Send1N 5 118 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 8 godzin temu, sideband napisał(a): To przestaw speedstep na enable zamiast auto Tak jak pisalem speedstep odpowiada za sterowanie mnoznikiem. Jak da speedstep na enable to zamiast tych 4.7 które mu trzyma cały czas po wyłączeniu speed shift'a będzie mu trzymać non stop 5.0 ? 10 godzin temu, toska78 napisał(a): Tak to u mnie działa. Dopóki nie wyłączyłem Speed Shifta, taktowania rdzeni na moim CPU spadały do 3,6 GHz. Dopiero po wyłączeniu Speed Shifta taktowania rdzeni nie spadają poniżej 4,7 GHz, niezależnie od obciążenia I są z tego jakieś korzyści oprócz tego że procek pobiera więcej prądu w idle? Edytowane 2 godziny temu przez Send1N
toska78 34 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 15 minut temu, Send1N napisał(a): Jak da speedstep na enable to zamiast tych 4.7 które mu trzyma cały czas po wyłączeniu speed shift'a będzie mu trzymać non stop 5.0 ? I są z tego jakieś korzyści oprócz tego że procek pobiera więcej prądu w idle? Włączyłem i nic się nie zmieniło w kwestii taktowań i napięcia, zapewne dlatego że na auto jest też włączone. W idle hwinfo pokazuje przeważnie ok. 11 W całkowitego zużycia mocy przez procesor, w porywach do 20. A korzyści takie że skoro @leven tak ma ustawione od s.775 to też tak chce. A tak poważnie to chce to przetestować. Edytowane 2 godziny temu przez toska78
Macius 6 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Teraz, toska78 napisał(a): Włączyłem i nic się nie zmieniło w kwestii taktowań i napięcia, zapewne dlatego że na auto jest też włączone. W idle hwinfo pokazuje przeważnie ok. 13 W całkowitego zużycia mocy przez procesor. A korzyści takie że skoro @leven tak ma ustawione od s.775 to też tak chce. A tak poważnie to chce to przetestować. Na intelu się tak da na amd niestety nie czy ma to faktyczne przełożenie na stabilność nie wiem
Send1N 5 118 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie ma 2 minuty temu, toska78 napisał(a): Włączyłem i nic się nie zmieniło w kwestii taktowań i napięcia, zapewne dlatego że na auto jest też włączone. W idle hwinfo pokazuje przeważnie ok. 13 W całkowitego zużycia mocy przez procesor. Skoro z włączonym (auto) spada ci do 3.6ghz a z wyłączonym trzyma stale 4.7 niezależnie od obciążenia chyba musi być jakaś różnica w napięciu i poborze aby utrzymać to wyższe taktowanie stabilnie
toska78 34 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Send1N Spada do 3,6 przy włączonym (auto) Speed Shifcie. SpeedStep auto czy włączony nie wpływa na taktowanie przy wyłączonym Speed Shifcie. Na poprzedniej stronie dałem fotkę z ustawień w biosie. Edytowane 1 godzinę temu przez toska78
Krzysiak 2 087 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @MaciusTeraz jeszcze gadałem z innym znajomym który borykał się ze stutterem (ASRock b650 livemixer+ 7800x3d) i u niego pomogło włączenie c-state. Edytowane 1 godzinę temu przez Krzysiak
Send1N 5 118 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @toska78 No mi cały czas o speedshifta chodzi a nie stepa (o stepie pisałem do sidebanda) skoro z wyłączonym speedshift'em masz stale 4.7ghz i według hwinfo minimalne napięcie 1.059v to jak z powrotem włączysz speedshift'a spada ci do 3.6ghz więc napięcie też pewnie schodzi niżej? Edytowane 1 godzinę temu przez Send1N
toska78 34 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Send1N Hwinfo pokazuje 2 różne napięcia CPU. CoreVIDs i Vcore. U mnie w idle min CoreVIDs jest 1,05V to Vcore w idle jest przeważnie 0,7V. Analogiczne max Vcore < max CoreVIDs, o ok. 0,07V. Przy tym temperatury rdzeni w całkowitym idle < 30stopni na tym Spartanie. Edytowane 1 godzinę temu przez toska78 1
Macius 6 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 13 minut temu, Krzysiak napisał(a): @MaciusTeraz jeszcze gadałem z innym znajomym który borykał się ze stutterem (ASRock b650 livemixer+ 7800x3d) i u niego pomogło włączenie c-state. Sprawdze w domu czy coś się zmieni
Send1N 5 118 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, toska78 napisał(a): Hwinfo pokazuje 2 różne napięcia CPU. CoreVIDs i Vcore. U mnie w idle min CoreVIDs jest 1,05V to Vcore w indle jest przeważnie 0,7V. Analogiczne max Vcore < max CoreVIDs, o ok. 0,07V. No rozumiem to jest normalne na każdym cpu chodzi mi cały czas o to czy pobór prądu i napięcie w idle są niższe przy włączonym speedshifcie względem tego jak masz ustawione teraz (z wyłączonym)
toska78 34 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nie sprawdzałem tego, teoretycznie powinny być niższe w idle przy niższym taktowaniu (włączonym speedshifcie) ale kto by się tym przejmował skoro temperatury rdzeni są dobre pod obciążeniem. Nie mam przecież mega wydajnego chłodzenia CPU z uwagi że dobierałem je do poprzedniej, starej obudowy Chiefteca, która była dosyć wąska (18cm po zewnątrz jeśli dobrze pamiętam). 1
sideband 2 115 Opublikowano 38 minut temu Opublikowano 38 minut temu (edytowane) 2 godziny temu, Send1N napisał(a): Jak da speedstep na enable to zamiast tych 4.7 które mu trzyma cały czas po wyłączeniu speed shift'a będzie mu trzymać non stop 5.0 ? I są z tego jakieś korzyści oprócz tego że procek pobiera więcej prądu w idle? Speedstep odpowiada za maglowanie mnożnikiem generalnie Jak go wyłączysz to niezależnie jak zarządzanie energii ustawisz w systemie będzie pełny mnożnik oczywiście będzie latał w ramach turbo jeżeli jest włączone. Jeżeli wł/wył nic nie daje to jest bambol w biosie Bo speed shift tylko przyśpiesza przełaczanie stanów energetycznych w tym góra/doł mnożnik co zwłaszcza w lapkach podnosi lekko wydajność przy korzystaniu z baterii. U mnie to działa poprawnie Poza tym stricte z speed shift może powodować, że sekcja może popiskiwać ze względu na te szybkie zmiany stanów. Edytowane 37 minut temu przez sideband 1
Rekomendowane odpowiedzi