Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Od tego by trzeba zacząć, że najem jest dla bogatych ludzi chcąc nie chcąc.

Najem jest dla klasy średniej, dla bogatych to masz ceny w katalogach a koniec końców oni idą i biorą w leasing, przypadek? ;)

Ja za 500zł brutto mam nówkę ze wszystkimi przeglądami i serwisem zawierającym nawet wycieraczki czy dezynfekcją klimatyzacji, tutaj wiele osób wyda więcej na stare samochody które "mają na własność" a potem sprzedają w międzyczasie finansując cały serwis.

O nic się nie martwię, nowe auto daje mnóstwo przyjemności. Nie musiałem myśleć po ilu dzwonach było auto i za ile uda mi się sprzedać, moje zmartwienia kończą się na tym jaką powłokę położyć na lakier :D

Czy jestem bogaty? Nie, po prostu sprawnie się poruszam w warunkach rynkowych i dzięki temu od lat motoryzacja to dla mnie przyjemność a nie utrapienie :D

W dniu 28.11.2025 o 10:27, galakty napisał(a):

A tak to lepiej mieć używkę i potem sprzedać, jakiś kapitał zostaje a nie pieniądze w powietrze.

Jak spłacisz znacznie więcej niż aktualna cena rynkowa to wykupujesz i sprzedajesz za ile chcesz ;)

34 minuty temu, Dirian napisał(a):

A czy ktoś tutaj faktycznie korzysta z najmu i ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Naczytałem się sporo, że potrafią przy zdawaniu auta doczepić się każdej ryski, nawet takiej która nie powstaje do końca z winy użytkownika (odpryski kamieni, itp). I koniec końców przy zdawaniu auta doliczają kosmiczne opłaty. Jak jest w praktyce?

Ja już oddawałem, znaleźli kilka uszkodzeń (rysy, wgniecenie ala grad) ale wszystko mieściło się w normach jakie tam mieli i nic nie płaciłem.

W praktyce masz AC, jak coś rozwalisz to naprawiasz z AC i tyle ;)

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

Jeśli ekonomicznie bardziej opłaca się brać najem, na którym trzecia strona musi jeszcze zarobić, niż kupować na własność, to coś mi tutaj nie pasuje (albo tak faktycznie jest i ta bańka nie ma prawa się utrzymać dłużej, albo na prawdę to wcale taniej nie jest ... a nawet nie powinno być tak samo pod wzgl. kosztów, tylko drożej w najmie).

Opublikowano (edytowane)

Przecież tu chodzi o naszEauto które zaraz zniknie (grudzień/styczeń).

Normalny najem na spalinówkę/hybrydę się nie opłaca. Dlatego pisałem "błagam tylko bez dopłat". 

Edytowane przez galakty
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Kyle napisał(a):

Jeśli ekonomicznie bardziej opłaca się brać najem, na którym trzecia strona musi jeszcze zarobić, niż kupować na własność, to coś mi tutaj nie pasuje (albo tak faktycznie jest i ta bańka nie ma prawa się utrzymać dłużej, albo na prawdę to wcale taniej nie jest ... a nawet nie powinno być tak samo pod wzgl. kosztów, tylko drożej w najmie).

W przypadku używanego auta to tą tztrcią strona jest mechanik. On to dopiero zarabia na tych, co nie dają się dumać systemowi i kupują używane. To mechanik (wymieniacz) ich dyma.

A ile osób samemu naprawiam auto to są procenty użytkowników ;)

Opublikowano
4 minuty temu, Petru23 napisał(a):

W przypadku używanego auta to tą tztrcią strona jest mechanik.

... i z tego powodu nie kupiłbym drogiego auta używanego (np. takiego kilku-letniego za 90 000), tylko na tyle tania powinna być używka, by wliczyć w jej cenę mechanika.

Opublikowano
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

... i z tego powodu nie kupiłbym drogiego auta używanego (np. takiego kilku-letniego za 90 000), tylko na tyle tania powinna być używka, by wliczyć w jej cenę mechanika.

Kolega z pracy nie słucha i chce kupić francuzika z Pure Tech... Czekam na trzask odwłoku jak przyjdzie do naprawy xD 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Kolega z pracy nie słucha i chce kupić francuzika z Pure Tech...

... paroletniego jeszcze z paskiem rozrządu zanurzonym w oleju? (bo podobno najnowsze egzemplarze np. Opel Corsa, które teraz powinny być w salonach mają już łańcuch)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Kolega z pracy nie słucha i chce kupić francuzika z Pure Tech... Czekam na trzask odwłoku jak przyjdzie do naprawy xD 

Albo ktoś zakłada wątek o aucie używanym za 70tys + przy aktualnym stanie dzisiejszej motoryzacji (awaryjnosci, skomplikowanie, ceny)....

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galakty napisał(a):

Tylko za 70k da się kupić dobre auto które nie pociągnie po kieszeni. Problem jest jak ktoś chce 200 koni w 1.6 Turbo. 

To są zazwyczaj te same auta co za 80-90 różniące się wyposażeniem czy młodsze o rok lub dwa. Ale chodzi o to, że w takim wątku tworzy się taka a nie inną dyskusja, a wskazanie na potencjalne dodatkowe koszty zakupu używki w takim budżecie odbierane jest jako wciskanie nowego a nie jako

wskazanie na problematykę serwisu używki.

Wskazanie kwestii np najmu przy dzisiejszych aktualnie możliwościach jako kwestie do rozpatrzenia również. A jak widać jest to wątek do rozmów z sensowną argumentacją.

No ale ważne kto z kim rozmawia a raczej odgórne nastawienie 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
42 minuty temu, galakty napisał(a):

Przecież tu chodzi o naszEauto które zaraz zniknie (grudzień/styczeń).

Normalny najem na spalinówkę/hybrydę się nie opłaca. Dlatego pisałem "błagam tylko bez dopłat". 

Naszeauto jest jeszcze pół roku, kto chce to się załapie, pozostali będą błagać :D Od stycznia będę czegoś szukał dla siebie

Dobre oferty na spalinowe działają na innej zasadzie, potrzebne są droższe marki a nie coś co ma utratę wartości 99%, niskie stopy procentowe i oferty od pośredników którzy dostali dobrą cenę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

... paroletniego jeszcze z paskiem rozrządu zanurzonym w oleju? (bo podobno najnowsze egzemplarze np. Opel Corsa, które teraz powinny być w salonach mają już łańcuch)

Łańcuch też się wymienia wcale nie dużo rzadziej a koszty czesto są wyższe niż paska

Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Naszeauto jest jeszcze pół roku, kto chce to się załapie, pozostali będą błagać :D Od stycznia będę czegoś szukał dla siebie

Dobre oferty na spalinowe działają na innej zasadzie, potrzebne są droższe marki a nie coś co ma utratę wartości 99%, niskie stopy procentowe i oferty od pośredników którzy dostali dobrą cenę.

To jest program zbliżony do tych mieszkaniowych. Skończy się to wejdzie kolejny. Parcie zielonych oszołomów jest zbyt wysokie aby odpuścić eauta

A co do głównego wątku.

30 tys to lepszej jakości (młodsze, niższy przebieg, lepsze wyposażenie) niż te po 20tys. Ewentualnie zahaczamy o najniższe oferty tych z kolejnego pułapu używek. Ale to skarbonki, ciekawsze egz są po 40 i więcej. Rok temu dokładnie analizowałem rynek faktyczny a nie ładnie wyglądających ogłoszeń.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

A newsy że kasa się skończy w styczniu? 

Zresztą to i tak tylko do elektryka, a ja pytam o najem spalinowego. Tylko rozumiem czemu pomijasz - bez dopłat się nie opłaca. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Zresztą to i tak tylko do elektryka, a ja pytam o najem spalinowego. Tylko rozumiem czemu pomijasz - bez dopłat się nie opłaca. 

Tylko, że każdemu opłaca się co innego a takie generalizowanie 0-1 to troszkę ignorancja. Co najwyżej Tobie się nie opłaca. Nie decyduj za innych.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
41 minut temu, galakty napisał(a):

Kasy było za dużo i nie byłaby wykorzystana, dlatego zmniejszają. Kiedy się skończy to zobaczymy, aktualnie jest.

Najem spalinowego jest obecnie mniej opłacalny bo dopłaty przewyższają inne czynniki, lepiej sobie mniej opłacalne rozwiązania zostawić na czasy kiedy nie będzie już tych bardziej opłacalnych zamiast iść pod prąd ;)

Głównym problemem w najmie spalinowych są obecnie wysokie stopy procentowe bo ceny bywają mocno obniżane ale finansowanie kosztuje.

Ja już miałem w najmie i spalinowy samochód więc nic nie muszę pomijać;) Jak się skończą dopłaty to możliwe że nawet do nich wrócę, wszystko zależy od tego co będzie się działo na rynku.

Opublikowano
2 godziny temu, Petru23 napisał(a):

Łańcuch też się wymienia wcale nie dużo rzadziej a koszty czesto są wyższe niż paska

Łańcuch się nie rozpuszcza i nie rozpada po paru latach, jak pasek rozrządu w Opel Corsa F. Dodatkowo fragmenty tego paska zapychają smok olejowy, przez co olej przestaje prawidłowo krążyć w układzie, co prowadzi do zatarcia silnika.

... ale oczywiście jak jesteś taki pewny tego PureTech z Opel Corsa F z paskiem rozrządu zanurzonym w kąpieli olejowej @Petru23 to kupuj - pokaż że masz jaja :]

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Najem jest dla klasy średniej, dla bogatych to masz ceny w katalogach a koniec końców oni idą i biorą w leasing, przypadek? ;)

Ja za 500zł brutto mam nówkę ze wszystkimi przeglądami i serwisem zawierającym nawet wycieraczki czy dezynfekcją klimatyzacji, tutaj wiele osób wyda więcej na stare samochody które "mają na własność" a potem sprzedają w międzyczasie finansując cały serwis.

O nic się nie martwię, nowe auto daje mnóstwo przyjemności. Nie musiałem myśleć po ilu dzwonach było auto i za ile uda mi się sprzedać, moje zmartwienia kończą się na tym jaką powłokę położyć na lakier :D

Czy jestem bogaty? Nie, po prostu sprawnie się poruszam w warunkach rynkowych i dzięki temu od lat motoryzacja to dla mnie przyjemność a nie utrapienie :D

Jak spłacisz znacznie więcej niż aktualna cena rynkowa to wykupujesz i sprzedajesz za ile chcesz ;)

Ja już oddawałem, znaleźli kilka uszkodzeń (rysy, wgniecenie ala grad) ale wszystko mieściło się w normach jakie tam mieli i nic nie płaciłem.

W praktyce masz AC, jak coś rozwalisz to naprawiasz z AC i tyle ;)

Jaki limit kilometrów?