Śmiechy śmiechami, ale tam podczas zamawiania można było wybrać, czy pamięci mają przyjechać w kartonowej kopercie Amazon czy w originalnym opakowaniu "aby chronić środowisko". Ktoś rozeznany w temacie mógłby się połakomić na całkiem solidne DDR5. 

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Śmiechy śmiechami, ale tam podczas zamawiania można było wybrać, czy pamięci mają przyjechać w kartonowej kopercie Amazon czy w originalnym opakowaniu "aby chronić środowisko". Ktoś rozeznany w temacie mógłby się połakomić na całkiem solidne DDR5. 

Normalnie w kopercie zamawiałem.