Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

W normalnym zastosowaniu na co dzień i tak wszystko git.

Pentium ostatnio pisał że sam nie wie po co mu ten cpu bo i tak w nic nie gra więc postanowił grać w OCCT :E 

A może to  asrock już stopniowo podsmaża ten cpu :Up_to_s: 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoo outlet. Użyte i brak śrubek do przykręcenia do obudowy. Co jest śmieszne to mają wystawione drugie takie z pogiętymi lamelami za 180 zł :E

Dokładniej to pogięte, uwalone i niekompletny montaż 

https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-wodne-endorfy-navis-f360-argb-ey3b006-outlet-17879548565?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=119f9dd7-b7fe-406a-b456-fe411b0cff7b&utm_content=a6b09b024339#

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Ale się trafiło xD Jakbym sprzedał te fluctusy i obecną 240 to jeszcze na plus wyjdę.

Sprzedaj sprzedaj, za nim zaczną się pier po czasie pracy w poziomie bo wtedy już ich nikt nie kupi :E;) Na razynie i tak wydajne wentylatory na chłodnicy nie zrobią żadnej różnicy względem innych o słabszym ciśnieniu statycznym, chłodnica się nie nagrzewa to i lepsze wentyle niczego nie wnoszą ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.12.2025 o 14:41, Pentium D napisał(a):

Ale się trafiło xD Jakbym sprzedał te fluctusy i obecną 240 to jeszcze na plus wyjdę.

Screenshot_2025-12-24-14-23-39-31_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.d3565ec3bc9c1c70548c0938cb337842.jpg

Tego jednak nie będzie bo nie udało mi się opłacić zamówienia bo blokadzie konta przez Allegro. W sumie dobrze się stało bo ze zmiany budy też zrezygnowałem i musiałbym to dać na front a to średnio optymalne. Kupiłem f280 ARGB za 131 zł :P

Opublikowano (edytowane)

Dźwięk przelewania wody może być jak brakuje nieco cieczy ale wydajność potrafi być identyczna jak wtedy gdy jest zalane pod sam korek ;) u mnie obecnie też jest ten dźwięk bo dawno nie dolałem ale wydajność nawet minimalnie nie spadła i już tak miałem ze 3 razy przez te wszystkie lata odkąd mam to chłodzenie, doleje niedługo jak wezmę się za czyszczenie pc przy okazji ale ostatnio jakoś nie ma czasu i chęci :E "W Żulach opisałeś" :hmm: tzn?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Dźwięk przelewania wody może być jak brakuje nieco cieczy

u mnie w moim colermaster240 tezslychac zawsze po wlaczeniu przelewanie wody albo przy podkreceniu rpm pompki powyzej 50%, w niczym to nie przeszkadza ani nie powoduje utraty wydajnosci czy cos. tak od lat mam 

Opublikowano (edytowane)

Czyli na 99% nie masz idealnie zalanego układu, ale to jest ciężko zrobić bo trzeba dolewać strzykawką  trzymając w różnych pozycjach chłodnicę w rękach przy działającej pompie, czyli musisz mieć ją podłączoną pod jakiś zasilacz ;) jest to dość czasochłonne, ja mam swoje już 6 lat przerabiane kilka razy więc płyn dolewałem czy zalewałem układ w całości już kilka razy i tego dźwięku nie mam nigdy jak jest zalany idealnie, pojawia się dopiero po czasie jak trochę cieczy odparuje :thumbup:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 3.01.2026 o 21:49, Send1N napisał(a):

Czyli na 99% nie masz idealnie zalanego układu, ale to jest ciężko zrobić bo trzeba dolewać strzykawką  trzymając w różnych pozycjach chłodnicę w rękach przy działającej pompie, czyli musisz mieć ją podłączoną pod jakiś zasilacz ;) jest to dość czasochłonne, ja mam swoje już 6 lat przerabiane kilka razy więc płyn dolewałem czy zalewałem układ w całości już kilka razy i tego dźwięku nie mam nigdy jak jest zalany idealnie, pojawia się dopiero po czasie jak trochę cieczy odparuje :thumbup:

Ja kupuję tylko z układami pompki w chłodnicy, i odpowietrzenie zajmuje mi 5 minut. Wątpię żeby strzykawką odpowietrzyć idealnie układ. Ja  u siebie chłodnicę mam zamontowaną pionowo i musi być idealnie odpowietrzona. Osiągam to w ten sposób że sam blok rozkręcony bez uszczelki i płytki miedzianej wkładam w butelkę z płynem i włączam cały zestaw, po minucie, do 2 minut pracy nie ma już powietrza, skręcam także nie wyjmując bloku z płynu. Szczelność sprawdzam nagrzewając całość do 100 stopni przy pracującym kompie i patrzę czy nie wycieka płyn gdyż pod wpływem temperatury rośnie ciśnienie i nawet mała nieszczelność pod ciśnieniem potrafi puścić.

• Like 1
Opublikowano

No to masz łatwiej, ja żeby dolać coś u siebie gdzie pompa jest w bloku  i "fill port" też jest w samym bloku musze to wyciągnąć z budy podłączyć na stole do innego zasilacza i przy pracującej pompie w różnych położeniach chłodnicy w jednej ręce po trochu dolewać bo wiadomo, masz np chłodnice pionowo w ręce zalewasz i jest po sam korek a wystarczy że zmienisz jej położenie tak aby była pod kątem albo poziomo i nagle robi się jeszcze sporo miejsca na dolewkę, robota dość czasochłonna i nieprzyjemna ;) A zalanie w całości to już w ogóle... zalewałem całość dwa razy od zera w tym chłodzeniu bo jest w pełni rozbieralne, przez te lata zmieniałem węże i samą pompę w bloku więc 2 razy musiałem zlać płyn i zalać całość od nowa :E