Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Ty robisz tak samo przecież xD trafił swój na swego :E 

No jak Kabor odkrył - nie chcę mieć konkurencji! :lol2:

A na serio to trochę się poczułem winny, bo mu kazałem konkretnie, więc walnął ścianę -  a komuś mogłoby się nie spodobać, że tak zawalił wątek. Stąd sugestia, żeby nie było narzekań. ;)

Teraz, peterchen86 napisał(a):

O ile przeciętnie RTX 5090 jest szybszy od zwykłego RTX 4080? 

Jest jakieś 2x, ale w grach z tego zostaje +50-70%, chyba że karta jest jakimś cudem wykorzystywana na max nonstop. Ogólnie różnica jest bardzo duża jak na obecne czasy. A co do cen. Ponoć te najtańsze mają drożeć z powodu widzimisię samej Nvidii, która woli pchać chipy do AI a nie do 5090tek. Ale to może być ściema, żeby podbić szał na zakupy "bierz pan bo zaraz nie będzie!". Myślę, że 60%/40%, z 60% że faktycznie podrożeją.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

O inno to pewnie przeczytałeś opinie na temat tego że cewki są ciche a nie samo chłodzenie ;) 

Prawdopodobnie tak ;) 

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Jest jakieś 2x, ale w grach z tego zostaje +50-70%, chyba że karta jest jakimś cudem wykorzystywana na max nonstop. Ogólnie różnica jest bardzo duża jak na obecne czasy. A co do cen. Ponoć te najtańsze mają drożeć z powodu widzimisię samej Nvidii, która woli pchać chipy do AI a nie do 5090tek. Ale to może być ściema, żeby podbić szał na zakupy "bierz pan bo zaraz nie będzie!". Myślę, że 60%/40%, z 60% że faktycznie podrożeją.

To spora różnica w wydajności szczególnie przy graniu w 4K. Może jednak warto poczekać jeszcze tydzień lub dwa i szukać jakiejś okazji żeby kupić taniej niż te 11,5 k?

Opublikowano
4 minuty temu, bofff napisał(a):

to  chyba na logikę raczej po świętach

nikt nie obniży ceny przed najlepszym sezonem sprzedaży

inno3d frostbite 5090 skoczył z 12,5 na 14,5k pln

To ten co kupiłeś? I tak i nie na Black Friday też były pojedyncze okazje (jak tam Twoja) ale bardzo szybko się wyprzedawały.

Co myślicie o kartcie Zotac GeForce RTX 5090 AMP Extreme Infinity? Warto kupić ten model? 

Opublikowano

nie, frostbite czyli  z gotowym blokiem wodnym był za 12.5, teraz 14.6k czy  coś

z cen przystępniejszych  ostatnio były

ventus za 9k na amazonie - tylko pod wodę

windforce xkom/neonet - 9700 ( w neonecie kod na 300 dawał 9400)

inno3d x3 - tego  wziąłem - był w xkomie, neonecie i  mediaexpert po 9800 chyba -  w dwóch  ostatnich po kodach 150-200 taniej

reszta powyżej 10k

mnie zastanawia najbardziej gdzie wywiało  wszytskie TUFy, które miały być po 10k

z innych  ciekawostek na alie kupiłem blok bykskiego (chyba zrzynka z heatkillera) za 141 usd, a mają pokrycie większości  PCB. alphacool ma 180eur tylko  strasznie nudny  design

także taki ventus z blokiem za 9500 all in to  byłby najsensowniejszy zakup

wszystkie termometrem na wtyczce oczywiście, a najlepiej jak już powstaną wtyczki  z monitorowaniem natężenia w sensownym design i cenie

Opublikowano

Czytam o tej karcie PNY GeForce RTX 5090 ARGB EPIC-X RGB Overclocked Triple Fan 32GB GDDR7 512bit DLSS 4 i generalnie ma dobre opinie. Czy ktoś z Was może ją ma? Albo podobny model: RTX 5070/5080? Jeśli tak to jak się sprawuje (wydajność/kultura pracy/temperatury)?

Opublikowano

Tak, miałem 2x 5080 i do około 1000rpm huczały, o ile mnie pamięć nie myli. Terkotały za to na każdych obrotach. Ale kojarzę wpis na forum, który pojawił się na dniach, że tam jakiś kabelek ocierał i terkot da się na własną rękę, łatwo wyeliminować. xD

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, j4z napisał(a):

Tak, miałem 2x 5080 i do około 1000rpm huczały, o ile mnie pamięć nie myli. Terkotały za to na każdych obrotach. Ale kojarzę wpis na forum, który pojawił się na dniach, że tam jakiś kabelek ocierał i terkot da się na własną rękę, łatwo wyeliminować. xD

Wszystko zależy od wentylatorow. Ja nie wiem czy u mnie dobrze pokazuje ale na 50% to jest 1650rpm jest całkowicie cicho, bez roznicy czy 1200 czy 1650, dopiero zaczyna byc slychac przy 2k rpm, ale tez nie jest glosno, lekko slyszalne, przy 2.5k jest wyraznie slyszalne, powyzej tej wartosci zaczyna byc slychac dziwne dzwieki. Wiec generalnie duzo zalezy od smaych wentylatorow

Opublikowano

No może była jakaś partia z lewymi wentylami, bo jak napisalem do pny, zaproponowali, że je wymienią.

Ogólnie fajna karta żeby nie te wentyle, i chłodniejsza od Gigabyte Gaming, którą teraz mam. 

Opublikowano

Ja kupowałem dawno, w Euro. Cewki chyba git. Pod obciążeniem słychać, ale to prawdopodobnie zasilacz, a nie karta. Nie sprawdzałem dokładnie. 

2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

ile Ty tam masz tak po OC

Tutaj trochę się bawiłem, ale nie mam pewności, czy było to stabilne. Wróciłem do stock. 

Screenshot_20251204-021623.thumb.png.d159954749b7ecf736da6ba65cc38df9.png

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, j4z napisał(a):

Ja kupowałem dawno, w Euro. Cewki chyba git. Pod obciążeniem słychać, ale to prawdopodobnie zasilacz, a nie karta. Nie sprawdzałem dokładnie. 

Tutaj trochę się bawiłem, ale nie mam pewności, czy było to stabilne. Wróciłem do stock. 

Screenshot_20251204-021623.thumb.png.d159954749b7ecf736da6ba65cc38df9.png

aha no to taki sobie wynik. W sumie sporo zależy od samej karty. Wlasnie dlatego ludzie czesto zwracaja 5090, bo nie ma dobrego UV i biorą nastepna sztuke  :). u mnie 5080 trafila sie że działa +1000mhz OC przy 0.82V co daje wynik blisko 8800pkt w nomadzie, przy tam 265W. Musiałbys pobawic sie czy u Ciebie tez takie UV działą

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
5 godzin temu, peterchen86 napisał(a):

A dalej masz PNY czy zmieniłeś na inny model? Dawno tzn?

Miałem jedną PNY i wziąłem drugą z nadzieją, że trafi się bez głośnych wentyli. Okazało się, że były tak samo głośne, więc zwróciłem obie. Później (maj 2025) kupiłem Gigabyte. 

15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Musiałbys pobawic sie czy u Ciebie tez takie UV działą

Szczerze mówiąc, nie bardzo mi się chcę bawić w takie rzeczy. 

Opublikowano
14 minut temu, j4z napisał(a):

Miałem jedną PNY i wziąłem drugą z nadzieją, że trafi się bez głośnych wentyli. Okazało się, że były tak samo głośne, więc zwróciłem obie. Później (maj 2025) kupiłem Gigabyte. 

Szczerze mówiąc, nie bardzo mi się chcę bawić w takie rzeczy. 

Rozumiem, to przekleje Ci z innego watku jak to wyglada max oc vs max uv 

W dniu 1.12.2025 o 17:01, maxmaster027 napisał(a):

NIeźle. Ogólnie OC sie nie opłaca pod wzgędem energetycznym. I to bardzo. Na szybko porownalem 2 setupy. Dodam, ze stabilne. Nie jakies max oc tylko po prostu wartosci na ktorych moge grac w kazda gierke.
Zrzutekranu2025-12-01163002.thumb.png.3eee8c62ff112c6c8d3aafdc16f159d1.png
414W peak, 406W uśredniona konsumpcja energii. Niby 406W niewiele w takim benchmarku po OC, ale spójrz na to 

Zrzutekranu2025-12-01164253.thumb.png.0e82af9ad699fd721dede3b34c4819a2.png
274W peak, 266W uśredniona konsumpcja energii. To daje w peaku 414:274 = 1.5 czyli 50% wiecej energii, ale w uśrednionej konsumpcji UV jest jeszcze lepsze, 406:266 = 1.525 czyli 52.5% wiecej energii za 10% wieksza wydajnosc. 

Po prostu blackwelle opłaca sie uzywac z UV. Dlatego dobra wersja 5090 to jest sztos, ale nawet i 5080 jest spoko. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

100W różnicy mi nie robi, ale dla zysku w performance kusi. Może kiedyś siądę. 

Z tego co pamiętam, tym warto się kierować? 

No i zawsze to mniejsze temp/ciszej 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Pewnie material bedzie dobry, ale chyba latwiej poszukac po prostu materialu/ow z modelem Twojej karty i tego szukac jako benchmarku. Mechanika jest ta sama, ale wartosci per karta sie zmieniaja wiec lepiej startowac z wlasnego pulapu a nie sie glowic ile to bedzie na 5070 jak w filmiku jest 3090 ;)

Opublikowano

Pokazywanie UV na AC Valhalla to troche barwienie rzeczywistosci, ta gra jako jedna z nieliczynch zyskuje wydajnosc zamiast ja tracic na RTX 4000 i 3000 :) korzysta z wyzszego taktowania pamieci miedzy innymi, w reszcie gierek najczesciej na tym samym taktowaniu przy RTX 3000 i 4000 wydajnosc bedzie 3-5% nizsza :)