Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Zdzisiu napisał(a):

Zobaczymy. Sytuacja wygląda jednak inaczej niż podczas kryzysu GPU przez krypto. Wtedy ceny były kosmiczne ale też towaru nie było. Teraz każdy sklep ma pełno pamięci tyle że po cenach kosmicznych. 

Ciągle straszyli tym, że po nowym roku już nie będzie towaru. Czas pokaże czy to kolejna ściema by napędzać panikę czy nie. 

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Po nowym roku zaraz po ces wyjdzie to co teraz produkują lub mają ochotę. Pytanie czy będą ograniczać przy podaży niższej kostek. To nie jest kryzys jakiegoś komponentu tylko linie produkcyjne zawalone przez innych klientów. Pamięci są a drogie bo każdy wietrzy interes przy tym. Z dojściem kupisz za jeszcze dobrą cenę ale już na tym ramie nie wykopiesz nic. 

Nic się nie zmieniło i ten 9800x3d jakieś paręnaście do ponad 20% w gierkach szybszy od 14900k który ddr4 obsługuje. To w dalszym ciągu 8 rdzeni i 16 wątków pudrowane od x generacji( x3d od 3...). Jednostronne bdie poniżej 400 do dostania.

By sobie dozbierać do tych 32gb które jeszcze na lata starczy przy obecnych portach z konsol.

Wyjdzie poniżej 10% szybszy 9850x3d to te przyrosty też głowy nie urwą... 

Ten "kryzys" trwa 2 miesiące i jak patrzy się po ofertach z 2 ręki trochę schodzi powietrze z balonika.

Zawsze można iść na bezczela :E

https://forum.ithardware.pl/topic/14343-ddr5-bez-skalpu/

Opublikowano (edytowane)

To działa w obie strony. Z jednej masz tych co chcą kupić ram za 500 zł i to jest zrozumiałe bo przecież to nadal to samo nic nowego się nie pojawiło na rynku. Z drugiej strony masz tych co na jakieś stronie zobaczyli 32GB ramu za 4 tys. zł i za tyle by chcieli to sprzedać. Tak samo jak ci co mają kompa z 7500f i 5060Ti i wołają za taki zestaw 6-7 tys. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

U mnie u kolegi kilka dni temu komputer padł i ze względu na to że nie opłaca się kupować używanych podzespołów to kupił nowe (poza kartą graficzną która działa poprawnie) i ze względu na niski budżet i ceny RAMu zadecydował się na DDR4 zamiast DDR5 (mi rok temu udało się kupić DDR5 za 200 zł). Oczywiście najciężej to było kupić RAM, ale za 400 zł się udało (o ile nie anulują dostawę) bo myślałem że co najmniej 600 zł będzie.

Opublikowano

Lipa z tymi Samsungami. Chciałbym żonie wymienić S20 FE bo już nie ma żadnych aktualizacji ale S25 FE to jest praktycznie to samo, S25+/S26+ ma przeciętne aparaty a S25 Ultra nie dość, że dość drogi to jeszcze dla niej za duży. A przyzwyczajona jest do nakładki Samsunga, ma Galaxy Watcha więc chciałbym zostać w Samsungu ale nie ma zupełnie z czego wybierać.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, bleidd napisał(a):

Lipa z tymi Samsungami. Chciałbym żonie wymienić S20 FE bo już nie ma żadnych aktualizacji ale S25 FE to jest praktycznie to samo, S25+/S26+ ma przeciętne aparaty a S25 Ultra nie dość, że dość drogi to jeszcze dla niej za duży. A przyzwyczajona jest do nakładki Samsunga, ma Galaxy Watcha więc chciałbym zostać w Samsungu ale nie ma zupełnie z czego wybierać.

Siedzę na S23, chcę wymienić i nie ma na co. Aparaty to samo, bateria to samo, dramat. 

A nie chcę zmieniać ekosystemu bo mam zegarek i słuchawki od Samsunga, fajnie to działa. 

Moja też ma S20FE i dopóki działa to nie wymienia. 

Opublikowano

S25 ma nowego snapdragona ale nie dlatego tu to wrzucone. Mają dobre źródełko kasy by utrzymywać etaty a reszta widocznie musi być dobrze opłacanym bonusem.

Można czekać na lepsze kostki w może trochę mniej zaporowych cenach ale tu raczej chcą to jakoś utrzymać na pewnym poziomie. Euv maszyny pod nowe generacje muszą się spłacić. 

Chińczyki to jeszcze trochę czasu zejdzie jak zaczną im mieszać a dalej będą mieli przewagę i rynek spłycony/obkupiony.

Opublikowano
10 godzin temu, lokiju napisał(a):

Ciągle straszyli tym, że po nowym roku już nie będzie towaru. Czas pokaże czy to kolejna ściema by napędzać panikę czy nie. 

RAM będzie w sklepach, tylko nie będzie go w starych cenach :E 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Krystian03 napisał(a):

U mnie u kolegi kilka dni temu komputer padł i ze względu na to że nie opłaca się kupować używanych podzespołów to kupił nowe (poza kartą graficzną która działa poprawnie) i ze względu na niski budżet i ceny RAMu zadecydował się na DDR4 zamiast DDR5 (mi rok temu udało się kupić DDR5 za 200 zł). Oczywiście najciężej to było kupić RAM, ale za 400 zł się udało (o ile nie anulują dostawę) bo myślałem że co najmniej 600 zł będzie.

A siedział na DDR3? 8 i 9 generacja Inteli wspiera DDR3 https://www.gigabyte.com/Motherboard/H310M-DS2V-DDR3-rev-10/sp

Tylko tych płyt jest niewiele na rynku i częściej znajdziesz H110 z DDR3 do zmodowania.

8 godzin temu, galakty napisał(a):

Siedzę na S23, chcę wymienić i nie ma na co. Aparaty to samo, bateria to samo, dramat. 

A nie chcę zmieniać ekosystemu bo mam zegarek i słuchawki od Samsunga, fajnie to działa. 

Jak to niema ? Ma nowa wersje androida pozwalającą na dostęp do apek korzystających z nowszego API systemowego :E

Sam mam taki numer że mi się nie odpala apka banku na telefonie ;(

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, galakty napisał(a):

Jakby podniesli ceny S26 to by sobie w łeb strzelili, tam się nic nie zmieniło od S23. 

Przecież tutaj ktoś ostatnio pisał, że jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy to większości nie obchodzą ceny bo i tak kupią. Czym się niby różni sytuacja z telefonami? 

Ps: W temacie o GPU.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
5 minut temu, Auberon napisał(a):

Jak to niema ? Ma nowa wersje androida pozwalającą na dostęp do apek korzystających z nowszego API systemowego :E

Sam mam taki numer że mi się nie odpala apka banku na telefonie ;(

To musisz mieć niezły złom albo nieoryginalny soft że Ci apka banku nie działa....

1 minutę temu, lokiju napisał(a):

Przecież tutaj ktoś ostatnio pisał, że jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy to większości nie obchodzą ceny bo i tak kupią. Czym się niby różni sytuacja z telefonami? 

Bo w telefonach się nic nie dzieje od lat? Poza tym że jabłko 17 w podstawie w końcu ma sens? :E 

S23 od S26 poza mocniejszym SoC (którego i tak nikt nie wykorzystuje) nie różni się praktycznie niczym, no dobra może ekran jaśniejszy wow... Bateria dno, ładowanie dno, aparaty to samo zapewne.

W PC chociaż GPU mocniejsze i cały czas brakuje wydajności, ale nie w telefonach. Jak kiedyś zmieniałem co roku, tak teraz po 2 nie odczuwam potrzeby.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

To musisz mieć niezły złom albo nieoryginalny soft że Ci apka banku nie działa....

Zdechł mi telefon i trzeba było się ratować starszym gdyby nie niska wersja API OS to nie zauważyłbym różnicy.

Dopiero po kilku miechach sprawdziłem jaką ma wersje systemu.

4 minuty temu, galakty napisał(a):

W PC chociaż GPU mocniejsze i cały czas brakuje wydajności, ale nie w telefonach. Jak kiedyś zmieniałem co roku, tak teraz po 2 nie odczuwam potrzeby.

Puki nie było RT grało się w 4K a teraz brakuje wydajnosci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galakty napisał(a):

Bo w telefonach się nic nie dzieje od lat? Poza tym że jabłko 17 w podstawie w końcu ma sens? :E 

S23 od S26 poza mocniejszym SoC (którego i tak nikt nie wykorzystuje) nie różni się praktycznie niczym, no dobra może ekran jaśniejszy wow... Bateria dno, ładowanie dno, aparaty to samo zapewne.

Nvidia też coraz mocniej odcina kupony. Co do apple to ich też będzie czekała decyzja czy podnosimy ceny lub udajemy, że nic się nie stało. Zresztą Apple wprowadza do swoich telefonów rzeczy, które inni producenci już mają od dawna. Co do samsunga zgadzam się bateria i ładowanie to dno bo 25W to nieśmieszny żart. Mój stary telefon od xiaomi ładował się z dwa razy szybciej niż ten od samsunga co teraz mam. Co do reszty to producenci zawsze starali się dać jak najmniej nowości i ubrać to w ładne sreberko byś pomyślał, że kupujesz coś innowacyjnego.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Nvidia też coraz mocniej odcina kupony. Co do apple to ich też będzie czekała decyzja czy podnosimy ceny lub udajemy, że nic się nie stało. Zresztą Apple wprowadza do swoich telefonów rzeczy, które inni producenci już mają od dawna. Co do samsunga zgadzam się bateria i ładowanie to dno bo 25W to nieśmieszny żart. Mój stary telefon od xiaomi ładował się z dwa razy szybciej niż ten od samsunga co teraz mam. Co do reszty to producenci zawsze starali się dać jak najmniej nowości i ubrać to w ładne sreberko byś pomyślał, że kupujesz coś innowacyjnego.

Miałem POCO z ładowarką 120W :E 

Niestety wszedłem w ekosystem Samsunga i go polubiłem, nie chcę znowu chinola.

NV odcina kupony bo może, nie ma konkurencji, jest jedyna na rynku. O AMD nie mówmy bo nie istnieje na dobrą sprawę, mieli szansę przy 9070XT i sromotnie przegrali. 

2026 będzie "ciekawym" rokiem, dużo rzeczy może się zmienić. 

Opublikowano

Nvidia też coraz bardziej odcina kupony. Co do apple to ich też będzie czekała decyzja czy podnosimy ceny lub udajemy, że nic się nie stało. Zresztą Apple wprowadza do swoich telefonów rzeczy, które inni producenci już mają od dawna. Co do samsunga zgadzam się bateria i ładowanie to dno bo 25W to nieśmieszny żart. Mój stary telefon od xiaomi ładował się z dwa razy szybciej niż ten od samsunga co teraz mam. Co do reszty to producenci zawsze starali się dać jak najmniej nowości i ubrać to w ładne sreberko byś pomyślał, że kupujesz coś innowacyjnego.

No FP4 i związane z tym Tensor Core sporo wniosły ale nie w grach.

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Niestety wszedłem w ekosystem Samsunga i go polubiłem, nie chcę znowu chinola.

Rasista :D

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 1.01.2026 o 13:59, bourne2008 napisał(a):

RAM, dyski, za chwilę GPU a w międzyczasie CPU też drożeją małymi kroczkami. Przed świętami +100, teraz +50 i tak się żyje...

A inflacja podobno 2,5%

Opublikowano
10 godzin temu, galakty napisał(a):

Moja też ma S20FE i dopóki działa to nie wymienia. 

Po co chcesz wymienić? 

Będą nowości w cenie samochodu. :hihot:

Zrzutekranu2026-01-02201845.thumb.png.fba302b023c1b098c40bd607a3c5422a.png

Zrzutekranu2026-01-02202009.thumb.png.2c29a69f9120159881a0281593b6cf53.png

https://videocardz.com/newz/adata-working-with-msi-and-intel-to-launch-128gb-4-rank-ddr5-modules-for-intel-z890-platform