Skocz do zawartości

DDR5 venom 6000 cl30 nie stabilny Asrock b850

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie expo w BF6 jest nie stabilne 5800 cl30 nie stabilne, 5800 cl30 1.4V nie stabilne dopiero podstawowe 4800 wydaje się stabilne w BF6. Co teraz zrobić jak to ugryść ? Kupno nowego remu w tej chwili to jakiś absurd jak ram wyślę na gwarancję to pewnie oddają mi pieniądze bo dla nich tak będzie w tym czasie najlepsze a ja będe w czarnej .... 

Jakie macie pomysły ? 

IMG20251127200023.jpg

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Moduły siedzą w 2 i 4 slocie? jakie napięcie SOC płyta ustawia po wbiciu profilu expo? bios najnowszy :hmm:

Bios 3.26 a jest już  3.50 ale wątpię żeby to coś zmieniło ramy i procek już leciwe to nic nie zmienia w biosie, raczej dodają obsługę nowości. Tak w 2 i 4 soc 1.19v sam się tak ustawia nie zmieniałem.

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)

Z tego co piszesz to wszystko jest tak jak być powinno,  problemy z tymi memkami na mobo asrocka to niestety dość popularny temat :/ jak to się stało że nie masz możliwości zwrotu tego zestawu pamięci? czyżbyś kupował "na raty" po jednym podzespole w odstępach czasowych? :E chyba że po prostu zmieniłeś płytę ostatnio a wcześniej normalnie wszystko działało?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
25 minut temu, Send1N napisał(a):

czyżbyś kupował "na raty" po jednym podzespole w odstępach czasowych? :E 

Nie no, to jest najgorsza porażka zakupów sprzętu. 
Człowiek zawsze o tym zapomina i potrafi powtórzyć błąd wielokrotnie xD 

W moich innych hobby też to się zdarza. :boink:
Potem tylko problemy...

Tak jak @Radio Tirana napisałeś - lepiej zacząć od GPU - wywalić stery DDU i zainstalować najnowsze.
Jeżeli to jednak problem z RAMem - odpalić kompa na integrze, zarzucić ram testami typu memtest i zobaczyć czy sypie błędami.
Jak sypnie to wkładać po jednej kości i zobaczyć, którą "boli". 
Ciekawe czy da się z kita 2x wysłać na gwarę tylko 1x (ten zepsuty), a dobry zostawić na przeczekanie. W sumie nigdy tak nie robiłem/pytałem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Z tego co piszesz to wszystko jest tak jak być powinno,  problemy z tymi memkami na mobo asrocka to niestety dość popularny temat :/ jak to się stało że nie masz możliwości zwrotu tego zestawu pamięci? czyżbyś kupował "na raty" po jednym podzespole w odstępach czasowych? :E chyba że po prostu zmieniłeś płytę ostatnio a wcześniej normalnie wszystko działało?

Ram kupiłem w lutym w wcześniejszych grach nie było problemu dopiero z bf6 cyrki 

6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Nie no, to jest najgorsza porażka zakupów sprzętu. 
Człowiek zawsze o tym zapomina i potrafi powtórzyć błąd wielokrotnie xD 

W moich innych hobby też to się zdarza. :boink:
Potem tylko problemy...

Tak jak @Radio Tirana napisałeś - lepiej zacząć od GPU - wywalić stery DDU i zainstalować najnowsze.
Jeżeli to jednak problem z RAMem - odpalić kompa na integrze, zarzucić ram testami typu memtest i zobaczyć czy sypie błędami.
Jak sypnie to wkładać po jednej kości i zobaczyć, którą "boli". 
Ciekawe czy da się z kita 2x wysłać na gwarę tylko 1x (ten zepsuty), a dobry zostawić na przeczekanie. W sumie nigdy tak nie robiłem/pytałem.

Stery najnowsze ddu robiłem karta zero uv. Memtest5 nie pokazuje błędu. Ale pamiętam z czasów Oc Ddr4 memtest5 bez błędów a bfv się zawieszał. Składam komputery ponad 20lat i takich cyrków z PC jeszcze nie miałem gra się wiesza a dokładnie nie wiadomo od czego. Te venomy mają tragiczne opinie duzo wpisów właśnie że Expo nie działa na nich. Kupiłem pamięci bez czytania opini ponieważ wcześniej miałem patrioty 4400cl19 i chodziły jak złoto a tutaj wypuścili takie dziadostwo 

28 minut temu, zlotnik napisał(a):

Żeby było śmiesznie gra się tylko wywala w trybie gry podbój i najczęściej na nowej mapie to już jest w ogóle szaleństwo. Przez to wydaje mi się że GPU odpada że jest coś z nim nietak

Kupiłem na szybko coś takiego ktoś wie czy to działa z ASRock ?

https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-g-skill-flare-x5-32gb-6000mhz-17591995523

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano

Działać będą czemu miały by nie działać? nawet jak pamięci nie ma na liście QVL danej płyty nie ma problemu, natomiast skoro TM5 przechodzi te powiedzmy 2 godziny (bo chyba na 10minut nie testujesz) a błąd masz od sterów karty to to wcale nie musi być wina ramu... no ale jak już kupiłeś to przynajmniej sprawdzisz i wykluczysz ewentualnie jednego podejrzanego :P 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, zlotnik napisał(a):

Żeby było śmiesznie gra się tylko wywala w trybie gry podbój i najczęściej na nowej mapie to już jest w ogóle szaleństwo

Od czasów ostatniej aktualizacji ta gra też mi się wywala do pulpitu, regularnie. Intel 14600K + 9070 XT. W przeciwieństwie do ciebie nie wyskakuje mi żaden komunikat o błędzie, po prostu efekt jest taki, jakby proces BF6.exe został zamknięty. 

Pamięci mam 7000 Mhz CL32, zjechałem z taktowaniem do 6000 i nic to nie pomogło. 

Dlatego nie sądzę, aby nowy zestaw RAM u ciebie coś pomógł, ale cóż - zawsze możesz przetestować. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, zlotnik napisał(a):

Jak w temacie expo w BF6 jest nie stabilne 5800 cl30 nie stabilne, 5800 cl30 1.4V nie stabilne dopiero podstawowe 4800 wydaje się stabilne w BF6. Co teraz zrobić jak to ugryść ? Kupno nowego remu w tej chwili to jakiś absurd jak ram wyślę na gwarancję to pewnie oddają mi pieniądze bo dla nich tak będzie w tym czasie najlepsze a ja będe w czarnej .... 

Jakie macie pomysły ? 

IMG20251127200023.jpg

To są te niuanse, o których nie mówią recenzenci.
Dałeś się złapać, dwa razy bo zarówno procesor jak i gpu od AMD.

Jak już Ci się znudzi to teraz po sprzedaży cpu i mobo i kupnie https://www.sferis.pl/procesor-intel-i5-14600k-i351639

oraz https://www.zadowolenie.pl/asus-plyta-glowna-tuf-gaming-b760m-plus-ii-s1700-4ddr5-hdmi-matx zostanie Ci hajs żeby sprzedać 9700xt i dołożyć do 5070ti i będziesz mógł cieszyć się z użytkowania pc.

• Haha 4
Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Od czasów ostatniej aktualizacji ta gra też mi się wywala do pulpitu, regularnie. Intel 14600K + 9070 XT. W przeciwieństwie do ciebie nie wyskakuje mi żaden komunikat o błędzie, po prostu efekt jest taki, jakby proces BF6.exe został zamknięty. 

Pamięci mam 7000 Mhz CL32, zjechałem z taktowaniem do 6000 i nic to nie pomogło. 

Dlatego nie sądzę, aby nowy zestaw RAM u ciebie coś pomógł, ale cóż - zawsze możesz przetestować. 

Czyli co myślisz  że AMD coś skopało z sterownikami ?

Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Aż dziwne że po raz kolejny wbił szpilę amd mając obecnie w skrzynce 6900xt :E trzeba przyznać że coś nowego z jego strony :hihot:

Sygnatura wszystko przyjmie. Nie byłeś, nie widziałeś ;) Równie dobrze może siedzieć na jedynym słusznym i mocarnym 1050ti tocząc nierówną walkę z siłami czerwonych xD 
Czasem się zastanawiam czy tacy ludzie jak on nie piszą takich rzeczy dla beki aby wbić szpilę i "pobudzić" rozmówców i mieć z tego niezły śmiech.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, zlotnik napisał(a):

Jutro ram przyjdzie RAM G.SKILL Flare X5 dam znać czy coś pomogło może komuś się przyda. Wiece czy idzie z niego coś wiecej wykszać niż te 6000 cl36? 

Najłatwiej będzie Ci podnieść taktowanie. Po wczytaniu EXPO 6000CL36 zmień ręcznie samo taktowanie na 6400. Jak komp nie wstanie to próbuj 6200, na 99% powinno działać stabilnie jak skała i będziesz o piczy kłak w latencji względem 6000CL30.

Opublikowano
10 minut temu, zlotnik napisał(a):

Jutro ram przyjdzie RAM G.SKILL Flare X5 dam znać czy coś pomogło może komuś się przyda. Wiece czy idzie z niego coś wiecej wykszać niż te 6000 cl36? 

Na Intelu ~6600-6800, na AMD najważniejsze w Twoim przypadku to opcja 14dni zwrotu bo może nie pomóc na Twoje objawy ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

będziesz o piczy kłak w latencji względem 6000CL30.

Ten (za przeproszeniem) pierdolec na punkcie 6000CL30 jest po prostu przekomiczny. Jeden z drugim W ŻYCIU nie zauważy różnic między CL30 a CL36, ale ołtarzyk już ma wybudowany. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Radio Tirana pierwszy lepszy kalkulator to potwierdzi. No ale pewnie placebo działa i w CSie już tak HSy nie wchodzą na wolniejszym ramie xD

Przecież masz moduły 30-36-36-96-132-.. (i luźniejsze dalsze timingi), które nie będą szybsze od 36-36-36-76-112-..
Czyli 6000 CL30 wcale nie musi oznaczać większej wydajności względem 6000 CL36 ;) (mało tego, może być ciut wolniej). A często może być odwrotnie, zwłaszcza że już są na rynku moduły z podbitym napięciem do 1.4/1.45V, tylko po to żeby mieć CL30, a potem co? 40-40-.. :E 

Edytowane przez rzymo