Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie odnośnie płyty głównej bo muszę wymienić obecną Gigabyte b450m ds3h z racji że zakupiłem GPU Sapphire Pulse 9070xt które jest duże i nachodzi mi na wtyczki podłączenia płyty do obudowy i porty Sata PXL_20251122_222334654.thumb.jpg.99e784ab4fe0b69de9534825bf0ef5b2.jpg. Chcę to zrobić jak najtańszym kosztem i patrząc po cenach to najbardziej biorę pod uwagę 3 płyty:

Gigabyte B550 Gaming X

Gigabyte B550 Eagle

ASRock B550 Phantom Gaming 4

Mój procek to Ryzen 7 5700X3D więc też nie chce jednak kupować totalnie najtańszej żeby jednak ta sekcja zasilania nie była najgorsza bo podejrzewam że jednak spędzę jeszcze kilka lat na am4 biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku pamięci. Pytanie mam również czy muszę obowiązkowo robić format nawet jeśli bym dalej miał płyte Gigabyte?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc 🙂

Opublikowano

kup sobie używaną płytę w rozsądnych pieniądzach ( ogłoszenia częste nawet tu na forum )  obecnie masz najtańszy low budźet i ci styka, więc wszystko inne będzie lepsze... albo patrzeć na peppera i okazje cenowe, czasem nowe płyty wskakują w okolicach 300zł  coś takiego, codziennie coś jest :

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-90mb14g0-m0eay0-1157938

nie musisz robić żadnego formatu, producent nie ma znaczenia a chipset, dograsz nowsze sterowniki amd jak już windows pomieli i się uruchomi

przekalkuluj dobrze, bo się okaże że jakbyś sprzedał to co masz i dołożył to co chcesz wydać na płytę to spokojnie złożysz sensowne am5

sam procesor 5700x3d myślę że udałoby się sprzedać powyżej 1k jeszcze.. a 7800x3d kosztuje 980zł z Chin, a taki 7700 to 700zł , w cenie tego 5700x3d masz płytę i procesor...

ddr4 tez podrożały..

oczywiście nie każdemu się chce bujać ze sprzedażą i kupnem, ale i tak musisz wszystko rozkłądać i składać, warto przemyśleć.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, miro napisał(a):

kup sobie używaną płytę w rozsądnych pieniądzach ( ogłoszenia częste nawet tu na forum )  obecnie masz najtańszy low budźet i ci styka, więc wszystko inne będzie lepsze... albo patrzeć na peppera i okazje cenowe, czasem nowe płyty wskakują w okolicach 300zł  coś takiego, codziennie coś jest :

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-90mb14g0-m0eay0-1157938

nie musisz robić żadnego formatu, producent nie ma znaczenia a chipset, dograsz nowsze sterowniki amd jak już windows pomieli i się uruchomi

przekalkuluj dobrze, bo się okaże że jakbyś sprzedał to co masz i dołożył to co chcesz wydać na płytę to spokojnie złożysz sensowne am5

sam procesor 5700x3d myślę że udałoby się sprzedać powyżej 1k jeszcze.. a 7800x3d kosztuje 980zł z Chin, a taki 7700 to 700zł , w cenie tego 5700x3d masz płytę i procesor...

ddr4 tez podrożały..

oczywiście nie każdemu się chce bujać ze sprzedażą i kupnem, ale i tak musisz wszystko rozkłądać i składać, warto przemyśleć.

Okej dziękiuję za pomoc, nie powiem przez ostatni miesiąc mało śledziłem rynek i przegapiłem podwyżki pamięci bo myślałem o zmianie na am5 ale czekałem jeszcze bo najpierw kartę chciałem kupić. Chyba odpuszczę już zmianę platformy bo pieniędzy obecnie już tak dużo mi nie zostało a różnie może być że sprzedażą starych gratów aczkolwiek pomyśle o tym w najbliższych dniach. Nie wiem tylko czy z kolei na am5 nie dojdzie koszt chłodzenia na procek bo tutaj mam Fortisa 3 i ciekaw jestem czy wgl będzie kompatybilny z am5. Mam też 2x16GB ramu 3200 cl16 i jeszcze stary zestaw 2x8GB 3000 cl16 więc może by i się zwróciło tylko zajmie właśnie sporo czasu jednak sprzedawanie tego wszystkiego bez zamrażania kolejnych pieniędzy.

Opublikowano
2 godziny temu, Afasz napisał(a):

Cześć, mam pytanie odnośnie płyty głównej bo muszę wymienić obecną Gigabyte b450m ds3h z racji że zakupiłem GPU Sapphire Pulse 9070xt które jest duże i nachodzi mi na wtyczki podłączenia płyty do obudowy i porty Sata PXL_20251122_222334654.thumb.jpg.99e784ab4fe0b69de9534825bf0ef5b2.jpg. Chcę to zrobić jak najtańszym kosztem i patrząc po cenach to najbardziej biorę pod uwagę 3 płyty:

Gigabyte B550 Gaming X

Gigabyte B550 Eagle

ASRock B550 Phantom Gaming 4

Mój procek to Ryzen 7 5700X3D więc też nie chce jednak kupować totalnie najtańszej żeby jednak ta sekcja zasilania nie była najgorsza bo podejrzewam że jednak spędzę jeszcze kilka lat na am4 biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku pamięci. Pytanie mam również czy muszę obowiązkowo robić format nawet jeśli bym dalej miał płyte Gigabyte?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc 🙂

Sprzedaj wszystko co masz i niedużo ci wyjdzie dołożyć do AM5 .

Za 5700X3D powinieneś 1100-1200 zł. wziąć.

Ramy ddr4 też za więcej sprzedaż niż dwa miechy temu.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Pan Ciastovy napisał(a):

@AudRobchyba się opoźniłeś trochę, cenny pamięci DDR5 zabijają opłacalność zestawu na AM5

Chyba nie ja się opóźniłem ponieważ tydzień temu kupiłem GOODRAM 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 IRDM BLACK miesiąc używane z gwarancją za 400 zł. Jak się chce można wyrwać okazję ,więc warto i tak przejść na AM5 a graty z AM4 opchnąć😊

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Chyba nie ja się opóźniłem ponieważ tydzień temu kupiłem GOODRAM 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 IRDM BLACK miesiąc używane z gwarancją za 400 zł. Jak się chce można wyrwać okazję ,więc warto i tak przejść na AM5 a graty z AM4 opchnąć😊

to na chuj komuś poolecasz am5? 

• Upvote 1
Opublikowano

Panowie spokojnie, zbyt błachy temat żeby się kłócić. Patrze właśnie na ramy, także używane ale ceny masakra, 32gb to używki widze stoją 700zł czyli nie taniej niż w sklepie. Przez chwile już miałem w głowie kupno 7500f i albo 7600 ale do tego ram 32gb, płyta i cooler i wychodzi 2000 więc niestety za późno chyba już. Kupię po prostu b550 za 350zł i z głowy to wszystko będę mieć ale dziękuje za pomoc i chęci :)

• Upvote 1
Opublikowano

ale jak tak się zastanawiasz, to 7500f z Chin kupisz poniżej 500zł, płyta do tego na b650 to ok 450zł, np gigabyte eagle ax, coś w tym stylu

wciąż moim zdaniem bez problemu weźmiesz więcej za sam procesor 5700x3d

zostaje ci do opchnięcia płyta i ramy, a masz tego trochę jak pisałeś 

jest trochę wysiłku i sprzedawania ale naprawdę mogłoby styknąć na coś więcej niż 7500f..

fortis 5 zależnie w której rewizji  podchodzi na am5 bez problemu, w starszych też ale trzeba

kupić zestaw montażowy :

https://www.cooling.pl/zestaw-montazowy-do-silentiumpc-fera-3-fortis-3,produkt,555515.html

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, miro napisał(a):

ale jak tak się zastanawiasz, to 7500f z Chin kupisz poniżej 500zł, płyta do tego na b650 to ok 450zł, np gigabyte eagle ax, coś w tym stylu

wciąż moim zdaniem bez problemu weźmiesz więcej za sam procesor 5700x3d

zostaje ci do opchnięcia płyta i ramy, a masz tego trochę jak pisałeś 

jest trochę wysiłku i sprzedawania ale naprawdę mogłoby styknąć na coś więcej niż 7500f..

fortis 5 zależnie w której rewizji  podchodzi na am5 bez problemu, w starszych też ale trzeba

kupić zestaw montażowy :

https://www.cooling.pl/zestaw-montazowy-do-silentiumpc-fera-3-fortis-3,produkt,555515.html

Wiem tylko jak napisałem wcześniej, nie chce mrozić kasy teraz a nie wiem ile czasu będę pozostałe graty sprzedawał i nie widzę tego żeby ktoś kupował 5700X3D za ponad 1000 bo sam bym nigdy tyle nie dał,dodatkowo jak patrzyłem ceny ramu ddr4 to dalej za niespełna 300zł widziałem ogłoszenia 32GB a liczyłem na taką cenę za 16gb.Tak to jutro rano zamawiam płytę i za 350zł od środy cieszę się gierkami na full detalach w 1440p.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Afasz napisał(a):

Wiem tylko jak napisałem wcześniej, nie chce mrozić kasy teraz a nie wiem ile czasu będę pozostałe graty sprzedawał i nie widzę tego żeby ktoś kupował 5700X3D za ponad 1000 bo sam bym nigdy tyle nie dał,dodatkowo jak patrzyłem ceny ramu ddr4 to dalej za niespełna 300zł widziałem ogłoszenia 32GB a liczyłem na taką cenę za 16gb.Tak to jutro rano zamawiam płytę i za 350zł od środy cieszę się gierkami na full detalach w 1440p.

Kolego ty byś 1000 nie dał ale ludzie dadzą i 1200 jak sprzedawałem swego 5800X3D też bym 1000 nie dał ale chłop dał 1400 i dziękował że tanio😊

Niedawno znajomy sprzedał 5700x3d za 1250

No chyba że nie masz całkowicie luźnego hajsu to już nic nie zrobisz i musisz kupić płytę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra, kupiłem ram w promocyjnej cenie 690zł  2x16GB 6400mt cl32, płytę będę chyba od razu szukał b850 żeby w razie co aby wsadzić w przyszłości zen6. Ale będę polował chyba na Ryzena 7 7700 bo widziałem właśnie że na ali jest za 700zł. Mam nadzieję że uda mi się w miarę sensownie sprzedać obecne graty.

Jak myślicie styknie już na przyszłość te mobo?

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-msi-pro-b850-s-wifi6e-atx-amd-ryzen-am5-4x-ddr5-17807801216

Edytowane przez Afasz
Opublikowano
6 minut temu, AudRob napisał(a):

Tej płyty nie kupuj  jest słaba szukaj coś z serii X670E albo X870E

nie nakręcaj go, bo miał to zrobić w miarę bezkosztowo

do czego mu x670E ? to sa płyty dla maniaków...

procesory 9800x3d bez problemu ogarniają płyty na b650 ... i też na nich wszystko pójdzie, też mają pcie 5.0 dla grafiki i dysków, więc  ?

nic nie ogranicza, nic nie obcina, papu daje sensownie..

płyta ok, jeśli chcesz tanio, słabe audio jak komuś zależy, tylko 2 sloty m2, to za mało jak na dzisiejsze czasy...  niczym się nie różni od tańszych b650... 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, miro napisał(a):

nie nakręcaj go, bo miał to zrobić w miarę bezkosztowo

do czego mu x670E ? to sa płyty dla maniaków...

procesory 9800x3d bez problemu ogarniają płyty na b650 ... i też na nich wszystko pójdzie, też mają pcie 5.0 dla grafiki i dysków, więc  ?

nic nie ogranicza, nic nie obcina, papu daje sensownie..

płyta ok, jeśli chcesz tanio, słabe audio jak komuś zależy, tylko 2 sloty m2, to za mało jak na dzisiejsze czasy...  niczym się nie różni od tańszych b650... 

Każdy zrobi jak uważa i nikogo nie nakręcam ale sobie popatrz ile masz slotów M2 i ile portów USB w jednej i drugiej płycie oraz chłodzenia płytę kupujesz na lata nie miesiące😊

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, AudRob napisał(a):

Każdy zrobi jak uważa

oczywiście, tylko założyciel tematu chciał to zrobić prawie bezkosztowo, a nie dołożyć nieograniczony hajs,

z początku ciężko mu było wydać tylko na płytę te 350zł, a ty mu proponujesz modernizację za tysiące już..  on nie ma, albo po prostu nei chce, nie potrzebuje wydawać tej kasy, sam mu odpisywałeś

chciał się zmieścic w sensownej, prawie bezkosztowej modernizacji, to tak trzeba to poukładać

dotychczas miał b450 ds3h, płytę która nowa kosztował 280zł i mu stykała, a też były wtedy x470/x570 po 800>> 

chłopak już na procesorze chce zjechać, wziac 7700 zamiast droższego o 250zł 7800x3d, a płyte ma brac za 1300-1400zł ? ejj

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, miro napisał(a):

oczywiście, tylko założyciel tematu chciał to zrobić prawie bezkosztowo, a nie dołożyć nieograniczony hajs,

z początku ciężko mu było wydać tylko na płytę te 350zł, a ty mu proponujesz modernizację za tysiące już..  on nie ma, albo po prostu nei chce, nie potrzebuje wydawać tej kasy, sam mu odpisywałeś

chciał się zmieścic w sensownej, prawie bezkosztowej modernizacji, to tak trzeba to poukładać

dotychczas miał b450 ds3h, płytę która nowa kosztował 280zł i mu stykała, a też były wtedy x470/x570 po 800>> 

chłopak już na procesorze chce zjechać, wziac 7700 zamiast droższego o 250zł 7800x3d, a płyte ma brac za 1300-1400zł ? ejj

Może i tak nie wiem czy pamiętasz jak składałem swój zestaw i chciałem kupić Msi Mag B650 Tomahawk Wifi  za 700 doradziłeś mi na forum właśnie tą 

MSI X670E Gaming Plus Wifi kosztowała wtedy coś 840zł tak zrobiłem i zajebista płyta jest na pewno lepsza od b650 dokupiłem kartę dźwiękową i jest super . Dlatego doradzam to co jest dobre a każdy i tak kupi co chce . Po taniości to można na AM5 kupić płytę nawet za 320 zł ale co z tej płyty.

Nie 1300-1400 tylko za 900 jest ta płyta.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

chciałem kupić Msi Mag B650 Tomahawk Wifi  za 700 doradziłeś mi na forum właśnie tą 

MSI X670E Gaming Plus Wifi kosztowała wtedy coś 840zł tak zrobiłem i zajebista płyta jest na pewno lepsza od b650 dokupiłem kartę dźwiękową i jest super

pełna zgoda, ale chłop nie ma tych pieniędzy, ma mniejszy budźet. a i cena na ten model wtedy byłą extra, ale on tu każdą 100 liczy, a ty chciałeś fajerwerków

a mając 900 na x670e grzech nie dołożyć 60zł do x870E i tak bez końca :

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-msi-x870e-gaming-plus-wifi-atx-am5-1163428

ja w ogóle myślałem że auto będzie szedł w płytę na b650 za 500zł ( msi gaming wifi, gb eagle ax itp ), do tego procek za 700, ramy ma za 700, wtedy całość te 1900zł 

swoje sprzeda wszystko i naprawdę może to wyjść prawie bezkosztowo... musi przeliczać, moze jednak znalazło się pare groszy więcej..

• Like 1
Opublikowano

@Afasz W outlecie Media Expert masz ASUS TUF Gaming B550-Plus za 359zł (https://www.mediaexpert.pl/outlet/outlet-komputery-i-tablety/outlet-plyty-glowne/u-plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-am4-1)
Oczywiście 3 lata gwarancji producenta. 

Jedyna uwaga to: "Brak w wyposażeniu: elementów montażowych M.2"
No ale możesz wziąć z obecnej płyty, dokupić itd. Nie chodzi o radiator, bo tego nie ma w zestawie tylko pewnie o śrubki.

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@Afasz W outlecie Media Expert masz ASUS TUF Gaming B550-Plus za 359zł (https://www.mediaexpert.pl/outlet/outlet-komputery-i-tablety/outlet-plyty-glowne/u-plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-am4-1)
Oczywiście 3 lata gwarancji producenta. 

Jedyna uwaga to: "Brak w wyposażeniu: elementów montażowych M.2"
No ale możesz wziąć z obecnej płyty, dokupić itd. Nie chodzi o radiator, bo tego nie ma w zestawie tylko pewnie o śrubki.

Już nie aktualne@Afasz przechodzi na AM5 i kupił już RAMy, zostaje kupno płyty na AM5 i procka :D

"Dobra, kupiłem ram w promocyjnej cenie 690zł  2x16GB 6400mt cl32, płytę będę chyba od razu szukał b850 żeby w razie co aby wsadzić w przyszłości zen6. Ale będę polował chyba na Ryzena 7 7700 bo widziałem właśnie że na ali jest za 700zł. Mam nadzieję że uda mi się w miarę sensownie sprzedać obecne graty."

• Upvote 1