Skocz do zawartości

Karta graficzna do 5120x1440 144Hz. RX 9070 XT vs 5070 Ti vs 5080 czy czekać na CES 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mętlik i nie wiem co zrobić tej sytuacji, niby oczywistą odpowiedzią jest RTX 5080 ALE ma tyle samo VRAM co 5070 Ti, wydajność nie jest jakoś drastycznie lepsza i trzeba sporo więcej dopłacić szczególnie jeśli nie chce się kupować jakiegoś najtańszego wyjca.

Nie wiem czy dobrze patrzyłem na benchmarki ale jak jakaś gra będzie działać tak sobie w 5210x1440 ( pod względem wymagań jest to prawie 4K) na 5070 Ti to na 5080 nie stanie się jakoś szczególnie płynniejsza.

A z kolei kupując Radeona RX 9070 XT (chociaż ma gnaizda 8pin co jest plusem) prędkość implementacji FSR 4 jest taka sobie i na FSR 4 w starszych grach typu Wiedźmin 3, Dying Light 2 czy inny Dead Island 2 oficjalnie nie ma co liczyć (tak wiem jest optiscaler) + ciul wie kiedy wyjdzie FSR Redstone (niby pod koniec tego roku :D ) i jak będzie wyglądała kwestia jego implementacji.

Zastanawiam się też czy nie poczekać do CES 2026 i przekonać się czy wyjdą wgl wersje SUPER a w międzyczasie może doczekamy się prezentacji FSR REDSTONE.

Opublikowano

no  dobra, ktoś to musi  napisać pierwszy  i  padło  na mnie

5440/1440 to  nawet więcej pixeli  niż 4k.  jedyna karta która natywnie zbliża się do  60fps w aaa to 5090

wszytsko  poniżej to DLSS i/lub FG. nie wiem w co grasz, ale jeśli  te gry  obsługują DLSS/FG to 5080 czy 5070ti  od biedy  może być

Opublikowano
23 minuty temu, mrnaleśnik napisał(a):

Nie wiem czy dobrze patrzyłem na benchmarki ale jak jakaś gra będzie działać tak sobie w 5210x1440 ( pod względem wymagań jest to prawie 4K) na 5070 Ti to na 5080 nie stanie się jakoś szczególnie płynniejsza.

Do takiej rozdzielczości to tylko RTX 5090 albo RTX 4090. Karta z 16GB pamięci szybko się w niej udławi. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.11.2025 o 12:02, Radio Tirana napisał(a):

Do takiej rozdzielczości to tylko RTX 5090 albo RTX 4090. Karta z 16GB pamięci szybko się w niej udławi. 

No jak jednak wersje SUPER nie wyjdą to nie pozostaje nic innego chyba niż brać kartę z 16GB tj. 5080. Gdzieniegdzie da się jeszcze wyrwać RX 7900 XTX który ma 24GB VRAM ale jest słabszy od 5080 i w dodatku na FSR 4 na tej karcie jeśli chodzi o oficjalne wsparcie raczej nie ma chyba co liczyć. Chociaż czy tu nie będzie podobnego przypadku jak 3060 12gb vs 3060 ti gdzie w dłuższej perspektywie w niektórych przypadkach słabszy 3060 nie okazał się lepszym wyborem niż 3060 ti właśnie przez te 12gb vram zamiast 8gb?

W dniu 13.11.2025 o 15:30, oldfashioned napisał(a):

Jak wyzej, wszytstko ponizej 4090/5090 bedzie Cie dlugoterminowo wnerwiac ze wzgledu na ustepstwa. Albo sciecie grafiki, albo FG. Bo DLSS to raczej z automatu jak bedziesz chcial sie bawic online (100+ fps).

RTX 5090 sobie kompletnie odpuszczam przez cenę z kosmosu, w dodatku żre prądu tyle, że a idź pan w uj :E

Edytowane przez mrnaleśnik
Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Jak nie ma siana na RTX 5090, to ci pozostaje RTX 5080. 

Chyba, że jednak wyjdzie seria 5000 Super to 5080 Super ale z drugiej strony cena pewnie będzie jeszcze wyższa niż standardowych modeli bo tak: w serii 4000 Super względem zwykłej 4000 podnieśli jedynie ilość VRAMU w 4070 Ti SUPER z 12 na 16gb czyli o 4GB (niespecjalnie dużo, przynajmniej mi się tak wydaje), MSRP obydwie karty miały identyczne; w 4080 SUPER głównie zmieniło się tak naprawdę MSRP z wyższego na niższe a ilość pamięci pozostała taka sama. W przypadku 5000 SUPER mają mieć tzn. 5070 Ti SUPER i 5080 SUPER po 24gb czyli aż o 8GB więcej względem standardowych modeli i jakoś nie chce mi się wierzyć, że MSRP będzie takie samo. 

Opublikowano
28 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jak nie ma siana na RTX 5090, to ci pozostaje RTX 5080. 

Jak nie ma siana, to musi iść do bociana 💰💸

20 minut temu, mrnaleśnik napisał(a):

jakoś nie chce mi się wierzyć, że MSRP będzie takie samo. 

Do tej pory NVIDIA nie podnosiła cen modelu Super względem modeli, które zastępowała. Być może trend się utrzyma. 

Opublikowano

1. Nie ma oficjalnej zapowiedzi, wszystkie daty to wróżenie z fusów. Jak widać już jedno wróżenie sie nie powiodło z q1 / q2 2026.

2. Nie ma szans zeby podaż zaspokoiła pełen popyt. Ludzie chcacy 5090 na premierę musieli po pol roku czekać. Więc jak wyjdzie w q4 2026, to realnie może uda sie kupić pare miesiecy pozniej.

3. Realna Cena... przez argument 2 i obecną sytuację na rynku to ja bym celował w realnie blizej 2-2.5k euro za 5080 super w pierwszym kwartal po premierze. 

Wszyscy czekają na te superki jak na zbawienie, a cenowo to będzie jak premiera bo7, kicz.

Opublikowano

Już teraz słychać ze strony NV czy AMD że planują w 2026 podwyżki. Jak to widzę tak, że zanim pojawią się superki to ceny wzrosną znacznie, potem za takiego 5080 super przyjdzie zapłacić 6000zł, przy czym będzie niedostępny, a sklepy dodadzą swoje. Może skończyć się tak, że będzie to karta widmo. 

Z drugiej strony to zaczynam wątpić czy zobaczymy w ogóle te 24GB. 

Opublikowano
19 godzin temu, Totek napisał(a):

Już teraz słychać ze strony NV czy AMD że planują w 2026 podwyżki. Jak to widzę tak, że zanim pojawią się superki to ceny wzrosną znacznie, potem za takiego 5080 super przyjdzie zapłacić 6000zł, przy czym będzie niedostępny, a sklepy dodadzą swoje. Może skończyć się tak, że będzie to karta widmo. 

Z drugiej strony to zaczynam wątpić czy zobaczymy w ogóle te 24GB. 

I bez tych podwyżek średnio chciało mi się wierzyć, że NVIDIA da aż 8GB VRAM więcej do 5070 Ti czy 5080 Super przy tej samej cenie. Pewnie już teraz gdziekolwiek trzeba będzie ciąć detale przez te 16GB. Chociaż ja nie mam choroby ULTRA tzn. wszystkie suwaki na max w prawo. Gram na ustawieniach wysokich. Jeszcze można dostać RX 7900 XTX z 24GB VRAM ale jak pisałem wcześniej w tym poście, nie dość, że jest słabszy od 5080 to na wsparcie dla FSR 4 ( nie mówiąc o FSR Redstone) nie ma co liczyć dla tej karty.

Opublikowano
W dniu 13.11.2025 o 11:37, mrnaleśnik napisał(a):

Mam mętlik i nie wiem co zrobić tej sytuacji, niby oczywistą odpowiedzią jest RTX 5080 ALE ma tyle samo VRAM co 5070 Ti, wydajność nie jest jakoś drastycznie lepsza i trzeba sporo więcej dopłacić szczególnie jeśli nie chce się kupować jakiegoś najtańszego wyjca.

A z kolei kupując Radeona RX 9070 XT (chociaż ma gnaizda 8pin co jest plusem) prędkość implementacji FSR 4 jest taka sobie i na FSR 4 w starszych grach typu Wiedźmin 3, Dying Light 2 czy inny Dead Island 2 oficjalnie nie ma co liczyć (tak wiem jest optiscaler) + ciul wie kiedy wyjdzie FSR Redstone (niby pod koniec tego roku :D ) i jak będzie wyglądała kwestia jego implementacji.

Zastanawiam się też czy nie poczekać do CES 2026 i przekonać się czy wyjdą wgl wersje SUPER a w międzyczasie może doczekamy się prezentacji FSR REDSTONE.

Niby taki alan wake 2 DLAA wszystko na maximum łacznie z path tracing ultra, + MFGx4 bierze ledwie 14GB, nawet w miescie 14.3GB. Wiec zapas jest. Znowu taki Cyberpunk wszedzie poza dogtown dziala z DLAA w 4k i MFGx4. W doge town potrafi przyciac i wylaczyc, Nie mniej jednak wystarczy wylaczyc rzeczy zwiaazne z cieniami, co przy uzywaniu path tracingu i tak ma male znaczenie bo cienie i tak sa. I tego ramu dalej wystarcza jest jakies 15.5GB pod korek ale da sie grac, nie mniej jednak to sa okolice 75-100fps z mfgx4 wiec to i tak jest niegrywalne. Biorac pod uwage, że ta rozdzialka to 7 372 800 px, a 4k to  8 294 400 jest to 12.5% mniej. Wiec raczej w kazdej grze tego ramu wystarczy, na pewno dłuzej niz w 4k. Zatem nawet nie masz co czekac na superki. A karte wybierz oczywiscie jaka uwazasz. Polecam szukac promocji i nie czekac na blackfrajdej tylko jak bedzie gdzies dobra oferta to sie kupuje.

Opublikowano
W dniu 15.11.2025 o 11:16, oldfashioned napisał(a):

1. Nie ma oficjalnej zapowiedzi, wszystkie daty to wróżenie z fusów. Jak widać już jedno wróżenie sie nie powiodło z q1 / q2 2026.

2. Nie ma szans zeby podaż zaspokoiła pełen popyt. Ludzie chcacy 5090 na premierę musieli po pol roku czekać. Więc jak wyjdzie w q4 2026, to realnie może uda sie kupić pare miesiecy pozniej.

3. Realna Cena... przez argument 2 i obecną sytuację na rynku to ja bym celował w realnie blizej 2-2.5k euro za 5080 super w pierwszym kwartal po premierze. 

Wszyscy czekają na te superki jak na zbawienie, a cenowo to będzie jak premiera bo7, kicz.

Mnie wychodzi, że jak teraz musi @mrnaleśnik coś kupić, to z serii RTX 5K, 70TI. Za przyzwoite pieniądze można wyłowić solidny modl karty ala Asus Prime.

Czekanie na Superki bezsensu. 

W 2027 seria 6K RTX.

Może na tej 5070TI przeczekać do RTX 6080?:hmm: