Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, galakty napisał(a):

Dzisiaj nie ma sensu, a w USA od zawsze tak przy kierownicy mieli i wtedy miało sens? Czy coś się zmieniło że już nie ma? :E 

Mało tego stare auta retro też miały wybieranie kierunku jazdy przyciskiem... Tego nie wymyślili w erze elektryków.

Na szczęście od jakiegoś czasu robią to poprawnie, Tesla: 

W nowszych wersjach Tesla Model S i Tesla Model X (po liftingu 2021):

na ekranie dotykowym pojawia się suwak kierunku jazdy

przeciągasz palcem:

-w góręDrive (jazda do przodu)

-w dółReverse (wsteczny)

• Haha 1
Opublikowano

BAIC:

Mateusz Włoszek

rtsonSpoedl1h0617 ui2a0a2g15l93c6u4lcgh1.zthall0ccog8fdaf1fh  ·

Czy ktoś ma problem z biciem tarcz pod czas hamowania BAIC 5 rocznik 2025,

i serwis mowi ze sie dotrzą?

Levilla Rewa Iwona Lewalska

U mnie 1500 km i się nie dotarły, wymienili na gwarancji

Levilla Rewa Iwona Lewalska

Moje były krzywe, może za słabo hamowałam

Tomasz Gawłowski

U Mnie też trochę biją, szczególnie gdy hamuję przy 60-80km/h. Przejechane 1500 km, więc się nie spieszę wymieniać, bo gwarancja na tarcze jest do 5000 tyś km lub pół roku, więc jeszcze poczekam

Jaro Sław

U mnie 1300 i bije. Jestem umówiony na serwis olejowy i tarcze

Michał Chludziński

Nie dotrą. Naciskać na wymianę. Mi wymienili po 4 tyś. Ewentualnie niech próbują oczyścić.

Paweł Abramczyk

onSrodspte7aghdta1iu 0g002o34.c7363ui8zt21cg7l3hm7835gc2atf1  ·

Grupowicze a jak u Was z przełączaniem się samoczynnie z gazu na benzynę. Bo umnie dzis był wykonany przegląd auta roczny i jak wracałem autostrada to nadal się przełączył Przy temperaturze na zewnątrz +13 °C. Zadzwoniłem do serwisu a oni odpowiedź że muszą to sprawdzić bo nie mieli takiego przypadku.

Paulina Mintzberg-Wachowicz

U mnie… od 2 mcy mówili że tak ma być, że przy minusowym temp nie będzie się uruchamiać i przy depnięciu gazu będzie sie przełączał. Problem: za słaby parownik nie wytrzymuje ciśnienia. W niesprawnym gazem jeździłam od listopada i serwis i firma doskonale znają problem.

Dziś w końcu naprawili: padł czujnik temperatury gazu. Teraz już podobno będzie działać. Podobno

Adam Kowal

Obiecujący współautor

U mnie problem występuje nadal nawet przy plusowej temperaturze mimo że już 2x zmieniali reduktor. Raz na taki sam europegas a drugi raz na Magic III. Szarpie dalej,nie ma mocy jak na benzynie i przełącza na benzynę tylko trochę e rzadziej.

Omoda:

Kamil Grądzik

ndeospStrogm98od03th6ltuuch90i9a0glu1ga9z119m21.u1697 5t8alm  ·

Miał ktoś taki przypadek? Już dziś późno więc serwis zamknięty jak myślicie gwarancja uzna to ? To klamka od kierowcy przebieg 16 tys km

obraz.png.160aa68433edba9abd3529b31ac12a98.png

Arkadiusz Pluciński

U mnie uznali.

Erwin Kieta

Najbardziej zasłużony współautor

Skoro guziki uznali, to to też uznają najpewniej. W chińczykach obecnie jest jedna super przewaga - muszą uznać większość pierdół, bo jeszcze ktoś pójdzie do Auto Świata i znowu będą testy rwania klamek na YT

Piotr Garczarek

Ale co chcesz reklamować?? Zużycie materiału. Nic nigdy nie będzie NOWE*

MG:

Grzegorz Szostak

tepSnsrdoofmm8d4g 04f4177tm6um03tg7i76f093gzho1.71819lg06aaa  ·

Czy ktoś wymieniał już olej w manualnej skrzyni biegów w MG HS z końca 2024 roku? Czyli tej wersji już po lifcie. U mnie skrzynią działała słabo przy wrzucaniu jedynki czasem nie mogła wejść w zwłaszcza dwójki gdzie jak miałem obroty na 1300 i wyżej to często czułem pracę skrzyni synchronizatorów lub czegoś ruchomego na lewarku. Jakbym jeździł końcówka drążka po kamieniach. Czuć jakieś wewnętrznie obijanie się o ruchome części. I mam takie pytanie . Korek spustu oleju wiem gdzie jest ale nie jestem pewien co do korka wlewu oleju. Z przodu samochodu są jakby dwa . Jeden wyżej drugi niżej. Znam relacje od innego użytkownika że dolewał przez ten niżej. Korek zakończony stalową kulką. Po odkręceniu olej się nie wylewał a do dolnej krawędzi korka jeszcze brakowało oleju i to nie mało bo jakieś centymetr może i półtorej. On zlał równo 2.2 litra fabrycznego z dużą ilością brokatu i zalał 2.5 litra oleju chyba motul. Mówi ze skrzynią chodzi lepiej. Tylko czy wlewać tyle ile było 2.2 litra czy aż do początku gwintu korka . Może to jestem korek. A może trzeba wlać aż do korka czyli wejdzie pewnie że 3 litry. Może ktoś ma już doświadczenie . Po wyjęciu śruby z tą stalowa kulka zaraz za otworem ponoć przechodzi pionowo jakiś pręt półokrągły . Rurki nie da się włożyć tylko wlewać olej bokiem.

obraz.thumb.png.aab586c4cce8c61dbe06d8126cd52498.png

ThrillingOlive4476

Czytając twój wpis czuje jak bym jechał moim mg zs classik u mnie już wymieniona skrzynia biegów nie pomogło wymienione wysprzeglik i pompa sprzęgła nie pomogło wymienił na własny koszt komplet sprzęgła też nie pomogło nieznany jest powód a w serwisie powiedzieli że ten typ tak działa i żeby się nie martwić bo wszystko co się dało zrobić zrobili olej w skrzyni dwa razy wymieniony dodam że po wymienię sprzęgła sprzęgło lepiej chodziło ale wróciło po ponad 3 tysiacach km ....

Ps. Dokładnie to samo czuje jak by coś chaczylo w skrzyni coś ruchomego nagle uderzało w drążek. Pomału do tego się przyzwyczajam mam 14k przebiegu zauważyłem że jak szybko zmienię bieg z 1na 2 to wejdzie fajnie ale nieraz zgrzytanie a jak wolno to właśnie czuje to co pan. Wiem jak to denerwuje

Maciej Rosani

Setpnorsod4h 88.66tc5u1gi72m7iz1g0iu9ol8h4c981uciildu28g7c31  ·

MG ZS Classic 2024 benzyna. Czy przy otwarciu drzwi z tyłu na wyświetlaczu pojawia się informacja, które zostały otwarte? U mnie wyświetlają się na grafice zarówno lewe, jak i prawe, bez względu, które otworzę.

Julian Strzelec

Obiecujący współautor

Powinny wyświetlać te które są otwarte

Michał Sosnowski

Obiecujący współautor

W moim przypadku z 2023 wersja exclusive pokazuje również że oboje drzwi są otwarte bez względu na to czy jest tylko jedno czy dwa otwarte. Powinienem to zgłaszać?

Michał Baran

Ja mam zs 2024 exclusive i też wyświetla się z obu stron (bez względu na to które są fizycznie otwarte)

Maciek Rosiński

tSoeropsdn606fu2ic31mdgc13h 736.1ggm7i9uo6icgtft1990c3utz4i1  ·

Witam,Posiadam Mg Zs1.0 2023r.

Od tygodnia czasu silnik odpala mi za 2/3 razem , przy probach odpalenia słuchać jak się dławi są 1 i drugim razem po czym za 3 razem odpala ,myślałem że to kwestia akumulatora ,jednak nie,byłem sprawdzić akumulator jest w porządku,ktoś ma jakieś pomysły co może być nie halo? Czy na gwarancji mi to uznają ? Gdzieś czytałem że nawet przez stare oprogramowanie może się coś takiego dziać

CopperLobster9518

Znajoma żony miała dokładnie to samo, jak była na serwisie to 0 błędów aż zgasł jej całkowicie na autostradzie i nie odpalił. Laweta w serwisie aktualizacja oprogramowania i samochód ożył! Więc zgłaszaj nie czekaj! Ściemniaj że przerywa, nie chce odpalić gaśnie itp niech sprawdzają i tak jak pisze kolega na fb nikt ci diagnozy nie postawi i auta nie naprawi*

Lepmotor:

Mik Ołaj

Sperndtsoo56mu5zg9.t635ia3fgt1agla38utgg 06g9c67t83htd001ao1  ·

No i taki to poranek zmęczony podłączasz wieczorem ładowarkę, a ten mały wariacik nie dość że nie zaczyna się ładować (coś nie pykało) to jeszcze całą noc świecił światła (nie zamknąłem) i wyświęcił kilka procent. Do pracy poszła spalinowka.

obraz.thumb.png.0744aa5c552f78185620217e87dd0c99.png

Piotr Nęcka

Takiego combo to nie miałem ale fakt, zarówno zdażyło mi się podłączyć, niby wszystko ok a rano się okazuje ze się nie ładował jak i sąsiedzi piszą że się światła świecą

Adrian Borowski

Najbardziej zasłużony współautor

Z tym ładowaniem jest komedia po aktualizacji. U mnie w końcu znalazłem zależność - uruchamiasz auto trzymając pedał hamulca. Nie wybierasz kierunku jazdy ale cała elektronika się budzi. Podłączasz ładowarkę, jak ładowanie ruszy zamykasz auto z kluczyka i tyle. Zawsze działa.

Janusz Fifielski

Tak, to jest pewien problem, zwłaszcza, że występuje dość często. Też mi sie kiedyś zdarzyło. U mnie najczęściej po włączeniu ładowania przez Watpilota z opóźnieniem startu. Ktoś kiedyś napisał na forum, że po podłączeniu kabla włączyć pojazd przyciskiem (bez naciskania pedału), poczekać aż pojawi się ekran ładowania i wyłączyć. Robię tak i jest to rzeczywiście skuteczne.

MG HS2:

Marek Marek

rnpeStodos2h0iz6 8375c7tdicu04a1m31500uu47igo0h8g883fcl.g95g  ·

Witam czy wam też tak zaszły znaczki po zimie? Czym to usunąć ? Czy reklamacja to uwzględni? MG HS2.

obraz.png.e86de2c05cc2f40244e2252bebec57f6.pngobraz.png.cb12213b46af4c8146c8aebd3b60eeb1.png

Rafał Firmowski

Obiecujący współautor

Tak chrom reaguje na sól. Tu nie ma mowy o reklamacji tylko trzeba w zimę domywac niestety auto co jakiś czas

Bartosz Zieliński

Mam to samo, ale niestety tak zaśniedziało, że wierzchnia warstwa odchodzi

Marek Janik Tiger

Znaczki oraz listwy wzdłuż drzwi. Niestety już srebrne nie są

Grzegorz Der

W hondzie po 18 latach też tak powoli się dzieje

BYDLE:

Mateusz Nitka

sepotonrSdth9g880f79ig1hmug21uogdfm02gh97c3ag34081luh.ttzgg   ·

Witam, czy ktoś może miał podobny przypadek? Komunikat wyświetla się przy ruszaniu, przy niskich prędkościach, przy dojeżdżaniu do przeszkody, w mieście to w zasadzie cały czas… Serwis mam wrażenie że nie ma pojęcia skąd się bierze ten błąd, chce wymienić cały moduł kamer z którymi są zsynchronizowane czujniki…. Paradoks taki że komunikat zaczął się wyświetlać po wyjeździe z serwisu po czyszczeniu tylnych hamulców…

obraz.png.b10368285e9e57aa9ba1f7d633a6ac65.png

• Haha 3
Opublikowano

KGM Torres (To to g..o, które kiedyś petru tu wciskał - to chyba dawny SsanYoung? ):

KGM Torres // Torres HEV  ·

Anonimowy uczestnik

· soedtroSpn871gmc6h g8zd1o1guutcg5ahf8.f809halhh1654ifg143ulu  ·

Mam pytanie, czy takie pęknięcie tapicerki na fotelu kierowcy , po 3 latach użytkowania Torresa (40000km) będzie uznane jako naprawa gwarancyjna?

obraz.png.f3f4cc47197d683a0e02165f2e811bc7.png

Andrzej Gr

U mnie w Tivoli Grand było podobnie. Po niespełna 3 latach i 50tys. przebiegu nie uznali, ponieważ na materiały skórzane lub inne niepodlagają gwarancji.

Darek Laskowski

esSporotnd4au6t790t59730555f7 8f113tc8r 2 lgtf02lha0a3mm61a:  ·

Chciałbym zapytać ile jest gwarancji i czy obejmuje pokrycie skórzane na kierownicy. Widoczne wytarcie koloru na kierownicy

obraz.thumb.png.d964af42f6518d4611fce9e8d1ded59e.png

Nikonowicz Rafał

Niestety nie wymienia ! Bynajmniej w moim przypadku! Stwierdzili że to normalne i samoczynne mieszkam za granicą! W rexton nie było takich problemów jak z Torres

Darek Laskowski

Torres w kwietniu będzie liczył 2 lata

Dobrego czasu wymiana panelu radia i teraz zauważyłem kierownicę

Anonimowy uczestnik 288

Mój służbowy od listopada na wymianie tabletów padło wszystko - ciemność widziałem - póki co części brak. Auto ma rok

Arkadiusz Osys

Anonymous participant 288 moje padły miesiąc po zakupie w marcu tamtego roku, sprowadzone z Holandii do UK w ciągu tygodnia i wymienione w 1 dzień.

Anonimowy uczestnik 288

Moje też przyjechały z Holandii - są zamontowane, ale brakuje jakiegoś elementu, którego rzekomo nadal nie ma

Slawomir Gwiazda

tpeoSodsrng0g5a 9i6614a13 m7 8c42rfmi0ct5a7i44gii412t7:g6005  ·

Panowie podpowie ktoś dlaczego nie moge odpalic multi mediów Torres 2023 rok przepalił sie bezpiecznik od spryskiwaczy zmieniłem i nie działają media

Anna Mat

A może Pani odpowiedziedzieć ? Prawdopodobnie to jest przyczyną.

Silverbox (moduł radia/infotainmentu) w KGM (SsangYong) Torres odpowiada za działanie systemu multimedialnego, ekranu dotykowego oraz łączność. W przypadku problemów, takich jak czarny ekran, błędy Bluetooth, zawieszanie się systemu lub brak reakcji na dotyk, najczęściej zalecaną procedurą jest aktualizacja oprogramowania w autoryzowanym serwisie (ASO).

Robert Mazur

terSnsoopdgg5gih9  4eu4uhm11tt10f12268 l25m262t:l907o77a417a  ·

Cześć, moje obserwacje z najnowszych aktualizacji. Może komuś zaoszczędzę nerwów. Najpierw zaktualizowałem mapy do wersji 6... i padły automatyczne światła, przestały działać... Po aktualizacji softu sprzętowego do wersji1.20 światła na szczęście wróciły . Ktoś tu już pisał o tym problemie tylko nie wiem czy aktualizacje przeprowadzał w tej samej kolejności co ja bo jak odwrotnie to pewnie dlatego musiał się do serwisu udać

Adam Koloch

To byłem ja. Światła padły przy aktualizacji do softu .20 i nie wróciły. Map nie aktualizowałem. Czekam na soft .21 na razie używam świateł w systemie manualnym

Robert Mazur

Autor

mi padły po aktualizacji map i wróciły po aktualizacji sprzętowej

Paweł Sieger

terSnsoopdgw5gih9  4ru4zhm11te15f32128cc28m262a0l9073776217a  ·

Zazdroszczę wszystkim, którzy kupili Torresa i nie mają żadnych problemów z samochodem. Szczerze życzę, by tak pozostało. Niestety, my do tego grona szczęściarzy nie należymy. Należymy do całkiem licznego grona osób, które żałują zakupu, bo auto jest awaryjne. I nie chodzi tylko o niedopracowaną i psującą się instalację LPG (samochód gaśnie i jest problem z ponownym uruchomieniem silnika). Są i inne problemy – źle działające nawiewy (jeden ziębi, drugi grzeje a klima jest zsynchronizowana), system Start/Stop, który raz działa a raz nie, bardzo duże spalanie, potworny szum – auto jest niewiarygodnie głośne. Ostatnio doszedł kolejny „cymesik” - wyłącza się ekran, gdy telefon podłączony jest kablem i pojawia się komunikat: „Restart w celu stabilizacji systemu (C300SystemServis)”,

Nie tylko my mamy takie problemy – na forum można znaleźć wiele wpisów, w których właściciele Torresów opisują swoje perypetie.

To nie jest nasz pierwszy nowy samochód – Škoda bezawaryjnie przejechała ponad 300.000km, Duster ma na liczniku ponad 130.000km i też nic mu nigdy nie dolegało a Torres wciąż sprawia kłopoty.

Dlatego twierdzę, że to auto to porażka i szczerze odradzam zakup. Ryzyko, że trafi się na felerny egzemplarz jest całkiem spore.

/potem był link do YT:

Wojciech Kosman

Mam wersje po lifcie bez gazu. Uważam że jest cichy, nawet cichszy od Megane. Co do tych nawiewów to muszę sprawdzić, ale faktycznie coś z nimi nawala bo mam ustawione 25 stopni i chłodzi ostro. Na mniejszych temp jest lodówka. Co do spalania to jak widzę na tej benzynie jest zazwyczaj 10-12 l w mieście i z tym chyba trzeba żyć. Najważniejsze żeby się nie psuł, bo to faktycznie może wkur…..ac.

Radek G-a

Wojciech Kosman co do klimy te auta tak mają, miałem wcześniej Tivoli z 2020 roku, już po lifcie tak samo chłodziło jak wściekłe. Trzeba sobie klimę na te 25,5 stopnia ustawić i jest idealnie.

Paulina Krakers

Mi wczoraj ba południu Polsku na autostradzie postanowił stracić mocno i nie mogłam kompletnie dodawać mocy. Wyglądało jak teub awaryjny, obroty do 3tyś ale jak baaardzo powoli dodaje gaz. Dramat, finalnie Po 15 mu samo się naprawiło, ale.zdusze ie na autostradzie nic miłego. I to kolejny kwiatek torresa grożący wypadkiem. Byle do końca leasingu i pozbyć sie tego g...

Aleksandra Dudka

Paulina Krakers u mnie spadek mocy przy 150kmh- niemal zaczyna jechać do tyłu. Skrzynia się też zawiesza. Silnik jęczy z rozpaczy i nic, albo trzeba zjechać , wyłączyć silnik i jest szansa że po ponownym odpaleniu pojedzie normalnie albo chociaż zwolnić i bardzo delikatnie przyspieszać to jest szansa że będą biegi wskakiwać prawidłowo bez piłowania i wycia silnika

Aleksandra Dudka

Potwierdzam, totalna wtopa z tym autem. Wśród licznych problemów u mnie pojawił się ostatnio także problem ze skrzynią. Przeciąga lub wcale nie przerzuca biegu. 80-90kmh, 4-5 tys obrotów silnik wyje i nic. Podobna sytuacja również przy jeździe autostradowej przy próbie wyprzedzania -150kmh, 5-5.5 tys obrotów i spadek mocy. Zgłaszałam problem ale serwis twierdzi że żaden błąd się nie zapisał . O takich "pierdołach" jak klimatyzacja żyjąca własnym życiem, losowo działający start -stop, nie składające się lusterka mimo ustawienia że mają się składać, skrzypiące i jęczące zawieszenie, zgrzytające hamulce, szarpanie skrzyni - nie wspominam bo szkoda strzępić języka. Auto rocznik 2024 po lifcie, odebrane z salonu 30.01, przejechane 20 500km. Jakieś 6-7 wizyt w ASO ale już czuję się jak wariatka bo ASO twierdzi że wszystko jest ok a ja wymyślam bo im się żadne błędy nie zapisują a w czasie jazdy testowej nie występują.

Discus Zoo Rydułtowy  ·

A wyłączał się komuś cały panel ze wszystkim?Tzn.przy załączeniu samochodu czarny ekran i nic się nie dzieje.Ostatnio tak jechałam w kilka miejsc w ciągu 2 godzin i wyłączałam i włączałam samochód i nic!

Masakra jakaś!

A system informujący o przeszkodach…

Informuje jak coś jest dalej,ale jak dojeżdżam do ściany to cisza!

Jutro dzwonię do serwisu

Małgosia Wy

Mam Torresa z 2025 z instalacją LPG i też niestety mam problemy. Raz na parę tygodni/ miesięcy czasem częściej . Albo gaśnie, albo piszczy albo zapalają się na chwilę wszystkie pomarańczowe kontrolki. Raz się zaciął komputer, szkoda ,że to było po odpaleniu i zaczął grzać na maksa i nie można było nic z tym zrobić. Czy komuś udało się prawnie coś z tym zrobić?