Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Jastrzab napisał(a):

Szukając tych monitorów się czuję jakby się uczył kodów. 

uzyj lupki, przejrzyj watki w monitorach - przeanalizuj propozycje czesto polecane na tym forum.

napisz budzet a dam ci polecajki i zastosowanie napisz bo juz zapomnialem

• Like 1
Opublikowano
W dniu 15.01.2026 o 12:37, Jastrzab napisał(a):

mam Kartę Radeon RX 5500 XT bodjaże 4GB.

Ja miałem kartę Radeon RX460 4GB i z wyświetlaniem pulpitu nawet w 3840x2160 nie miałem na niej problemu. Jeśli chodzi o gry, to od biedy możesz nawet odpalić integer scaling przy takim ekranie na kartach typu RX 460 i nowszych (na ekranie 4K możesz wyświetlać, jakby monitor miał natywne 1920x1080).

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Jastrzab napisał(a):

Jakbym się jednak zdecydował na ten 27" 1440 to ten FSR daje radę?

Tak ale dopiero FSR4 wszystkie poprzednie wersje są nie warte włączania... ;) z tym że nawet jeżeli uda ci się to zrobić używając optiscalera na rdna1 to wydajność będzie kiepska, tylko minimalnie lepsza niż w natywnej rozdzielczości, dobrą wydajność przy fsr4 osiągniesz dopiero na rdna4.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

uzyj lupki, przejrzyj watki w monitorach - przeanalizuj propozycje czesto polecane na tym forum.

napisz budzet a dam ci polecajki i zastosowanie napisz bo juz zapomnialem

500-600 zł
Głównie Windows, Praca, Internet, trochę gry - starsze, rzadko, ale nie chcę sobie zamykać możliwości.

Jak zostanę przy 24" FHD to wezmę ten Gigabyte, ale rozważam też te 27" 1440Hz, ale biorę też pod uwagę, że z graniem może być kiepsko wtedy, tak jak pisze Send1N. FSR4 to z tego co widzę tylko w nowych kartach.

No jak to wszędzie różne są opinie na ten temat, Kyle pisze, że integer scaling wystarczy. Ktoś gdzieś pisał, że starczy FSR. Wiadomo każdy ma własne odczucia, po 10 min już nie zwraca się uwagi na grafikę w grze. Pewnie przekonam się jak już kupię i coś zdecyduję. ALE tak jak pisaliście - zobaczyłem sam te czcionki w 27" na FHD rzeczywiście były brzydkie. Pewnie bym się przyzwyczaił, ale nie o to chodzi przecież.

Edytowane przez Jastrzab
Opublikowano

Nie tylko w nowych bo da się też odpalić fsr4 na starszych gen (rdna2/rdna3) poprzez podmianę odpowiednich plików i wykorzystanie OptiScaler'a z tym że wydajność będzie znacznie gorsza niż na rdna4, przyrost  wydajności w trybie quality jest wręcz mizerny względem natywnej rozdzielczości na starszych generacjach, niestety nie wiem czy da się odpalić to na rdna1 ;) 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Jastrzab napisał(a):

Głównie Windows, Praca, Internet, trochę gry - starsze, rzadko, ale nie chcę sobie zamykać możliwości.

glownej mierze masz prace a nie gry. do pracy 27 2k to jest wygoda i wydajnosc.

w grach tez sobie poradzisz.

budzet bardzo niski.

jak chcesz po taniosci i 100hz to https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lenovo-l27qe-27-2560x1440px-ips-100hz-4-ms 

nie wiem czy cie zadowoli ale spelni swoja robote w wyswietlaniu obrazu - w podovbnej cenie masz KTC - czyli chinczyk https://www.amazon.pl/KTC-Monitor-100Hz-120Hz-anty-niebieskofalowy/dp/B0DZ6T3YXZ on ma przesycone kolory wiec bardziej przeklamane ale "zywe" - kwestia preferencji.

troche wiecej z przesyconymi kolorami to masz Q27G42ZE 27M2N5500 - gdzie philips wychodzi lepiej bo ma jako tako HDR

z normalnymi kolorami wybor pada na https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lenovo-legion-27q-10-27-2560x1440px-ips-240hz-0-5-ms-mprt

nie ma HDR ale ma fresync premium i w sumie wszystko co potrzeba 

ah ty masz bnudzet do 600 a nie 700a te monitory i tak 800 oups

teoretycznie taniej a tez dobrze beda te modele, ktore mozesz rozwazyc jesli budzet mniejszy:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-g27q2-27-ips-2560x1440px-200hz-0-5-ms-gtg

lub Monitor SAMSUNG Odyssey G5 LS27FG530EUXEN 27 

w takim budzecie to ciezko wybrac jakas nowke ze sklepu, a jednak 27 2k to must have do twojego typu pracy przed pc

• Like 1
Opublikowano
Cytat

glownej mierze masz prace a nie gry. do pracy 27 2k to jest wygoda i wydajnos

Zależy czy będzie miał włączone skalowanie czy nie. Dla mnie obraz na 27 2k jest trochę za mały więc używam skalowania a niestety apki w pracy mają z tym spory problem i nie jestem do końca zadowolony. Dużo lepiej mi się pracuje na 24 full hd bo nic nie musze sobie skalowac.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj sobie usiadłem przed 2 monitorami 27" jeden FHD tani za jakieś 350 zł i drugi QHD za koło 700 zł no to jest duża różnica, jak się przesiada z jednego na drugi, ale mając jedne do dyspozycji bym nie widział. Co do pracy bardzo dziwnie mi było po przejściu z 23" - latałem ciągle głową z jednej strony do drugiej. Trochę dla mnie dziwnie na takim dużym ekranie. Ctrl+scroll na stronach internetowych. Dziwnie mi było, ale to jak zawsze kwestia przyzwyczajenia.

Odpaliliśmy też 2 jakieś gry i przełączyliśmy 1440 na 1080 nie widziałem aż takiej  różnicy na początku, ale w drugą stronę po przełączeniu z powrotem na 1400 to już obraz był sporo lepszy dla mnie. Tylko, że ja ją widzę przez moment, a potem się w ciągam w grę. Przyzwyczajam się. Wy też tak macie, czy jednak dostrzegacie tę ostrość jak o niej nie myślicie?

Edytowane przez Jastrzab
Opublikowano

Jak pierwszy raz zobaczyłem 1440p w grach to byłem trochę zawiedziony. Miałem takie "no w sumie trochę lepiej ale na forum gadali jakby to była monstrualna różnica, no nie jest" . 

Trochę żałuję, że wziąłem 27 1440p, jakbym kupował znowu to bym wziął po prostu 32 1440p i by przy okazji zabawa w skalowanie na windowsie odeszła.

• Confused 1
Opublikowano

@Send1Nty chyba byles albo jestes 32cale 2k user

to prawda to co wyzej piszą?

bo aktualnie mam 24.5 fullhd i mysle o albo 27 albo 32 w 2k i nw czy nie sprobowac 27 yb zobaczyc te higher pixel density czy moze olac to i miec 32 bo wieksze

co do autora- mysle ze jak przyzwyczaisz sie do 27 2k to 24 to bedzie niewystarczająco 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

@Send1Nty chyba byles albo jestes 32cale 2k user

to prawda to co wyzej piszą?

bo aktualnie mam 24.5 fullhd i mysle o albo 27 albo 32 w 2k i nw czy nie sprobowac 27 yb zobaczyc te higher pixel density czy moze olac to i miec 32 bo wieksze

co do autora- mysle ze jak przyzwyczaisz sie do 27 2k to 24 to bedzie niewystarczająco 

Jak lubisz duze panele to 32 2K bedzie dobrym wyborem jak nie masz ochoty na większy panel to złoty srodek 27 cali i juz:glodny:

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano

@Pan Mateoo Przechodziłem z monitora 24,5" 1080p na 27" z tym że najpierw kupiłem 27 fullhd :E i po 2 dniach poszedł do zwrotu bo podczas gry było widać konkretną pixelozę  nawet podczas szybkich strzelanek cały czas rzucało się to w oczy, następnie wziąłem 27" 1440p i używałem go 3.5r ale chciałem spróbować 32" z nieco wyższym odświeżaniem i lepszym czasem reakcji matrycy bo gram głównie w multi z tym że plan był taki aby zwiększyć przekątną ekranu ale zostać przy rozdzielczości 2560x1440, za pierwszym razem jak go odpaliłem to już wiedziałem że jest dobrze, jestem w pełni zadowolony z takiego ekranu, osiągnąłem to co chciałem, przyzwoita jakość obrazu i większe głowy przeciwników względem 27" 1440p :hihot: 

Co do skalowania w windowsie to używałem 125% na poprzednim, na obecnym tego nie muszę robić bo wszystko ma dla mnie optymalny rozmiar  ale to już jest kwestia indywidualna wiadomo ;)