Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 723
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Już trochę to czasu trwa powiem szczerze :D

Zaczęło się w 2018 roku i końca nie widać :E

Wątpię ze się to komukolwiek, kiedykolwiek znudzi.

Ludzie pokazali ze nieważne co się dzieje, dalej kupują.

Dopóki to wszytko nie walnie z hukiem to nic się nie zmieni i będzie tylko gorzej.

Opublikowano (edytowane)

Ok przekleje 

20251207_144048.jpg

Godzinę temu, SmogSmok napisał(a):

Tutaj jest wyjaśnione dlaczego ceny na rynku konsumenckim poleciały tak drastycznie do góry: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbiorowa_histeria

Ale spokojnie, panikarzom się to w końcu znudzi (jak wojna na Ukrainie) i ceny zaczną spadać. 

Do wakacji i ja stawiam ;) nakupują skalperzy jak nie wniebowzięci że jakoś tanio kupili i teraz mogą ram za cenę gpu sprzedać a potem pójdzie się do sklepu i kupi nowsze i oby lepsze. Opylić można ddr4 z szafy tanio z nadzieją że ktoś zauważy :E

Tak BTW to chwalili się nowymi kostami na ces w styczniu pod nowe procki amd a już o tym z czym u intela na novalake wyskoczą to też jestem spokojny. Kupi się coś co da wtedy skok i jakiś spokój. Jak zawsze najlepsze kostki na koniec generacji.

Edytowane przez areczek1987
  • Upvote 1
Opublikowano

Przypomina to sytuację z COVID i kartami graficznymi. Już firmy przeliczają że to AI aż tak dobrze im się nie skaluje, a sam postęp mocno spowolnił od czasu wydania GPT 4. W IT co 5-10 lat zawsze musi się pojawić hype na coś, a potem praktyka to weryfikuje 

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Już trochę to czasu trwa powiem szczerze :D

Zaczęło się w 2018 roku i końca nie widać :E

Skoro zadziałało, nawet jeżeli efekt był niezamierzony, to wiele branż powiązanych z hardware wyciągnęło wnioski.
Tak jak już się śmiałem niedawno - gdy okaże się, że do sensorów używają jakiegoś rzadkiego plastiku będzie nagle kryzys myszkowy, myszy 4x cena w górę i gówniana dostępność.
Niektórzy będą ten kryzys przeczekiwać np. 2 lata na touchpadach, trackballach lub z braku laku - przekalibrowanych kierownicach xD Tylko weź tu cholera pograj w strzelanki na kierownicy... :Crash:

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Arcane napisał(a):

Przypomina to sytuację z COVID i kartami graficznymi. Już firmy przeliczają że to AI aż tak dobrze im się nie skaluje, a sam postęp mocno spowolnił od czasu wydania GPT 4. W IT co 5-10 lat zawsze musi się pojawić hype na coś, a potem praktyka to weryfikuje 

Jak zaczną część zawodów spychać tym ai to raczej tręd może być stały. To już część robutek może zabierać a płacić kilkunastu ludziom po 7k pln to się szybko może zwrócić nawet ten ram a nie oszukujmy się oni mają taniej niż się panika robi...

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Im nawet na rękę ze PMCr zdechnie. Będziesz grał z chmury i płacił nie tylko za wypożyczenie gier, ale i sprzętu.

No to nie trzeba upgradów i zostajesz z tym co masz... tu jeszcze do 36 roku na krzemie będzie się wszystko skalować...

Pewnie i dalej z tym cfet...

Lets hunt 

Screenshot_20251207_221024_Discord.jpg

Opublikowano
14 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ok już mi się włącza syndrom utraconej szansy że nie brałem z olx tych tgroup 8k 2x24gb za 650 tylko kręciłem nosem że wysoki radiator jak wiedziałem że będą rosnąć ceny:hihot:

Pomyśl co czuje teraz ten Pan co próbował się targować ze mną i finalnie pamięci kupił ktoś inny xD 

GUTRAM.png.b37a2152c73d6f303237727f91aad5d7.png

• Haha 1
Opublikowano

Kupi to i głupi... myślałem że biznes zrobiłeś z 1400 od sztuki...

4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Pomyśl co czuje teraz ten Pan co próbował się targować ze mną i finalnie pamięci kupił ktoś inny xD 

GUTRAM.png.b37a2152c73d6f303237727f91aad5d7.png

Te twoje 32gb jest w cholere mniej warte niż te mdie ss patrząc że ma być na przyszłość nawet bez ckd.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Kupi to i głupi... myślałem że biznes zrobiłeś z 1400 od sztuki...

Płacze bo nie może przeżyć że za 350 sprzedał a teraz powyżej 1 koła kosztują😊

I teraz ma gorsze niż miał.

Opublikowano
4 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Te twoje 32gb jest w cholere mniej warte niż te mdie ss patrząc że ma być na przyszłość nawet bez ckd.

Przecież te Goodramy to M-DIE.
Skoro koleś mógł kupić za 350zł to chyba trochę piecze jak teraz najtaniej używki 1100zł, nówki 1300zł+ (sklepy krzak).

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Niektórzy będą ten kryzys przeczekiwać np. 2 lata na touchpadach, trackballach lub z braku laku - przekalibrowanych kierownicach

Mam kierownicę, tani tablet Huiona i Bazyliszka V3 skitranego na zapas. :E 

Opublikowano (edytowane)

A do tabletu jeszcze osiem niezużytych zapasowych końcówek od piórka! :E  Altman może mi naskoczyć.

A tak w temacie, to chyba widać lekką stabilizację? Tzn. wymiotło totalnie komplety 16 GB, ale 32 GB da się kupić za 1200-1300 zł, choć nie takie fajne jak moje. :P (Wiem, że to chamsko brzmi, ale raz w życiu chyba miałem fart i opłociło mi się szybkie, spontaniczne podjęcie decyzji o zakupie... non, o ile będą działać, ale to sprawdzę pewnie za miesiąc, wtedy już nie będzie tak szkoda, że popsute... :E)

Edytowane przez Zas
Opublikowano
11 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Jak zaczną część zawodów spychać tym ai to raczej tręd może być stały. To już część robutek może zabierać a płacić kilkunastu ludziom po 7k pln to się szybko może zwrócić nawet ten ram a nie oszukujmy się oni mają taniej niż się panika robi...

Jak na razie to nie może nawet zabrać pracy "content creatorom" (branży której wieszczono szybki upadek po wydaniu już GPT-3), a co dopiero mówić o bardziej zaawansowanych zawodach. Ludzie trochę nie rozumieją i przeszacowują możliwości tych narzędzi :P 

Opublikowano
9 godzin temu, Zas napisał(a):

chyba widać lekką stabilizację? Tzn. wymiotło totalnie komplety 16 GB, ale 32 GB da się kupić za 1200-1300 zł, choć nie takie fajne jak moje

Ta stabilizacja potrwa do momentu, aż 32GB za 1200 złotych się wyprzeda. 

Przez długi czas (z 10 dni bodaj) rzeczona stabilizacja była na poziomie 1000 złotych za 32GB.