Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Adamiakadam00 napisał(a):

Państwo w pierwszej kolejności dba o to żeby był dostęp do edukacji, opieki zdrowotnej i normalnego życia. Dostęp do taniej elektroniki to nie jest podstawowe prawo człowieka. Jedzenie, leczenie, schronienie. Nie 128GB DDR8 w każdym komputerze w cenie tony węgla.

Tyle że właśnie teraz zostanie zakłócone to normalne życie (Palantir), podstawowa tania elektronika jest nam dzisiaj po prostu potrzebna, bo nawet w urzędach powoli musisz się zaanonsować przez platformę elektroniczną, a żebyś miał dostęp do tej przyszłości o której mówisz też potrzebujesz komputera na który jeszcze trochę jak tak pójdzie to nie będzie można sobie pozwolić, ceny jedzenia wzrosną skoro wzrosną koszty energii i urządzeń elektrycznych, leczenia także, bo skoro wzrosną koszty urządzeń elektrycznych to dostęp do wielu badań będzie droższy (a w stanach np opieka zdrowotna wiadomo jak wygląda), a nawet u nas na służbę zdrowia to też wiadomo jak to wygląda, ze schronieniem też nie będzie lekko, bo cena za wynajem też na pewno wzrośnie. Płace z kolei takiego przeciętnego "żuczka" raczej nie zwłaszcza że przez to AI będzie jeszcze większe bezrobocie.
A więc jednak chyba powinni zapanować trochę nad tą kolejną zimną wojną. Bo póki co to zarabiają na tym jedynie wielkie korporacje, a zwykły obywatel jeszcze musi na to płacić, bo te firmy są jeszcze dotowane przez rząd z pieniędzy podatników :E (chodzi o Stany Zjednoczone).
Rozwój ok ale kontrolowany, anie taki cyrk. Wmówić ludziom jak my nie będziemy najszybsi w rozwoju to koniec z nami inni nas wyprzedzą i nas zniszczą, to oczywiście dla waszego dobra. I cyk już wszyscy oddają swoje prawa i na wszystko się zgadzają, a korpo i inne cwaniaki tylko ręce zacierają.
To co jest teraz to nie jest normalne i tyle.

• Like 1
  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

ja tam w laptopie mam DDR5, w kompie DDR4 32GB. Dopóki się nie zepsuje wszystko jest ok. Jak się zepsuje to wydam jednorazowo 2000 zł i kupię ram i już. Nad czym tu ubolewać jakbyście mieli na to wpływ :) Jest problem z ramem, to i kiedyś się skończy ;)

Edytowane przez Mpro
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja sierpniu 2025 wziąłem kredyt 4500zł i kupiłem to co mam w stopce. Do tego OC 504 zł + przegląd techniczny samochodu - 100zł.

Inaczej nie miałbym szans na modernizację komputera. Już nie mówię o własnym życiu. Banki proszę Pana żyją z biednych :E 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Nad tym, że 80% Polaków zapierdziela na 3 zmiany za 3600zł :E 

Taaaa na pewno.

I nawet jak tak jest to w życiu nie pomyślą o DDR5, prędzej o rachunkach za prąd i gazu. 

Stać Was to kupujcie, nie to nie biadolcie. Jakby na DDR4 grać się nie dało... ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Taaaa na pewno.

I nawet jak tak jest to w życiu nie pomyślą o DDR5, prędzej o rachunkach za prąd i gazu. 

Stać Was to kupujcie, nie to nie biadolcie. Jakby na DDR4 grać się nie dało... ;) 

A co ja q...a robiłem ? 3 zmiany na produkcji i po 6 latach kupiłem/zmodernizowałem komputer :faja:

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Ja sierpniu 2025 wziąłem kredyt 4500zł i kupiłem to co mam w stopce. Do tego OC 504 zł + przegląd techniczny samochodu - 100zł.

Inaczej nie miałbym szans na modernizację komputera. Już nie mówię o własnym życiu. Banki proszę Pana żyją z biednych :E 

Widzę, że poszedłeś śladami Litwickiego. :hihot: Z kryptowalut nic nie wyciągnąłeś? Teraz szał na DDR5, nie skorzystałeś z okazji? 

Opublikowano
18 minut temu, leven napisał(a):

W sierpniu kupiłem 2x16GB g.skill 8000/38 za 850zł.  Teraz te memki kosztują dobre 3000zł :E

Podarowałem sobie wysokie nastawy pamięci, bo strach, gdyby coś się z nimi stanęło :E 

Przebiję Cię. W październiku wygrałem (czyli za 0zł) pamięci ADATA XPG Lancer Blade RGB 2x 16 GB DDR5-6000 CL36 White w forumowym konkursie, a na dzień dzisiejszy najtaniej są za 2238zł ;) OCnięte są o +200MHz względem fabrycznego EXPO.
Znowu kupiłem w maju 2024 GOODRAMy IRDM 32GB [2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM] za 505zł, które sprzedałem w październiku 2025 za 350zł xD Jednak mój odwieczny odruch pozbywania się sprzętu, który się kurzy na półce był zbyt silny.

Wjs4piQ74LipHtKvUh1X1lYv7fdJT0Ww.jpg

8 minut temu, galakty napisał(a):

Czekaj... komu to doradzałem bezkosztową przesiadkę z 5800X3D + B450 + 32GB DDR4 na 7800X3D + B650 +32GB DDR5?
Cholera, pamięć już zawodzi ;) 

Godzinę temu, leven napisał(a):

5 minut temu, leven napisał(a):

A co ja q...a robiłem ? 3 zmiany na produkcji i po 6 latach kupiłem/zmodernizowałem komputer :faja:

Ja nigdy nie chciałem być niewolnikiem zadłużenia. Wychodzę z założenia, że lepiej jeść małą łyżeczką niż pchać się z motyką na księżyc.
Mi by pewnie spać nie dawało gdyby na mnie wisiało zobowiązanie finansowe rozłożone w latach. No ale rozumiem, że czasem inaczej się nie da.
Niestety każde hobby kosztuje :/ No ale coś w życiu trzeba robić aby nie było nudno.

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, leven napisał(a):

No to tylko współczuć, nie znam w sumie nikogo kto robi na 3 zmiany i ma najniższą krajową. 

Zamiast się skupiać na cenach PC to bym się doszkolił żeby żyć jak człowiek... 

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Czekaj... komu to doradzałem bezkosztową przesiadkę z 5800X3D + B450 + 32GB DDR4 na 7800X3D + B650 +32GB DDR5?
Cholera, pamięć już zawodzi ;) 

Chłopie ogarnij się serio, rok walczyliśmy z Tobą żebyś monitor wymienił a Ty się czepiłeś bezkosztowej wymiany u mnie.

NIE CHCE MI SIĘ. NIE CHODZI O PIENIĄDZE. PRAKTYCZNIE JUŻ NIE GRAM. 

Opublikowano (edytowane)

No przecież nie sprzedam tak pięknych DDR-ków, żeby zarobić. I jak uruchomię komputer bez RAM-u ? :wariat:

Na początku grudnia 2025 sprzedałem za 650zł 2x16GB DDR4 Muchy 4000/18 

Nawet nie zdążyłem odświeżyć strony na Aledrogo i już gość kupił.

10 minut temu, Tornado3 napisał(a):

prąd miałeś za darmo czy już policzyłeś ? :D 

Ale to jest pikuś. Kupiłem wtedy 3060ti 8GB i zamontowałem. 3060ti kopała, a na 1060 sobie grałem jednocześnie i prawie załatwiłem zasilacz 500Wat BQ. Porządne zasiłki, wytrzymał :P 

Edytowane przez leven
Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

NIE CHCE MI SIĘ. NIE CHODZI O PIENIĄDZE. PRAKTYCZNIE JUŻ NIE GRAM.

Mnie nie przebijesz. Kupiłem w sierpniu 5070ti i jeszcze w żadną grę nie zagrałem poza benchmarkami ;)

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tornado3 napisał(a):

Mnie nie przebijesz. Kupiłem w sierpniu 5070ti i jeszcze w żadną grę nie zagrałem poza benchmarkami ;)

Dlatego nie wymieniam, bo i tak nie gram, a jak gram to by mi o połowę słabszy PC wystarczył. Wysiadłem z pociągu PC, mam inne zajęcia. 

Jak wyjdzie gra roku to wrócę i jak będzie za mało mocy to zamówię na drugi dzień nowe części i złożę. 

Obecnie więcej gram na handheld niż PC... 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

RTX 5070 Ti kupiłem na premierę i tylko benchmarki zrobiłem, sprzedałem pod koniec roku. :wariat:

Opublikowano

Jak nie boli, skoro zieloni chcą wycofać karty z średniej półki :( 

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Wiesława to się ograło potrzykroć lata temu, ale fajnie kupić kartę za 4k żeby grać w grę sprzed 11 lat :E