Skocz do zawartości

Mesh? Usprawnienie działania WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie znam się na sieciach, konfiguracjach i meshach a chciałem usprawnić działanie sieci u mnie w domu.

Opiszę sytuację.

W gabinecie na parterze mam router podłączony do światłowodu, on ma wifi i to wifi ogarnia mi cały parter bez problemów. Od tego routera mam skrętkę na górę i tam jest router w trybie AC, który na górze tworzy osobną nową sieć i ogarnia mi całe piętro. Od tego routera na piętrze mam skrętkę pociągniętą do garażu (wolnostojący, parenaście metrów za domem) i tam mam router, który ma jeszcze swoją sieć.

Wszystko działa OK tyle, że urządzenia się kiepsko przełączają pomiędzy sieciami, dopiero jak zasięg wifi jest tak marny, że ledwo działa przeskakują. Dobry system mesh by chyba tutaj pomógł, prawda? Możliwości pociągnięcia kabli inaczej nie mam, musiałbym bazować na tym co jest.

Edytowane przez bleidd
  • bleidd zmienił(a) tytuł na Mesh? Usprawnienie działania WiFi
Opublikowano

Ja mogę napisać o mesh ze swoich doświadczeń. Jak w domu przechodzę między piętrami z włączonym speed testem, widzę, jak telefon się przełącza dokładnie w połowie schodów między APkami. Prędkość na niecałą sekundę spada o jakieś 30% i potem leci dalej. Urządzenie nie traci sieci, ale jednak jakieś szarpnięcie jest. Wszystkie APki mam spięte kablem LAN i od razu z niego biorą zasilanie ze switcha (PoE).

Ja wziąłem TP-Link Omada, czyli takie Ubiquiti Unifi dla biedaków. Ma nieco mniej bajerów, ale za to wyraźnie niższą cenę. Działa to dobrze. Konfiguracja raczej bolesna za pierwszym razem. Nie jest tak, jak na filmikach YT, że samo się wszystko pospina i magicznie zadziała. Są problemy w wykrywaniem urządzeń itp. Ja musiałem kilka razy robić factory reset switcha czy APKów i ręcznie je dodawać do sieci mesh poprzez numery seryjne urządzeń. Interfejs webowy do konfiguracji tego wszystkiego taki na czwórkę.

Omada to w sumie segment pro TP-Linka, więc można rozważyć ich mesh do domu (Deco). Asus ma też swoje rozwiązanie (Zen). Pewnie będzie prostsze i tańsze. Do domu wystarczy. Zakładam, że nie bawisz się w budowę sieci firmowej z VLANami itd.

Jako biedniejsza alternatywa do mesha, można jeszcze rozważyć repeater Wi-Fi. Niestety nie wiem, jak z przełączaniem się urządzeń wtedy.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bleidd napisał(a):

Od tego routera mam skrętkę na górę i tam jest router w trybie AC, który na górze tworzy osobną nową sieć i ogarnia mi całe piętro. Od tego routera na piętrze mam skrętkę pociągniętą do garażu (wolnostojący, parenaście metrów za domem) i tam mam router, który ma jeszcze swoją sieć.

Zamiast mieć trzy osobne sieci, przestaw oba routery w tryb Access Pointa jeśli w nim nie są, ustaw im to samo SSID oraz hasło co na głównym routerze. I już, będziesz mieć prawie to samo co z systemem mesh, roaming pomiędzy urządzeniami, tylko bez centralnego zarządzania.

Bez tej samej sieci na wszystkich AP nie masz roamingu. Urządzenia trzymają się sieci do której są aktualnie podłączone jak długo tylko mogą, zamiast migrować pomiędzy AP.

Edytowane przez some1
Opublikowano

Tak niby zrobiłem ale wciąż mam osobne sieci tylko z tą samą nazwą, urządzenia się przełączają ale dopiero jak mają marny zasięg z tą pierwotną - czyli będąc na dole połączą się z moją siecią z dołu, idę na górę zasięg jest kiepski ale jeszcze działa i urządzenie trzyma się tej sieci, dopiero jak zasięg faktycznie kiepski to przełączy na sieć z piętra.

Opublikowano (edytowane)

Mam w obu routerach skonfigurowane sieci o tych samych nazwach (i tym samych haśle), urządzenia widzą je jednak jako dwie osobne.

Router na piętrze mam w trybie AP.

Sieci w routerze od ISP nie mogę konfigurować w żaden sposób, więc nie wiem co tam dokładnie jest ustawione.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Może przez różne standardy Wifi? Nie spotkałem się z czymś takim, u siebie ustawiam to samo SSID i urządzenia widzą jedną sieć. 

Tzn. jest jedna sieć w oknie wyboru wifi w systemie, bo jakiś wifi analyzer pokaże dwie - tak ma być.