Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna mam Rx9070xt sapphire Pulse.

Od początku mam podpięty pod monitor samsung g7 przez dispaly port. Wchodziłem do uefi bez problemu za każdym razem,  czy to po restarcie, czy przy starcie kompa przez klawisz del, czy apke asrock restart to uefi z windowsa.  

Problem się zaczął gdy podpiąłem tv przez hdmi. 

Uefi się odpala, ale nie na głównym monitorze na dp, tylko na hdmi, nawet jak wyjęty jest kabel hdmi z karty. 

Losowo odpali się na monitorze uefi ,  ale najczęściej nie ma sygnału .

Ktoś się z tym spotkał? Ma ktos jakiś pomysł jak zrobić aby zawsze uefi odpalał się przez Dispaly port? 

Opublikowano

1        2    3     4

hdmi dp  dp   dp

dam zdjecie tez

image.png.63daaf450a54fb93d7fd635fa6280b22.png

komputer znajduje pierwsze wejscie oznaczone jako W1 - i od niego zaczyna - w manualu do gpu powinienes miec ta numeracje albo cos tego typu

to jest cos typu - mam 4 klocki lego - ktore najpierw mam podlaczyc? - to by komputer sie nie zastanawial to to jest znormalizowane i bodajze od lewej do prawej 1-4 jest

wyjasnilem dosc skrotowo

bardziej obszerne wyjasnienie:

komputer sie wlacza - POST - power on self test

hdmi pojawia sie szybciej niz DP

gpu lub samsung lub cos zapamietuje ze HDMI tez ma sygnal

mozesz probowac:

csm off fastboot off

primary graphic adapter na pcie i bootlogo disabled

lub ustaw w monitorze recznie kabel DP a nie autodetekcja (menu OSD)

to co cie moze zainteresowac jeszzce to HDMI CEC lub HDMI arc 

Opublikowano (edytowane)

Jak już powstał ten temat to u mnie z kolei odwrotnie  :E na 6950xt mimo że hdmi jest pierwszym portem to obraz odpala się na monitorze podpiętym przez DP zamiast na TV podpiętym przez HDMI i też chwile główkowałem i próbowałem na różne sposoby to przestawić tak jakbym chciał ale na 99% nie da się tego zrobić, jedyne co pomogło to fizyczne wyłączenia przyciskiem monitora zamiast zostawienie go w trybie czuwania i od tamtej pory za każdym razem startuje mi na TV przez hdmi tak jak chciałem ;) 

Edytowane przez Send1N